Elephant Valley Project, Cambodja | Ja of nee? | Een Review

by Steven
Gepubliceerd: Laatste update: Leestijd: 6 minuten
Home » Cambodja » Sen Monorom » Elephant Valley Project

Het Elephant Valley Project in Sen Monorom Cambodja (en sinds kort in Thailand) is een organisatie die olifanten opvangt en ze weer olifant laat zijn. In Azië kom je meer van dit soort projecten tegen, alleen is de vraag in hoeverre het ook echt goede projecten zijn voor de olifant zelf. Worden ze wel goed behandeld? Gaat het alleen om het verdienen van geld en is de olifant alleen maar bijzaak? En welk opvangcentrum voor olifanten kun je wel vertrouwen en wat zijn de activiteiten? Zwemmen? Wassen?

Uiteindelijk had ik gekozen voor het Elephant Valley Project in Sen Monorom, Cambodja. Ondanks dat ik olifanten liever vrij in het wild zie, was ik best onder de indruk van deze organisatie. In dit artikel leg geef ik je een uitleg over de positieve en negatieve kanten van het Elephant Valley Project. Ik besloot hier twee dagen te verblijven.

Leestip: Meer weten over de leukste bezienswaardigheden in Sen Monorom en omgeving? Lees het in de reisgids over dit bijzonder leuke plaatsje in Cambodja.

Handige websites Sen Monorom & Cambodja


Dit artikel over het Elephant Valley Project bevat affiliate links. Dit betekent dat je als je een boeking maakt via één van de links op deze website, Travel4history daar een kleine vergoeding voor krijgt. Daar zijn voor jou geen extra kosten aan verbonden!

Het Elephant Valley Project: Wat is het?


Het Elephant Valley Project bevindt zich in de bossen bij het plaatsje Sen Monorom in Mondulkiri. In 2006 richtte de Engelsman Jack Highwood het ELIE project op. ELIE staat voor Elephants, Livelihood, Initiative, Environment. Het is een samenwerkingsproject met de lokale Bunong bevolking. Met eigenaren van olifanten maken zij afspraken om de olifanten hier hun laatste jaren in vrijheid te laten leven in ruil voor voedsel en medicijnen.

Een olifant en zijn mahout, Cambodja
De olifant en zijn mahout. Op de nek kan een olifant 5 a 10% van zijn lichaamsgewicht dragen.

Op dit moment heeft het Elephant Valley Project tien olifanten ‘geleend’. Alle olifanten hebben een trieste geschiedenis van harde arbeid achter de rug. Sommige moesten boomstammen sjouwen, andere hebben jarenlang toeristen op de rug gehad wat leidde tot een vergroeide wervelkolom.

Het doel is om elke olifanten weer olifant te laten zijn. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. De meeste olifanten werden dusdanig geslagen en gemarteld, dat ze de meeste dingen niet meer zelfstandig kunnen doen. Daarom heeft elke olifant een mahout, een olifantenverzorger, die elke dag van de week aanwezig is om de dieren te helpen en begeleiden. Om een indruk te krijgen van het leed van de olifanten ga ik in op het trieste verhaal van Sambo.

Weetje: De Aziatische olifant is kleiner dan de Afrikaanse olifant

Olifant Sambo in Sen Monorom
De bekendste olifant van Cambodja, Sambo

Sambo, de bekendste olifant van Cambodja


Sambo is de bekendste olifant van de tien die hier in het Elephant Valley Project verblijven. Voor meer dan 30 jaar heeft Sambo in Phnom Penh toeristen en kinderen op de rug vervoerd. Dat heeft grote gevolgen gehad voor haar rug. En daarnaast had Sambo ook al jarenlang last van een infectie aan de voet, omdat ze in een grote spijker had gestaan in Phnom Penh. In 2012 mocht de grote reus met pensioen en in 2014 kwam Sambo terecht in Mondulkiri en het Elephant Valley Project.

Twee keer per dag moet ze 20 minuten in een badje staan om de infectie aan de voet te verminderen. En dat is al een hele opgave, maar haalbaar als de olifant genoeg te eten krijgt. Want dat is wat een olifant doet: vooral veel eten …

Weetje: een olifant eet per dag 160 kilo voedsel

Olifant in het Elephant Valley Project, Cambodja

Het Elephant Valley Project op basis van onderzoek


Oké, je weet nu wat het project inhoudt en waarom de olifanten hier zijn. Maar waarom zou het Elephant Valley Project een serieuze optie moeten zijn?

Zoals ik al zei: olifanten in de vrije natuur is toch het mooiste wat er is? Ook ik heb even getwijfeld of ik het überhaupt moest doen. Toch besloot ik op basis van adviezen online en via de facebookgroep Inside Cambodia om mij aan te melden. Je kunt toch pas echt een oordeel geven als je het zelf heb gezien? En natuurlijk moet je er vooraf wel een goed gevoel over hebben…

Het Elephant Valley Project wordt ook aangeraden door Lonely Planet, National Geographic en Animal Planet.

Olifanten in Cambodja
Follow the leader!

Maar waarom wel kiezen voor het Elephant Valley Project?


Op instagram kom je diverse foto’s tegen van mensen die zwemmen met olifanten of er op een bepaalde manier mee knuffelen. Het ziet er mooi uit en de olifanten lijken het ook naar hun zin te hebben. Maar is dat wel zo? Het zijn toch grote dieren die in één tel een persoon ernstig kunnen verwonden. En om dat niet te laten gebeuren moeten olifanten weten dat ze dat niet mogen doen. Doen ze dat vanuit zichzelf niet of worden ze misschien geslagen, zodat ze weten dat ze dat niet moeten doen. Vertel het me maar?

Het bijzondere van het Elepant Valley Project is dat je niet met de olifanten mag zwemmen en ook niet in de buurt mag komen. En je mag al helemaal niet een ritje op ze maken of ze aanraken. Maar wat mag je dan wel?

Het antwoord is simpel: de olifanten komen met hun mahout tevoorschijn en het enige wat je doet is ze volgen, kijken wat ze doen en hoe ze eten. Want dat laatste doen ze 80% van de dag. Dat klinkt misschien niet aantrekkelijk, maar ik verzeker je… Dat is het wel. Want naar die prachtige dieren kun je toch urenlang kijken? Ik wel in ieder geval.

De mahout wast de olifanten
De olifanten worden geholpen met wassen door de mahout

Wat jij bijdraagt?


Het is mogelijk om 1 dag mee te lopen op het Elephant Valley Project, maar het kan ook 2 dagen. Of zelfs een hele week of een hele maand. Bij een verblijf van twee dagen of meer ga je ook een middagje vrijwilligerswerk doen. Oké, mijn bijdrage bestond uit het water geven van planten voor de olifanten en andere kleine klusjes. Maar de verhalen die je uitwisselt met andere vrijwilligers zijn bijzonder interessant.

Weetje: Olifanten hebben een prima geheugen. Je kent vast de Rolo reclame nog wel?

Sambo de olifant in het Elephant Valley Project

Is er dan ook een beetje kritiek?


Tot nu toe heb je alleen nog maar positieven dingen gehoord over dit project. Maar er zal toch ook wel een kritische nooit gekraakt worden. Zeker, al moet je dat wel in perspectief zien.

De mahouts werken elke dag van 9 tot 17 uur. Daarna zijn de olifanten alleen en een ‘losse’ olifant is in dit geval onbetrouwbaar gebleken. Zo hebben een paar jaar geleden een aantal dieren een deel van de oogst van een boer opgegeten. De totale kosten bedroeg duizenden euro’s. En natuurlijk was niemand hier blij mee…

Hoe hebben ze dat probleem bij de Elephant Valley Project opgelost? Elke avond worden de olifanten aan een ketting gelegd van 25 meter. Geen leuke oplossing, maar welke oplossing is beter? Een goede vraag en ook ik twijfel niet aan de intenties van het project. Toch klinkt deze oplossing best heftig. Desondanks zijn ze nooit alleen. Een andere oplossing zou een hek kunnen zijn. Maar ook dan zitten ze gevangen, toch?

Het Elephant Valley Project in Sen Monorom

Slotwoord over het Elephant Valley Project


Het enige project met olifanten dat ik bezocht heb in Azië is het Elephant Valley Project. En persoonlijk denk ik dat dit het enige project is wat ik ooit bezocht zal hebben in mijn leven. Toen ik later in Kui Buri National Park in Thailand en in Udawalale National Park in Sri Lanka was werd ik pas echt blij van olifanten met ‘vrijheid’.

Verder kan ik geen oordeel geven over alle projecten die er in Azië gaande zijn. Er zullen ongetwijfeld opvangcentra zijn die wel degelijk het beste voor hebben met de olifanten. Maar er zijn er ook een aantal die liever geld verdienen en de werkelijke zorg voor olifanten op een tweede plek hebben staan.

Mocht je nou toch besluiten een opvangcentrum te bezoeken, probeer dan via reviews uit te zoeken welke centra positief beoordeeld worden. Een laatste opmerking omtrent het Elephant Valley Project. Qua prijs is dit misschien één van de duurdere opvangcentra in Azië, maar wanneer je weet dat het betrouwbaar is en goed omgaat met de dieren, dan is geld toch een bijzaak?

De olifanten van Cambodja

Het Elephant Valley Project in Mondulkiri, Cambodja bezoeken?


Mocht je een halve dag, een dag, twee dagen of meer mee willen lopen met het project? Via de website van het Elephant Valley Project kun je een reservering maken, maar doe dit ruim van tevoren (maximaal twee weken van tevoren). Instructies krijg je via de mail, maar het verzamelen doe je bij het Hefalump Café. Het is alleen mogelijk om van maandag tot vrijdag de olifanten te bezoeken. In het weekend hebben ze ook echt weekend…

Hotel: In Sen Monorom verbleef ik in Chantha Sreypich Guesthouse. Basic, maar prima voor 5 dollar per nacht.

Heb jij tips, opmerkingen of ideeën over het Elephant Valley Project in Sen Monorom, Cambodja? Laat dan gerust hieronder een bericht achter.

Laat een bericht achter

Deze website maakt gebruik van cookies. We nemen aan dat u hier meer akkoord gaat en lees er meer over in het privacybeleid Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Beleid
UA-140023448-1