Fujisan Hongu Sengen Taisha Shrine | Pelgrimstocht naar Mount Fuji

by Steven
Gepubliceerd: Laatste update: Estimated Reading Time: 3 minutes

De Fujisan Hongu Sengen Taisha Shrine bij Mount Fuji behoort tot één van de oudste tempels van Japan. Dit heiligdom bevindt zich in de plaats Fujinomiya en is officieel het startpunt van de pelgrimstocht naar Mount Fuji. Tevens is dit het hoofdkwartier van de 1300 Asama-schrijnen die er in Japan te vinden zijn. Wat is het historische verhaal achter deze interessante tempel? In dit artikel leg ik uit wat Asama-schrijnen zijn en krijg je een historische uitleg waarom dit het startpunt voor een pelgrimstocht naar Mount Fuji is.

In dit artikel over de Fujisan Shrine


Handige Websites Mount Fuji & Japan


Deze pagina over de Fujisan Shrine bevat affiliate links. Dit betekent dat je als je een boeking maakt via één van de links op deze website, Travel4history daar een kleine vergoeding voor krijgt. Daar zijn voor jou geen extra kosten aan verbonden!

De ingang van de Fujisan Sengen Shrine in Fujinomiya
Entree tot Fujisan Sengen Shrine

De oprichting van de Fujisan Hongu Sengen Taisha Shrine


Toen in de tweede eeuw voor Christus Mount Fuji uitbarstte bleek een groot deel van de omgeving volledig verwoest te zijn. Keizer Suijin (97-30 v.C.), de elfde keizer van Japan liet een kleine tempel bouwen die als de voorloper van de huidige Fujisan Sengen Shrine gezien kan worden. Hij bouwde dit heiligdom om Mount Fuji tevreden te stellen en de regio van rampspoed te behoeden.

In 806 na Christus werd de tempel verplaatst naar zijn huidige plek en diende het al hoofdkwartier van de de Asama-schrijnen. Een Asama schrijn is gewijd aan de aanbidding van de godin van vulkanen en dan voornamelijk die van de berg Fuji. De meeste van de 1300 schrijnen liggen rondom de berg Fuji, met 3.776 meter de hoogste berg van Japan.

Een poort van de Fujisan Hongu Sengen Taisha Shrine

Konohanasakuya-hime: Godin van Mount Fuji


De godin die met deze tempel geëerd wordt is Konohanasakuya-hime. In de Japanse mythologie representeert zij de bloesem en het delicate leven. Tevens is zij ook de godin van de berg Fuji en alle vulkanen. Door haar te aanbidden in de Fujisan Sengen Shrine hoopt men natuurrampen te voorkomen. Konohanasakuya-hime was getrouwd met Ninigi-no-mikoto en haar vader was Ohyamazumi-no-kami. Papa was god van alle bergen, maar gaf de mooiste berg aan zijn dochter: de berg Fuji.

Gebedshal van de Gebedshal van Fujisan Sengen Shrine
Gebedshal van Fujisan Sengen Shrine

De aardbevingen van 1633 en 1854


Dat de Fujisan Hongu Sengen Taisha Shrine een belangrijke tempel is blijkt uit het feit dat vele landheren en samoerai hiernaartoe kwamen om te bidden of het heiligdom een geschenk aan te bieden. Tokugawa Ieyasu (1543-1616), heerser van Japan van 1603 tot 1605 liet als teken van dank aan zijn bondgenoten de tempel herbouwen. Maar tijdens de aardbevingen van 1633 en 1854 werden grote delen van de tempel vernietigd. De binnenschrijn, buitenschrijn en de torenpoort zijn de enige gebouwen die nog overeind gebleven zijn.

Desondanks wordt de Fujisan Hongu Sengen Taisha Shrine gezien als belangrijk cultureel erfgoed en staat het sinds 2013 op de Werelderfgoedlijst van Unesco, samen met Mount Fuji.

Wil je genieten van een prachtig uitzicht op de berg Fuji? Ga dan naar de Chureito Pagode en Arakura Sengen Shrine in Fujiyoshida. Lees meer over de historische achtergronden van deze fascinerende plek in Japan in het artikel Chureito Pagode, Japan | Het Magistrale Uitzicht op Mount Fuji.

Wakutama Pond, Fujinomiya
Water afkomstig van de berg Fuji

De start van de pelgrimstocht naar Mount Fuji


Fujisan Sengen Shrine werd oorspronkelijk gezien als het beginpunt voor een pelgrimstocht naar de top van de berg. Vooral pelgrims uit de regio Kyoto kwamen naar deze schrijn. Eerst aanbeden ze de godin om haar gerust te stellen, wasten ze zich in de Wakutama Pond en begonnen ze aan de 19 kilometer lange klim richting de top van de berg. Tegenwoordig zijn er diverse stations op Mount Fuji en is het afhankelijk van jouw conditie waar je wilt beginnen.

Ben je van plan Mount Fuji te beklimmen? Dan kan alleen vanaf begin juli tot halverwege september. Begin juli vindt er bij de Fujisan Sengen Shrine een festival plaats om de opening van Mount Fuji voor bergbeklimmers te vieren. Halverwege september is dan weer een festival om het klimseizoen af te sluiten. En dit zijn nog maar 2 van de 159 festivals die hier gehouden worden. Kijk op de website van de Fujisan Sengen Shrine voor meer informatie.

Shogun Minamoto-no-Yoritomo
Shogun Minamoto-no-Yoritomo. Begin mei vindt er een festival plaats ter ere van deze shogun.

Fujisan Hongu Sengen Taisha Shrine bezoeken?


Hoe kom je er? De Fujisan Sengen Shrine (officieel Fujisan Hongu Sengen Taisha) ligt op 10 minuten loopafstand van Fujinomiya Station. Dit station is bereiken via de Minobu Line vanaf Fuji Station. Entree tot de schrijn is gratis.

Heb jij nog tips, opmerkingen of ideeën over de Fujisan Hongu Sengen Taisha Shrine in Fujinomiya? Laat dan gerust hieronder een bericht achter.

Laat een bericht achter

Deze website maakt gebruik van cookies. We nemen aan dat u hier meer akkoord gaat en lees er meer over in het privacybeleid Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Beleid
UA-140023448-1