Luang Prabang | 7 x doen in de Koninklijke Stad van Laos

by Steven
Gepubliceerd: Laatste update: Leestijd: 9 minuten

De koninklijke stad Luang Prabang in Laos wordt gezien als één van de leukste steden van Zuidoost-Azië. En dat is volkomen terecht: de stad is sfeervol, ligt mooi gelegen aan de Mekong rivier en tussen de heuvels en er valt ontzettend veel te zien en te doen.

De combinatie van een prachtige natuur, een koninklijke uitstraling en een koloniale geschiedenis maakt Luang Prabang tot unieke bestemming in Azië. Ben jij van plan een bezoek te brengen aan Luang Prabang? Lees dan vooral verder en ontdek in deze historische reisgids wat deze stad in Laos zo bijzonder maakt…

In deze reisgids over Luang Prabang


Het historische centrum van Luang Prabang, Laos
Het uitzicht over het centrum van Luang Prabang en de Mekong rivier vanaf Phu Si Hill

Handige websites Luang Prabang & Laos


Deze reisgids over Luang Prabang bevat affiliate links. Dit betekent dat je als je een boeking maakt via één van de links op deze website, Travel4history daar een kleine vergoeding voor krijgt. Daar zijn voor jou geen extra kosten aan verbonden!

Geschiedenis – Een korte historie van Luang Prabang


Voordat je een bezoek brengt aan Luang Prabang zijn er een aantal dingen die je moet weten over de geschiedenis van deze stad. Zo is Luang Prabang in het verleden onderdeel geweest van diverse rijken die kwamen en weer vertrokken. De eerste naam die men aan deze nederzetting gaf was Meuang Sawa. Sawa was een ander woord voor Java en gekozen na de Javaanse invasie van het Koninkrijk Chenla in de zesde eeuw na Christus. De naam van de stad veranderde tussen de tiende en de twaalfde eeuw naar Meuang Xieng Thong. Het was een tijd waarin Luang Prabang verzeild raakte in gevechten tussen verschillende koninkrijkjes.

Het was uiteindelijk de koning Fa Ngum die Meuang Xieng Thong in 1353 veroverde. Hij was koning van het grote rijk Lan Xang, wat ‘land van een miljoen olifanten’ betekende. Door veel Laotianen wordt dit de voorloper gezien van het huidige Laos. Op het hoogtepunt had Lan Xang ook delen van Noordoost-Thailand, Cambodja en Vietnam in bezit. De hoofdstad van het rijk werd Meaung Xieng Thong en de koning zetelde zich in deze stad. Nadat koning Fa Ngum van het Khmer rijk een Boeddhabeeld kreeg met de naam Pha Bang veranderde de naam naar Luang Prabang. Luang betekent in dit geval koninklijke. In 1545 werd Vientiane de nieuwe hoofdstad.

Geschiedenis van het Koninkrijk Luang Prabang in Laos
De geschiedenis van het Koninkrijk Luang Prabang komt tot leven in het koninklijk paleis in het centrum van de stad.

Het Koninkrijk Luang Prabang


In 1707 werd het koninkrijk Luang Prabang gesticht, nadat de toenmalige koning van Ayutthaya het naastgelegen Lan Xang in tweeën splitste. De koning was bang dat Lan Xang te machtig werd en een bedreiging kon vormen voor zijn gezag. Het huidige Laos bestond in deze tijd uit twee rijken, waarvan het andere het koninkrijk Vientiane heette. Aan het einde van de negentiende eeuw kreeg het Luang Prabang te maken met de Franse overheersing. Het rijk werd een onderdeel van de Unie van Indochina. Dit is een benaming voor de landen die op dat moment een onderdeel van Frankrijk waren, waaronder Vietnam en Cambodja. Van die Franse invloed kom je in het centrum van het huidige Luang Prabang nog veel tegen in de vorm van koloniale huizen.

Na de Tweede Wereldoorlog ontstond Laos zoals we het vandaag kennen. De koning van het oude Luang Prabang rijk werd de nieuwe koning van het land. Zijn zoon volgde hem in 1959, maar het was een rumoerige tijd met de Vietnamoorlog waar ook Laos bij betrokken was. De koning was zelf pro-Frans en een fel tegenstander van het communisme. Toen de communisten in 1975 de macht kregen werd hij gedwongen af te treden. Dit betekende het einde van het Koninkrijk Laos.

In 1978 besloten de communisten de koning te deporteren naar de grens met Vietnam, omdat ze bang waren dat hun tegenstanders het koninkrijk in ere wilden herstellen. Tijdens deze operatie overleed de koning en zijn zoon, waardoor er geen troonopvolging meer was. Sindsdien heet het land officieel de Democratische Volksrepubliek Laos met Vientiane als hoofdstad. Maar gelukkig blijft Luang Prabang wel de koninklijke stad van het land.

Uitzicht over de stad Luang Prabang, Laos
Het mooie uitzicht vanaf Phu Si Hill in het centrum van de stad

Bezienswaardigheden – 7 x zien en doen in Luang Prabang


In en rondom Luang Prabang valt zoveel te doen dat je hier makkelijk een week kunt verblijven. En veel toeristen doen dat, al is het alleen maar om te relaxen en uit te gaan in de stad. Voor een aantal bezienswaardigheden ben je afhankelijk van het openbaar vervoer of je kunt een motorbike huren om de prachtige omgeving op eigen houtje verkennen. Zo zijn er ook veel hostels die voor een klein bedrag een mini-tour naar bijvoorbeeld de prachtige Tat Kuang Si watervallen kunnen regelen. Hieronder een kort overzicht met de leukste bezienswaardigheden van deze koninklijke stad.

De Tat Kuang Si Watervallen in Luang Prabang, Laos
De prachtige Tat Kuang Si watervallen, de mooiste van Laos!

1. Ga zwemmen in het heldere water van de mooiste waterval van Laos, de Tat Kuang Si Watervallen


De mooiste waterval van Laos? Zelfs in Thailand, waar ook veel watervallen zijn, zullen mensen jou de Tat Kuang Si watervallen aanbevelen! En inderdaad, het is prachtig! Mooi blauw helder water en op sommige plekken kun je er prima zwemmen! De Tat Kuang Si watervallen liggen 25 kilometer ten westen van Luang Prabang en is ideaal voor een heerlijke ontspannende dagtrip. Voordat je bij de waterval komt loop je langs een opvangcentrum voor beren. Deze beren hebben een verdrietig leven achter de rug en bij dit centrum mogen ze weer ‘beer’ zijn.

Franse koloniale huizen in het centrum van de stad, Laos
Huizen gebouwd ten tijden van de Franse overheersing aan het begin van de 20ste eeuw

2: Maak een wandeling door het historische Franse centrum


Een leuke wandeling maken door Luang Prabang? Ga naar het oude centrum en geniet van de vele koloniale gebouwen die deze stad rijk is. Geniet van een heerlijke lunch langs de Mekong rivier en bezoek het Royal Palace of een aantal tempels zoals de Wat Xieng Thong.

Wat Xieng Thong in Luang Prabang, Laos
Wat Xieng Thong

3. Ontdek de Wat Xieng Thong, een koninklijke tempel


Het klooster Wat Xieng Thong ligt ten oosten van het Royal Palace en is het bekendste heiligdom van de stad. Het werd gebouwd in 1560 onder leiding van koning Settharhirath (1534-1571) en was een belangrijke tempel voor de koninklijke familie. Zo werden diverse koningen hier gekroond. Daarnaast staat deze tempel ook in het teken van prachtige mozaïeken van gekleurd glas.

Het koninklijk paleis, Laos
Ooit het koninklijke paleis, nu een museum dat aan die tijd herinnert

4. Verdiep je in de geschiedenis van Laos in het koninklijk paleis


Sinds 1904 was dit de plek waar de koninklijke familie tijdens de Franse koloniale overheersing verbleef. Toen de monarchie in 1975 door de communisten werd overklast werd de koninklijke familie naar een kamp gestuurd en uiteindelijk vermoord. Sinds 1980 is het Royal Palace een museum waarvan het interieur nog redelijk intact is gelaten. Een interessante plek om meer van de geschiedenis van Laos te weten te komen.

De Pak Ou Caves aan de Mekong in Laos
De Pak Ou Caves langs de monding van de Mekong rivier

5. Pak Ou Caves, de prachtige grotten aan de Mekong rivier


25 kilometer ten noordoosten van Luang Prabang bevinden zich de Pak Ou Caves. Deze grotten liggen langs de Mekong rivier en herbergen een groot aantal Boeddha-beelden. In Laos worden de Pak Ou Caves de Tam Ting-grotten genoemd, wat grotten van de duizenden Boeddha’s betekent. Voor een ticket met de boot ga je naar het oude centrum aan de Mekong. De boot stopt onderweg bij een aantal kleine dorpjes, waaronder ‘Whiskey Village’ voor een Laotiaanse alcoholische versnapering.

Tempels en beelden op Phu Si Hill in Luang Prabang, Laos

6. Geniet van de zonsondergang vanaf Phu Si Hill


Voor een prachtige zonsondergang in Laos ga je naar Phu Si Hill. Deze heuvel zal je meerdere keren passeren wanneer je naar het oude centrum van de stad gaat en geeft je een prachtig uitzicht op de omgeving. Op deze heuvel staan een aantal kleine tempeltjes die zeker de moeite waard zijn om te bekijken. Kom hier in de namiddag, zodat je hier een prachtige zonsondergang kunt meemaken.

Zonsondergang vanaf Phu Si Hill, Luang Prabang
Genieten van de ondergaande zon vanaf Phu Si Hill in het centrum van Luang Prabang

7. Bezoek het UXO Laos Information Centre


Wist je dat Laos het meest gebombardeerde land ooit is in de geschiedenis van de mensheid. Ten tijde van de Vietnamoorlog probeerden de Amerikanen de weg van de Vietcong, die o.a. door Laos liep, te blokkeren door deze te bombarderen. Het UXO Laos Information Centre, 2 kilometer ten zuiden van het centrum van de stad is gratis te bezoeken en geeft een inkijkje in de Vietnamoorlog en de gevolgen die het vandaag de dag nog steeds heeft voor de Laotiaanse bevolking. Nog steeds overlijden er mensen als gevolg van achtergelaten mijnen in de natuur.

Tot slot: In en rondom Luang Prabang bevinden zich een heleboel verschillende kleine tempeltjes. Als je de Mekong rivier met de boot oversteekt en naar rechts gaat kom je ook nog een aantal tempeltjes tegen, zoals Wat Chomphet en Wat Xieng Maen.

Het centrum van Luang Prabang, Laos
Het oude centrum van de stad zit boordevol leuke en gezellige restaurantjes, van de Aziatische keuken tot aan Europese gerechten…

Accommodatie – Waar te verblijven in Luang Prabang?


In Luang Prabang is in het oude centrum de Franse koloniale tijd nog steeds duidelijk zichtbaar. Franse koloniale huizen zijn karakteristiek voor het centrum van de stad. Leuke eetgelegenheden, gezellige barretjes en leuke accommodatie maken een bezoek aan Luang Prabang helemaal af!

Het centrum (Xieng Mouane) bevindt zich aan de Mekong rivier bij het koninklijk paleis. Een hotel of hostel rondom Phu Si Hill is de beste locatie. Een bed op een slaapzaal kun je in Luang Prabang al krijgen vanaf 3 euro en qua hotels is er voor elke prijsklasse een ruim aanbod in keuze.

Op zoek naar leuke accommodatie? Klik dan hier voor meer leuke hotels en guesthouses in Luang Prabang

Tip: In de ochtend is er in Luang Prabang een Morning Market en in de avond… je raadt het al… een Night market. Deze markten zijn leuk om een keertje (of meerdere keren) te bezoeken. Je kunt hier voor een goede prijs exotische producten, lekker Laotiaans eten of leuke souvenirtjes kopen. Beide markten bevinden zich ten westen van Phu Si Hill en dicht bij de Mekong rivier.

De markt van Luang Prabang, Laos
De markt van Luang Prabang waar je genoeg leuke souvenirtjes kunt kopen

Vervoer – Hoe kom je in Luang Prabang


Vliegtuig: Luang Prabang International Airport ligt 4 kilometer ten noordoosten van het centrum van de stad. Samen met het vliegveld van Vientiane is dit het drukste vliegveld van het land. Het wordt veelal gebruikt voor nationale vluchten, maar dagelijks vertrekken ook vluchten naar Thailand, Cambodja, Vietnam, China, Japan en Singapore. Er gaan geen bussen van het vliegveld naar het centrum, dus je bent aangewezen op een taxi of een tuktuk. Of vraag het hotel voor een pick-up!

Bus: Luang Prabang heeft een noordelijk en zuidelijk busstation. Het noordelijke busstation ligt ten westen van het vliegveld en wordt gebruikt voor een aantal bestemmingen in het noorden en oosten van het land. De meest gebruikte busstations zijn het zuidelijke busstation en het nabijgelegen Naluang minibus Station voor bestemmingen zoals Vang Vieng en Vientiane, maar ook minibussen naar het noorden, zoals Nong Kiau.

Trein: Luang Prabang heeft op dit moment geen treinverbinding, maar met Chinese hulp wordt op dit moment een verbinding aangelegd tussen Kunming (China) en Vientiane met een tussenstop in Luang Prabang. Deze verbinding zal waarschijnlijk in 2022 geopend worden.

Interieur van de boot van Luang Prabang, Laos
Het interieur van de boot tussen Thailand en Laos bestaat uit autostoelen die nog best lekker zitten

De boot tussen Thailand en Laos


Een aantal kilometer ten noordoosten van Luang Prabang vertrekt de boot naar Thailand. Tickets kunnen aan de kade gekocht worden en de boot vertrekt rond 8 uur in de ochtend. Ook is het mogelijk bij jouw hotel of hostel een ticket plus vervoer te kopen (extra commissie), maar dan ben je wel verzekerd van een plek in de boot.

De boot doet er ongeveer 8 uur over om naar Pakbeng te komen. Pakbeng lig halverwege de route en is een klein plaatsje in Laos, maar met een grote hoeveelheid aan hotels, hostels en guesthouses. De volgende dag vertrek je vervolgens weer rond 8 uur en kom je rond 17 uur aan in Huay Xai. Vanaf hier ga je met een (mini)bus of taxi naar de grens met Thailand om vervolgens door te reizen naar Chiang Mai of Chiang Rai.

Kosten voor de boot voor 2 dagen: +- 250.000 Laotiaanse Kip

Tip: Koop vooraf eten en drinken (er zijn wel noedels te koop in de boot) en neem eventueel een kussentje mee om op te zitten. De zitplekken in de boot bestaan uit oude autostoelen en dat kan na een tijdje misschien een beetje vervelend worden.

De boot van Luang Prabang naar Pakbeng en Huay Xai
Onderweg kom je langs de Mekong allemaal schattige dorpjes tegen

Volgende Bestemming? Op naar Thailand met de boot voor Chiang Rai of Chiang Mai of richting Vang Vieng en Vientiane?

Heb jij nog tips, opmerkingen of ideeën over deze reisigds van Luang Prabang in Laos? Laat dan gerust hieronder een bericht achter.

Laat een bericht achter

Deze website maakt gebruik van cookies. We nemen aan dat u hier meer akkoord gaat en lees er meer over in het privacybeleid Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Beleid
UA-140023448-1