Neurenberg Reisgids | 10 x historie ontdekken

by Steven
Gepubliceerd: Laatste update: Leestijd: 9 minuten
Home » Duitsland » Neurenberg Reisgids – Historie, Bezienswaardigheden & Reistips

Neurenberg is niet een van de eerste steden waar je aan denkt voor een stedentrip binnen Europa of zelfs Duitsland. En dat is jammer, want deze stad van ongeveer 500.000 inwoners heeft heel wat te bieden. Neurenberg heeft een heel mooi en gezellig centrum, het heeft een rijke historie en je kunt er ook nog eens heerlijk eten en drinken bij de vele brouwerijen die de stad rijk is.

Kortom, een stedentrip naar Neurenberg is een geweldige manier om er even helemaal tussenuit te gaan. In dit artikel geef ik een uitleg over de leukste historische bezienswaardigheden van deze ‘middeleeuwse’ stad.

In deze reisgids over Neurenberg


Deze reisgids over Neurenberg bevat affiliate links. Dit betekent dat je als je een boeking maakt via één van de links op deze website, Travel4history daar een kleine vergoeding voor krijgt. Dit kost je overigens niks extra!

De oude binnenstad van Neurenberg
De binnenstad van Neurenberg wordt in tweeën gesplitst door de rivier de Pegnitz

Geschiedenis – 5 historische feitjes – Wist je dat…?


  • Het middeleeuwse karakter van de stad zijn oorsprong vond rond 1300? Tijdens een wandeling door de binnenstad krijg je de indruk dat je door een oude stad loopt. Echter schijn bedriegt: tijdens de bombardementen op Neurenberg tijdens de Tweede Wereldoorlog (1940-1945) werd een groot deel van het oude centrum vernietigd. Na de oorlog begon men met de wederopbouw en is het middeleeuwse karakter in ere hersteld.
  • Neurenberg rond 1500 één van de belangrijkste steden was als het ging om de metaalindustrie? Het leverde veel rijkdom op en de stad behoorde samen met Keulen en Praag tot de grootste steden van het Duitse Heilige Romeinse Rijk.
  • Eind jaren 20 en in de jaren 30 van de twintigste eeuw hier de jaarlijkse Nazipartijdagen gehouden werden? Vele aanhangers van Adolf Hitler kwamen hierheen om mee te doen aan grote parades en optochten en steun te betuigen voor het gedachtegoed van de Nationaalsocialisten.
  • In 1935 hier de rassenwetten van Nazi-Duitsland werden afgekondigd? Deze wetten bepaalden wie zich Duitser mocht noemen en met wie je wel of niet mocht trouwen.
  • Na de oorlog in Neurenberg de kopstukken van Nazi-Duitsland berecht werden? De geallieerden zochten een geschikte locaties en troffen die aan bij het intact gebleven Paleis van Justitie.

Bezienswaardigheden – 10 x zien en doen in Neurenberg


Hoeveel dagen heb je nodig voor een stedentrip naar Neurenberg? Als u alle onderstaande bezienswaardigheden wilt doen heeft u minimaal 4 dagen nodig. Korter kan ook en anders is er de mogelijkheid om het te combineren met een trip naar München.

De oude binnenstad van Neurenberg

1. Maak een wandeling door de oude binnenstad


Neurenberg heeft een ontzettend leuke en historische ommuurde binnenstad. Deze binnenstad stamt uit de middeleeuwen, hoewel de bombardementen uit de Tweede Wereldoorlog een groot deel verwoest hebben. Maar door dxe wederopbouw van de stad na de oorlog heb je nog steeds het idee dat je in het verleden bent.

Alleen al een wandeling door de binnenstad brengt je langs diverse kerken, zoals de Sint-Sebalduskerk, de Sint-Laurentiuskerk en de Onze-Lievevrouwekerk. Maar ook langs typische Duitse huizen, langs gezellige cafés en restaurants en langs interessante musea. En vergeet dan ook zeker niet een stukje te lopen door de Weissgerbergasse. Hier vind je nog echt typische Duitse huizen die je allemaal dolgraag op de foto zou willen zetten. En ben je dol op winkelen? Ook dat kun je prima doen in Neurenberg.

Het paleis van justitie in Neurenberg
Paleis van Justitie

2. Bezoek zaal 600, het proces van Neurenberg


Wie kent niet de foto waarop 20 voormalig kopstukken van de nazi’s in een rechtbank hun vonnis afwachten. Die foto is gemaakt in zaal 600 van het Paleis van Justitie. Net na de oorlog waren de geallieerden op zoek naar een plek waar ze de gevangengenomen kopstukken van het naziregime konden berechten. Het werd uiteindelijk Neurenberg. Niet omdat hier de rassenwetten werden afgekondigd of de nazipartijdagen gehouden werden. Nee, de reden was dat het Paleis van Justitie in Neurenberg nog intact was na de bombardementen en omdat dit complex alle faciliteiten bood voor de vele mensen die aan het proces moesten meewerken.

Vandaag de dag is zaal 600 nog steeds in gebruik. Dat betekent dat deze ruimte op de dagen dat er een zitting is niet bezocht kan worden. Daarnaast is er ook een informatief museum dat het gehele proces met behulp van een audioguide uitlegt. Kijk voor meer informatie voor openingstijden op de website over de Neurenberger processen.

Het prachtige Nurnburger Burg in Duitsland
De ingang van het museum van de Nurnburger Burg

3. Ga naar de oude burcht voor uitzicht over Neurenberg


Het meest interessante bouwwerk van de binnenstad is misschien wel de Nurnberger Burg. Het ligt aan de noordkant van de binnenstad en torent boven de stad uit. Dit is de plek waar ooit diverse keizers van het Heilige Romeinse Rijk (962-1806) verbleven. Bepaalde delen van de burg dateren uit de 11e eeuw.

Wie een bezoek aan de burg wil ondernemen betaalt daar € 5,50 voor. Echter wat gratis is zijn de prachtige tuinen naast de burg en het mooie uitzicht over de stad. Sla de burg daarom zeker niet over. Kijk voor meer informatie op de website van de Nurnberger Burg.

Uitzicht vanaf de Nurberger Burg in Neurenberg
Uitzicht op de binnenstad van Neurenberg vanaf de Nurnberger Burg
Het Albrecht Durer huis
Het huis van Albrecht Dürer, de bekendste schilder van Duitsland

4. Bezoek het huis van Duitslands bekendste kunstenaar, Albrecht Dürer


Wie zeg je? Mensen die weinig met kunst op hebben zullen de Duitser Albrecht Dürer (1471-1528) vast niet kennen. En toch is hij een belangrijk persoon geweest als het gaat om de prentkunst en zijn revolutionaire benadering van de houtsnede. Daarnaast was hij ook kunstschilder, tekenaar, kunsttheoreticus en humanist. Zeg maar de Leonardo da Vinci van het noorden, of is dit teveel eer? Desondanks was hij een inspiratiebron voor generatiegenoten en toekomstige kunstenaars zoals Ernst Ludwig Kirchner.

Het Albrecht Dürer Huis dateert uit de 15e eeuw. Albrecht Dürer kocht het huis in 1509 en had hier zijn atelier tot aan zijn dood in 1528. Sinds 1871 is het een museum gewijd aan de kunstschilder. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het huis getroffen en moest grotendeels herbouwd worden. Vanaf 1971 is het museum weer geopend voor het publiek.

Het Albrecht Dürer Huis ligt aan de noordwestkant van de binnenstad vlak naast de burg. Toegang tot zijn huis kost € 6,00.

Documentatiecentrum Reichsparteitagsgelände in Neurenberg
Het documentatiecentrum over de Nazipartijdagen

5. Bezoek de 23 plekken van de nazipartijdagen


Wie Neurenberg en geschiedenis zegt koppelt dat gelijk aan het Proces van Neurenberg. Maar wist je dat de nazi’s hier jaarlijks van 1933 tot en met 1938 de partijdagen hielden? Meer dan een miljoen mensen kwamen op dit grote evenement af.

Een deel van historische plekken van de nazi’s zijn nog deels overeind gebleven. Zo is er in de oude congreshal, wat het grootste gebouw van de nazi’s is wat nog overeind staat, een museum gevestigd onder de naam Dokumentationszentrum Reichsparteitagsgelände. Een absolute aanrader voor mensen die meer over deze partijdagen te weten willen komen.

Sinds 2006 heeft het stadsbestuur van Neurenberg bij 23 voormalige bezienswaardigheden van de nazi’s borden geplaatst wat ze daar wilden bouwen. Iets wat je niet mag overslaan is de zeppelintribune. Grotendeels in verval, maar nog steeds herken je een deel van de plek waar Adolf Hitler zijn toespraken hield voor meer dan 50.000 toeschouwers.

Tip: Meer lezen over de Reichsparteitagsgelände? Lees dan het artikel Neurenberg: ontdek de 23 plekken van de nazipartijdagen.

De grootste kerstmarkt van Duitsland
De oudste kerstmarkt van Duitsland bevindt zich in Neurenberg

6. Met kerst in Neurenberg? Bezoek de oudste kerstmarkt van Duitsland


Wie op zoek is naar een leuke stedentrip met kerst moet zeker nadenken over Neurenberg. Want hier vind je misschien wel de bekendste en drukste kerstmarkt van Duitsland. Jaarlijks bezoeken meer dan 2 miljoen mensen deze kerstmarkt die in het teken staat van de gouden kerstengel.

De kerstmarkt is tevens de oudste van Duitsland. Uit geschreven bronnen blijkt dat al in 1628 na Christus een soort van kerstmarkt georganiseerd werd. En in 1737 stonden meer dan 140 mensen ingeschreven om met kerst allemaal leuke spulletjes te verkopen. Dat was voor die tijd al behoorlijk groot.

Kortom, wie echt een bijzondere kerst wil beleven kan het beste naar Neurenberg gaan…

Het Germanisches Museum in Neurenberg
Het Germanisches Museum en één van de 27 zuilen met artikelen uit de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens

7. Bekijk de grootste collectie Duitse voorwerpen in het Germanisches Nationalmuseum


Wie geïnteresseerd is in de geschiedenis van de Duitse cultuur moet naar het Germanisches Nationalmuseum. Hier vind je de grootste collectie Duitse objecten van het hele land.

De ingang is te bereiken via de straat van de mensenrechten. Deze bestaat uit 27 zuilen met daarop een aantal artikelen uit de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. De derde zuil is in het Nederlands en bevat de tekst Een ieder heeft het recht op leven, vrijheid en onschendbaarheid van zijn persoon (artikel 3).

8. Het Speelgoedmuseum… van Playmobil tot treintjes


In 1972 vroeg de Duitser Geobra Brandstätter patent aan op een speelgoedpoppetje van 7.5 centimeter. In 1974 werd dit poppetje officieel gepresenteerd op de Internationale Speelgoedbeurs van Neurenberg. Het bleek een groot succes. En zie daar: Playmobil werd geboren. Officieel komt het bedrijf uit Zirndorf, wat ongeveer 20 kilometer ten westen ligt. Deze speelgoedpoppetjes kun je o.a. bekijken in het Speelgoedmuseum.

Het speelgoedmuseum gaat overigens niet alleen over Playmobil, maar dat Playmobil onlosmakelijk verbonden is met deze stad is wel duidelijk. Heb je kinderen dan is een uitstapje naar dit museum een must. Overigens heb je in Zirndorf ook het Playmobil Funpark, geheel in het teken van dit leuke speelgoed.

Op zoek naar accommodatie in Zirndorf? Klik dan hier voor meer mogelijkheden.

De brouwerij Altstadthof in Neurenberg
Misschien wel de bekendste brouwerij van Neurenberg, Hausbrauerei Altstadthof

9. Ga onder de grond en bezoek de ondergrondse bierkelders


In een document uit 1380 is gebleken dat elke inwoner van Neurenberg die bier brouwde verplicht was een bierkelder onder de grond te hebben. Eeuwenlang werd in deze kelders het bier opgeslagen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog scholen veel inwoners van Neurenberg in deze kelders. Het geeft meteen aan hoe sterk deze ondergrondse gangen in de buurt van de Nurnberger Burg waren.

Om de kelders te bezoeken dien je je aan te melden voor een tour via de website van de Felsengänge. Er zijn diverse rondleidingen te boeken, voornamelijk in het Duits en het eindigt meestal met het proeven van diverse biertjes uit de bekendste brouwerij van Neurenberg, Hausbrauerei Altstadthof.

Bratwurst en bier
Trek in een lokaal gerecht? Neem dan de Nurnberger Bratwürste en bier

10. Tot slot: geniet van een biertje in één van de vele bierbrouwerijen


Heb je alle bezienswaardigheden hierboven bekeken? Dan ben je wel toe aan een biertje. Mocht je de Felsengänge niet gedaan hebben dan zijn er nog genoeg mogelijkheden waar je, naast Hausbrauerei Altstadthof een biertje kunt pakken. Denk daarbij aan Brauerei Schanzenbräu, Bruderherz of Nassauerkeller.

Naast een gewoon Neurenbergs biertje bestaat er ook het Nürnberger Rotbier. Dit biertje stamt uit de 14e eeuw en is misschien wel de bekendste Rotbier van de wereld. Dit bier bestaat uit gebrande mout en aromatische hop en heeft zoals de naam als zegt een ietwat rode kleur.

Naast het Nürnberger Rotbier is een andere specialiteit van de stad de Nürnberger Bratwurste. Dit gerecht bestaat uit kleine worsten die je het beste kan combineren met brood en sauerkraut (zuurkool). In elk restaurantje is het wel te krijgen. Maar één van de beste plekken om deze maaltijd te eten is bij Bratwurst Glöcklein im Handwerkerhof. Eet smakelijk in ieder geval!

Accommodatie – Waar te verblijven in Neurenberg?


Ben je op zoek naar een leuke accommodatie in Neurenberg? Hieronder vindt u 3 opties voor historische hotels in het leuke centrum van Neurenberg.

Hotel Deutscher Kaiser
Hotel Deutscher Kaiser is een 3-sterrenhotel op minder dan 10 minuten lopen van het centraal station van Neurenberg. Het hotel werd in 1888/1889 gebouwd door Peter Behrens, een van de beroemdste Duitse architecten van die tijd. Het werd gebouwd in de zogenaamde “Neurenbergse stijl”. Dit betekent dat het in harmonie moest zijn met de andere historische gebouwen van de binnenstad. Een kamer voor 2 volwassenen inclusief ontbijt kost ongeveer 125 euro per nacht.

Hotel Elch
Een goedkopere optie is Hotel Elch in het noordwesten van het stadscentrum. Uit documenten blijkt dat hier al sinds 1342 een herberg staat. In die tijd was het nog een houten gebouw. Tegenwoordig is het een boetiekhotel dat van alle gemakken is voorzien. Een kamer voor 2 volwassenen exclusief ontbijt kost 70 euro per nacht.

Le Méridien Grand Hotel Nürnberg
Wie een dikke portemonnee heeft, komt waarschijnlijk in dit vijfsterrenhotel terecht. Wat ooit begon als een hopmagazijn werd in 1896 omgetoverd tot een hotel met 80 kamers. Vandaag de dag is het een van de meest iconische hotels van Duitsland en enkele beroemdheden die hier hebben geslapen zijn de Dalai Lama en de nationale elftallen van Engeland, Ghana, Japan, Mexico en Portugal. Een kamer voor 2 volwassenen inclusief ontbijt begint bij 150 euro per nacht.

Op zoek naar andere accommodatie in Neurenberg? Kijk hier voor leuke hotels en guesthouses.

De metro in Neurenberg
Neurenberg heeft 2 ondergrondse metrolijnen.

Vervoer – Hoe kom je in Neurenberg?


Met de auto: Als je met de auto naar bijvoorbeeld Oostenrijk reist, is Neurenberg een prima plek om te stoppen. Maar voordat je gaat heb je een milieusticker nodig. Deze kun je kopen bij de ANWB.

Met het vliegtuig: De beste manier om in Neurenberg te komen is met het vliegtuig. KLM Cityhopper vliegt een paar keer per dag naar deze bestemming. De reis duurt ongeveer 1.15 uur. Met de metro ben je binnen een kwartier op het treinstation van Neurenberg. Kijk op Vliegtickets.nl voor meer informatie.

Een andere mogelijkheid is om naar München te vliegen en daar de trein naar Neurenberg te nemen. De ICE trein doet er iets meer dan een uur over.

Trein: Wie vroeg boekt, betaalt ongeveer 80 euro per persoon voor een retourticket met de trein. De trein gaat niet rechtstreeks naar Nürnberg, maar heeft meestal een tussenstop in Frankfurt of Hannover. Kijk op de website NSinternational.nl voor tickets.

Heb jij nog meer tips, ideeën of opmerkingen over Neurenberg? Laat gerust hieronder een bericht achter.

Handige websites Neurenberg & Duitsland


Reisgidsen Duitsland


Laat een bericht achter

Deze website maakt gebruik van cookies. We nemen aan dat u hier meer akkoord gaat en lees er meer over in het privacybeleid Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Beleid
UA-140023448-1