Himeji Reisgids | Ontdek de Stad en het Mooiste kasteel van Japan

by Steven
Gepubliceerd: Laatste update:
Home » Japan » Himeji Reisgids – Historie, Bezienswaardigheden & Reistips

In de stad Himeji in de prefectuur Hyogo vind je het mooiste kasteel van Japan, Himeji Castle. Het staat op de Unesco Werelderfgoedlijst en wie van Osaka richting Hiroshima reist of andersom doet er goed aan om een tussenstop te maken in deze 500.000 inwoners tellende stad.

Himeji heeft namelijk meer te bieden dan alleen dat prachtige witte kasteel in het centrum van de stad. In deze reisgids kom je meer te weten over de interessante geschiedenis van het kasteel en ontdek je andere leuke historische bezienswaardigheden in Himeji.

In deze reisgids over Himeji


Het Witte kasteel van Japan, Himeji Castle
Het witte kasteel van Japan staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco

Handige websites Himeji & Japan


Deze reisgids over Himeji bevat affiliate links. Dit betekent dat je als je een boeking maakt via één van de links op deze website, Travel4history daar een kleine vergoeding voor krijgt. Daar zijn voor jou geen extra kosten aan verbonden!

Geschiedenis – Een korte historie van Himeji


De geschiedenis van Himeji staat dus vooral in het teken van het kasteel. In 1333 werd op de heuvel in het huidige centrum van de stad door Akamatsu Norima een fort gebouwd om de omgeving te verdedigen tegen vijanden.

Het was echter de landheer Toyotomi Hideoyoshi (1536-1598) die op dezelfde heuvel een heus kasteel liet bouwen. Het ging in eerste instantie om een kasteel van drie verdiepingen. Dit werd vanaf 1601 door de toenmalige krijgsheer Ikeda Terumasa uitgebreid. En dat kasteel is, op een paar kleine dingetjes na, nog steeds hett gebouw zoals je dat vandaag de dag op die heuvel staat. Dat is ook de reden waarom dit bouwwerk op de lijst staat van cultureel erfgoed van Japan. Het kasteel diende vooral om de belangrijkste stad Heiankyo (Kyoto) te verdedigen tegen aanvallen uit het westen. Er heerste vooral veel rust en het gebouw bleef eeuwenlang ongemoeid. Totdat…

In 1931 kende de Japanse overheid het predicaat National Treasure toe. Maar tijdens tijdens de Tweede Wereldoorlog (1940-1945) leek het volledig mis te gaan. De stad werd volop gebombardeerd en lag grotendeels in puin. Maar het enige wat overeind bleef staan is het prachtige kasteel van Himeji. Vanwege de lange geschiedenis en de goede staat van het kasteel besloot Unesco Himeji Castle op de Werelderfgoedlijst te zetten.

Dat Himeji Castle razend populair is onder Japanners is daarom niet gek. Voordat je een bezoek brengt aan het kasteel moet je in ieder geval deze legende over het befaamde kasteel zeker kennen. Op het terrein vind je namelijk een put en met deze put is iets speciaals aan de hand…

Het spookverhaal van Himeji

De put van Okiku: Een Japans spookverhaal


Er cirkelen een aantal variaties van dit spookverhaal rond, maar gaan allemaal over een jonge vrouw uit de lagere klasse. Het speelt zich af rond 1500 na Christus en de vrouw, Okiku genaamd werkt als dienaar voor Aoyama Tetsuzan, een regent van de kasteelheer Lord Norimoto. Op een dag hoort Okiku van een plan van Testuzan om Lord Norimoto te vermoorden, zodat hij het kasteel kan overnemen. Okiku besluit actie te ondernemen, vertelt het aan haar geliefde en via via komt Lord Norimoto achter het plan. Hij besluit tijdelijk te vluchten, waardoor Tetsuzan het kasteel over kan nemen. Tetsuzan looft een beloning uit voor de gouden tip die leidt naar de dader die het plan liet uitlekken, waardoor de kasteelheer kon vluchten.

Eén van de soldaten, genaamd Danshiro weet dat Okiku Tetsuzan verraden heeft. Danshiro besluit haar ten huwelijk te vragen en als ze weigert zou hij haar aangeven. En ze weigerde. Daarop besloot Danshiro 1 van 10 gouden platen uit het kasteel te stelen en Okiku daarvan de schuld te geven, tenzij…. Maar ze bleef weigeren met hem te trouwen. In een woedeuitbarsting was de soldaat zo boos dat hij Okiku in één slag vermoorde. Het lijk verborg hij in de put.

Niet lang erna nam Lord Norimoto het kasteel weer over. In de put werd het lijk ontdekt van de jonge Okiku en sindsdien klinkt er een stem uit de put. Ze is nog steeds op zoek naar de tiende plaat, waarvan zij de schuld kreeg deze gestolen te hebben…

De kaart van het kasteel tijdens de Meiji Periode
Een kaart van het Himeji Kasteel aan het begin van de Meiji periode, rond 1870

Bezienswaardigheden – 4 historische attracties in Himeji


Voor een bezoek aan Himeji Castle heb je hooguit een paar uurtjes nodig. Zo kun je je koffer achterlaten op het station en het witte kasteel bezoeken. Maar voor diegenen die meer willen zien van de stad, vind je hieronder een aantal andere leuke bezienswaardigheden.

Het prachtige Himeji Castle in Japan

1. Sla het mooiste kasteel van Japan niet over, Himeji Castle


Het kasteel van Himeji mag oprecht het sprookjeskasteel van Japan genoemd worden. Wanneer je het station uitloopt zie je aan het einde van de straat dit prachtige bouwwerk al staan. Een bezoek aan het Himeji Castle bedraagt hooguit een paar uurtjes en bij binnenkomst van het gebouw dien je de schoenen uit te doen. Vanaf de top heb je een prachtig uitzicht over de heuvelachtige omgeving en de stad. En vergeet niet de spookput van Okiku te bezoeken, voordat je weer weggaat.

De tuinen Koko-en van het kasteel
De tuinen van het kasteel, Koko-en

2. Koko-en, de Japanse tuin naast Himeji Castle


Vlak naast het Himeji kasteel bevindt zich een park, volledig in de stijl van hoe de Samoerai hun parken vroeger aanlegden. Echter werd dit park aangelegd in 1992 om het 100-jarige bestaan van de gemeente Himeji te vieren. Vooral tijdens de bloesemperiode in april is dit een prima plek om naartoe te gaan. Voor een kleine vergoeding kun je Koko-en bezoeken.

Groepsrondreizen Sawadee

3. Decor voor The Last Sumarai. Ga naar de Engyo-ji Tempel


In het noordwesten van de stad bevindt zich op Mount Shosha een bijzondere tempel. Deze tempel, de Engyo-ji Tempel stamt uit 966 en is gesticht door de monnik Shoku Shonin. Elk jaar komen vele pelgrims hier naartoe om een bezoek aan dit mooie heiligdom in de bergen te brengen. Daarnaast is deze tempel samen met Himeji Castle gebruikt als locatie voor een aantal scenes voor de film The Last Samurai met Tom Cruise.

Om bij de tempel te komen maak je gebruik van Mount Shosha Ropeway (1000 yen). Om bij Mount Shosha te komen pak je bus 8 (270 yen).

Uitzicht op het witte kasteel van Japan

4. Himeji City Museum of Art: Picasso, Monet en Matisse


Aan de voet van Himeji Castle bevindt zich het Himeji City Museum of Art. Liefhebbers van impressionistische kunst zitten hier goed, want het museum heeft een aantal schilderijen van Picasso, Courbet, Monet, en Matisse in bezit. Het gebouw waar het Himeji City Museum of Art gevestigd is werd aan het begin van de negentiende eeuw gebruikt als barak voor het Japanse keizerlijke leger.

Tip: Bij het Himeji City Museum of Literature, 300 meter ten westen van het beroemde kasteel bevindt zich een heuvel waar je mooie foto’s kunt maken van Himeji Castle. Het heet Otokoyama Haisuiike Park en hier vind je ook nog een aantal tempeltjes.

Tenzing Travel

Accommodatie – Waar te verblijven in Himeji?


Mocht je weinig tijd hebben dan is een ochtendje of een middagje in Himeji een prima oplossing. Maar mocht je meer willen zien, zoals een paar musea of tempels, dan is een overnachting zeker een aanrader. Voor een overnachting in deze stad doe je er goed aan een hostel of hotel in de buurt van het treinstation te zoeken. Zo ben je op loopafstand van het kasteel en kun je de volgende dag gelijk weer vertrekken.

Op zoek naar accommodatie in Himeji? Klik hier voor de mogelijkheden

Het treinstation van Himeji, Japan
Vanaf het treinstation loop je in één rechte lijn naar het kasteel

Vervoer – Hoe kom je in Himeji?


Trein: Himeji is het beste te bereiken met de trein. Wanneer je via de noordelijke uitgang het station uitloopt zie je aan het einde van de straat het kasteel al op de heuvel staan. Een prachtig gezicht! Vanuit Osaka doet de Shinkansen er ongeveer 30 minuten over. Vanuit Hiroshima is het 1 uur met de hogesnelheidslijn.

Hyperdia is de website waar je meer informatie kunt vinden over jouw reisroute met de trein, maar ook met sommige busroutes.

De gemeente Himeji heeft op haar website een Transportation Guide gepubliceerd. Zo rijdt elke dag de Himeji Castle Loop bus waar je voor 300 yen de hele dag gebruik van mag maken. Over alles is nagedacht: een uitvoerige uitleg hoe de bus werkt, welke vragen je in het Japans kunt stellen aan de buschauffeur en waar de bus allemaal naar toe gaat! Handig toch?

Het Himeji Kasteel bij nacht
Het prachtige Himeji kasteel bij nacht

Volgende bestemming in Japan?


Ben je toe aan een nieuwe bestemming in Japan? Naar het oosten kom je uit bij de steden Osaka, Nara en Kioto. Voor het westen ga je richting de steden die ooit getroffen werden door de atoombom, Hiroshima en Nagasaki.

Heb jij nog meer tips, opmerkingen of ideeën over Himeji in Japan? Laat dan gerust hieronder een bericht achter.

Laat een bericht achter

Deze website maakt gebruik van cookies. We nemen aan dat u hier meer akkoord gaat en lees er meer over in het privacybeleid Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Beleid
UA-140023448-1