Hahoe Folk Village, Andong | Ontdek dit traditionele Koreaanse dorp

by Steven
Gepubliceerd: Laatste update: Leestijd: 4 minuten
Home » Zuid-Korea » Andong » Hahoe Folk Village

25 kilometer ten westen van Andong ligt het Hahoe Folk Village. Het is een geliefde plek, voor zowel toeristen uit het buitenland als Zuid-Koreanen. Iedereen komt naar het Hahoe Folk Village om zich 500 jaar terug in de tijd te wanen.

Want dat gevoel krijg je wanneer je langs de traditionele huizen loopt, gelegen in een prachtige omgeving van rijstvelden en bergen. In dit artikel leg ik je uit waarom het Hahoe Folk Village, sinds 2010 op de Unesco Erfgoedlijst, niet mag ontbreken tijdens een reis door Zuid-Korea.

Feitje: Ha betekent rivier en Hoe betekent bocht. En dat is precies de geografische ligging (rivier in de vorm van een s) van dit traditionele dorp.

In dit artikel over Hahoe Folk Village


Hahoe Folk Village op de Werelderfgoedlijst van Unesco

Handige websites Andong & Zuid-Korea


Deze pagina over Hahoe Folk Village maakt gebruik van affiliate links. Dit betekent dat je als je een boeking maakt via één van de links op deze website, Travel4history daar een kleine vergoeding voor krijgt. Daar zijn voor jou geen extra kosten aan verbonden!

Rijstvelden in Zuid-Korea
Hahoe Folk Village wordt omgeven door mooie rijstvelden en vogelverschrikkers

Hahoe Folk Village en 600 jaar Koreaanse geschiedenis


Het Hahoe Folk Village ontstond tijdens de Joseon Dynastie. Deze dynastie regeerde van 1392 tot aan 1910 en vele tradities en gebruiken uit deze periode zijn nu heel gewoon in Zuid-Korea. Het was een periode waarin het Confucianisme een belangrijke rol begon te spelen in de samenleving.

De eerste kenmerken van iets wat zich een dorp kon noemen begon ongeveer 600 jaar geleden. Leden van de Pungsan Ryu familie bewoonden toen deze huizen. Zij behoorden tot de hogere klasse van de samenleving. Twee leden van de familie speelden een belangrijke rol in de culturele en politieke ontwikkeling van Zuid-Korea. Zo was Rye Unryong in de zestiende eeuw een belangrijke geleerde met de totstandkoming van Confucianisme in het land. En Rye Seongryong was tijdens de Japanse invasie van 1592 tot 1598 de premier van Zuid-Korea. Hij benoemde generaals en zorgde ervoor dat de Japanners in 1598 uit Korea verdreven werden. Die strijd tussen Japan en Zuid-Korea is exemplarisch voor de verdere geschiedenis tussen beide landen.

Ten tijde van de Joseon Dynastie bevonden zich hier ongeveer 300 huizen. Dat is tegenwoordig teruggebracht naar ongeveer 127. Nog steeds wonen wonen afstammelingen van de Rye familie hier, als is die populatie door de eeuwen heen aardig geslonken. En reken er maar op dat ze met hun tijd meegaan! Elektriciteit, wifi en een televisie zijn in dit dorp nu heel gewoon…

In Yeongmogak-Jingbirok, in één van de vele huizen van het dorp, bevinden zich documenten van Rye Seongryong. Onder andere de brief waarin hij aangesteld werd als premier en zijn memoires over de oorlog met Japan zijn hier te vinden.

Traditionele hanoks in Zuid-Korea
Typisch Koreaanse huizen vind je hier in Hahoe Folk Village

Een wandeling door het Hahoe Folk Village


Om te beginnen: het dorp is niet heel groot, maar de ligging en de omgeving zorgen ervoor dat je zeker een aantal uren in het Hahoe Folk Village zal verblijven. Maar let wel op: het dorp mag dan een bezienswaardigheid op zich zijn, dat betekent niet dat je zomaar alle huizen en tuinen kunt bezoeken. Ook hier wonen nog mensen die graag een beetje privacy willen.

Het dorp bestaat uit huizen die in Zuid-Korea een hanok worden genoemd. Dat is een traditioneel huis die in harmonie is met de omgeving, zowel het interieur als het exterieur. De huizen zijn gemaakt van steen en hout en hebben veelal een pannendak. Maar ook een rieten dak is niet ongewoon. Tijdens een wandeling door het dorp kom je ze elke keer weer tegen.

Tip: Voor een uitzicht op het dorp ga je naar de Buyongdae rots. Om hier te komen pak je de boot aan de noordkant van Hahoe en loop je in 30 minuten naar boven. Helaas heb ik dat vanwege de regen en de laaghangende bewolking niet gedaan.

Een kerk in Hahoe Folk Village, Zuid-Korea

Tot slot: in het midden van het dorp bevindt zich de oudste boom van Hahoe, de Samshin Tree. 600 jaar oud en nog in de bloei van zijn leven. Maar ook de boom die in 1999 door koningin Elizabeth van Groot-Brittannië geplant werd is een ware trekpleister.

Koreaanse dame in traditionele kleding
Een Koreaanse dame in traditionele kleding

Een bezoek brengen aan het Hahoe Folk Village bezoeken?


Hoe kom je er? Het Hahoe Folk Village is te bereiken vanuit Andong met de bus. Bus 46 (1800 won) rijdt 8 keer per dag naar dit traditionele dorpje en brengt je naar de ingang van het park. Nadat je een ticket hebt gekocht wordt je per bus naar het dorp gebracht.

Openingstijden: Hahoe Folk Village is een dorp en het zou raar zijn als dat niet elk moment van de dag te bezoeken is. Echter is het nodig om een ticket te kopen en dat kan vanaf 9 uur in de ochtend tot in de avond. Toegang tot het dorp kost 3000 won (€2,25).

Tevens is het mogelijk om te overnachten in Hahoe. Zelf heb ik dit niet gedaan, maar de mooie ligging en de rust zijn de voordelen ten opzichte van een verblijf in de stad Andong.

Tip: 2 kilometer ten oosten van het dorp bevindt zich het Andong Mask Museum. Mocht je niet in Andong zijn tijdens het Andong Mask Dance Festival dan kun je hier genieten van maskers uit binnen- en buitenland.

De ferry van de Nakdong rivier
Ga tot slot naar de overkant voor de rivier voor een wandeling naar de heuvel. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht op de omgeving

Heb jij nog tips, opmerkingen of ideeën over het Hahoe Folk Village? Laat dan gerust hieronder een bericht achter.

Laat een bericht achter

Deze website maakt gebruik van cookies. We nemen aan dat u hier meer akkoord gaat en lees er meer over in het privacybeleid Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Beleid
UA-140023448-1