Nakasendo Trail | Bewandel de historische weg van de samoerai

by Steven
Gepubliceerd: Laatste update: Leestijd: 4 minuten

De Nakasendo trail (中山道) is een prachtige wandeling in de Kiso Vallei in Japan. Officieel was deze weg van de samoerai meer dan 500 kilometer lang, maar gelukkig is er voor toeristen een verkorte versie van 8 kilometer. Het brengt je langs de traditionele dorpjes Magome en Tsumago, langs Japanse theehuizen en de wandeling loopt door een prachtig natuurgebied. Een unieke ervaring in Japan dus!

Ben je van plan deze Nakasendo Trail te lopen? In deze reisgids geef ik je eerst een korte historische uitleg van deze route. Vervolgens lees je hier meer over de dorpjes Magome en Tsumago en over de wandeling zelf. Op naar de Kiso Vallei..

Wat te doen met mijn koffer/backpack? Wanneer je geen overnachting maakt, is het mogelijk bij de plaatselijke VVV te vragen of ze jouw koffer/backpack naar Tsumago brengen. Uiteraard tegen een vergoeding (500 yen).

In dit artikel over de Nakasendo Trail


Handige Websites Kiso Vallei & Japan


Deze pagina over de Nakasendo Trail bevat affiliate links. Dit betekent dat je als je een boeking maakt via één van de links op deze website, Travel4history daar een kleine vergoeding voor krijgt. Daar zijn voor jou geen extra kosten aan verbonden!

De prachtige Kiso Vallei in Japan

De geschiedenis van de Nakasendo Trail


De Route van de Nakasendo Trail door Japan
Door Hobe / Holger Behr – Eigen werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3945075

De Nakasendo trail (中山道) was één van de twee officiële hoofdwegen tussen Tokio en Kioto ten tijde van de samoerai in de Edo-periode (1603-1868). De weg was in totaal meer dan 500 kilometer lang en de route liep vooral binnenlands. Het was ook één van de beste routes die de Shoguns en de samoerai konden lopen om naar Tokio of Kyoto te kunnen. Vooral omdat ze geen rivieren hoefden te passeren. De belangrijkste route bleef echter wel de Tokaido, zoals je op het kaartje kunt aflezen.

In totaal waren er 5 hoofdwegen, ook wel gokaido genoemd. Elke hoofdweg bestond uit een aantal halteplaatsen waar de samoerai konden rusten. De Nakasendo Trail bestond uit 69 rustplaatsen. De toeristische wandeling die hier beschreven wordt gaat over loop tussen het plaatsje Magome (halte 43) in de prefectuur Gifu naar Tsumago (halte 42) in de prefectuur Nagano. Werkelijk waar een prachtige wandeling hoewel het weer tijdens mijn loop behoorlijk tegenviel. Maar dat mocht de pret niet drukken.

Geschiedenis: De Nakasendo Trail in Japan
Een foto gemaakt in één van de klassieke dorpjes van de Nakasendo trail.
Bron: The New York Public Library

Het dorp Magome – Begin van de Nakasendo Trail


De Nakasendo Trail kun je wandelen van Magone naar Tsumago of andersom. Magome is een plaatsje van nog geen 1000 inwoners. Er heerst een gemoedelijke sfeer, de huizen zijn typisch Japans en je vindt er genoeg souvenirwinkels en leuke restaurants. Nog echt traditioneel, toch?

Maar schijn bedriegt. Het dorp is een aantal decennia geleden volledig gerestaureerd, maar gelukkig het heeft zijn typische Edo-huizen niet verloren. Er is over het algemeen één hoofdstraat waar het leuk is om doorheen te slenteren, voordat je daadwerkelijk aan de wandeling gaat beginnen.

Het dorpje Magome in de Kiso Vallei, Japan

Magome ontdekken?


Hoewel we niet veel weten van de verre geschiedenis van Magome, weten we wel het één en ander ten tijde van de Meiji restauratie (1868). Shimazaki Toson (1872-1943) werd geboren in Magome en is één van de belangrijkste schrijvers uit zijn tijd. Hij schreef het boek Before the Dawn (1930), waarin hij de voor en nadelen beschreef van de machtswisseling van de Tokugawa naar keizer Meiji en de invloed die het had op Magome. De sociale en politieke veranderingen waren een langzaam en moeilijk proces voor de lokale bevolking.

Een aantal kleine musea in het dorp zijn gewijd aan Shimazaki Toson, zoals het Honjin/Toson Memorial Museum en het Wakihonjin Museum. Beide zijn dagelijks geopend van 9 tot 17 uur.

De Nakasendo Trail in Japan

De prachtige wandeling van 8 kilometer


De Nakasendo Trail is een wandeling van ongeveer 3 uurtjes. Hoewel de wandeling een heuveltje op en af gaat is deze niet zwaar en voor veel mensen goed te doen. Het brengt je langs een aantal prachtige watervalletjes en is een relaxte wandeling door de schitterende Japanse natuur. Ook zal je onderweg een paar huisjes en restaurantjes tegenkomen. Vergeet vooral niet om in één van de restaurantjes Japanse thee te drinken.

Oppassen voor de beren in Japan

Hoewel je hier geen samoerai tegen zult komen, loert er wel gevaar op de weg! Daarom is het belangrijk om aan de bel te trekken, aangezien dit een afschrikwekkend geluid maakt voor rondlopende beren. Uiteraard is de kans klein dat je er één tegenkomt, maar wees voorbereid. En anders kun je toch gewoon even de berengids raadplegen…

Rivier in Japan

Tsumago – Eindpunt van de Nakasendo Trail voor jou


Bij aankomst in Tsumago heb je nog steeds het idee dat je in het traditionele Japan bent ten tijde van de samoerai. Dat is ook wat deze omgeving zo uniek maakt. In 1968 werd Tsumago met precisie gerestaureerd, om maar niet het idee te geven dat we in het moderne tijdperk leven. Ook Tsumago heeft niet meer dan 1000 inwoners, heeft een aantal leuke restaurantjes en winkeltjes en is gezellig om doorheen te struinen.

Het dorpje Tsumago in de prefectuur Gifu
Het dorpje Tsumago via een beslagen lens…

Daarnaast kun je in Tsumago ook nog de Honjin en Wakihonjin bezoeken. Dit waren een soort hotels waar officials en generaals verbleven en hier hun strijdplan bespraken. Beide zijn dagelijks geopend van 7 tot 19 uur. Ook vind je in Tsumago de Kotoku Tempel uit 1500.

Van Tsumago is het vrij gemakkelijk om de bus te pakken naar Nagiso en op weg te gaan naar de volgende bestemming. Afhankelijk van hoeveel tijd je hebt is het natuurlijk ook mogelijk om in dit traditionele dorp te overnachten…

Kijk hier voor accommodatie in Tsumago of voor accommodatie in Magome.

Het busstation van Tsumago in Japan
Het busstation van Tsumago tijdens slecht weer…

Praktische informatie over de Nakasendo Trail in Japan


Hoe kom je in Magome? 

Magome kan als beste als startpunt voor deze wandeling gekozen worden. Om in Magome te geraken moet je vanaf JR Nakatsugawa Station (JR Shinano Limited Express tussen Nagoya en Nagano) een bus nemen naar Magome. Deze doet er ongeveer 30 minuten over en kost iets meer dan 500 yen. Vanuit Tsumago gaat er een bus naar JR Nagiso Station die je dan weer naar Nagoya of Nagano brengt.

Mocht je deze wandeling vanuit Tokyo willen doen dan is het belangrijkste om naar Nagoya te gaan. Vanaf het Centrale Station neem je dan de JR Shinano Limited Express.

Tot slot: De meeste mensen lopen de Nakesendo Trail van Magome naar Tsumago. Andersom kan natuurlijk ook.

Heb jij nog tips, opmerkingen of ideeën over de Naksasendo Trail in de Kiso Vallei? Laat gerust hieronder een bericht achter!

Laat een bericht achter

Deze website maakt gebruik van cookies. We nemen aan dat u hier meer akkoord gaat en lees er meer over in het privacybeleid Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Beleid
UA-140023448-1