Kioto Reisgids | De Prachtige Cultuurstad van Japan

by Steven
Gepubliceerd: Laatste update:
Home » Japan » Kioto Reisgids – Historie, Bezienswaardigheden & Reistips

Kioto (of Kyoto) is de cultuurhoofdstad van Japan. Met ongeveer 2000 tempels en heiligdommen is het een waar paradijs voor mensen die meer van de Japanse cultuur te weten willen komen. Het was niet voor niets dat de Amerikanen in 1945 nooit overwogen hadden een atoombom op deze stad te gooien.

Cultuurhistorisch gezien zou dat een grote ramp voor het land betekend hebben. Het geeft maar aan hoe belangrijk deze stad is voor de Japanners. En die stad mag absoluut niet ontbreken tijdens jouw reis door dit prachtige land. In deze reisgids ontdek je meer over de historie en de leukste bezienswaardigheden van de oude hoofdstad van Japan.

In deze reisgids over Kioto


Handige websites Kioto & Japan


Deze reisgids over Kioto bevat affiliate links. Dit betekent dat je als je een boeking maakt via één van de links op deze website, Travel4history daar een kleine vergoeding voor krijgt. Daar zijn voor jou geen extra kosten aan verbonden!

Geschiedenis – Een korte historie van de cultuurstad Kioto


De geschiedenis van de stad Kioto gaat terug naar de achtste eeuw na Christus. Het was de toenmalige keizer Kanmu die besloot de hoofdstad te verplaatsen van Nara naar een nieuw te bouwen nederzetting, het huidige Kioto. De reden voor de verhuizing was dat de boeddhistische priesters te machtig werden en dat kon leiden tot instabiliteit. De nieuwe plaats, die Heian-Kyo ging heten zou voor meer dan duizend jaar de hoofdstad van het land worden. Heien-Kyo betekent overigens hoofdstad van vrede.

Ondanks dat Kioto centraal gelegen ligt had het weinig last van onderlinge twisten tussen de diverse landheren. Hoewel in 1602 de Tokugawa familie de macht naar zich toe greep en koos voor Edo, het huidige Tokio als machtsbasis bleef Kioto de hoofdstad van het land. Dit veranderde toen Keizer Meiji in 1868 verhuisde naar het Keizerlijk Paleis in Tokio.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben de Amerikanen overwogen een atoombom te gooien op de stad. Het leek hun verstandiger dit niet te doen vanwege de belangrijke culturele en historische waarde die Kioto vertegenwoordigd in Japan. Kioto werd geschrapt en vervangen door Nagasaki. Desondanks zijn er wel degelijk bombardementen op de stad uitgevoerd, maar bleef de schade nog redelijk beperkt.

Het bamboebos van Arashiyama ten westen van de stad
Leuk voor een dagtrip is een bezoek aan de wijk Arashiyama in het westen van de stad. Hier vind je nog een aantal oude tempels en een toeristisch bamboebos. Wist je dat bamboe in één dag wel een meter kan groeien?

Bezienswaardigheden – Wat te doen in Kioto?


Wacht even, zei je 2000 tempels en heiligdommen? Inderdaad! Als je al deze plekken zou willen bezoeken dan ben je er nog wel maanden (jaren?) zoet mee. Maar probeer zeker 3 volle dagen in te plannen voor deze boeiende stad, die overigens totaal verschillend is van Tokio: weinig hoogbouw en minder chaotisch dan de moderne hoofdstad. Het werd niet voor niets in 794 gesticht onder de naam Heian-kyo, wat de hoofdstad van vrede en rust betekent. Hieronder een aantal bezienswaardigheden die je zeker niet moet overslaan tijdens een bezoek.

1. Fushimi Inari-Taisha 


De foto aan het begin van dit artikel is afkomstig van dit heiligdom. Het ligt ten in het zuiden van de stad en kenmerkt zich door de ongeveer duizend poorten (torii) waar je doorheen loopt. Het is één van de best bezochte attracties van de stad en bovenop de berg heb je een mooi uitzicht over de omgeving.

2. Kinkaku-ji


Dit gouden paviljoen werd gebouwd in de 14de eeuw door de toenmalige landheer (shogun) van Kioto, Yoshimitsu (1358-1408). Hij besloot op 37-jarige leeftijd zijn taken als landheer neer te leggen en werd monnik. Dit gebouw was zijn huis en is nu één van de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad. En vergeet vooral niet prachtige foto’s te maken van dit schitterende heiligdom.

3. Nijo-Jo:


Dit kasteel werd gebouwd door shogun Tokugawa Ieyasu (1543-1616) en staat op de lijst van werelderfgoed van Unesco. Het ligt midden in de stad en staat bekend om het prachtige interieur en de bijzondere nachtegaalvloeren. Bij het betreden van deze vloeren hoor je vogelachtige piepgeluiden, waarbij indringers toen makkelijk op heterdaad betrapt konden worden.

4. De wijk Gion


Deze wijk ligt ten oosten van de Kamo rivier en is de plek om geisha’s te spotten. Een geisha is een gezelschapsdame die in traditionele kledij haar gasten vermaakt en bedient (met thee) in de nette zin van het woord. Zeker een aanrader tijdens jouw verblijf in Kioto.

Natuurlijk zijn er nog veel meer historische plekken te vinden in Kioto. Binnenkort zal hier een artikel verschijnen met nog meer informatie over de bezienswaardigheden van deze cultuurstad.

Kiyomizu Dera Tempel in Kioto, Japan
Kiyomizu-dera is een mooie plek in het oosten van de stad. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over de stad Kioto.

Accommodatie – Waar te verblijven in Kioto?


De leukste wijk van Kioto is Gion. Is het daarom niet een goed idee om te overnachten in de historische buurt van de geisha’s? Deze wijk is te bereiken met de metro vanaf Kioto Station met een overstap op Karasuma-oike. Gion ligt bij de halte Sanjo.

Op zoek naar accommodatie in Kioto? Kijk hier voor de mogelijkheden

De wijk Gion in het centrum van Kioto
De wijk Gion behoort tot één van de klassieke wijken van Kioto. Hier kun je nog regelmatig geisha’s, vrouwen in traditionele kledij die mensen vermaken, tegenkomen.

Vervoer – Hoe kom je in Kioto?


De beste manier om Kioto te bereiken is met de trein. Het heeft geen eigen vliegveld, maar binnen 50 minuten met de trein ben je op Osaka International Airport. Vanaf Tokio doe je er ongeveer 3 uur over met de kogeltrein, de Shinkansen om deze cultuurstad te bereiken. Het belangrijkste station van de stad is Kyoto Station. Vanaf hier kun je de metro pakken en de stad verkennen. Of je pakt de benenwagen en gaat het centrum ten noorden van het station verkennen.

Volgende bestemming in Japan?


Kioto ligt centraal gelegen in Japan. Naar het oosten ga je naar steden zoals NagoyaNagano of Tokio. Voor het zuiden ga je naar de oude hoofdstad Nara en voor het westen naar steden als Osaka, Himeji en Hiroshima. Genoeg keuze dus!

Heb jij nog tips, ideeën of opmerkingen over Kioto in Japan? Laat dan gerust hieronder een bericht achter.

Laat een bericht achter

Deze website maakt gebruik van cookies. We nemen aan dat u hier meer akkoord gaat en lees er meer over in het privacybeleid Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Beleid
UA-140023448-1