Edinburgh Stedentrip? – Een Historische Reisgids

by Steven
Gepubliceerd: Laatste update:

Ben je van plan een stedentrip te maken naar Edinburgh? En wil je meer te weten komen over de geschiedenis en cultuur van deze fascinerende stad in Schotland?

In deze reisgids vind je informatie over de boeiende historie van Edinburgh. En wat zijn eigenlijk de leukste bezienswaardigheden? En waar kun je het beste ‘historisch’ overnachten? Een ideale stedentrip naar deze middeleeuwse stad begint hier…

Uitzicht vanaf Edinburgh Castle
Uitzicht vanaf Edinburgh Castle op Scott Monument, het Balmoral Hotel, het treinstation en Calton Hill

Praktische Informatie over Edinburgh


Beste reistijd? Ediburgh is het hele jaar door prima te bezoeken. Maar de beste reistijd is tussen juni en september. Temperatuur ligt dan rond de 15 a 20 graden. In de winter ligt deze gemiddeld rond de 5 graden.

Hoeveel dagen voor een stedentrip Edinburgh? Is deze middeleeuwse stad een onderdeel van een reis door Schotland? Of wil je alleen een stedentrip ondernemen? Als je de stad echt een beetje wil ontdekken, trek er dan minimaal 2 dagen voor uit. Er valt namelijk genoeg te zien en doen in Edinburgh.

Benieuwd wat je allemaal kunt zien in Edinburgh? Scroll dan naar beneden voor alle informatie over de geschiedenis, bezienswaardigheden, accommodatie en vervoer…

Handige websites Edinburgh


Schilderij van de Schotse schilder David Roberts
Schilderij van de Schotse schilder David Roberts (1796-1864) uit 1847. Uitzicht over de stad vanaf Edinburgh Castle

Geschiedenis – Wat maakt een bezoek aan Edinburgh historisch gezien zo interessant?


Een bezoek aan Edinburgh is reis terug naar de middeleeuwen. Het is sinds 1437 de hoofdstad van het land en de geschiedenis is ontstaan rondom Castle Rock. Castle Rock is de plek waar nu Edinburgh Castle staat. De eerste bewoners leefden rondom deze rots. Bij de verovering van de burcht in de 7e eeuw door de Engelsen noemden ze het Eiden’s burgh. Later is dit omgedoopt tot het huidige Edinburgh.

In de 10e eeuw heroverden de Schotten het fort terug en bouwden ze er een nederzetting. In de 14e eeuw probeerden de Engelsen de stad terug te veroveren en staken ze Edinburgh in brand. Daarna is de middeleeuwse stad die we nu kennen grotendeels ontstaan. Palace of Holyroodhouse werd rond 1500 het paleis van de koning van Schotland. Dit paleis was vanaf 1128 een klooster en is nu vooral bekend als een buitenverblijf van de huidige Engelse Koningin Elizabeth II. In 1603 erfde de Schotse koningin Maria Stuart de Engelse troon, waardoor Engeland en Schotland één Koninkrijk werd.

Tussen Edinburgh Castle en Palace of Holyroodhouse is de Royal Mile ontstaan. De Royal Mile vormde de middeleeuwse verkeersader van de stad. Aan deze straat vind je een groot aantal historische gebouwen uit de 16e, 17e en 18e eeuw. In de 19e eeuw groeide de stad tot meer dan 300.000 inwoners, maar veranderde er niet veel aan het uiterlijk van Edinburgh.

Historische gebouwen in Edinburgh
De ‘skyline’ met een aantal typische middeleeuwse gebouwen

Bezienswaardigeden – Wat te zien en doen in Edinburgh?


Nu je meer weten over de rijke historie van Edinburgh, is het tijd om de stad te gaan ontdekken. Hieronder vind je een aantal bijzondere bezienswaardigheden die je echt gezien moet hebben tijdens een stedentrip in de hoofdstad van Schotland.

Wandel door de Royal Mile


De Royal Mile is de bekendste straat van de stad. Dit was de verkeersader van het middeleeuwse Edinburgh. Aan de oostkant start de Royal Mile bij Holyrood Castle en aan de westkant begon deze bij Edinburgh Castle. Hier vind je vele leuke restaurantjes, winkels en historische gebouwen en bezienswaardigheden, waaronder het parlement en een aantal oude kerken.

Het kasteel van Edinburgh
Het beroemde kasteel op de heuvel van Castle Rock

Bezoek Edinburgh Castle


Schotland is het land van de vele mooie kastelen. Edinburgh Castle is daarvan misschien wel de bekendste. Het is de populairste attractie van de stad en ligt aan de westkant van de Royal Mile. Al vanaf het jaar 1100 zou hier een kasteel gestaan hebben. In het museum van het kasteel kun je een blik werpen op de prachtige Schotse kroonjuwelen die daar tentoongesteld worden. Een echte aanrader voor een bezoek aan deze stad.

National Gallery of Scotland


Wil je graag een museum bezoeken in Schotland? Ga dan naar de National Gallery of Scotland. Hier vind je een uitgebreid aanbod van landschapsschilderijen en neoklassieke werken. Ook ontdek je hier genoeg werken van Nederlandse schilders, zoals Johannes Vermeer, Ferdinand Bol en Frans Hals. De National Gallery of Scotland bevindt zich op loopafstand van het treinstation van Edinburgh.

Het uitzicht op de stad vanaf Calton Hill


Op zoek naar uitzicht over de middeleuwse stad? Ga dan naar Calton Hill. Op deze ‘vulkanische’ heuvel vind je een aantal interessante monumenten in Griekse stijl. Ze verwijzen naar belangrijke historische personen en gebeurtenissen in de geschiedenis van Schotland en het Verenigd Koninkrijk. Het monument ter ere van Horation Nelson is een eerbetoon aan zijn verdienste als admiraal in de oorlog tegen Frankrijk en Napoleon Bonaparte. Het is een herinnering aan de zeeslag bij Trafalgar in 1805, die gewonnen werd door het Verenigd Koninkrijk.

Palace of Holyroodhouse


Wist je dat je het buitenverblijf van Koningin Elizabeth II ook kunt bezichtigen? Uiteraard is dit niet mogelijk als ze hier verblijft, maar de rest van het jaar is het grotendeels open voor publiek. Wandel door prachtige kamers van het paleis en ontdek de rijke historie van Schotland. Kijk goed op de website wanneer het open is, want het kan vanwege omstandigheden tijdelijk gesloten zijn.

Maak een wandeling naar Arthur’s Seat


Wanneer je vanuit het centrum van de stad naar het oosten kijkt zie je een heuvel. Dit is Holyrood Park en vanaf hier heb je ook prachtig uitzicht over Edinburgh. Ooit was dit een vulkaan, maar gelukkig is deze inmiddels uitgedoofd. Waar de naam vandaan komt is niet duidelijk. Waarschijnlijk is het vernoemd naar de mythische koning Arthur, maar een duidelijke reden hiervoor is er niet. Waarschijnlijk omdat de Engelsen wel meer plekken vernoemden naar deze bekende mythische koning. De wandeling naar de 240 meter hoge heuvel duurt ongeveer een uur.

Arthur's Seat
Arthur’s Seat met het prachtige uitzicht over de stad

Overige tips


Op zoek naar nog meer leuke tips en ideeën over Edinburgh? Hieronder lees je er meer over.

  • The Royal Yacht Britannia: Dit was ooit een jacht van de Britse Koninklijke familie en is nu te bezichtingen als een museum
  • Camera Obscura: Hou je van gezichtsbedrog en illussies? Dan is dit museum, ook geschikt voor kinderen een absolute aanrader.
  • Scott Monument: Dit is een belangrijk Schots monument er ere van één van de belangrijkste schrijvers van Schotland, Sir Walter Scott. Het is mogelijk de toren te ‘beklimmen’.
  • The People’s Story Museum: Dit museum vertelt het verhaal van de geschiedenis van de gewone burgers van de stad vanaf 1700 tot nu.
Scott Monument ter ere van schrijver Sir Walter Scott
Scott Monument ter ere van de Schotse schrijver Sir Walter Scott

Accommodatie – Waar te overnachten in Edinburgh?


Op zoek naar historische accommodatie in de hoofdstad van Schotland? Hieronder vind je een aantal interessante hotels met een rijke geschiedenis.

The Witchery by the Castle: Heb je een ruim budget en wil je eens echt gek doen? Boek dan een overnachting in hotel The Witchery by the Castle. Het hotel bevindt zich in een gebouw uit de 16e eeuw en ontleent zijn naam aan een nogal luguber ritueel dat zich op Castlehill afspeelde. Zo werden hier in de 16e en 17e eeuw honderden mannen en vrouwen verbrand waarvan men dacht dat ze aan hekserij deden. En de 8 suites van het hotel doen je denken alsof dit nog steeds gaande is. Bijna vergeten te zeggen, maar een kamer kost ongeveer 800 euro per nacht.

Old Waverley Hotel: Dit hotel behoort tot één van de oudste hotels van de stad. Het opende haar deuren in 1848 en is gevestigd tegenover de Scott Monument. In tegenstelling tot de optie hierboven is de Old Waverley Hotel nog redelijk betaalbaar. Voor een tweepersoonskamer betaal je iets meer dan 200 euro per nacht.

Het beroemde Balmoral Hotel
Het bekendste hotel van de stad, The Balmoral Hotel

The Balmoral Hotel: Dit is het meest iconische hotel van de stad. Elke inwoner van de stad kent dit prachtige gebouw met haar fameuze klokkentoren, gelegen naast het treinstation van Edinburgh. De prijs van een kamer? Die starten vanaf 400 euro per nacht. Maar dan kun je wel gebruik maken van het zwembad en de fitnessruimte.

Ga je toch liever zelf op zoek naar leuke accommodatie in Edinburgh? Dan kun je hieronder meer vinden over leuke hotels, B&B’s of hostels in deze middeleeuwse stad.

Het uitzicht over Edinburgh vanaf Scott Monument
Uitzicht vanaf Scott Monument op de middeleeuwse stad

Vervoer – Hoe kom je in Edinburgh?


De beste manier om in Edinburgh te komen is met het vliegtuig. Vanaf Schiphol vlieg je in 1.5 uur naar de hoofdstad van Schotland. Een andere optie is door te vertrekken vanaf Rotterdam Den Haag Airport. Met Transavia ben je dan in 1.5 uur in Edinburgh. Kijk op de website van Transavia of Vliegtickets.nl voor meer informatie.

Heb je meer tijd voor een stedentrip naar deze boeiende stad? Pak dan vanaf IJmuiden de boot naar Newcastle. Vervolgens kun je daar de trein nemen en ben je in ongeveer 2 uurtjes in Edinburgh.

Heb jij nog tips, opmerkingen of ideeën over Edinburgh? Laat dan gerust hieronder een bericht achter.

Laat een bericht achter

Deze website maakt gebruik van cookies. We nemen aan dat u hier meer akkoord gaat en lees er meer over in het privacybeleid Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Beleid
UA-140023448-1