Kanchanaburi | Historische Reisgids voor de Culturele Reiziger

by Steven
Gepubliceerd: Laatste update:
Home » Thailand » Kanchanaburi

Een bezoek brengen aan de stad Kanchanaburi? Deze plaats in Thailand is vooral bekend geworden vanwege de film The Bridge on the River Kwai. Deze film is gebaseerd op een waargebeurd verhaal over krijgsgevangen die onder de Japanse bezetting een brug moesten bouwen tussen Thailand en Birma, het huidige Myanmar. En die brug is nog steeds te bewonderen in Kanchanaburi.

Voor cultuur en historie is een Kanchanaburi een waar paradijs. Maar wat maakt een bezoek aan deze stad historisch gezien zo interessant? Wat zijn de leukste bezienswaardigheden die je echt gezien moet hebben? En waar kun je het beste overnachten? In deze historische reisgids over Kanchanaburi lees je er alles over!

Wat wil jij graag weten over Kanchanaburi?


De rvier de Kwai bij Kanchanaburi, Thailand
De rivier de Kwai, of zoals de Thai het noemen de Khwae Yai

Handige websites Kanchanaburi & Thailand


Deze Reisgids over Kanchanaburi bevat Affiliate Links. Dit betekent, dat als je een boeking maakt via één van de links op deze pagina, Travel4history daar een kleine vergoeding voor krijgt. Daar zijn voor jou in ieder geval geen extra kosten aan verbonden!

Geschiedenis – Wat maakt een bezoek aan Kanchanaburi historisch gezien interessant?


Heb je uiteindelijk de film The Bridge over the River Kwai gezien? Dan kan je pas echt een bezoek brengen aan deze stad ten westen van Bangkok. Heb je het nog niet gedaan, wel even doen dan he?

De geschiedenis van Kanchanaburi zal namelijk altijd verbonden blijven met conflicten tussen Thailand en Birma, het huidige Myanmar. Zo stichtte Koning Rama I aan het einde van de achttiende eeuw hier een kleine nederzetting om Thailand te beschermen tegen aanvallen vanuit Birma. In 1833 werd die nederzetting verplaatst naar de huidige plek van de stad Kanchanaburi.

Plakaat ter nagedachtenis aan de Nederlandse slachtoffers in Thailand
Ter nagedachtenis aan de Nederlandse slachtoffers van de Dodenspoorlijn

Maar het meest bekende conflict vond plaats tijdens de Tweede Wereldoorlog (1939-1945). Toen Thailand tijdens de Tweede Wereldoorlog bezet werd door Japan besloten de Japanners een spoorweg te bouwen tussen Thailand naar Birma. Het doel was om zware wapens en materiaal snel te kunnen verplaatsen naar Birma. Voor de bouw van deze spoorlijn maakten ze gebruik van duizenden krijgsgevangenen, waaronder ook veel Nederlanders.

Vanwege het zware werk en de slechte omstandigheden overleden veel krijgsgevangenen vanwege de zware arbeid en ziektes. Daarom heet deze spoorweg ook wel de Dodenspoorlijn.

En aantal bezienswaardigheden in Kanchanaburi herinneren aan deze trieste periode uit de Thaise geschiedenis. Dit is voornamelijk de reden waarom deze stad historisch gezien zo interessant is voor een bezoek tijdens je vakantie in Thailand.

Bezienswaardigheden – Wat te doen in Kanchanaburi?


Trek voor een bezoek aan Kanchanaburi minimaal 2 volle dagen uit. Zo kun je 1 dag de stad verkennen en heb je nog 1 dag om een bezoek te brengen aan de omgeving. Dat laatste is ook zeker een aanrader. Hieronder vind je een lijstje met een paar interessante bezienswaardigheden in Kanchanaburi en omgeving.

De Erebegraafplaats in Kanchanaburi, Thailand
De indrukwekkende Erebegraafplaats van Kanchanaburi

Erebegraafplaats Kanchanaburi


In het centrum van de stad bevindt zich de erebegraafplaats. Hier liggen 7000 mensen begraven die onder de Japanse bezetting krijgsgevangene waren en uiteindelijk bezweken tijdens het werken aan de spoorlijn. Er liggen hier ook veel Nederlanders begraven die uit Indonesië werden gehaald om voor de Japanners te werken.

Death Railway Museum


Voordat je een bezoek gaat brengen aan de brug over de rivier de Kwai moet je eerst een kijkje moeten nemen in dit bijzondere museum. Hier krijg je een duidelijke uitleg over de geschiedenis van de dodenspoorlijn en wat de Japanners uiteindelijk van plan waren. Je vindt dit museum naast de Erebegraafplaats van Kanchanaburi.

Death Railway Museum en de Erebegraafplaats in Thailand
De Erebegraafplaats en het Death Railway Museum

De befaamde brug over de Rivier de Kwai


Nadat je meer te weten bent gekomen over de geschiedenis tijdens de Tweede Wereldoorlog, is het tijd om een bezoek te brengen aan de ‘brug’. Jaarlijks bezoeken 3 miljoen mensen deze stad om alleen al over de metalen brug te lopen. En als je de historie en de ellende van de Dodenspoorlijn kent, dan is dat best begrijpelijk. Een paar keer per dag rijdt er ook daadwerkelijk een trein over de brug. Gelukkig zijn er plekken op de brug waar je als toerist even kunt wegduiken voor de trein.

The bridge over the River Kwai, Thailand
De brug over de rivier de Kwai

Maak een treinreis over de brug


Vanuit Bangkok en Kanchanaburi kun je een deel van de spoorlijn alsnog zelf meemaken. 3 keer per dag vertrekt er een trein naar het plaatsje Nam Tok. De trein doet er ongeveer 2 uur over en het zijn niet de beste plekken (houten banken). Maar als je een glimp van de Dodenspoorlijn wilt zien, dan kun je niet anders. Eindstation is het plaatsje Nam Tok. Hier kun je eventueel overnachten en een bezoek brengen aan de Hellfire Pass of Erewan National Park.

De trein over de brug van de rivier de Kwai, Thailand
Daar gaat de trein over de befaamde brug in Kanchanaburi

Hellfire Pass


Ongeveer 20 kilometer ten noorden van Tam Nok vind je Hellfire Pass. Hellfire Pass was het meest beruchte stuk van de Dodenspoorlijn. Dit kwam vanwege de ruige rotsformaties waar de spoorweg moest komen. Hier stierven vele krijgsgevangene vanwege ziektes zoals Cholera. Of ze werden doodgeslagen door de Japanners, omdat ze niet hard genoeg werkten.

Je kunt hier o.a. een bezoek brengen aan het Hellfire Pass Interpretive Centre voor meer informatie over Hellfire Pass. En je kunt een stukje lopen door het ‘Vagevuur’ om te zien wat de krijgsgevangenen hebben moeten uithakken.

De Prachtige watervallen van Erawan National Park, Thailand
De prachtige watervallen van Erawan National Park

De prachtige watervallen van Erawan National Park


Sommige reisgidsen zouden dit Nationaal Park op 1 hebben gezet als niet te missen attractie van Kanchanaburi. En eerlijk is eerlijk. Dit prachtige park mag je absoluut niet overslaan als je hier bent. Vooral de schiterrende watervallen zijn een lust voor het oog. Vergeet niet je zwemkleding mee te nemen, want iedereen wil toch een duik nemen in dit mooie heldere water?

Erewan werd in 1975 als twaalfde Nationale Park benoemd en herbergt een grote hoeveelheid dieren. Zo leven hier olifanten, apen en een grote hoeveelheid vogels.

De tempel Wat Tham Suea, oftewel de Tiger Cave Temple
Een bijzondere tempel in de omgeving van Kanchanaburi is Wat Tham Suea

Wat Tham Suea, ook wel Tiger Cave Temple genoemd


Dit is misschien de mooiste tempel van Thailand. Het wordt ook wel de Tiger Cave Tempel genoemd en ligt op een heuvel met uitzicht op de prachtige rijstvelden. Vanaf de pagode heb je een mooi uitzicht op de mooie omgeving. Deze tempel ligt ongeveer 10 kilometer ten zuiden van Kanchanaburi.

De hierboven genoemde bezienswaardigheden zijn nog maar een paar van de vele die je in deze stad en de omgeving kunt vinden. Andere aanraders zijn het JEATH War museum en erebegraafplaats Chungkai. De beste manier om deze te bekijken zijn om een scooter of motorbike te huren.

Walking Street in Kanchanaburi

Accommodatie – Waar te verblijven?


Kanchanaburi ligt zoals je inmiddels weet aan de bekende rivier de Kwai. De bekendste straat van de stad ligt daarom evenredig aan deze bekende rivier, Maenamkwai Road. Hier vind je tal van leuke hotels, restaurantjes en cafeetjes. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om te overnachten in een mooi resort aan de welbekende rivier.

Op zoek naar accommodatie in Kanchanaburi? Kijk hier voor de mogelijkheden.

Het busstation van Kanchanaburi
Het busstation van Kanchanaburi

Vervoer – Hoe kom je er?


De beste manier om vanuit Bangkok in Kanchanaburi te komen is per bus. Bussen rijden minimaal één keer per uur vanaf diverse busstations in Bangkok (Mochit, Southern Bus Terminal) en doen er ongeveer 2.5 uur over. Het busstation van Kanchanaburi ligt op ongeveer 2 kilometer ten zuiden van het centrum van de stad.

Het is ook mogelijk om de trein te nemen. Echter rijdt deze maar twee keer per uur en doet er in totaal iets meer dan 3 uur over om in Kanchanaburi te komen. Vanaf hier kun je ook een trein nemen over de bekende brug naar het plaatsje Nam Tok. De route naar Myanmar kan al heel lang niet meer en het eindpunt is het kleine plaatsje Nam Tok. Vanaf daar kun je een taxi nemen naar de eerder genoemde Hellfire pass.

Volgende bestemming in Thailand?


Genoeg gezien van Kanchanaburi en op zoek naar een nieuwe bestemming? Voor het oosten ga je terug richting Bangkok. Of je kunt een bezoek brengen aan de oude tempelstad Ayutthaya. Voor het zuiden ga je naar Phetchaburi of Prachuap Khiri Kan. Voor het noorden kun je de oude tempelstad Sukothai bezoeken.

Heb jij nog tips, opmerkingen of ideeën over Kanchanaburi in Thailand? Laat dan gerust hieronder een bericht achter.

Laat een bericht achter

Deze website maakt gebruik van cookies. We nemen aan dat u hier meer akkoord gaat en lees er meer over in het privacybeleid Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Beleid
UA-140023448-1