Trier – 11 x Historie ontdekken in de Oudste Stad van Duitsland

by Steven
Gepubliceerd: Laatste update:
Home » Duitsland » Trier Reisgids – Historie, Bezienswaardigheden & Reistips

Trier behoort samen met Worms tot één van de de oudste steden van Duitsland. Wie een stedentrip maakt naar deze bijzondere stad in de Eiffel komt daarmee veel bezienswaardigheden tegen uit de periode van het Romeinse Rijk.

Het is niet voor niets dat Trier de bijnaam ‘Roma Secunda‘ had, wat ook wel het ‘Tweede Rome’ betekent. En wist je ook dat de filosoof Karl Marx in deze mooie stad geboren is?

Trier is voor liefhebbers van cultuur en geschiedenis een waar paradijs. En dat op nog geen 400 kilometer van Amsterdam. In deze reisgids lees je alles over de geschiedenis en de 11 leukste historische attracties van deze oude hoofdstad van het West-Romeinse Rijk.

*Dit artikel is ook beschikbaar in het Engels (Trier Travel Guide)

De kerstmarkt van Trier op de Grote Markt
De kerstmarkt van Trier op de Grote Markt

Inhoud – Historische reisgids Trier


Handige websites Trier & Duitsland


Deze reisgids over Trier bevat affiliate links. Dit betekent dat je als je een boeking maakt via één van de links op deze website, Travel4history daar een kleine vergoeding voor krijgt. Dit kost je overigens niks extra!

Geschiedenis – Een korte historie van Trier


Inmiddels weet je dat Trier één van de oudste steden van Duitsland is en ook wel het Tweede Rome werd genoemd. Maar het begon allemaal toen de Romeinen dit gebied rond 40 voor Christus veroverden op de lokale bevolking, de Treveri en hun onderwierp aan het Romeinse gezag. De nederzetting die ze rond 15 voor Christus bouwden kreeg de naam Augusta Treverorum. Treverorum is een verwijzing naar die lokale bevolking, de Treveri.

De bijzondere ontwikkeling van Augusta Treverorum


Augusta Treverorum groeide in de de 1ste eeuw na Christus uit tot één van de welvarendste steden ten noorden van de alpen. Zo kreeg de stad een amfitheater, werden er badplaatsen gebouwd en kwamen er veel handelaren naar de stad.

Een belangrijk symbool voor de welvaart is de Ponta Nigra uit 170 na Christus, die je nog steeds in de stad kunt bewonderen. De stadspoort en de stadsmuur beschermde Augusta Treverorum tegen invallen van buitenaf. Het gaf nog maar eens aan hoe belangrijk de stad in de regio was.

In de 3de eeuw werd de stad onderworpen aan plunderende Germanen die de stad deels verwoesten. Maar keizer Diocletianus (244-311) herbouwde de stadsmuren en maakte Augusta Treverorum tot hoofdstad van de provincie Belgica Prima. Keizer Maximus verrijkte de stad met de Keizerthermen.

En alsof dat nog niet genoeg was, groeide het huidige Trier uit tot het belangrijkste economische, spirituele en politieke centrum van het Romeinse Rijk. Het kreeg niet voor niets de bijnaam het Rome van het Noorden. De stad raakte in de vijfde eeuw zwaar in verval door plunderingen van o.a. de Franken.

Trier in 1572
Door Georg Braun – Original copperplate print, dating 1572 (private archive). Reproduced by Palauenc05 from an original copperplate print (1572)., CC BY-SA 4.0, Bron: Wikimedia

Het ontstaan van het Aartsbisdom Trier


Een ander noemenswaardige gebeurtenis in de geschiedenis van de stad is dat Trier rond 800 een aartsbisschop kreeg. Daarmee verkreeg het extra privileges binnen het toenmalige rijk van Karel de Grote (748-814). In 902 kreeg de aartsbisschop zelfs de volledige heerschappij over de stad Trier. En in de 13de eeuw werd de aartsbisschop van Trier verkozen tot één van de 7 a 9 keurvorsten binnen het Heilige Roomse rijk (902-1806). Daarmee had hij o.a. een stem in het kiezen van een nieuwe koning en/of later de keizer.

Zoals je nu weet staat de geschiedenis van Trier in het teken van de oude Romeinse stad en de belangrijke religieuze functie die het in de periode tussen 900 tot 1800 eeuwenlang had. Een ander historisch feitje is dat Trier ook de geboortestad is van de filosoof Karl Marx.

En nu ben je helemaal op de hoogte om het prachtige Augusta Treverorum te bezichtigen…

Uitzicht op Trier vanaf de Petrisberg
Uitzicht op de historische binnenstad van Trier vanaf de Petrisberg nabij het Amfitheater

Bezienswaardigheden – De 11 leukste attracties van Trier


Trier is een veelzijdige stad met leuke bezienswaardigheden voor jong en oud. En nogmaals, voor cultuurliefhebbers is dit een waar paradijs. En dat heeft niet allemaal te maken met de Romeinse tijd. Wanneer je hier ook bent, Trier is het hele jaar prima te bezoeken. In één dag kun je al veel zien, maar heb je tijd over, kies er dan voor om nog een dag te blijven. Hieronder vind je een aantal leuke historische bezienswaardigheden.

Kaartje van Trier met de belangrijkste bezienswaardigheden. Gemaakt met Google My Maps

1. Verken de Grote Markt en zijn middeleeuwse gebouwen


Het hart van de stad Trier is de Grote Markt (Hauptmarkt). Dit plein behoort tot één van de mooiste van Duitsland en hier vind je nog vele mooie huizen uit de tijd van de middeleeuwen (rond 1500). Op het plein staat een zuil van het Marktkruis dat stamt uit het jaar 958. Ook de Sint-Gangolfkerk is een belangrijk symbool van Trier en kun je niet missen als je op de Grote Markt staat. De eerste kerk stamde net als het Marktkruis uit 958, maar het huidige gebouw kreeg zijn oorsprong rond 1500.

Van maandag tot vrijdag staan er op de Grote Markt kraampjes waar je de lekkerste producten kunt kopen. En nog een historische feitje: Al in 958 werd hier de eerste markt gehouden en dat is tot op de dag van vandaag doorgegaan.

De Grote Markt en de Sint-Gangolf Kerk
De Hauptmarkt met zijn mooie huizen en de Sint-Gangolfkerk

2. Bezoek de Ponta Nigra


De Ponta Nigra is veruit het bekendste bouwwerk van de stad. Het ziet er misschien wat onverzorgd en zwart uit, maar de leeftijd van deze poort mag er wezen. Volgens historici werd de poort gebouwd in 170 na Christus, waardoor de Ponta Nigra het oudste en grootste monument van zijn soort is in Duitsland.

Het diende als noordelijk poort voor een stadsmuur die ten tijde van het Romeinse Rijk meer dan 6 kilometer lang was. Omdat de Ponta Nigra van zandsteen is gemaakt heeft dat geleid tot de zwarte roetlaag die er nu op zit. Het bouwwerk is 30 meter hoog en het is een aanrader de poort te beklimmen.

Ponta Nigra bezoeken?
Openingstijden: Maandag tot zondag van 9 tot 18 uur
Entreeticket: € 4 euro p.p.

De Romeinse poort Ponta Nigra
De oude Romeinse stadspoort, de Ponta Nigra

3. Ontdek de Dom van Trier, St. Peter


De Dom van Trier is gebouwd op een fundament dat stamt uit de 4de eeuw na Christus. In 326 liet de Romeinse keizer Constantijn hier een basilica bouwen. Door aanvallen van buitenaf werd de basilica verwoest, o.a. door de Noormannen in 882. Het huidige bouwwerk stamt uit de 11de en 12de eeuw.

In de Dom van Trier vind je een aantal bijzondere grafmonumenten van een paar aartsbisschoppen van de stad. Daarnaast kun je tegen betaling een bezoek brengen aan het Museum am Dom en de schatkamer met bijzondere historische schatten, zoals de Egbertschrijn uit de tiende eeuw. Heb je weinig tijd om het museum en de schatkamer te bezoeken, neem dan wel een kijkje in deze beroemde Dom in Trier.

De St. Peter bezoeken?
Openingstijden: April-oktober 10 tot 18 uur, november-maart van 10 tot 17.30 uur.
Entree: Gratis

De kathedraal van Trier in Duitsland
De Dom van Trier

4. Bezichtig de Onze-Lieve-Vrouwekerk


De Onze-Lieve-Vrouwekerk bevindt zich naast de Dom van St. Peter. Dit heiligdom behoort tot één van de oudste gotische kerken van Duitsland en stamt uit de 13de eeuw. Daarvoor stond hier een bouwvallig kerkje, afkomstig uit de tijd van Keizer Constantijn de Grote (273-337). Het gebouw heeft de vorm van een roos en staat sinds 1986 het op de Werelderfgoedlijst van Unesco. En als je toch een kijkje aan het nemen bent in de Dom van Trier, breng dan ook een bezoek aan de mooie Onze-Lieve-Vrouwekerk.

Onze-Lieve-Vrouwekerk bezoeken?
Openingstijden: Elke dag van 9 tot 18 uur
Entree: Gratis

De Kaiserthermen in Trier, Duitsland
De Kaiserthermen

5. Bekijk de restanten van de Keizerthermen en de Barbarathermen


Behalve de Ponta Nigra vind je nog meer bezienswaardigheden die een oorsprong hebben uit de Romeinse tijd. Voorbeelden daarvan zijn de Keizerthermen, de Barbarathermen en de Thermen am Viehmarkt. De Barbarathermen zijn het oudst en dateren uit de periode halverwege de 2de eeuw. Volgens historici is deze plek enkele eeuwen gebruikt als badhuis en behoorde het tot één van de grootste van het Romeinse Rijk. Toen de stad Trier in de 5de eeuw werd belaagd door de Franken verloor de Barbarathermen de functie als badplaats.

De Keizerthermen stammen uit de periode 300 tot 350 na Christus. In tegenstelling tot de Barbarathermen zijn de Keizerthermen nooit als badhuis gebuikt. Toen keizer Constantijn II (316-340) Trier verliet schonk hij het aan de bevolking. Die hebben het nooit verder afgebouwd. Desondanks vind je op deze plek nog steeds restanten van de Keizerthermen.

Tot slot, vergeet niet een bezoekje te brengen aan de Römerbrucke over de Moezel. Deze brug is namelijk gebouwd op pijlers die stammen uit de 2de eeuw. Als je de Südallee, de plek waaraan de Barbarathermen te vinden is, volgt richting het westen kom je de brug vanzelf tegen.

Keizerthermen, Barbarathermen en de Thermen am Viehmarkt bezoeken?
Openingstijden Keizerthermen & Barbarathermen: Elke dag van 10 tot 18 uur
Openingstijden Thermen am Viehmarkt: 10 tot 17 uur, op maandag gesloten.
Entree Barbarathermen: Gratis
Entree Keizerthermen & Themen am Viehmarkt: € 4 euro p.p. per attractie

De Kaiserthermen in Trier
De restanten van de oude Kaiserthermen

6. Bezoek het oude Amfitheater


Het Amfitheater van Trier ligt ten oosten van de Keizerthermen. Historici vermoeden dat deze is gebouwd tussen 160 en 200 na Christus. Het werd vooral gebruikt voor het houden van gladiatorengevechten en executies. Volgens archeologen hebben deze gevechten zeker plaatsgevonden tot aan de 7de eeuw, ver nadat het Romeinse Rijk (453) ten val kwam. In totaal konden er ongeveer 18.000 toeschouwers plaatsnemen in het theater en als je een bezoek brengt kun je de contouren van het vroegere Amfitheater nog steeds goed zien.

Tip: Breng naast het Amfitheater ook een bezoek aan de Petrisberg. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over de stad Trier en de omgeving.

Het Amfitheater bezoeken?
Openingstijden: 9 tot 17 uur
Entree: € 4 euro p.p.

Het oude Amfitheater van Trier
Restanten van het oude Amfitheater

7. Ga naar het Rheinisches Landesmuseum Trier


Raak je niet uitgekeken op de talloze Romeinse restanten die in de stad Trier te vinden zijn? Breng dan een bezoek aan het Rheinisches Landesmuseum. Dit bijzondere museum vertelt de hele geschiedenis van de stad Trier, maar het grootste gedeelte gaat vooral over de Romeinse periode. Zo vind je hier beelden, munten, amuletten en andere voorwerpen die in Trier en de omgeving zijn gevonden.

De toegang tot het museum kost 8 euro per persoon en bij de prijs inbegrepen zit een audiogids in het Nederlands. En ben je student aan de universiteit? Neem dan de collegepas mee en misschien mag je het museum wel gratis bezoeken…

Het Rheinisches Landesmuseum Trier bezoeken?
Openingstijden: 10-17 uur, op maandag gesloten
Entree: € 8 euro p.p.

Het keurvorstelijk paleis en de Basilica van Constantijn
Het Keurvorstelijk Paleis met op de achtergrond de Basilica van Constantijn

8. Een rondleiding door het Keurvorstelijk Paleis


Als je vanaf het Rheinisches Landesmuseum Trier door de paleistuinen loopt kom je terecht bij het Keurvorstelijk Paleis. Dit prachtige gebouw stamt uit de 16de eeuw en is verbonden aan de Basilica van Constantijn (verderop meer). De Basilica was toen een burcht en keurvorst Johan VII van Schönenberg (1525-1599) liet er een woonvleugel aan vast bouwen.

Latere keurvorsten bouwden het verder uit tot een prachtig paleis in renaissancestijl en later in rococostijl. De bisschoppen/keurvorsten woonden hier tot 1794. Toen namen Franse revolutionairen de stad en het paleis in. Met een rondleiding kun je het paleis bezoeken, maar vergeet zeker niet een rondje te lopen door de schitterende paleistuin.

Het Keurvorstelijk Paleis bezoeken?
Aangezien het paleis geen openbaar gebouw is kun je deze alleen bezoeken met een rondleiding. Kijk op de website van Trier voor meer informatie.

De Basilica van Constantijn in Trier
De Basilica van Constantijn

9. Bezoek de Basilica van Constantijn


Naast het Keurvorstelijk Paleis vind je de Basilica van Constantijn. Dit gebouw stamt uit het jaar 310 en is sinds de 19de eeuw een kerk. Daarmee is de Basilica het oudste kerkgebouw van Duitsland. Tevens is dit het grootste overdekte bouwwerk uit de Romeinse tijd. Het is zelfs groter dan het Pantheon in Rome.

De Basilica is vernoemd naar keizer Constantijn de Grote, die de opdracht gaf tot de bouw ervan. Toen was het een ontvangstzaal voor het keizerlijk paleis, aangezien Trier in die tijd kort de hoofdstad was van het West-Romeinse Rijk. Tijdens de Tweede Wereldoorlog raakte het gebouw zwaar beschadigd door bombardementen van de geallieerden. Maar gelukkig is deze prachtige en historische Basilica in ere hersteld.

Basilica van Constantijn bezoeken?
Openingstijden: Maandag tot zaterdag van 10-12 uur & 14-18 uur. Op zondag van 13 tot 18 uur. Openingstijden kunnen hier per maand vanaf wijken.
Entree: Gratis

Het Museum Karl-Marx-Huis in Trier
Het geboortehuis van de filosoof Karl Marx

10. Kom alles te weten over Karl Marx in zijn Geboortehuis


Het Museum Karl-Marx-Huis is de plek waar de filosoof en grondlegger van het communisme, Karl Marx (1818-1883) werd geboren. Zijn huis is tegenwoordig een museum waar je alles over zijn leven te weten kunt komen. Hij bracht hier zijn jeugd door, totdat hij ging studeren in Berlijn.

Hoewel ik zelf geen communistische ideeën heb, is het wel degelijk een interessant museum. Regeringen zoals China en Venezuela baseren hun ideeën op die van Marx. Toen ik in juni 2018 in Beijing was hadden de Chinezen in het National Museum of Beijing een tentoonstelling gewijd aan 200 jaar Karl Marx. Bijzonder, maar het geeft aan dat zijn filosofie in een aantal landen nog springlevend is. Lees hier meer over een bezoek aan het Museum Karl-Marx-Huis.

Het Museum Karl-Marx-Huis bezoeken?
Openingstijden: Elke dag van 10-13 uur en van 13.30 tot 18 uur.
Entree: € 5 euro p.p.

De Römerbrücke in het centrum van Trier
De Römerbrücke, gebouwd op de fundamenten van een oude Romeinse brug

11. Maak een historische wandeling langs de Moezel


De Moezel is één van de bekendste rivieren die wij Nederlanders kennen in Duitsland. Dan moet je toch zeker ook een wandeling maken langs deze bekende rivier! Tussen de historische Römerbrücke en de Kaiser Wilhelm Brücke vind je een paar historische hijskranen (Alter Krahnen). Deze kegelvormige torentjes stammen uit de 18de eeuw en werden gebruikt om de schepen te laden en lossen. Helaas kun je ze niet van binnen bekijken, maar het is wel een mooi stukje geschiedenis van de stad Trier.

De alter Krahnen aan de rivier de Moezel
De Alter Krahnen aan de Moezel

Accommodatie – Waar te verblijven?


In één dag kun je ontzettend veel zien van de oude stad Trier. Maar ben je van plan de historische stad goed te ontdekken, boek dan een hotel voor 1 of 2 nachten. En met kerst heb je hier uiteraard de gezellige kerstmarkt, wat het bijzonder maakt om nog langer te blijven. In het centrum van de stad vind je een aantal bijzondere hotels.

Romantik Hotel Zur Glocke
Dit hotel ligt in het centrum van de stad op 1 minuut loopafstand van de Grote Markt. Het is gevestigd in een pand uit 1567 en het interieur geeft je het gevoel 200 jaar terug in de tijd te zijn. De kamers zijn echter ruim en modern. In de avond kun je heerlijk dineren in de historische wijnkelder die deels bestaat uit fundamenten van de kathedraal uit de 10de eeuw. Prijzen voor een tweepersoonskamer beginnen vanaf 150 euro per nacht.

Hotel Römischer Kaiser
Oké, de naam mag dan verwijzen naar het verre verleden van de stad Trier, het hotel ken echter een kortere historie. Het is een goedkoper alternatief voor Romantik Hotel zur Glocke en het heeft een mooie ligging op nog geen 100 meter afstand van de Ponta Nigra. De prijs voor een tweepersoonskamer begint vanaf 100 euro per nacht. Gratis parkeren zit bij de prijs van het hotel inbegrepen.

Hotel Villa Hügel
Dit hotel kan gezien worden als het pareltje van de stad. Het bevindt zich ten zuiden van de Kaiserthermen en is gehuisvest in een Jugendstilvilla uit 1914. Dit viersterrenhotel heeft een zwembad, sauna en zeer moderne en ruime kamers. Daarnaast ligt het prachtig met uitzicht (o.a. vanaf het zwembad) op de stad Trier en de omgeving. De prijs voor een tweepersoonskamer begint vanaf 130 euro per nacht.

Liever zelf kijken voor accommodatie in Trier? Kijk dan hier voor nog meer mogelijkheden.

De Moezel en de Mariensäule
De rivier de Moezel met op de berg de Mariensäule. Vanaf hier heb je ook een mooi uitzicht op de stad Trier

Eten & Drinken in Trier?


Op zoek naar een leuk restaurantje in Trier? Inmiddels weet je dat je historisch kunt dineren in Romantik Hotel zur Glocke. Hieronder vind je nog een paar interessante opties.

Weinstube zum Domstein: Ook dit hotel aan de Grote Markt heeft een wijnkelder met een groot historisch verleden. Toen men in de jaren 70 van de vorige eeuw de wijnkelder van het restaurant ging uitgraven, kwam men allemaal historische vondsten tegen. Deze kun je hier nu bezichtigen. En hoe zit het met het eten (want daar kom je natuurlijk voor)? De gerechten zijn gebaseerd op recepten van een oud Romeins kookboek. Eet smakelijk!

Weinstube Kesselstatt: Tegenover de Lieve-Vrouwen-Kerk bevindt zich dit bijzondere restaurant met wederom een historische wijnkelder. Tot 1980 werd hier wijn geproduceerd, maar ten tijde van de Romeinse tijd stond hier een glasblazerij. Weinstube Kesselstatt is onderdeel van het aangrenzende paleis Kesselstatt en behoort tot één van de bekendste restaurantjes van de stad.

Bitburger Wirthaus: Dit restaurant bevindt zich ook in het oude centrum aan de Korenmarkt. Hoewel Bitburger Wirthaus sinds 2005 bestaat, is het gehuisvest in een pand met meer dan 200 jaar historie. Het werd lange tijd gebruikt als casino en raakte tijdens de Tweede Wereldoorlog flink beschadigd.

Het Centraal Station van Trier
De trein tussen Koblenz en Trier

Vervoer – Hoe kom je in Trier?


De beste manier om in Trier te komen is met de auto. Bij een aantal hotels kun je gratis parkeren. Daar waar dat niet kan kun je parkeren in de parkeergarages in het centrum van de stad. Deze kosten al gauw 15 euro per dag. Vraag bij het boeken van een hotel waar je het beste en goedkoopste de auto neer kan zetten.

Gratis Parkeren in Trier? Dat kan bij Messepark Trier ten zuiden van de oude stad en geldt als een P+R (Park+Ride). Hier kun je de bus pakken naar het oude stadscentrum. Wil je liever lopen? Vanaf het Messepark is het ongeveer 2 kilometer lopen naar het centrum van de stad (25 minuten).

Milieusticker? Nee, voor Trier heb je geen milieusticker nodig.

Met de trein naar Trier?


Een andere mogelijkheid om vanaf Nederland in Trier te komen is met de trein. Bedenk wel dat je dan een paar keer moet overstappen. Vanaf Düsseldorf vertrekken meerdere treinen naar Trier. Kijk op de website van NSInternational.nl voor tickets en prijzen.

Heb jij nog tips, ideeën of opmerkingen over deze historische reisgids van Trier? Laat dan gerust hieronder een bericht achter.

Reisgidsen Duitsland


Laat een bericht achter

Deze website maakt gebruik van cookies. We nemen aan dat u hier meer akkoord gaat en lees er meer over in het privacybeleid Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Beleid
UA-140023448-1