Glover Garden Nagasaki | Ontdek dit mooie landgoed in Japan

by Steven
Gepubliceerd: Laatste update:

In het centrum van Nagasaki bevindt zich één van de leukste tuinen van de stad: Glover Garden. Deze plek is vernoemd naar de Schot Thomas Blake Glover (1838-1911) die hier een prachtig huis in Britse & Japanse stijl liet bouwen. Zijn invloed op de modernisering van Japan in de 19de eeuw was bijzonder groot. Daarom is dit park ontzettend populair onder Japanse toeristen.

Wie was Thomas B. Glover, ook wel de Schotse Samoerai genoemd en wat heeft hij voor Nagasaki betekend? En waarom is een bezoek aan dit mooie landgoed een aanrader tijdens jouw verblijf in deze havenstad? In dit artikel vertel ik je er alles over…

*Dit artikel is ook beschikbaar in het Engels (Glover Garden Guide).

De ingang van Glover Garden
Ingang van Glover Garden in Nagasaki

In dit artikel over Glover Garden


Handige websites Nagasaki & Japan


Dit artikel over Glover Garden in Nagasaki bevat affiliate links. Dit betekent dat je als je een boeking maakt via één van de links op deze website, Travel4history daar een kleine vergoeding voor krijgt. Daar zijn voor jou geen extra kosten aan verbonden!

Wie was Thomas B. Glover?


Thomas Blake Glover werd op 6 juni 1838 geboren in het plaatsje Fraserburgh in Schotland. Hij was het vijfde kind in een gezin van acht en zijn vader was werkzaam als kustwachtofficier. Dit leidde ertoe dat de familie vaak moest verhuizen en de kleine Thomas daarom op diverse scholen onderwijs genoot. Na zijn schooltijd besloot de jonge Glover te gaan werken als expediteur (transportbemiddelaar) bij de handelsmaatschappij Jardine Matheson, gevestigd te Hongkong.

Het huis van Thomas B. Glover in Nagasaki, Japan
Het huis van Thomas B. Glover. Dit is het enige huis op het landgoed dat hier altijd al heeft gestaan.

Op 21 jarige leeftijd ging hij werken in Nagasaki en hield hij zich bezig met het kopen en verkopen van Japanse groene thee. Dit was het begin van zijn carrière in deze stad, wat voor de rest van zijn leven zijn woonplaats zou zijn. Op 23 jarige leeftijd richtte hij zijn eigen bedrijf Glover & Co op en liet hij een prachtig huis bouwen. Dit pand kun je uiteraard in Glover Garden bekijken.

Mitsubishi House in Nagasaki, Japan
Het voormalige Mitsubishi Dock House

Waarom werd hij de Schotse Samoerai genoemd?


Thomas Glover kwam in 1859 naar Japan. Op dat moment opende het land langzamerhand zijn grenzen voor buitenlandse mogendheden. Het shogunaat, het systeem van de landheren en de samoerai liep ten einde en Thomas Glover had daar zijn aandeel in. Als handelaar van wapens leverde zijn bedrijf aan opstandige rebellen die het niet eens waren met het beleid van shogun Tokugawa Yoshinobu (1837-1913), de toenmalige machthebber van Japan.

Het leidde tot de Boshin oorlog in 1868-1869, waarbij de shogun terugtrad en keizer Meiji de machtigste man van het land zou worden. Vanwege zijn ietwat rebelse houding tegen het gezag werd Thomas Glover ook wel de Schotse Samoerai genoemd.

Interieur van één van de huizen van in Glover Garden
Het interieur van één van de huizen in Glover Garden

Wat heeft Thomas Glover voor Japan betekend?


Nu zou je denken dat Thomas Glover vanwege zijn wapenleveranties niet populair was bij de nieuwe regering in Tokio onder leiding van keizer Meiji. Maar niets was minder waar. Als zakenman was hij verantwoordelijk voor de invoer van auto’s en de stoomlocomotief naar Japan. Ook hielp hij mee met het opzetten van de eerste kolenmijn op het eiland Hashima bij Nagasaki.

Tevens was hij verantwoordelijk voor de oprichting van het bedrijf Mitsubishi en van de Japan Brewery Company. Deze laatste kennen we nu als de Kirin Brewery Company. Mocht je tijdens de vakantie een biertje van dit merk drinken, kijk dan vooral naar het logo en oordeel zelf. Lijkt die rare vogel niet verdomd veel op de snor van Glover? Zie het als een soort eerbetoon aan de zakenman. In 1908 kreeg hij vanwege zijn verdienste voor Japan de Orde van de Rijzende Zon uitgereikt. Thomas B. Glover overleed uiteindelijk op 16 december 1911 op 73 jarige leeftijd in Tokio.

Het eiland en de kolenmijn van Hashima, ook wel Gunkanjima genoemd kun je met een tour bezoeken. Het heeft de bijnaam slagschip eiland en dat heeft te maken met de vorm ervan: een slagschip.

Former House of William Alt in Nagasaki
In Glover Garden staan diverse huizen van andere westerse handelaren. Zo ook het huis van William Alt, een zakenman die rijk werd met de handel in thee

Review van Glover Garden: Wel of niet bezoeken?


Glover Garden ligt prachtig gelegen op de heuvel Minamiyamate met uitzicht op de haven van Nagasaki. Daarnaast heeft Thomas B. Glover een belangrijke rol gespeeld in de modernisering van de stad en Japan. Dit zijn al twee redenen waarom een bezoek aan deze tuin zeker de moeite waard is. In themapark Huis ten Bosch ten noorden van Nagasaki heb je het gevoel in Nederland te zijn, in Glover Garden ben je in Schotland! En toen ik er was regende het ook nog ‘cats and dogs’.

Jaarlijks komen 2 miljoen mensen naar deze tuin om een glimp op te vangen van het mooie landgoed van Thomas Glover. Ik vond het een interessante en leuke attractie en heb je 2 uurtjes over? Breng dan een bezoek aan deze bezienswaardigheid in het centrum van Nagasaki.

Overigens zijn de meeste gebouwen die op het landgoed van Glover Garden te vinden zijn verplaatst naar deze plek. Alleen het huis van Glover zelf heeft hier altijd gestaan en behoort daarmee tot één van de oudste gebouwen van de stad.

Vanaf Glover Garden heb je uitzicht op de haven van Nagasaki
Uitzicht vanaf het Mitsubishi Dock House op de haven van Nagasaki

Praktische informatie voor een bezoek aan Glover Garden in Nagasaki


Hoe kom je bij Glover Garden? Glover Garden ligt ten zuiden van het treinstation Nagasaki Eki mae op 30 minuten loopafstand. Met de tram pak je eerst lijn 1 richting Shokakuji-shita om vervolgens over te stappen op lijn 5 richting Ishi-bashi. Tot slot is het ongeveer 5 minuten lopen naar Glover Garden.

Openingstijden? Het park is dagelijks geopend van 8 tot 18 uur. Kijk op de website van Glover Garden voor meer informatie en prijzen.

Misschien ook interessant?


Heb jij nog meer tips, opmerkingen of ideeën over Glover Garden in Nagasaki, Japan? Laat dan gerust hieronder een bericht achter.

Laat een bericht achter

Deze website maakt gebruik van cookies. We nemen aan dat u hier meer akkoord gaat en lees er meer over in het privacybeleid Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Beleid
UA-140023448-1