Si Phan Don, 4000 eilanden, Laos | Historische Reisgids

by Steven
Gepubliceerd: Laatste update:

Si Phan Don, oftewel de 4000 eilanden bevinden zich in het uiterste zuiden van Laos. Het bestaat uit een groot aantal eilandjes in de Mekong rivier en is een fantastische plek om de prachtige natuur van het land te ontdekken. Zo kun je hier met de fiets de eilandjes ontdekken, vind je er een aantal mooie watervallen, kun je een bezoek brengen aan de Irriwaddy dolfijnen of kajakken en zwemmen in de Mekong rivier. De bekendste eilandjes zijn Don Det, Don Khong en Don Khone. Maar waar je ook verblijft, de natuur in deze omgeving is prachtig. Op naar Si Phan Don…!

Wat wil jij weten van Si Phan Don in Laos?


Accommodatie – Waar te verblijven op Si Phan Don?


Zoals gezegd, als je naar Si Phan Don gaat zijn er drie eilanden waar de meeste toeristen verblijven. Er zijn er meer, maar de meeste eilandjes zijn onbewoond en niet toegankelijk. Of er wonen een paar locals op en zijn daarom niet erg interessant.

Elk eiland is geschikt om een aantal dagen te ontspannen, te relaxen en om de hoogtepunten van deze omgeving te verkennen. Afhankelijk van de tijd die je hebt, maar ga er in ieder geval vanuit dat je je hier wel minimaal 3 dagen kunt vermaken. Maar welk eiland kun je nou het beste bezoeken? Hieronder een korte uiteenzetting van de diverse eilandjes.

Don Det

Don Det is misschien het meest bekende eilandje van Si Phan Don. Hier bevinden zich over het algemeen de meeste budgetopties en is ook het snelst te bereiken met de boot. In het noorden, waar de boot aanmeert bevinden zich de meeste accommodaties en restaurantjes.

Don Khone

Don Khone ligt ten zuiden van Don Det. Beide eilanden zijn via een brug met elkaar verbonden en de meest interessante bezienswaardigheden liggen op dit eiland. De boot naar dit eiland meert aan in het noorden en dat is ook de plek waar de meeste accommodaties te vinden zijn.

Don Khong

Don Khong is het grootste eiland van de 4000 Islands. Het ligt ten noorden van Don Det en Don Khone en wordt over het algemeen minder door toeristen bezocht. Let er wel op dat je voor Don Khong in Hat Xai Khun moet zijn en niet bij Ban Nakasang. Daarnaast is Don Khong verbonden met Hat Xai Khun door middel van een brug.

Bezienswaardigheden – Wat te zien en doen op de eilanden?


De eilandjes van Si Phan Don zijn leuk om een aantal dagen te verblijven en te verkennen. En voor diegene die even geen zin hebben om iets te doen kun je heerlijk gaan zwemmen of lekker relaxen in de vele restaurantjes langs de Mekong rivier. Onderstaande bezienswaardigheden gaan specifiek over de eilanden Don Det en Don Khon die door middel van een brug met elkaar verbonden zijn.

Tips!
-Huur een fiets en verken de eilanden Don Det en Don Khone!
-Bij Green Paradise Travel in het noorden van Don Det is het mogelijk om een tour met de kajak te maken.

1. Li Phi Falls/ Tad Somphamit

De meest indrukwekkende waterval is de Li Phi Falls/ Tad Somphamit in het westen van Don Khone. Het is vooral de breedte die het hem hier doet en niet zozeer de hoogte van de waterval. Dit is wel een goed voorbeeld hoe krachtig het water soms kan zijn. Dus pas op en wijk niet teveel af van de paden.

Zwemmen!
Wanneer je naar de waterval toe loopt kom je een plek tegen waar je eventueel kunt zwemmen. Je hoeft niet bang te zijn voor een sterke stroming en ook locals komen hierheen om verkoeling te zoeken. Om deze waterval te bezoeken en om te zwemmen betaal je een kleine vergoeding bij ticketbalie

2. De dolfijnen van de Mekong

Oké, het is niet 100% zeker dat je ze gaat zien, maar vanuit het zuiden van de Don Khone kun je de bekende Irrawaddy dolfijnen spotten. In totaal leven nog ongeveer 100 van deze dolfijnen in de de Mekong rivier, maar door de bouw van dammen worden ze met uitsterven bedreigd. Aangezien dit praktische de grens met Cambodja is zou het kunnen dat je bij het oversteken van de grens met de boot een extra vergoeding zou moeten betalen.

Irrawaddy dolfijnen in Kratie, Cambodja!
Ben je van plan om naar Cambodja door te reizen? Overweeg dan om een bezoek te brengen aan Kratie waar de kans velen malen groter is om deze dolfijnen te spotten. 10 kilometer ten noorden van Kratie zwemmen deze dolfijnen en met een motorbootje kun je ze van dichtbij zien. Een leukere optie is misschien wel een kajaktocht naar de dolfijnen! Meer informatie vind je in de reisgids over Kratie.

3. Tad Khone Pa Soi Waterval

In het oosten van Don Khone bevindt zich de Tad Khone Pa Soi waterval. Het mag dan geen hele bijzondere waterval zijn, maar als je toch een rondje op de fiets doet om het eiland te verkennen dan kan je hier ook wel even langsgaan. De waterval is gratis te bezoeken en je komt er via een hangbrug…

4. Een Franse locomotief

Bij de historische brugverbinding tussen Don Det en Don Khon kom je een oude verroeste locomotief tegen. Deze locomotief van Franse makelij werd gebouwd om de goederen en passagiers tussen beide eilanden te vervoeren. Het was één van de weinige treinverbindingen in Laos.

Vervoer – Hoe kom je bij de 4000 eilanden?


Vliegtuig: Het dichtstbijzijnde vliegveld is Pakse International Airport. Dit vliegveld, dat ongeveer 150 kilometer ten noorden van Si Phan Dhon ligt wordt alleen gebruikt voor regionale vluchten, zoals naar andere steden in Laos (Vientiane, Luang Prabang) en voor vluchten naar Bangkok, Ho chi Minh City and Siem Reap.

Bus/Boot: Vanuit Pakse gaat er dagelijks een bus naar de 4000 Islands en dan vooral naar het busstation Ban Nakasang. Vanaf hier is het een klein stukje lopen naar de boot die je naar het eiland Don Det of Don Khone kan brengen. Vergeet voordat je het eiland opgaat niet eerst nog even geld te pinnen bij het busstation van Ban Nakasang. Zowel de boot naar Don Det als naar Don Khone meert aan in het noorden van het eiland. Op zich is dit ook de plek waar de meeste accommodaties zich bevinden.

Op het eiland is er geen taxi of vervoer mogelijk en gebeurt het meeste met de fiets. Vanaf Don Det kun je via een brug naar Don Khone, waar de meeste bezienswaardigheden, zoals verschillende watervallen te bewonderen zijn.

Volgende Bestemming in Laos?


 Si Phan Don ligt helemaal in het zuiden van Laos. Dit betekent dat je jouw reis door Zuidoost-Azië kan vervolgen richting Cambodja voor Kratie, Ban Lung in Ratanakiri of richting Phnom Penh. Richting het noorden kom je terecht bij de tweede stad van Laos, Pakse om de ruïnes van Champasak te bezoeken. Of huur een scooter en trek eropuit voor de prachtige Pakse Loop op het Bolaven plateau. Tijdens deze route kom je terecht bij vier prachtige watervallen!

Heb je nog meer tips, ideeën of opmerkingen over Si Phan Don in Laos? Laat gerust hieronder een bericht achter!

Laat een bericht achter

Deze website maakt gebruik van cookies. We nemen aan dat u hier meer akkoord gaat en lees er meer over in het privacybeleid Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Beleid
UA-140023448-1