Kanmangafuchi Abyss | Een mysterieuze Wandeling door Nikko

by Steven
Gepubliceerd: Laatste update:
Home » Japan » Nikko » Kanmangafuchi Abyss

Tel ze! Af en toe verdwijnt er één en het aantal beeldjes raad je toch nooit! 70 zeg je? Of 71? Begin opnieuw, maar het antwoord zul je nooit weten…

Nikko National Park staat bekend om haar Unesco Werelderfgoed met een aantal belangrijke tempels en schrijnen. En uiteraard kun je hier prachtige wandelingen maken waar je de hele dag zoet mee bent. Maar ben je op zoek naar een korte wandeling met een beetje mysterie, ga dan naar de Kanmangafuchi Abyss (憾満ヶ淵). Dit is namelijk een wandeling van ongeveer 2 uurtjes langs de Daiya-rivier in de buurt van de wereldberoemde tempels van Nikko. Maar die wandeling zou nog wel eens langer kunnen gaan duren als je de beeldjes met rode kleding gaat tellen…

Wat is het verhaal achter deze ‘verdwijnende beeldjes’? En wat is de betekenis van deze mannetjes die je overal in Japan wel eens tegenkomt? Hier lees je alles over het mysterie van de Kanmangafuchi Abyss…

De Jizo beelden van de Kanmangafuchi Abyss
Wat is toch het verhaal achter de mysterieuze beeldjes in de Kanmangafuchi Abyss?

In dit artikel over de Kanmangafuchi Abyss


Handige websites Nikko & Japan


Dit artikel over de Kanmangafuchi Abyss bevat affiliate links. Dit betekent dat je als je een boeking maakt via één van de links op deze website, Travel4history daar een kleine vergoeding voor krijgt. Daar zijn voor jou geen extra kosten aan verbonden!

De beroemde Shinkyo Brug in Nikko National Park
De Shinkyo brug, waar de monnik Shodo Shonin op twee slangen de rivier overstak

Start van de Kanmangafuchi Abyss bij de Shinkyo Brug?


Officieel is de Shinkyo brug niet de start van de Kanmangafuchi Abyss, maar van de Futarasan schrijn. Maar als je van het station richting de tempels loopt kun je deze beroemde brug absoluut niet over het hoofd zien.

Dit is namelijk de plek waar de beroemde monnik Shodo Shonin (735-817) in de 8e eeuw na Christus met behulp van twee slangen die een brug vormden de rivier over stak en een aantal tempels stichtte. In 1636 besloot men hier een brug te bouwen om de monnik te eren. Echter stamt de huidige Shinkyo brug uit 1907, waarbij het na een flinke overstroming volledig weggevaagd werd. Tegen betaling is het mogelijk om over de brug te lopen. Of je kunt vanaf de autobrug een prachtige foto maken van dit iconische houten monument.

Als je na de brug links afslaat en de rivier volgt kom je op de plek waar het grote mysterie op je wacht…

Een visser in de Daiya Rivier
Vissen vangen uit de Daiya rivier

Kanmangafuchi Abyss en 70 (?) mysterieuze beeldjes


Eenmaal de rivier overgestoken lijk je in een andere wereld te zijn gekomen. In ieder geval een rustige wereld, want veel mensen komen hier niet. 7000 jaar geleden ontstond deze kloof toen de berg Nantai aan het uitbarsten was. Het was tevens de laatste keer dat deze 2484 meter hoge vulkaan dat zou doen.

Vanaf het begin van de Kanmangafuchi Abyss kom je de mysterieuze beeldjes tegen. Ga je ze tellen? Het zal toch wel kloppen? Laat gerust onder dit verhaal een bericht achter hoeveel jij er geteld hebt. De reden dat ze verdwijnen is verder best simpel. Dat zit in het karakter van de Bake Jizo (Geest jizo) of Narabi Jizo (Jizo op een rij). Een Jizo is een Bodhisattva die zorg draagt voor reizigers en de beschermers zijn van de kinderen. En een Bodhisattva is een verlicht wezen die graag een Boeddha wil worden, maar dit uitstelt om levende mensen op aarde te helpen.

Een andere interessante bezienswaardigheid in Nikko National Park is de Kegon Waterval. Maar deze prachtige waterval heeft ook een duister randje. Lees er alles over in het artikel Kegon Falls | Waarom 200 mensen hier zelfmoord pleegden?

De bijzondere Jizo beelden in de Kanmangafuchi Abyss
68, 69, 70 en 71?

Wat betekenen die Jizo beeldjes met rode kleding?


In het boeddhisme is Jizo dus een belangrijke Bodhisattva. Het verhaal gaat dat alle jonge kinderen na hun dood naar Sai-no-kawara gaan. In de onderwereld is dit de drooggevallen bedding van de rivier van de zielen. Omdat ze nog weinig ervaring (karma) hebben moeten ze van steentjes torentjes bouwen. Elk torentje staat voor een gebed. Maar elke avond komen de oni, de duivels die deze torentjes omver gooien. De jonge zielen moeten weer opnieuw beginnen.

Maar dan is Jizo de redder in nood. Hij dwaalt rond en verbergt de kinderen in zijn rode slabbetjes. Ze zijn nu in goede handen bij Jizo. Maar waarom dan die rode slabbetjes? De kleur rood verwijst waarschijnlijk naar vroegere tijden. Een oude traditie in de Asuka periode (522-645AD) luidde dat kinderen met ziektes als de waterpokken rode kleertjes aan moesten om hun te onderscheiden van andere kinderen. Maar rood wordt ook gezien als de kleur die bescherming en veiligheid biedt.

De Daiya Rivier in de Kanmangafuchi Abyss
Een relaxte wandeling langs de Daiya rivier
Torentjes in de Kanmangafuchi Abyss, Nikko National Park
Is dit één van de torentjes van een Jizo? Daarom heb je die zeker bij het tellen overgeslagen!

Tip: In Nikko verbleef ik in Nikko Guesthouse Sumica. Dit hostel ligt dichtbij de twee treinstations. De eigenaren zijn ontzettend aardig en voor een bunkbed betaalde ik €17 euro. Het enige nadeel is dat het 30 minuten lopen is naar het tempelgebied en de Kanmangafuchi Abyss. Maar gelukkig bestaat er ook nog iets dat ze een bus noemen.

De Toshogu Shrine in Nikko National Park is het meest bezochte heiligdom van het park. Lees het artikel Toshogu Shrine, Nikko | Een historische uitleg over de Gouden Tempel voor meer informatie.

Jizo beeld in Nikko National Park
Deze staat er in ieder geval nog

De Kanmangafuchi Abyss in Nikko National Park bezoeken?


Of ze daadwerkelijk verdwijnen mag je zelf bepalen. Maar de legende van deze kloof en wat die beeldjes met rode kleding betekenen is wel duidelijk.

Hoe kom je bij de Kanmangafuchi Abyss?

 De Shinkyo brug is volgens de traditie de toegangspoort naar de diverse heilige tempels in Nikko National Park. Vanaf JR of Tobu Nikko Station is het 10 minuten met de bus, uitstappen bij Tamozawa busstop. Lopend vanaf het station is het ongeveer 30 minuten. De toegang om over de brug te lopen is 500 yen. Om bij de Kanmangafuchi Abyss te komen is het handigste om vanaf de Shinkyo brug rechts langs de rivier te lopen en de brug over te steken. Entree is gratis.

Openingstijden? 

De Kanmangafuchi Abyss is ook ‘s nachts te bezoeken, aangezien het om een openbaar park gaat. Maar zou je dat nou wel doen met al deze mysterie? De Shinkyo brug is dagelijks geopend vanaf 8 tot 17 uur en in de winter van 9 tot 16 uur.

Heb jij nog tips, opmerkingen of ideeën over de Kanmangafuchi Abyss in Nikko National Park? Laat dan gerust hieronder een bericht achter!

Laat een bericht achter

Deze website maakt gebruik van cookies. We nemen aan dat u hier meer akkoord gaat en lees er meer over in het privacybeleid Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Beleid
UA-140023448-1