Andong, Zuid-Korea | 6 x zien en doen in de Stad van de Maskers

by Steven
Gepubliceerd: Laatste update: Leestijd: 6 minuten
Home » Zuid-Korea » Andong – Een historische reisgids

Tijdens een reis door Zuid-Korea mag een bezoek aan Andong (안동,安東) zeker niet ontbreken. Deze stad aan de Nakdong rivier is namelijk het culturele hart van het land. Zo vind je hier een aantal traditionele Koreaanse dorpen, kun je een bezoek brengen aan het grootste maskerfestival ter wereld en staan in de omgeving van Andong een paar Confuciusscholen die een belangrijke rol hebben gespeeld in de geschiedenis van Zuid-Korea.

En tot slot vind je er tempels die op de Unesco Werelderfgoedlijst staan en kun je genieten van één van de beste alcoholische versnaperingen van het land. Kortom, genoeg redenen om een bezoek te brengen aan Andong.

Benieuwd hoe jouw verblijf in deze cultuurstad eruit gaat zien? Lees dan gauw verder en ontdek het in deze historische reisgids van Andong.

In deze reisgids over Andong


De Nakdong rivier in Zuid-Korea
Een bezoek aan Andong is vooral een bezoek aan de omgeving. Of je kunt een wandeling maken langs en over de Nakdong rivier

Handige websites Andong & Zuid-Korea


Deze reisgids over Andong maakt gebruik van affiliate links. Dit betekent dat je als je een boeking maakt via één van de links op deze website, Travel4history daar een kleine vergoeding voor krijgt. Daar zijn voor jou geen extra kosten aan verbonden!

Geschiedenis – Een korte historie van Andong


Andong is een stad van 150.000 inwoners in de provincie Gyeongsangbuk-do. Het kent een rijke geschiedenis die begon rond het jaar 0. Toen stond hier een nederzetting met de naam Gochang. In 918, het jaar waarin de Goryeo Dynastie begon (918-1392), kreeg het de naam Andong. Oké, die naam veranderde nog eens 25 keer, totdat Andong in 1963 definitief zo ging heten.

Een belangrijke gebeurtenis in de geschiedenis van de stad is dat het rond 1570 het religieuze centrum van Korea werd. Vanuit China bracht de geleerde Yi Whang (1501-1570) het Confucianisme naar Andong en dat leidde tot de bouw van een aantal befaamde scholen die de leer van Confucius volgen.

Tijdens de Koreaanse Oorlog van 1950-1953 vonden er rondom de stad zware gevechten plaats tussen het Noord- en Zuid-Koreaanse leger. Het gevolg was dat beide landen grote verliezen moesten incasseren. Deze veldslag behoort tot de zwaarste en heftigste die er tijdens de Koreaanse Oorlog plaatsvond.

Na de oorlog groeide de stad voorspoedig. Het leidde tot de bouw van een dam in 1971, maar de belangrijkste gebeurtenis vond toch echt plaats in 1999. Toen kwam Koningin Elizabeth van Groot-Brittannië naar Hahoe Folk Village en plantte er een boom. En nog steeds behoort dit tot één van de belangrijkste gespreksonderwerpen onder Koreanen.

Koningin Elizabeth in Andong, Zuid-Korea
In 1999 bezocht koningin Elizabeth Zuid-Korea en deed daarbij de stad Andong en Hahoe Folk Village aan

Bezienswaardigheden – 6 x zien en doen in Andong


Als je meer wilt weten over de kunst, cultuur en geschiedenis van het traditionele Korea dan zit je in Andong meer dan goed. Maar eigenlijk bevinden de belangrijkste bezienswaardigheden zich voornamelijk in de omgeving en zal Andong vooral gebruikt worden als uitvalsbasis. De meeste toeristen verblijven hier één dag, maar mocht je tijd over hebben, plak er dan nog een dag aan vast. Er valt namelijk genoeg te zien. Hieronder vind je 6 leuke bezienswaardigheden met een vleugje geschiedenis.

Bezienswaardigheden in Andong, Zuid-Korea

1. Ontdek Hahoe Folk Village, een traditionele Koreaans dorp


Op 25 kilometer ten westen van Andong bevindt zich het prachtige Hahoe Folk Village (안동하회마을). Dit is het drukstbezochte dorp van Zuid-Korea en is erg in trek bij Koreaanse en buitenlandse toeristen. Het ligt prachtig gelegen tussen de rijstvelden, heuvels en de Nakdong rivier en vanaf één van de omliggende heuvels heb je een schitterend uitzicht op Hahoe Folk Village. Wil je daarom meer weten over de traditionele leefwijze van Koreanen tijdens de Joseon Dynastie (1392-1897)? Sla dan deze plek zeker niet over!

Meer weten over dit traditionele dorp en haar geschiedenis? Lees er dan meer over in het artikel Hahoe Folk Village, Andong | Ontdek dit Traditionele Koreaanse Dorp.

Het historische dorp Hahoe Folk Village in Zuid-Korea
Hahoe Folk Village

2. Bezoek het Andong Mask Dance Festival


Ben je eind september of begin oktober in Zuid-Korea? Breng dan een bezoek aan het Andong Mask Dance Festival (안동국제탈춤페스티벌). Dit is het grootste maskerfestival ter wereld en artiesten van over de hele wereld geven hier optredens met dans en uiteraard maskers. Het Andong Mask Dance Festival duurt ongeveer 10 dagen en het terrein bevindt zich op loopafstand van het centrum van de stad. Daarnaast is er ook een markt waar je eten en drinken kunt kopen en leuke Koreaanse spelletjes kunt spelen. Maar het is er vooral heel gezellig en sfeervol.

Meer weten over dit festival en de bijzondere legende waar het allemaal mee begon? Lees dan het artikel Andong Mask Dance Festival | De lugubere Maskers van Hahoe

Het Andong Mask Dance Festival
Andong Mask Dance Festival

3. Woryeonggyo Brug, wandel over de langste loopbrug van Korea


4 kilometer ten oosten van het centrum bevindt zich de Andong Dam en de Woryeonggyo Brug (월영교). Woryeonggyo of de Maanlicht brug (Moonlight Bridge) is met zijn 374 meter de langste loopbrug van Zuid-Korea. Vooral in de avond wanneer het donker is ziet de brug er met zijn vele lichtjes sfeervol en gezellig uit. Een bezoek aan Woryeonggyo brug kan goed gecombineerd worden met het Andong Folk Village. Dit dorp is te vergelijken met Hahoe Folk Village maar heeft als voordeel dat het er minder druk is. De Woryeonggyo brug, de dam en het Andong Folk Village zijn makkelijk per bus te bereiken, maar een nog betere optie is de fiets.

4. Andong Soju Museum, de sterke drank van Korea


Wat saké voor Japan is is soju voor Zuid-Korea. Deze sterke drank wordt onder andere gebrouwen in Andong en deze behoort tot één van de betere soju’s van het land. Een bezoekje brengen aan het Soju Museum (안동소주·전통음식 박물관) kan elke dag en is geheel gratis. Het brengt je langs een expositie over de ontstaansgeschiedenis van deze alcoholische versnapering en aan het einde is er de mogelijkheid om een slokje te proberen. Maar wees gewaarschuwd: met een alcoholpercentage van 45% is het best sterk…

Het Soju Museum in Andong
Proost!

5. Bongjeongsa Tempel, een historische Koreaanse tempel


De Bongjeongsa Tempel (봉정사) werd voor het eerst gebouwd in 672 door de monnik Ui Sang, hoewel documenten beweren dat een leerling van hem deze tempel zou hebben opgericht. Het is één van de oudste tempels van de omgeving en bestaat vooral uit hout. Op het terrein kun je een bezoek brengen aan de Geungnakjeon, het oudste houten gebouw uit Zuid-Korea. Historici beweren dat deze in 1200 gebouwd is.

De Bongjeongsa tempel is elke dag te bezoeken, maar wil je echt eens iets anders dan normaal, ga er dan overnachten. Op de website van Templestay (website in het Koreaans) kun je meer informatie vinden. Toegang tot het complex kost 2000 won en vanaf Andong Intercity Bus terminal is het ongeveer 30 minuten met de bus.

6. Dosan Seowon, een invloedrijke privéschool van Confucius


De geleerde Yi Hwang (1501-1570) was één van de belangrijkste filosofen uit de Joseon Dynastie. Hij richtte aan het einde van zijn leven de Yeongnam school en de academie Dosan Seowon op die pas na zijn dood tot de belangrijkste van Korea ging behoren. Het confucianisme stond centraal en sinds 2019 staat deze academie op de Unesco Werelderfgoedlijst. Wil je een bezoek brengen aan deze historische plek en meer weten over Yi Hwang en het Confucianisme? Dosan Seowon (도산서원) ligt 30 kilometer ten noorden van de stad en is te bereiken met bus 560 of 567.

Een bankbiljet uit Zuid-Korea en de Dosan Seowon
Een bankbiljet uit Zuid-Korea met een afbeelding van de Dosan Seowon

Accommodatie – Waar te verblijven in of rondom Andong?


Een verblijf in de stad Andong is een prima uitvalbasis voor het verkennen van de omgeving. Zelf verbleef ik in Peter Pan Guesthouse. Dit is één van de weinige hostel die je in de stad kunt vinden, maar wordt gerund door een behulpzame eigenaar. Voor een bed op een slaapzaal betaal je ongeveer 13 euro en de bedden zijn prima. Ik was in Andong tijdens het Mask Dance Festival aan het begin van oktober en boekte ongeveer 2 dagen van tevoren een bed in het hostel. Het is maar om aan te geven dat er nog plek was in dit guesthouse.

Een andere plek om te verblijven is in het Hahoe Folk Village. Diverse bewoners verhuren een kamer en het is de ultieme kans om de drukke stad te ontvluchten en te relaxen in een prachtige en rustige omgeving. Tot slot kun je natuurlijk ook overnachten in een tempel, zoals de Bongjeongsa.

Op zoek naar accommodatie in Andong? Kijk hier voor de mogelijkheden

Eten en drinken: Andong kent een aantal lokale specialiteiten, waarvan Jjimdak absoluut het proberen waard is! Deze maaltijd bestaat uit gestoofde kip met groente en noedels en is best pittig. Bij Andong Gu Market kun je een aantal goede restaurantjes vinden die dit serveren. Andere lokale dranken of gerechten zijn natuurlijk Soju en gezouten makreel.

Koreaans eten in Andong: Jjimdak
Jjimdak, een redelijk pittig gerecht met kip en groenten uit Andong

Vervoer – Hoe kom je in Andong?


Andong heeft geen vliegveld, maar is van alle kanten makkelijk te bereiken per trein of bus. De beste manier is de trein, aangezien het belangrijkste treinstation van Andong in het centrum ligt. Vanaf Seoul Cheongyangni rijden dagelijks 8 treinen (5 uurtjes) naar Andong.

Een andere manier is de bus en ook dat is prima te doen. Het busstation ligt ongeveer 5 kilometer ten westen van het centrum en elk uur (of eerder) vertrekt er een bus naar belangrijke steden als Seoul en Busan. Voor het boeken van treintickets ga je naar de website van Korail.

Volgende bestemming in Zuid-Korea?


Voor het noorden ga je naar de stad Gangneung en het prachtige Seoraksan National Park. Voor het noordwesten ga je naar de hoofdstad Seoel en richting het zuiden kom je terecht in DaeguGyeongju en Busan.

Heb jij nog meer tips, opmerkingen of ideeën over deze historische reisgids over Andong, Zuid-Korea? Laat gerust hieronder een bericht achter!

Laat een bericht achter

Deze website maakt gebruik van cookies. We nemen aan dat u hier meer akkoord gaat en lees er meer over in het privacybeleid Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Beleid
UA-140023448-1