Ontdek Historisch Seoel | Reisgids | Historie, Inspiratie & Tips

by Steven
Gepubliceerd: Laatste update:
Home » Zuid-Korea » Ontdek Historisch Seoel | Reisgids | Historie, Inspiratie & Tips

Keep the Seoul alive! Dat is de passende slogan van de bruisende hoofdstad van Zuid-Korea, Seoel. Deze bijzondere metropool in het noordwesten van het land heeft 10 miljoen inwoners en is veruit de belangrijkste stad van het land. En voor toeristen heeft het ook waanzinnig veel te bieden.

Denk daarbij aan een aantal interessante musea, een paar mooie paleizen, tempels, traditionele maar ook moderne wijken en kun je vanaf hier een tour boeken naar de zwaarbewaakte grens met Noord-Korea. In deze hoofdstad kun je zo een hele week vermaken. Op naar Seoel…!

Booking.com

In deze reisgids over Seoel:


  • Geschiedenis – Een korte historische introductie van Seoel
  • Bezienswaardigheden – 10 x historie ontdekken
  • Accommodatie – Waar te overnachten?
  • Vervoer – Hoe kom je er?

Deze reisgids over Seoel bevat affiliate links. Dit betekent dat je als je een boeking maakt via één van de links op deze website, Travel4history daar een kleine vergoeding voor krijgt. Dit kost jou overigens niks extra!

Geschiedenis – Een korte historische introductie


Al duizenden jaren wonen er mensen op de plek die we tegenwoordig kennen als Seoel. Maar met de start van de Joseon dynastie in 1392 kreeg deze stad pas echt een belangrijke functie als centrum van de macht. De eerste koning, Taejo besloot hier zijn paleizen te bouwen en eeuwenlang werd het land vanuit Seoel bestuurd.

Maar Seoel was ook een gesloten stad. Dat veranderde pas in de 19e eeuw toen Zuid-Korea zich had opengesteld voor buitenlanders. Net als Japan begon het land zich te moderniseren en Seoel was de eerste stad in Azië met goede voorzieningen als elektriciteit, stromend water en een hygiëne.

Met de Japanse koloniale overheersing in 1910 werd de naam van de stad veranderd in Keijo. Dit veranderde echter weer in 1945 en Seoel was weer de naam van de hoofdstad van Korea. Echter gooide de Koreaanse Oorlog (1950-1953) roet in het eten en bleef Seoel alleen de hoofdstad van Zuid-Korea. Maar de stad lag in puin. De armoede was groot en de hele economie was ingestort. In de jaren zestig en zeventig werd grondig geïnvesteerd in infrastructuur, fabrieken en werkgelegenheid en verdween de armoede. Tegenwoordig behoort tot Seoel één van de modernste steden van Azië.

Bezienswaardigheden – 10 historische bezienswaardigheden in Seoel


Seoel ligt ongeveer 50 kilometer ten zuiden van de grens tussen Noord- en Zuid-Korea. Dat maakt de stad kwetsbaar, maar gelukkig is dat in de stad verder niet te merken. Maar de geschiedenis tussen Noord- en Zuid-Korea is wel degelijk een onderdeel van de bezienswaardigheden van deze grote metropool. Net als de vele tempels en paleizen die het verleden hier zijn gebouwd. Een overzicht van de 10 leukste historische bezienswaardigheden vind je hieronder.

War Memorial of Korea in Seoel, Zuid-Korea
Het indrukwekkende War Memorial of Korea. Dit museum is de ideale start om meer te weten te komen van de Koreaanse Oorlog (1950-1953)

1. War Memorial of Korea – Lees alles over de Koreaanse Oorlog


Een bezoek aan Seoel betekent dat je ook meer te weten moet komen over de scheiding tussen Noord- en Zuid-Korea. Want de Koreaanse oorlog mag dan voor veel mensen een vergeten en een onbekende oorlog zijn, voor Zuid-Koreanen is het nog steeds een belangrijk onderdeel van het leven. Wel of geen hereniging met het noorden en onder welke voorwaarden?

Een bezoek aan het War Memorial of Korea is indrukwekkend. Op een duidelijke manier wordt aandacht besteedt aan het ontstaan ervan, het verloop en de voorlopig definitieve scheiding ervan in 1953. Wist je dat het maar heel weinig heeft gescheeld of Noord-Korea had het zuiden volledig in haar bezit gekregen?

Het gebouw is indrukwekkend, de geschiedenis is interessant en de voorwerpen die hier tentoongesteld worden zijn bijzonder. Zo tref je vele oorlogsvoertuigen aan, vind je hier ook een auto van Kim-Il Sung, de opa van de huidige president van Noord-Korea Kim Yong-Un aan en ook een indrukwekkend Memorial in dit grote museum. Het museum is gratis te bezoeken en trek er gerust een aantal uur voor uit.

Lees meer over deze dit bijzondere museum in het artikel over het War Memorial of Korea.

DMZ: de grens tussen Noord- en Zuid-Korea

2. Boek een tour naar de zwaarst bewaakte grens op aarde


De grens tussen Noord- en Zuid-Korea is de zwaarst bewaakte grens die er op aarde is. De bufferzone is 4 kilometer breed en bij Panmunjon worden de onderhandelingen tussen het noorden en zuiden gevoerd. Wil jij een kijkje nemen bij deze zwaar bewaakte grens, de DMZ (Demilitarized Zone)? Dat kan. Wel raar natuurlijk, want officieel zijn beide landen nog steeds in oorlog met elkaar en kan er in theorie elk moment iets gebeuren.

Een reisje naar de DMZ vergt wel voorbereiding. De makkelijkste manier om deze zone te zien is door middel van een tour. Boek dit wel ruim van tevoren en bedenk wel, dat de tour altijd op het laatste moment niet door kan gaan. Dat heeft natuurlijk te maken met de spanningen die er elk moment nog voelbaar zijn.

Meer weten over een tour naar deze bijzondere grens? Lees dan het artikel DMZ tour | Ontdek de omstreden grens van Noord- en Zuid-Korea voor meer informatie en tips.

3. Ga naar het belangrijke paleis van de Joseon dynastie, Gyeongbokgung Palace


Het belangrijkste paleis van de Joseon Dynastie (1392-1897) was Gyeongbokgung Palace. Dit gebouw werd in 1395 in opdracht van koning Taejo van Joseon gebouwd. Hij woonde hier en het was tot 1592 het centrum van de macht. Maar toen brandde de Japanners het paleis volledig plat. Het duurde meer dan 250 jaar toen de koning Gojong het complex in 1865 opnieuw liet bouwen. Meer dan 300 gebouwen groot en meer dan 3000 personeelsleden dienden hier de koning. Echter was ook dit van korte duur en tijdens de Japanse bezetting (1910-1945) werd het paleis wederom vernietigd. Maar een enkel gebouw bleef overeind staan.

Alles wat je nu ziet is gereconstrueerd na de Tweede Wereldoorlog. Toch is het een prachtige manier om te ontdekken hoe de vroegere koningen van de Joseon dynastie leefden. Een bezoek aan het Gyeongbokgung Palace mag daarom niet ontbreken. Trek er gerust een paar uur voor uit en misschien vind je het ook wel leuk om op de foto te gaan in traditionele Koreaanse klederdracht? Leuk voor de foto in ieder geval!

4. Ontdek de Koreaanse geschiedenis in het National Museum of Korea


Als je op zoek bent naar uitgebreide informatie over de geschiedenis van Korea dan ben je in het National Museum of Korea op het juiste adres. Het is één van de grootste musea van Azië en bestaat uit 3 verdiepingen. Zo vind je hier een grote hoeveelheid voorwerpen uit de prehistorie, maar ook uit belangrijke dynastieën, zoals de Silla en de Joseon.

Het museum bezit meer dan 300.000 voorwerpen, waarvan de gouden kroon uit het Silla tijdperk en een mooie tien verdiepingen tellende pagoda uit de Goryeo dynastie (918-1392) één van de meesterwerken zijn. Entree tot het museum is gratis, behalve dan voor de speciale exposities. Dit museum is dusdanig groot dat je hier zo een paar uur kunt vermaken.

Meer weten over het Silla tijdperk? Gyeongju was eeuwenlang de belangrijkste stad van dit grote rijk en een bezoek aan Gyeongju, gelegen in het zuiden van Zuid-Korea mag absoluut niet ontbreken. Lees het artikel Gyeongju: Ontdek de oude hoofdstad van Korea voor meer tips en informatie over geschiedenis, bezienswaardigheden en leuke accommodatie.

5. Wandel door de traditionele wijk, Bukchon Hanok Village


Bukchon Hanok Village is een leuke wijk, gelegen tussen het Gyeongbokgung Palace en het Changdeokgung Palace in. Hier vind je nog traditionele Koreaanse huizen, de Hanok. Deze huizen dateren uit de periode van de Joseon en een wandeling door deze wijk geeft je een leuk kijkje hoe de mensen vroeger leefden. Ten tijden van de Joseon woonden in deze wijk de hooggeplaatste mensen, zoals officieren en de adel.

Behalve dat je hier een kijkje kan nemen in de huizen, vind je hier ook vele restaurantjes, hotelletjes en kleine musea. Bedenk wel dat in deze huizen gewoon mensen wonen, dus stap niet elke open tuin en huis binnen die je ziet. Bukchon Hanok Village is gratis te bezoeken en er worden ook regelmatig workshops en presentaties over de vroegere leefwijze gehouden.

6. Changdeokgung Palace, een ander indrukwekkend paleis in Seoel


In 1405 werd begonnen met de bouw van dit tweede paleis in Seoel. Net als Gyeongbokgung behoort het tot de 5 belangrijkste paleizen van Zuid-Korea. Net als het Gyeongbokgung Palace werd Changdeokgung in 1592 vernietigd tijdens de oorlog met Japan. Echter werd na deze oorlog in 1611 besloten het gehele paleis weer op te bouwen. Voor meer dan 300 jaar was dit de officiële residentie van de koningen van de Joseon. Dat betekent ook dat Changdeokgung Palace het best bewaarde bouwwerk is gebleven uit die periode, hoewel grote delen ook gereconstrueerd zijn. Maak een mooie wandeling door de tuinen van het paleis en bekijk hoe de koningen eeuwenlang hebben geleefd. Het paleis is bijna elke dag van de week geopend, behalve op maandag.

7. Een dagtrip naar Incheon, voor de belangrijkste veldslag tijdens de Koreaanse oorlog


Ten westen van Seoel bevindt zich de stad Incheon. Het was deze plek waar op 10 september 1950 de Verenigde Naties onder leiding van generaal McArthur besloten een aanval uit te voeren om de Noord-Koreanen terug te dringen naar hun eigen land. En met succes. Het zorgde voor een omwenteling en Noord-Korea werd geheel teruggedrongen tot aan het noordelijkste puntje van hun eigen gebied. Totdat China zich ermee ging bemoeien de Zuid-Korea en de Verenigde Naties terug drongen naar de grens zoals we die vandaag de dag nog hebben tussen beide landen.

Incheon heeft een aantal leuke bezienswaardigheden, zoals de Memorial Hall for Incheon landing operation en een leuk centrum met China town. Mocht je daarom nog tijd over hebben dan is het zeker aan te raden een bezoek aan deze stad te brengen. Het is makkelijk te bereiken met de metro en binnen 45 minuten ben je in het centrum van Incheon.

8. Changgyeonggung Paleis met haar prachtige tuinen


Naast het Changdeokgung Palace bevindt zich een ander indrukwekkend bouwerke, Changgyeonggung Palace. Ook deze behoort tot de 5 belangrijkste paleizen van het land. Koning Sejong (1392-1450) liet dit paleis bouwen voor zijn oude vader, koning Teajong. Het heette toen nog Suganggung Palace. Onder leiding van koning Seongjong (1457-1495) werd het gerenoveerd en kreeg het de naam Changgyeonggung. Tijdens de koloniale overheersing van Japan in 1911 werd het complex deels een dierentuin en een botanische tuin. Uiteindelijk werd in 1983 besloten het paleis in ere te herstellen.

Een bezoek aan Changgyeonggung Palace is net als de overige paleizen interessant. Vergeet ook zeker niet een wandeling te maken door de prachtige tuinen van het paleis. Changgyeonggung Palace is behalve op maandag alle dagen geopend van 9 tot 21 uur.

9. Ga naar het oudste heiligdom van Seoel, de Bongeunsa Tempel


Deze tempel werd gebouwd tijdens het Silla Rijk in 794 na Christus. Het heette toen nog de Gyeonseongsa Temple. In 1498 werd het onder leiding van koningin Jeonghyeon gerenoveerd en kreeg het de naam Bongeunsa Tempel. Overigens lag deze tempel jarenlang bij het graf van koning Sejong, maar kreeg het in de zestiende eeuw haar huidige bestemming.

De tempel ligt overigens in misschien wel de bekendste wijk(naam) van Seoel, Gangnam. Het bezit meer dan 3000 boeddhistische geschriften en is één van de belangrijkste tempels van de stad. Het heiligdom is daarom elke dag te bezoeken en het is er zelfs mogelijk om er een nachtje te verblijven. Kijk voor meer informatie op de website van Temple Stay.

Het Olympisch Park van Seoel, Zuid-Korea
The World Peace Gate, het symbool van de Olympische Zomerspelen van 1988

10. Maak en wandeling door het Olympisch Park


In 1988 werden de Olympische Spelen gehouden in Seoel. Het was de vierentwintigste editie en misschien niet geheel onomstreden. Zo was er veel kritiek op de mensenrechtensituatie in het land en probeerde Noord-Korea andere communistische landen te overtuigen het evenement te boycotten. Alleen Cuba, Nicaragua en Ethiopië besloten hier gehoor aan te geven. Ondanks de spanningen tussen Noord- en Zuid-Korea bleek de Olympische Spelen van 1988 een groot succes te zijn. Nederland won 9 medailles, waaronder een gouden plak voor wielrennen en roeien.

Een bezoek aan het park is vooral leuk om er een mooie wandeling te maken of om te zien hoe Zuid-Koreanen hier picknicken en sporten. Zo wordt het olympische zwembad altijd nog gebruikt en kun je er gewoon in zwemmen. Het is daarom zeker een aanrader om hier een kijkje te nemen. In het artikel over het Olympisch Park lees je er alles over.

Tip: Op zoek naar een beetje ontspanning? Ga dan naar het Bukhansen National Park! Dit Nationale Park is per metro te bereiken en hier kun je prachtige wandelingen maken. Het ligt 20 kilometer ten noorden van de hoofdstad.

Accommodatie – Waar te verblijven in Seoel?


 Ben je op zoek naar leuke accommodatie in Seoel? En waar kun je nou eigenlijk het beste verblijven? Waar je ook zit, het metronetwerk is dusdanig goed dat je makkelijk overal naartoe kunt reizen. Hieronder vind je een paar interessante historische opties.

Bunchok Hanok Village: Overnachten in een traditionele woning uit de Joseon dynastie? Ga dan naar Bunchok Hanok Village. In deze wijk tref je leuke restaurantjes aan en zit je dichtbij de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad. Voor een echte historische overnachting moet je hier zijn.

Hongdae: Hongdae is de studentenwijk van Seoel. Hier vind je veel clubs, disco’s, leuke restaurantjes en kom je goed in aanraking met straatartiesten en K-pop. Een echte aanrader dus om de Koreaanse muziekcultuur beter te leren kennen.

Insa-Dong: Voor traditionele restaurantjes, cafés en theehuizen moet je zijn in Insa-Dong. Daarnaast kun je hier ook prima winkelen en kun je op zoek gaan naar traditionele souvenirs, zoals aardewerk en thee. Insa-Dong ligt in het centrum van Seoel, niet ver verwijderd van de belangrijkste paleizen van de stad.

Vervoer – Hoe kom je in Seoel?


Vliegtuig: Het belangrijkste vliegveld van Seoel en Zuid-Korea is Incheon International Airport. Deze ligt ten westen van Seoel bij de stad Incheon en is gebouwd op een kunstmatig eiland. Vanaf hier vertrekken vele internationale vluchten naar Europa, Amerika, Oceanië en Afrika. Tot 2000 was Gimpo International Airport het belangrijkste vliegveld. Deze wordt nu vooral gebruikt voor regionale vluchten, zoals naar Busan, Jeju Island of naar Tokyo. KLM en Korean Air vliegen dagelijks en rechtstreeks naar Zuid-Korea. Kijk op de website van vliegtickets.nl voor meer informatie en prijzen.

Metro: Er is geen stad in Azië waar het openbaar vervoer, en dan met name de metro zo overzichtelijk en duidelijk is als in Seoel. Het metronetwerk is zo uitgebreid dat je heel makkelijk omliggende gemeentes en streken kunt bezoeken. Koop in een kiosk of convenience store de T-money Card. Dit is de Zuid-Koreaanse ov-chipkaart die je heel makkelijk kunt opladen bij automaten bij de metro-ingang.

Trein: Het belangijkste station van Seoel is Seoul Station. Vanaf hier vertrekken vele treinen naar andere steden in Zuid-Korea, zoals Busan (KTC: 2,5 uur), Daegu (KTC: 2 uur), of Gwangju.

Bus: Seoel heeft een aantal busstations, waarvan Seoul Express Bus Terminal en Dongseoul de belangrijkste zijn. Vanaf deze stations kun je werkelijk overal komen in Zuid-Korea. Beide stations liggen ten oosten/zuiden van het centrum.

Heb jij nog tips, opmerkingen of ideeën over Seoel? Laat gerust hieronder een berichtje achter!

Handige Websites Seoel & Zuid-Korea


Laat een bericht achter

Deze website maakt gebruik van cookies. We nemen aan dat u hier meer akkoord gaat en lees er meer over in het privacybeleid Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Beleid
UA-140023448-1