Home » Oceanië » Nieuw-Zeeland » Paihia Reisgids

Paihia, Nieuw-Zeeland | Ontdek het Prachtige Bay of Islands

by Steven
Gepubliceerd: Laatste update:

Paihia is een klein plaatsje in het noorden van het Noordereiland van Nieuw-Zeeland. Het is en ideale bestemming om een paar dagen de omgeving te verkennen.

Zo kun je hier een bezoek brengen aan de plek waar Nieuw-Zeeland een ‘onafhankelijke’ staat werd van Groot-Brittannië in 1840, de Waitangi Treaty Grounds. Of wat dacht je van een boottochtje door de Bay of Islands, waar je onderweg de mogelijkheid krijgt om te zwemmen met dolfijnen? Of maak één van de historische wandelingen die je in en rondom Paihia kunt vinden. Op naar Paihia …!

De haven van Paihia in de Bay of Islands
De haven van Paihia in de Bay of Islands

In deze reisgids over Paihia en de Bay of Islands


Handige websites Paihia, Bay of Islands & Nieuw Zeeland


Deze reisgids over Paihia & Bay of Islands bevat affiliate links. Dit betekent dat je als je een boeking maakt via één van de links op deze website, ik daar een kleine vergoeding voor krijg. Dit kost je overigens niks extra!

Geschiedenis van Paihia – Dit is wat je moet weten…


Geschiedenis van Nieuw-Zeeland: de missionaris Henry Williams
De missionaris Henry Williams

Paihia is niet zomaar een plaatsje in Nieuw-Zeeland. Het kent een rijke geschiedenis die teruggaat naar het jaar 1769, toen de Britse ontdekkingsreiziger James Cook hier aan wal ging. Hij was onder de de indruk van de lokale Maori en gaf de prachtige baai zijn huidige naam, Bay of Islands.

Meer dan 20 jaar later vonden steeds meer Europeanen deze prachtige plek op het Noordereiland. Het verhaal gaat dat de Britse missionaris Henry Williams (1792-1867) hier aan wal kwam en zijn Maori gids groette met de tekst ‘Pai here’, wat zoiets betekent als ‘mooie plek’. De naam voor het plaatsje was geboren.

Rond 1830 was Paihia een levendig dorp waar diverse ambachten werden uitgeoefend, waaronder leraren, smeden en timmerlieden. Paihia werd door de lokale Maori ook wel ‘de hemel’ genoemd. Dit in tegenstelling tot Kororāreka, het huidige Russell waar vooral zeelieden verbleven. Die plek gaven ze de naam ‘de hel’.

Maar het meest bekend is de Bay of Islands vanwege de plek waar op 6 februari 1840 door de Britse gezant James Busby en de lokale Maori het Verdrag van Waitangi werd getekend, de Waitangi Treaty Grounds. Nieuw-Zeeland werd erkend als staat, maar koningin Victoria bleef het staatshoofd van het land. De afspraken in het verdrag gingen vooral om herverdelen van land, hoewel dit in de decennia erna tot enkele conflicten leidde tussen de Maori en de Britten. Toen Auckland steeds groter en daardoor belangrijker werd, nam het belang van Paihia steeds meer af.

Hole in the Rock in de Bay of Islands
Hole in the Rock, één van de attracties in de Bay of Islands

Bezienswaardigheden in en rondom Paihia


Paihia is een leuk klein plaatsje aan de Bay of Islands. Het is ideaal om minimaal twee dagen te verblijven en de omgeving te verkennen. De beste reistijd is tussen november en maart, aangezien de temperaturen dan zeer aangenaam zijn. hieronder vind je een aantal leuke bezienswaardigheden.

Reisgids over de Waitangi Treaty Grounds in Nieuw-Zeeland
De Waka, de oorlogskano van de Maori

1. Waitangi Treaty Grounds, waar de staat Nieuw-Zeeland is ontstaan


Wil je meer weten over de geschiedenis van Nieuw-Zeeland? Ga dan naar de Waitangi Treaty Grounds. Dit is de plek waar op 6 februari 1840 de Britse gezant James Busby en stamhoofden van de Maori een verdrag tekenden waarbij beide de staat Nieuw-Zeeland erkenden.

Hoewel er nog steeds twistpunten zijn over de juiste interpretatie van het verdrag, is Nieuw-Zeeland nog steeds onderdeel van het Britse Gemenebest en is de koningin Elizabeth II staatshoofd van het land. Meer weten over deze historische plek in Nieuw-Zeeland? Lees dan het artikel Waitangi Treaty Grounds | Waar Nieuw-Zeeland een staat werd …?

Zwemmen met dolfijnen in de Bay of Islands, Nieuw-Zeeland
Op zoek naar dolfijnen in de Bay of Islands

2. Zwemmen met dolfijnen


De Bay of Islands is een prachtige bestemming in Nieuw-Zeeland en één van de plekken waar je kunt zwemmen met dolfijnen. Elke dag vertrekken een aantal boten die je garanderen dat je de dolfijnen tegen zult komen.

Halverwege is er de mogelijkheid om een paar minuten te zwemmen met de dolfijnen, wat werkelijk een unieke ervaring is en een echte aanrader! Geniet daarnaast van de prachtige natuur en rotspartijen waar je langs vaart, o.a. de Hole in de Rock. Kijk voor meer informatie op de website van GetYourGuide.

Het plaatsje Russell in de Bay of Islands
Het plaatsje Russell

Breng een bezoek aan Kororāreka, oftewel het plaatsje Russell


Aan de overkant van Paihia zie je het plaatsje Russell, door de Maori Kororāreka genoemd al liggen. Samen met Paihia behoort dit kleine stadje tot één van de eerste Europese nederzettingen in Nieuw-Zeeland. In 1840 was het voor korte tijd zelfs de hoofdstad van het land.

In 1835 stond zelfs Charles Darwin met zijn Beagle voor korte tijd in de haven van Russell. Tevens vind je hier de oudste kerk van Nieuw-Zeeland en vanaf Kororāreka kun je een mooie wandeling maken naar Flagstaff Hill en Tapeka Point Beach.

Net als Paihia is Russell een populaire bestemming voor toeristen in het noorden van Nieuw-Zeeland. Vanaf de haven vertrekt er elk uur een boot richting beide plaatsen. Met de auto kun je oversteken met de ferry bij Opua-Okiato. Op zoek naar accommodatie in Russell? Kijk hier voor de mogelijkheden.

De St. Anglican Church in Paihia, Nieuw-Zeeland
De kerk van Paihia

Overige tips


Op zoek naar nog meer leuke ideeën in en rondom Paihia? Hieronder vind je nog een paar interessante opties om jouw verblijf in de Bay of Islands helemaal compleet te maken.

  • Maak een wandeling door Paihia. Hoewel het plaatsje zelf niet heel veel historische bezienswaardigheden heeft, is een bezoek aan de St. Paul Anglican Church een aanrader. Deze kerk stamt uit 1925 en mag qua interieur en exterieur best bijzonder genoemd worden.
  • Bezoek de Haruru Falls. Een paar kilometer ten westen van Paihia vind je deze waterval in het plaatsje Haruru. Misschien niet één van de meest spectaculaire, maar toch leuk om gezien te hebben.
  • Ben je van plan vooral veel wandelingen te maken in Nieuw-Zeeland? Doe dan de Opua Forest Paihia Lookout Track. Deze wandeling is ongeveer 6 kilometer lang en gaat door het mooie Opua Forest. Of doe de Paihia School Road Track. Deze wandeling duurt ongeveer 1.5 uur heen en terug naar een uitzichtpunt. Overigens kom je tijdens de Opua Forest Lookout Track ook uit bij dit uitzichpunt. Kijk voor meer informatie op de website van de Nieuw-Zeelandse overheid.
  • Tot slot: Ga zwemmen en rust uit op één van de mooie stranden rondom de Bay of Islands. Er zijn er genoeg, de één nog leuker dan de ander. Verblijf je in Paihia, dan kun je meteen een duik nemen bij Paihia Beach.
Haruru Falls ten westen van Paihia
De Haruru Falls nabij Paihia

Overnachten in Paihia?


Paihia is een klein plaatsje met iets minder dan 2.000 inwoners. Het plaatsje is vooral gericht op toerisme en dat verklaart de meer dan 100 accommodaties waar je kunt overnachten. Zelf verbleef ik in Pickled Parrot, een hostel ten zuiden van het centrum. Het is een ideale plek om mensen te ontmoeten en op 100 meter afstand tref je Paihia Beach.

Op zoek naar accommodatie in Paihia? Kijk hier voor de mogelijkheden

Accommodatie in Paihia: Pickled Parrot
Pickled Parrot in Paihia

Vervoer – Hoe kom je in Paihia?


Paihia ligt op ongeveer 3 uurtjes rijden van Auckland. De beste manier om er te komen is met de auto. Ik huurde een auto bij Sunny Cars, iets duurder dan de meeste verhuurbedrijven maar alles was top geregeld. Kijk hier voor meer informatie over All-in autohuur volgens Sunny Cars.

Heb jij nog meer tips, ideeën of opmerkingen over deze reisgids van Paihia in Nieuw-Zeeland? Laat dan gerust hieronder een bericht achter.

Laat een bericht achter

Deze website maakt gebruik van cookies. We nemen aan dat u hier meer akkoord gaat en lees er meer over in het privacybeleid Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Beleid
UA-140023448-1