Stedentrip Amstelveen? Dit zijn de 8 leukste historische plekjes

by Steven
Gepubliceerd: Laatste update:
Home » Nederland » Amstelveen Reisgids – Historie, Bezienswaardigheden & Reistips

Amstelveen is misschien niet de eerste bestemming waar je aan denkt voor een stedentrip. Toch is deze stad van 90.000 inwoners ten zuiden van Amsterdam leuker dan je denkt. Oké, historisch gezien kan het niet tippen aan onze hoofdstad, maar de connectie met Amsterdam is misschien wel groter dan je denkt.

Maar is Amstelveen nou wel zo ‘speciaal’ in vergelijking tot de populaire buurman Amsterdam? In dit artikel vertel ik je meer over de bijzondere relatie tussen beide steden. En ontdek je 8 leuke bezienswaardigheden voor een stedentrip naar het vroegere Nieuwer-Amstel. Let’s go…

De Amstelveense Poel en de Urbanus Kerk
De Amstelveense Poel en de Urbanus Kerk

In deze reisgids over Amstelveen


Handige websites Amstelveen & Nederland


  • Accommodatie in Amstelveen: Booking

Deze reisgids over Amstelveen bevat affiliate links. Dit betekent dat je als je een boeking maakt via één van de links op deze website, Travel4history daar een kleine vergoeding voor krijgt. Daar zijn voor jou geen extra kosten aan verbonden!

Geschiedenis – Wat maakt Amstelveen historisch gezien zo interessant voor een stedentrip?


Amstelveen kent meer dan 100 monumentale gebouwen. Het grootste gedeelte van die gebouwen stamt uit de periode 1850-1950. Daarmee is het historisch gezien niet opgewassen tegen de prachtige historische binnenstad van Amsterdam. Maar Amstelveen en Amsterdam hebben wel een sterke connectie samen. Of misschien wel een grote ruzie uit te vechten? In ieder geval is de geschiedenis van Amstelveen onder te verdelen in 2 hoofdthema’s: Turfwinning en de strijd met Amsterdam.

Turfwinning


Amstelveen ligt langs de amstel en naast de Amstel lagen vele veenmoerassen. Dan weet je direct waar de naam vandaan komt. Echter heette Amstelveen tot 1964 Nieuwer-Amstel en daarvoor Aeme-stelle, wat waterachtig gebied betekent. In ieder geval heeft Amstelveen veel geld verdiend aan het bewerken van het waterachtgie gebied, de veenmoerassen. Turfwinning was eeuwenlang het verdienmodel van Nieuwer-Amstel. Een van de weinige veenplassen die nog wel intact is gebleven is De Poel.

Amsterdam annexeert grondgebied van Amstelveen


Maar het grootste dillema van Amstelveen was de relatie met Amsterdam. Een groot deel van wat we nu Amsterdam noemen was vroeger Amstelveen. Eigenlijk kon Amsterdam niet verder uitbreiden, maar gebeurde dat toch door de economische vooruitgang die de hoofdstad boekte. Steeds meer gefortuneerde kooplieden uit Amsterdam kochten huizen in Amstelveen of bouwden statische woningen aan de Amstel.

Een turbulente periode brak pas echt aan rond 1850 met de industrialisatie in Nederland. Amsterdam wilde zich verder uitbreiden, maar Amstelveen voelde daar niks voor. De grens tussen beide steden lag toen al in Amsterdam-Zuid. Een deel van het Vondelpark behoorde tot Nieuwer-Amstel en ook het in 1888 gebouwde Concertgebouw was grondgebied van Nieuwer-Amstel. Om de annexatie te stoppen bouwde Amstelveen in 1891 een nieuw gemeentehuis aan de Amsteldijk 67 in het huidige Amsterdam.

Kaart van Amstelveen en Amsterdam
Om te laten zien wat vroeger bij Amstelveen hoorde: de rode pin was vroeger het stadshuis van Amstelveen.

Maar tussen 1895 en 1921 annexeerde Amsterdam dusdanig veel gebied dat de grens bepaald werd op de huidige Kalfjeslaan. Die annexatie reduceerde het aantal inwoners van Nieuwer-Amstel van 35.000 tot ongeveer 5.000 inwoners. Anno 2021 staan we op ongeveer 90.000 zielen in Amstelveen. Nummer 8 op de lijst van bezienswaardigheden is het beste voorbeeld van wat eerst Amstelveen was, maar nu in Amsterdam te vinden is.

Bezienswaardigheden – 8x zien & doen in Amstelveen


Ben je van plan een weekend naar Amstelveen te gaan? In twee volle dagen kun je genoeg zien en doen in deze stad. Hieronder vind je 8 leuke bezienswaardigheden met een historisch tintje…

Museun Jan en de Yoga Church Kerk
Museum Jan en de Yoga Church

1. Bezoek het Oude Dorp


Het Oude Dorp is het oudste gedeelte van de stad. Het is ontstaan in de middeleeuwen, zo rond 1300, maar eigenlijk is er niets te vinden dat nog uit die tijd stamt. Vergeet niet op de foto te gaan met het beeld van de Turftrapster, wat herinnert aan de historische florerende turfwinning van Amstelveen.

Verder vind je hier het gemeentehuis, een kerk uit 1867, een aantal leuke restaurantjes, een museum en een tramstation. Over die laatste twee lees je zo meer.

Oproep: Ben je een persoon met een crimineel verleden? Sla dan een bezoek aan Amstelveen over! In 2003 werd op klaarlichte dag Cor van Hout, één van de ontvoerders van Heineken, in het Oude Dorp doodgeschoten. Daarnaast vinden er wel meer afrekeningen plaats in Amstelveen, zie dit artikel. Om te voorkomen dat het de liquidatiehoofdstad van Nederland wordt, graag hiermee rekening houden…

Museum Jan in het Oude Dorp
Museum Jan

2. Ontdek moderne kunst in Museum Jan


In het Oude Dorp kun je een bezoek brengen aan het Museum Jan, voorheen Museum Jan van der Togt(1905-1915). Deze oprichter van Tomado, een bedrijf gespecialiseerd in huishoudelijke producten, stichtte in 1991 in het Oude Dorp een Museum.

Persoonlijk vind ik het een verfrissend leuk museum met aandacht voor tijdelijke tentoonstellingen over voornamelijk moderne kunst. Daarnaast bezit het een vaste collectie aan schilderijen, beelden en glaskunst.

Museum Jan bezoeken?
Entreeticket: € 11,50, gratis met de museumjaarkaart
Openingstijden: Dinsdag t/m zondag van 11 tot 17 uur.

Het oude tramstation van Amstelveen
Het oude tramstation van Amstelveen. Nu kun je overnachten in dit historische pand bij het Oude Dorp

3. Maak een ritje met de oude stoomtram


Tussen juni en oktober kun je op zondag vanaf het tramstation in het Oude Dorp een ritje maken met een oude tram. Deze tram was oorspronkelijk onderdeel van de 120 kilometer lange Haarlemmermeerspoorlijnen. Deze spoorlijnen werden gebouwd aan het begin van de 20ste eeuw en reden naar Haarlem, Leiden, Alphen aan den Rijn en Nieuwersluis.

In 1950 was de laatste rit en nu kun je alleen nog een ritje maken van 7 kilometer tussen het Oude Dorp en Amsterdam. Tickets voor een retourtje kosten € 5,50 per persoon en rijden tussen 11 en 17.30 om het half uur.

Kersenbloesempark in het Amsterdamse Bos
Geen kersenbloesem, maar ook buiten het seizoen is het een prachtige plek om te ontspannen.

4. Ga lekker ontspannen in het Kersenbloesempark


In 2000 kreeg Amstelveen een Kersenbloesempark. Het werd geschonken door de Japan Women’s Club en het park bestaat uit 400 bomen. 200 daarvan dragen een Japanse vrouwennaam, 200 een Nederlandse vrouwennaam (En waar zijn de mannennamen??). Amstelveen kent een grote Japanse gemeenschap vanwege de grote Japanse bedrijven die hier gevestigd zijn.

April en mei zijn de maanden wanneer je hier moet zijn en de kersenbloesem in volle bloei staat. Japanners gaan dan picknicken onder de bomen en vieren dan Hanami Matsuri, het Kersenbloesemfeest).

Tip: Vanaf het Oude Dorp kun je een mooie wandeling maken om de Poel. Deze is 4 kilometer lang, komt o.a. langs het Kersenbloesempark en de Urbanuskerk (ontworpen door architect Pierre Cuypers) en is een gevolg van de veenafgravingen in de 19de eeuw. De Poel is nooit ingepolderd.

Het stadshart van Amstelveen
Het winkelcentrum van Amstelveen

5. Stadshart, winkelen in het enige 4 sterrenwinkelcentrum van Nederland


Ben je een groot fan van winkelen? Dan kun je een bezoek brengen aan de 230 winkels die dit viersterrenwinkelcentrum te bieden heeft. Daarnaast is het Stadshart al twee keer gekozen tot beste winkelcentrum van Nederland.

In 1960 bouwde de gemeente dit winkelcentrum, toen nog Plein 60 genoemd, vanwege de snelle groei van de gemeente. In de jaren 90 kreeg het een grote renovatie en nu behoort het tot een winkelcentrum met af en toe best een chique uitstraling.

Stadshart bezoeken?
Openingstijden: Elke dag. Op zondag van 12 tot 18 uur, op donderdag koopavond tot 21 uur.

Het Cobra Museum
Het Cobra Museum voor de moderne kunst

6. Cobra Museum


In 1995 opende het Cobra Museum in Amstelveen haar deuren. Cobra is een afkorting van Copenhague, Brussel en Amsterdam en verwijst naar de steden waar de kunstenaars vandaan kwamen. Cobra ontstond in 1948 als een vernieuwende kunstbeweging, waarvan Karel Appel één van de bekendste kunstenaars was.

Naast de vaste collectie met werken van o.a. Appel, Corneille en Constant hebben ze regelmatig inspirerende tentoonstellingen over Moderne Kunst. Tot 27 maart 2022 kun je hier de tentoonstelling ‘Het lichaam centraal’ bekijken.

Het Cobra Museum bezoeken?
Entreeticket: € 15 euro per persoon, gratis met de Museumjaarkaart
Openingstijden: Van dinsdag tot zondag van 10 tot 17 uur.

Boerderij Ridammerhoeve in het Amsterdamse Bos
De geitenboerderij in het Amsterdamse Bos

7. Amsterdamse Bos & Ridammerhoeve


Het eerder genoemde Kersenbloesempark valt binnen het Amsterdamse Bos. Maar dit in de jaren 30 ontwikkelde bos heeft meer te bieden dan de Japanse bloesem. Zo kun je hier mooie wandelingen maken en een bezoek brengen aan de Ridammrhoeve.

Deze biologische geitenboerderij is uitermate populair onder Amstelveners. Het opende in 1988 en is een ware publiekstrekker als in het voorjaar de lammetjes geboren worden.

Het Amsterdamse Bos was een werkverschaffingsproject dat in de jaren 30 tot stand kwam. Meer dan 20.000 mensen waren meer dan 5 jaar bezig om dit mooie stukje natuur te creeeren. De eerder genoemde Museumtramlijn rijdt langs de oostkanst van het bos.

Begraafplaats Zorgvlied in Amsterdam?

8. Maak een wandeling over begraafplaats Zorgvlied


Maak tot slot een wandeling over begraafplaats Zorgvlied. Maar Zorgvlied ligt toch in Amsterdam? Juist, maar deze begraafplaats is meer dan 150 jaar oud en behoorde voor de annexatie tot Amstelveen, toen nog Nieuwer-Amstel. De gemeente Amstelven is verantwoordelijk voor Zorgvlied.

Hoe raar het ook klinkt, maar je kunt hier een ‘sightseeing tour’ maken langs graven van bekende Nederlanders. Annie M.G. Schmidt, Harry Mulisch, Herman Brood en nog vele anderen liggen hier begraven. Kijk op de website van Zorgvlied voor wandelingen.

9. Maak een historische wandeling door Amstelveen


De gemeente Amstelveen is de laatste jaren druk bezig geweest met het uiteenzetten van historische wandelroutes door de stad. Zo staan er steeds meer borden met informatie over de geschiedenis van belangrijke historische monumenten. Wil je een leuke wandeling maken en meet weten over de geschiedenis van Amstelveen? Op de website van de gemeente vind je een aantal leuke routesdie je per fiets of benenwagen kunt afleggen. Kijk op de website van de gemeente Amstelveen voor meer informatie.

Hotel Abina in Amstelveen
Hotel Abina

Accommodatie – Waar te overnachten in Amstelveen?


Het aanbod qua accommodatie in Amstelveen is beperkt. Hoewel er de afgelopen jaren wel steeds meer hotels bijkwamen, vooral aan de grens met Amsterdam, vind je in het Stadshart geen enkel hotel. Wel in de buurt! Hieronder een paar interessante opties.

Hotel Station: Deze Bed & Breakfast bevindt zich in het Oude Dorp. Het is gevestigd in het oude treinstation, waar in de zomer de museumtram richting Amsterdam vertrekt. Het gebouw dateert uit 1915, dus als je historisch wilt overnachten is dit een fantastische optie. De prijs per nacht voor een tweepersoonskamer begint vanaf € 130 euro per nacht.

Hotel, Restaurant & Café Abina: Al jaren een begrip in Amstelveen, zoals ze het zelf op de website formuleren. Dit hotel ligt ten noorden van het Oude Dorp en opende in 1956 de deuren. Onder Amstelveners is het restaurant ontzettend populair en met koningsdag is het hier één groot feest. Een tweepersoonskamer kost ongeveer € 80 euro per nacht.

Restaurant de jonge Dikkert in Amstelveen
Restaurant de Jonge Dikkert

Eten & Drinken?


Tussen Abina en het Oude Dorp bevinden zich nog twee bijzondere restaurants/café. Restaurant de Jonge Dikkert is gevestigd in een molen uit 1672 en één van de bekendste restaurants van de stad. En ook de Naeckte Brouwers, een restaurant gevestigd in de Anna Kerk is een populaire plek. De Naeckte Brouwers is de brouwerij van Amstelveen.

En in de wijk Bovenkerk, tegenover de Urbanuskerk (ontworpen door de befaamde architect Pierre Cuypers van o.a. het Rijksmuseum) vind je restaurant Silversant. Als je een rondje om de Poel loopt kom je er (bijna) langs.

Restaurant Silversant in Bovenkerk, Amstelveen
Restaurant Silversant

Vervoer – Hoe kom je er?


Amstelveen ligt ten zuiden van Amsterdam. Tussen de hoofdstad en Amstelveen centrum vertrekken er om de 5 a 10 minuten bussen (347/348/358), in beide richtingen. Een andere mogelijkheid is lijn 5 tussen de Jordaan en Amstelveen Centrum of lijn 26 tussen Amsterdam Zuid en Amstelveen Westwijk. Amstelveen heeft verder geen treinstation.

Misschien ook interessant?


Heb jij nog meer tips, ideeën of opmerkingen over deze reisgids van Amstelveen? Laat dan gerust hieronder een bericht achter.

Laat een bericht achter

Deze website maakt gebruik van cookies. We nemen aan dat u hier meer akkoord gaat en lees er meer over in het privacybeleid Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Beleid
UA-140023448-1