Yichang, China | De Drieklovendam | Reisgids & Magazine

by Steven
Gepubliceerd: Laatste update: Leestijd: 2 minuten

Yichang is een stad van 1.5 miljoen inwoners in de provincie Hubei. Het ligt aan de rivier de Yangtze en staat vooral bekend als de toegangspoort van één van de meest indrukwekkende bouwwerken van de afgelopen 30 jaar: de Drieklovendam. Deze dam is meer dan 2 kilometer lang, 180 meter hoog en voorziet 200 miljoen Chinezen van elektriciteit.

De Drieklovendam in China
Een indrukwekkende constructie waar de vrachtschepen doorheen varen.

De bouw van de Drieklovendam

Het idee voor de bouw van een dam was afkomstig van de vader van het moderne China, Sun Yat-Sen (1866-1925). Maar het werd pas echt een serieuze optie toen de Communisten onder leiding van Mao Zedong er echt werk van gingen maken. Maar het duurde nog zeker tot 1994, voordat er met het project echt begonnen werd. In 2006 was de Drieklovendam klaar en totale kosten worden geschat op 20 miljard euro.

De gevolgen: De voor- en nadelen?

Maar de bouw ervan was niet onomstreden. De voorstanders betoogden dat op deze manier het water beter beheersbaar kon blijven en overstromingen vermeden konden worden. Ook zou het land qua ontwikkeling een flinke vooruitgang boeken met het opwekken van elektriciteit.

Maar experts wijzen erop dat de nadelen groter zullen zijn dan de voordelen. Dorpen moesten honderd meter omhoog verplaatst worden vanwege de stijging van het water. Meer dan een miljoen mensen moesten verhuizen. Ook werden diverse archeologische vindplaatsen onder water gezet.

Verder zeggen de experts dat de dam ecologisch een grote ramp kan betekenen, onder andere voor de bedreigde dolfijnen die er in zwemmen. De Chinese overheid heeft in 2011 toegegeven dat het project milieu- geologische- en economische problemen opgeleverd.

Desondanks zijn de Chinezen waanzinnig trots op dit megaproject, hoewel er ook nog steeds twijfels zijn over de degelijkheid van de dam. Mocht dit project instorten, dan zou dat een catastrofe betekenen voor de omliggende steden, waarbij vele doden bij kunnen vallen.

Uitzichtpunt van de Drieklovendam en da Yangtze rivier
Er zijn diverse plekken waar je uitzicht hebt op de dam en de omgeving

Maar laten we daar niet vanuit gaan. De Drieklovendam is een bijzonder project en een bezoek aan dit megaproject is indrukwekkend te noemen. Wil je meer weten over deze dam? Bekijk dan de aflevering van Langs de oevers van de Yangtze, waarin Ruben Terlou de voor- en nadelen uitlegt van dit bouwwerk.

Hoe kom je in Yichang en de Drieklovendam?

Wil je een bezoek brengen aan Yichang en de Drieklovendam? Yichang ligt op de route van de hogesnelheidslijn tussen Shanghai en Chengdu? Het enige station van de stad is Yichang East Railway Station.

De beste manier om de dam te bezoeken is met een tour. Zo heb ik dat zelf ook gedaan in het hostel waar ik zat. Het grootste probleem is de communicatie en de tour zal alleen in het Chinees zijn. Een tour doet inclusief vervoer ongeveer 5 uurtjes. De kosten voor de dam zijn voor buitenlanders 130 yuan, waar Chinezen niks hoeven te betalen.

Er is ook de mogelijkheid voor het nemen van een bus bij het oude Yichang station. Of regel een privé tour of een taxi.

Laat een bericht achter

Deze website maakt gebruik van cookies. We nemen aan dat u hier meer akkoord gaat en lees er meer over in het privacybeleid Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Beleid
UA-140023448-1