Pulau Pangkor Reisgids | Nederlandse historie in het Paradijs

by Steven
Gepubliceerd: Laatste update: Leestijd: 6 minuten
Home » Maleisië » Pulau Pangkor

Vergeet Langkawi, vergeet Perhentian en vergeet Tioman Island. Pulau Pangkor is het nieuwe paradijs van Maleisië.

Of Pulau Pangkor nou echt dat prachtige paradijs is daar zullen de meningen over verschillen. Maar ik was verrassend positief over dit eiland, dat voornamelijk door locals wordt bezocht. Naast de mooie stranden en leuke eettentjes, kun je hier ook op zoek gaan naar het Nederlandse verleden.

In deze reisgids kom je alles te weten over de geschiedenis van het eiland. Maar uiteraard wil je vooral weten wat je er zoal kunt doen? Dus op naar Pulau Pangkor…

*Dit artikel is ook beschikbaar in het Engels (Pulau Pangkor Travel Guide).

In deze reisgids van Pulau Pangkor


Het strand van Pulau pangkor, Maleisië
Weinig mensen te vinden op Pulau Pangkor

Handige Websites Pulau Pangkor & Maleisië


Deze reisgids over Pulau Pangkor bevat affiliate links. Dit betekent dat je als je een boeking maakt via één van de links op deze website, Travel4history daar een kleine vergoeding voor krijgt. Daar zijn voor jou geen extra kosten aan verbonden!

Geschiedenis Pulau Pangkor – Een reis terug in de tijd


Over de geschiedenis van Pulau Pangkor voor de komst van de Nederlanders is maar weinig bekend. De lokale bevolking noemde het Spirit Island, omdat ze geloofde dat het eiland bewaakt werd door geesten.

Toen in 1602 de Verenigde Oost-Indische Compagnie werd opgericht leidde dat tot handelsexpedities naar Azië. Batavia, het huidige Jakarta werd het belangrijkste handelscentrum van de Nederlanders. Maar ze wilden meer. In 1641 wisten ze met behulp van de sultan van Johor (provincie in Maleisië) de Portugezen uit Zuidoost-Azië te verdrijven. Ze namen het fort in Malakka over en hadden daarmee de belangrijke scheepvaartroute door de Straat van Malakka onder controle.

Vanuit Malakka handelden de Nederlanders met de sultan van Perak in tin. Om deze handel te beschermen besloten ze op Pulau Pangkor het Fort Dindingh, vernoemd naar de gelijknamige rivier die op het eiland stroomde te bouwen. Maar de monopolypositie die de Nederlanders in gedachte hadden konden ze wel uit het hoofd zetten.

De geschiedenis van Pulau Pangkor, Dutch Fort
Dit is wat er nog over is van het Nederlandse fort

Zo kwamen er regelmatig handelaren uit India tin kopen in Perak en ook de sultan was geen fan van de Nederlanders. Samen met Atjeh, een machtige staat aan de overkant sloot hij een verbond om de Nederlanders weg te krijgen. Dit plan mislukte, maar er werd wel een akkoord bereikt met de VOC. De Nederlanders kregen 2/3 van de handel in tin in bezit en Atjeh 1/3. Maar de lokale bevolking bleef boos over de Nederlandse invloed. Regelmatig sloopten ze het fort en het leidde in 1748 tot een vertrek van de VOC uit Pulau Pangkor.

Na het vertrek van de VOC kwamen de Britten naar Maleisië. Zo werd er op 20 januari 1874 een akkoord gesloten tussen de Britten en de sultan van Perak Raja Abdullah. Dit akkoord betekende het officiële begin van de Britse invloed op de politiek van diverse Maleisische staten. En nog steeds is Maleisië een onderdeel van het Britse gemenebest.

De varaan op Pulau Pangkor
Pas op waar je op het strand gaat liggen…

Bezienswaardigheden – Wat te doen op Pulau Pangkor?


Laat ik maar meteen duidelijk zijn: er valt op Pulau Pangkor niet veel meer te zien van de historie die hier net verteld is. Maar uiteraard kun je nog genoeg anderen dingen ondernemen op dit mooie paradijs.

De beste manier om dat te doen is door een scooter te huren. Meestal kan dit wel bij jouw accommodatie geregeld worden en anders is er wel een verhuurder in de buurt. Het eiland is niet groot. Dat betekent dat je binnen één dag alles verkend kunt hebben. En de rest van de dagen kun je heerlijk genieten van het strand en de prachtige zonsondergang (als je aan de westkant zit natuurlijk). Hieronder vind je een paar leuke ideeën.

De neushoornvogel in Maleisië
De neushoornvogel zal je geregeld tegenkomen op het eiland

1: Bezoek een paar vissersdorpjes aan de oostkant


Pangkor Town is het grootste plaatsje van het eiland. Het ligt aan de oostkant van het eiland en is de plek waar de boot aanmeert. Voor een kijkje in het traditionele leven moet je hier zijn. De bewoners zijn sterk afhankelijk van de visvangst en dat zie je alleen al door de vele vissersboten in de haven. Als je niet vies bent van een lekker visje zit je hier goed!

Dutch Fort op Pulau Pangkor
Overblijfselen van het Nederlandse fort van de VOC

2: Ontdek de geschiedenis van Pulau Pangkor bij Dutch Fort


Het fort Kota Belanda, zoals het door locals genoemd wordt, is het enige historische gebouw, naast een paar graven dat herinnert aan de Nederlandse invloed op het eiland. Het ligt in het zuidoosten van Pulau Pangkor en diende dus om de tinhandel te beschermen. In 1973 besloot de Maleisische overheid om het fort te restaureren en toe te voegen aan de lijst van historische monumenten van het land. Er staat nog steeds een fundament en bij een tocht over het eiland is het zeker de moeite waard om er een kijkje nemen.

Niet ver van het fort vandaan ligt Tiger Rock met een inscriptie van de VOC. Het verhaal gaat dat in 1743 een meisje hier aan het spelen was en plotseling verdween. Ze werd nooit meer teruggevonden en men nam aan dat een tijger haar vermoord zou hebben.

Een tempel op Pulau Pangkor, Maleisië
Treed binnen!

3. Bezoek een aantal tempels op het eiland, zoals de Lin Je Kong Tempel


Eigenlijk had ik hier elke tempel neer kunnen zetten die op dit eiland te vinden is. De Lin Je Kong Tempel bevindt zich op een rots ten noorden van Coral Beach. Af en toe zie je heir locals naartoe komen om te bidden. Maar bij een rondje over het eiland kun je ook een kijkje nemen bij de Foo Lin Kong Tempel aan de voet van Pangkor Hill. Deze bevindt zich aan de oostkant van Pulau Pangkor in het dorpje Sungai Pinang Besar.

Hangmat op Coral Beach
In een hangmat op Coral Beach

Tot slot: En heb je even helemaal geen zin om iets te bezichtigen? Rust dan lekker uit en gooi die beentjes maar omhoog! Of huur een kajak en vaar vanaf Coral Beach naar het eilandje Pulau Giam. En duiken of snorkelen is uiteraard ook mogelijk op Pulau Pangkor.

Daddy's café op Coral Beach on Teluk Nipah
Daddy’s café op Coral Beach in het noordwesten van het eiland

Accommodatie – Waar te verblijven op Pulau Pangkor?


Pulau Pangkor is een eiland dat maar door heel weinig buitenlandse toeristen bezocht wordt. Vooral in het weekend is het hier druk met Maleisiërs die van het strand willen genieten.

De beste plek om te verblijven is in het noordwesten bij Teluk Nipah. Hier heb je veel leuke en goedkope accommodaties en aan het strand vind je prima eettentjes. Meer naar het noorden vind je Coral Beach. Daddy’s café is bijvoorbeeld zeer populair bij westerse toeristen voor lunch of diner.

Op zoek naar leuke accommodatie? Klik dan hier voor leuke hotels en guesthouses op Pulau Pangkor

Voor feestjes en partijen moet je overigens hier niet zijn. Maar hou je van relaxte stranden met weinig toeristen en een prachtige zonsondergang dan is Pulau Pangkor echt iets voor jou.

De ferry naar Lumut, Maleisië
De ferry tussen Lumut en Pulau Pangkor

Vervoer – Hoe kom je op Pulau Pangkor ?


Om op Pulau Pangkor te komen moet je eerst met de bus naar het plaatsje Lumut. Vanaf Kuala Lumpur Terminal Bersepadu Selatan gaan er om het half uur bussen naar deze plaats. Die doen er ongeveer 4 uurtjes over. Vanaf het busstation van Lumut is het ongeveer 200 meter lopen naar de ferry. Deze vertrekt om de 45 minuten en stopt 2 keer.

De eerste keer is ten noordoosten van het eiland en vooral handig als je in het nabijgelegen dorp wilt overnachten. Als je verblijf aan de westkant is moet je uitstappen bij de laatste stop. Vanaf hier vertrekt een minibus naar elke bestemming op het eiland en de prijzen staan vast, op een groot bord boven het voetpad! Handig toch?

Neushoornvogel in Maleisië
Samen de zonsondergang tegemoet?

Heb jij nog tips, opmerkingen of ideeën over Pulau Pangkor? Laat dan gerust hieronder een bericht achter.

Laat een bericht achter

Deze website maakt gebruik van cookies. We nemen aan dat u hier meer akkoord gaat en lees er meer over in het privacybeleid Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Beleid
UA-140023448-1