Hobbiton Movie Set | Bezoek de Shire uit Lord of the Rings

by Steven
Gepubliceerd: Laatste update:
Home » Nieuw-Zeeland » Hobbiton

Altijd al een keer onderdeel willen zijn van een filmlocatie? Bij Hobbiton Movie Set nabij Matamata op het Noordereiland van Nieuw-Zeeland is het mogelijk.

Oké, meedoen aan een film zit er niet in, maar het feit dat je op één van de tofste filmlocaties op aarde bent klinkt natuurlijk wel goed. Dit is de plek waar scenes uit de filmtrilogieën The Lord of the Rings en The Hobbit opgenomen werden.

Hoe kwamen deze twee filmtrilogieën tot stand? Wie was J.R.R. Tolkien, schrijver van ‘matige proza’? En hoe boek je een tour naar dit superleuke park nabij Matamata. In dit artikel lees je er alles over…

*Dit artikel is ook beschikbaar in het Engels (Hobbiton Travel Guide)

Booking.com
Ingang tot Hobbiton Movie Set in Matamata
Welcome to Hobbiton

In dit artikel over Hobbiton Movie Set


Dit artikel over Hobbiton bevat affiliate links. Dit betekent dat je als je een boeking maakt via één van de links op deze website, ik daar een kleine vergoeding voor krijg. Dit kost je overigens niks extra!

De prachtige omgeving van Matamata in Nieuw-Zeeland
Hobbiton ligt in een prachtig heuvelachtig gebied bij Matamata op het Noordereiland

Hoe kwam de filmtriologie van The Lord of the Rings tot stand?


Het was voor de Nieuw-Zeelandse filmregisseur Peter Jackson geen gemakkelijke opgave om een producent te vinden voor zijn filmtrilogie The Lord of the Rings. Andere regisseurs verklaarden hem nog net niet voor gek, maar om zo een episch verhaal te verfilmen was gekkenwerk.

En toch lukte het Peter Jackson om een maatschappij te vinden voor zijn script. In 2001, 2002 en 2003 bracht hij drie films uit, gebaseerd op het boek In de ban van de Ring van de schrijver J.R.R. Tolkien (1892-1973). Het bleek een megasucces te zijn.

De filmreeks won vele prijzen, waaronder 17 Oscars. Tevens bracht elke film het tienvoudige op van het budget en ook de filmreeks The Hobbit (2012, 2013 en 2014) was een kaskraker. En het toerisme in Nieuw-Zeeland kreeg een boost vanwege de schitterende natuur van de locaties waar de scenes werden opgenomen.

De ring uit The Lord of the Rings
De ring uit The Lord of the Rings

Het verhaal ken je toch wel?


Je gaat naar Nieuw-Zeeland en dan is het bezoeken van enkele locaties omtrent The Lord of the Rings & The Hobbit zowat een must geworden. Maar voor diegenen die echt niet weten waar het verhaal over gaat (ken je het verhaal echt niet??), hier een zeer beknopte samenvatting in 76 woorden.

Het verhaal draait om Frodo Balings en zijn vriend Samwise. Via zijn oom Bilbo erft hij een ring die magische krachten bezit. Om ervoor te zorgen dat de ring niet in verkeerde handen valt gaan Frodo en Samwise, samen met het Gezelschap op weg om de ring in de vulkaan te gooien, waardoor het zichzelf vernietigt. Hiervoor moeten ze een lange weg bewandelen naar Mount Doom. Wat ze allemaal beleven kun je het beste zelf bekijken.

Smeagol uit Lord of the Rings
Smeagol, één van de personages uit de filmreeks van Peter Jackson

Wie was J.R.R Tolkien, schrijver van matige proza?


De filmreeks is, zoals eerder gezegd gebaseerd op het boek In de ban van de Ring van Tolkien. Hij was van 1925 tot 1945 hoogleraar Angelsaksische taal aan de universiteit van Oxford en van 1945 tot 1959 hoogleraar Engelse taal en literatuur aan het Merton College. Het was in die laatste periode dat hij de boeken The Hobbit en In de ban van de Ring schreef.

Uit bronnen is gebleken dat Tolkien in 1961 één van de kandidaten was om kans te maken op de Nobelprijs voor de Literatuur. Maar zijn werk werd omschreven als middelmatige vertelkunst en magere proza. Zouden ze daar geen spijt van hebben gehad?

The Hobbit is overigens maar een heel dun boekje, maar zijn werk De Silmarillion is nog een hele kluif om te doorgronden. Lees deze daarom bij voorbaat in het Nederlands, mocht je Engels niet bijster goed zijn.

De filmset van The Lord of the Rings
Start van de tour begint bij het bezoekerscentrum

Tour & impressie Hobbiton Movie Set


Peter Jackson was in Nieuw-Zeeland op zoek naar een geschikte locatie voor de Shire, de plek waar de Hobbits ‘leven’. Hij vond de ideale plek nabij de heuvels van Matamata. Nog steeds profiteert de eigenaar van het land financieel mee met deze bijzondere attractie uit de twee filmtrilogieën. Maar in principe profiteert heel Nieuw-Zeeland van het succes van The Lord of the Rings en The Hobbit.

Met de bus naar de filmset van Hobbiton
Met de bus naar de filmset

Een tour boeken?


Om Hobbiton Movie Set te kunnen bekijken dien je een tour te boeken. Deze duurt ongeveer 2 uurtjes en brengt je langs alle hoogtepunten van The Shire. Websites waar je tours kunt boeken zijn GetYourGuide en Viator.com.

Vanaf het bezoekerscentrum stap je in de bus naar Hobbiton Movie Set. Een groep bestaat uit ongeveer 40 mensen en aan het einde geniet je van een heerlijk biertje in de Green Dragon.

Tip: Probeer één van de eerste tours op de dag te boeken. Dan is het nog niet druk en kun je de beste foto’s maken, zonder teveel mensen.

Een impressie van Hobbiton Movie Set


En hieronder vind je een korte impressie van de tour. Lijkt jou dit niet supergaaf om te bezoeken?

De schattige huisjes uit de Shire
De schattige huisjes van de Shire
De Shire ligt in een prachtige omgeving bij Matamata
Op de foto in de Shire, Nieuw-Zeeland
Op de foto in één van de kleine huisjes van de Hobbits.
Geen Hobbit, maar een ork?
Help! Een ork!
De bekende boom uit de Shire
Op weg naar de kroeg in de Shire
Op weg naar de Green Dragon
Een biertje drinken bij de Green Dragon, Hobbiton
Biertje drinken?
Het interieur van de Green Dragon in de Shire
De Green Dragon!
The Green Dragon in the Shire.
Aan de andere kant van het meer ligt de Green Dragon

Vervoer – Hoe kom je er?


Hobbiton Movie Set ligt ongeveer 150 kilometer ten zuiden van de stad Auckland. Met de auto doe je daar ongeveer 2 uur over. Het best is om te overnachten in Matamata of in de kleine steden Hamilton of Tauranga.

Aagezien een tour door Hobbiton ongeveer 2 uurtjes duurt valt het prima te combineren met de Waitomo Glowworm Caves, 100 kilometer ten zuidwesten van Matamata.

Heb jij nog tips, opmerkingen of ideeën over Hobbiton Movie Set? Laat dan gerust hieronder een bericht achter.

Handige websites Matamata, Hobbiton & Nieuw-Zeeland


Laat een bericht achter

Deze website maakt gebruik van cookies. We nemen aan dat u hier meer akkoord gaat en lees er meer over in het privacybeleid Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Beleid
UA-140023448-1