Gangneung, Zuid-Korea | Historische reisgids

by Steven
Gepubliceerd: Laatste update:
Home » Zuid-Korea » Gangneung

Gangneung (Koreaans: 강릉시) is niet één van de eerste plekken waar je aan denkt bij een bezoek aan Zuid-Korea. Echter heeft de omgeving van deze drukke stad in de provincie Gangwon-do wel degelijk een aantal bijzondere bezienswaardigheden.

En daarnaast kennen we Gangneung sinds 2018 ook als de plek waar in 2018 een aantal onderdelen van de Olympische Winterspelen werden gehouden. In deze reisgids lees je meer over de interessante attracties die deze stad en omgeving voor jou te bieden heeft.

In deze reisgids van Gangneung


Handige websites Gangneung & Zuid-Korea


Deze reisgids over Gangneung bevat affiliate links. Dit betekent dat je als je een boeking maakt via één van de links op deze website, Travel4history daar een kleine vergoeding voor krijgt. Daar zijn voor jou geen extra kosten aan verbonden!

Geschiedenis – Een korte historie van Gangneung


Gangneung is in het verre verleden onderdeel van verschillende rijken en dynastieën geweest. Een eeuw voor Christus behoorde het zelfs tot de Han-dynastie als een deel van China. Maar deze stad is vooral interessant vanwege haar vrij recente verleden.

Zo ontstond de stad Gangneung in 1995 als een samenvoeging van twee gemeentes. In 1996 strandde voor de kust van Jeongdongjin, iets ten zuiden van de stad een Noord-Koreaanse onderzeeër. Was dit een infiltratiepoging om Zuid-Korea aan te vallen. Het leidde in ieder geval tot een klopjacht van 49 dagen waarbij het grootste deel van de Noord-Koreaanse bemanning omkwam. De verhouding tussen beide landen kwam op scherp te staan, maar tot een grotere escalatie leidde het niet.

In februari 2018 vond in het nabijgelegen Pyeongchang de Olympische Winterspelen plaats. De indooractiviteiten werden voornamelijk gehouden in Gangneung. Doordat de Winterspelen in deze regio werd gehouden heeft de Zuid-Koreaanse overheid een hogesnelheidslijn aangelegd tussen Seoul en Gangneung. Door deze verbeterde infrastructuur zijn beide steden nu nog beter met elkaar verbonden.

Bezienswaardigheden – Wat te zien en doen in Gangneung en omgeving?


Ben je van plan een bezoek te brengen aan Gangneung? Hoewel de stad op zich niet heel bijzonder is, kun je dat over de omgeving zeker niet zeggen. Vooral richting het zuiden vind je een aantal bijzondere bezienswaardigheden, maar ook in het westen en voornamelijk Odaesan National Park. Hieronder vind je een paar interessante ideeën.

Tongil Park en de Noord-Koreaanse onderzeeër

Tongil Park: Dit park is vooral bekend vanwege de Noord-Koreaanse onderzeeër die in 1996 voor de kust strandde. Hier kun je een ook echt een bezoek brengen aan deze rood-groene duikboot. Tongil Park heet ook wel het unificatie park en is bijzonder interessant mocht je meer willen weten over de verhouding tussen Noord- en Zuid-Korea. Lees meer over het verhaal in het artikel Tongil Park | Het angstaanjagende verhaal van een Noord-Koreaanse onderzeeër.

Jeongdongjin: Op 18 kilometer ten zuiden van Gangneung vind je dit bijzondere plaatsje. Het is vooral bekend vanwege het cruiseschip op de heuvel van een berg. Het is tegenwoordig een hotel, maar je kunt tegen ook een ticket kopen en het schip bezoeken. Daarnaast is deze plaats ook bekend vanwege één van de mooiste stranden om de zonsopgang te bekijken. En tot slot bevindt zich hier het treinstation dat het dichtst bij het strand bevindt. Het heeft zelfs een notering in het Guinness Book of Records. Lees er meer over in de reisgids van Jeongdongjin.

Historische reisgids van Jeongdongjin in Zuid-Korea

Chamsori Gramophon & Edison Museum: Heb je zin in een beetje muziek? Ga dan naar dit bijzondere museum. Hier krijg je een uitleg over de geschiedenis van de grammofoon en zo krijg je ook nog het één en ander te horen. Rondleidingen zijn verplicht en alleen in het Koreaans, maar de muziek maakt een hoop goed. Het museum ligt in de buurt van Gyeongpo Beach ten noordoosten van de stad.

Ojukheon: Een andere historische bezienswaardigheid is dit tempelcomplex. Dit is de plek waar de bekendste filosoof van Zuid-Korea Yi I in 1536 geboren werd. Op het terrein bevindt zich zijn geboortehuis, een aantal tempels en het Gangneung City Museum. Ojukheon ligt 5 kilometer ten noorden van de stad en is goed te combineren met Gyeongpo Beach en Chamsori Gramophon & Edison Museum.

Een reisgids van Gangneung in Zuid-Korea: Ojukheon
Ojukheon

Accommodatie – Waar te verblijven in Gangneung?


Gangneung is een stad van iets meer dan 200.000 inwoners. Het heeft een een groot aanbod aan goede accommodatie en er zijn verschillende plekken waar je kunt verblijven. Zo is het mogelijk om in het centrum te verblijven en vanuit hier de stad en omgeving te verkennen. Zo verbleef ik zelf in Ark Guesthouse dichtbij het centrum. Dit is een hostel met een fantastische gastvrouw die goed Engels spreekt en goede adviezen geeft over wat je in de stad en omgeving kunt doen. Daarnaast was het ontbijt ook nog eens super.

Een andere mogelijkheid is om aan de kust te verblijven. Vooral rond Gyeongpo Beach vind je een aantal leuke accommodaties. Een andere mogelijkheid is om de bus, taxi of trein te nemen naar Jeongdongjin, 18 kilometer ten zuiden van de stad. Dit is een leuk plaatsje met het treinstation dat volgens het Guiness book of records het dichtst bij het strand ligt. Maar waarschijnlijk is deze plek beter bekend vanwege het cruiseschip dat fungeert als hotel, op de top van een heuvel.

Vervoer – Hoe kom je er?


Gangneung is sinds 2018 goed te bereiken per hogesnelheidslijn. De Koreaanse overheid heeft vanwege de Olympische Spelen een goede verbinding aangelegd waardoor je per KTX trein binnen 2 uurtjes in het centrum van de stad bent. Een andere goede mogelijkheid is de bus te nemen. Dit is goedkoper, maar de reistijd bedraagt ongeveer 4 uurtjes. Bussen vanaf Seoul vertrekken van de Express Bus Terminal (elke 20 minuten) of Dong Seoul Terminal (elke 40 minuten).

Het busstation van Gangneung bevindt zich ten westen van de stad. Vanaf hier moet je een bus nemen om in het centrum van de stad te komen of stap in een taxi. Dat laatste heeft de voorkeur, aangezien er weinig aangegeven wordt in het Engels. Misschien dat dit sinds de Olympische spelen iets verbeterd is, maar met een taxi weet je zeker dat je meteen aankomt bij jouw hotel.

Heb jij nog meer tips, opmerkingen of ideeën over Gangneung in Zuid-Korea? Laat dan gerust hieronder een bericht achter.

Laat een bericht achter

Deze website maakt gebruik van cookies. We nemen aan dat u hier meer akkoord gaat en lees er meer over in het privacybeleid Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Beleid
UA-140023448-1