Home » Azië » Japan » Nagasaki - Een historische reisgids

Nagasaki Reisgids | Ontdek deze bijzondere havenstad in Japan

by Steven
Gepubliceerd: Laatste update:

De havenstad Nagasaki (長崎市) in het westen van Japan is één van de leukste bestemmingen van het land. Helaas slaan veel toeristen deze stad over en kiezen ervoor om Hiroshima te bezoeken en zo alles te weten te komen over de gevolgen van de atoombom. Maar een bezoek aan Nagasaki is meer dan alleen deze trieste geschiedenis. Ben je nieuwsgierig geworden en wil je meer weten? Lees dan gerust verder en ontdek het in deze Nagasaki Reisgids.

Mijn website maakt gebruikt van affiliate links. Dat betekent dat als je een boeking maakt via één van mijn links dat ik daar een kleine vergoeding voor krijg.

Wat wil jij weten over Nagasaki?

Cruise in havenstad Nagasaki
De haven van Nagasaki met de Quantam of the Seas

5 historische feitjes – Wist je dat…?

  • de Portugezen in 1543 aan wal kwamen in de buurt van Nagasaki om er handel te drijven en om het Christelijke geloof te verspreiden?
  • op 5 februari 1597 26 martelaren van het Christelijke geloof werden gekruisigd? Reden hiervoor was dat de machthebbers het Rooms-katholieke geloof in Japan wilde uitbannen. 
  • Nederland van 1641 tot 1868 het enige Europese land was dat vanuit het eiland Dejima handel mocht drijven met Japan?
  • het eigenlijk de bedoeling was om op 9 augustus 1945 een atoombom op de stad Kokura te gooien? Vanwege de dikke bewolking boven die stad werd uitgeweken naar Nagasaki (waar het ook zwaar bewolkt was, maar goed…).
  • Nagasaki, maar ook Hiroshima 10 jaar na de catastrofe met de atoombom weer opgebouwd was?
De geschiedenis van Nagasaki: de atoombom
De gevolgen van de atoombom op Nagasaki…

Bezienswaardigheden – Wat te doen in Nagasaki?

Hoeveel dagen heb je nodig om de stad te verkennen? Om eerlijk te zijn was ik alleen voor de historische plekken over de atoombom al een hele dag kwijt. En voor de overige bezienswaardigheden gaat het niet alleen om wat je kunt doen in de stad, maar ook in de omgeving. Hieronder een kort overzicht van de belangrijkste plekken.

De AtoombomrouteUiteraard staat Nagasaki in het teken van die verschrikkelijk ramp die op 9 augustus 1945 boven de stad plaatsvond: de ontploffing van de atoombom. Een aantal verhalen zijn indrukwekkend en vertellen precies waarom zoiets nooit meer zou mogen gebeuren. Klik op de link in de titel voor meer informatie over de geschiedenis van de atoombom.

Glover’s Garden (グラバー園): In het centrum van de stad bevindt zich de residentie van Thomas Blake Glover (1838-1911). Deze Schotse ondernemer vertrok naar Nagasaki en was een belangrijk persoon in de industrialisatie van Japan. Vanuit zijn residentie naar Brits ontwerp had hij een prachtig uitzicht over de haven van de stad. Tegenwoordig is het een museum, hoewel het op dit moment dicht is vanwege onderhoud.

Dejima (出島)Dejima of Deshima was eeuwenlang de enige toegangspoort tussen de rest van de wereld en het gesloten Japan. Alleen de Chinezen en de Nederlanders, die op dit eiland verbleven mochten handel drijven in Japan. Tegenwoordig is Dejima een museum en geeft het een goed inkijkje hoe de Nederlanders eeuwenlang hebben geleefd op het eiland.

Huis ten Bosch (ハウステンボス)Ten noorden van Nagasaki ligt een pretpark met de naam Huis ten Bosch. Het is vernoemd naar het welbekende Paleis in Den Haag, maar de Japanners hebben er een Nederland in het klein van gemaakt. Overal waar je loopt herken je beroemde Nederlandse gebouwen, zoals de Amsterdamse grachtenpanden, de Domtoren en uiteraard Huis ten Bosch. Bizar, maar wel leuk!

Gunkanjima (端島): Dit eiland heet ook wel Hashima en ligt 15 kilometer van Nagasaki vandaan. Het is tegenwoordig een spookeiland, maar van 1810 tot 1974 werd hier steenkool gewonnen. Op het hoogtepunt van de steenkoolwinning rond 1960 woonden hier 5.200 mensen en was het één van de dichtstbevolkte plekken ter aarde. Sinds 2015 staat het op de Unesco Werelderfgoedlijst en kun je het met een tour bezoeken.

Reistips: Voor een mooi uitzicht over de stad en de omgeving ga je naar Mount Inasa (稲佐山公園). Met de Nagasaki Ropeway kun je omhoog en boven op de berg bevindt zich een een park, een tempel en heb je prachtig uitzicht over de stad en de omgeving.

Gunkanjima, oftewel slagschip eiland
Gunkanjima is een verlaten eiland in de vorm van een slagschip

Accommodatie – Waar te verblijven in Nagasaki?

Ben je op zoek naar een budget accommodatie in Nagasaki? Boek dan een kamer in Hostel Casa Noda. Dit hostel ligt op nog geen 400 meter loopafstand van het station van de stad en het personeel is hartstikke aardig. Verder zijn de kamers lekker ruim en is er een gezamenlijke ruimte waar je mensen kunt ontmoeten. Tot slot ligt het in het centrum van de stad op loopafstand van Dejima en Glover’s Garden.

Op zoek naar accommodatie in Nagasaki? Kijk hier voor de mogelijkheden

De tram in Nagasaki, Japan
Een makkelijke manier om de stad Nagasaki te ontdekken is met de tram.

Vervoer – Hoe kom je in Nagasaki?

Nagasaki heeft een vliegveld genaamd Nagasaki Airport (長崎空港), maar deze wordt voornamelijk gebruikt voor binnenlandse vluchten. Ben je van plan om in één keer van Tokio naar deze havenstad te gaan, doe dit dan per vliegtuig. Met de Shinkansen en deels de gewone trein doe je er zeker 7 uur over. Voor het vervoer in de stad kun je gebruikmaken van de tramlijnen. Zo kun je prima met de tram van het belangrijkste treinstation van Nagasaki naar de plek toe waar de atoombom ontplofte, 2 kilometer ten noorden van het centrum.

Volgende bestemming in Japan?

Ben je toe aan een volgende bestemming in Japan? Vanuit Nagasaki vertrok ik richting het noorden voor Fukuoka. Maar heb je de tijd, dan is het een goed idee om de rest van het eiland Kyushu te ontdekken.

Heb jij nog tips, opmerkingen of ideeën over Nagasaki? Laat dan gerust hieronder een bericht achter.

Misschien ook interessant?

Laat een bericht achter

Deze website maakt gebruik van cookies. We nemen aan dat u hier meer akkoord gaat en lees er meer over in het privacybeleid Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Beleid
267113916