Dejima Japan | Herbeleef het Nederlandse verleden in Nagasaki

by Steven
Gepubliceerd: Laatste update: Leestijd: 4 minuten

Het Nederlandse eilandje Dejima (出島) in Nagasaki was eeuwenlang de enige manier waarop Japan contact had met de westerse wereld. Meer dan 200 jaar verbleven de Nederlanders hier, opgesloten op een eiland van nog geen 150 bij 150 meter groot. Sinds 2006 kun je Dejima (maar je kunt ook Deshima, Decima, Schisma of Desjima zeggen) zelf bezoeken en de leefwijze van toen herbeleven.

Wil je meer weten over de geschiedenis van de Nederlanders in Japan? Lees dan verder en ontdek waarom een bezoek aan Dejima zeker de moeite waard is…

*Dit artikel is ook beschikbaar in het Engels (Dejima Guide)

Een schilderij van de haven van Nagasaki, Japan
Een schilderij van de Japanse schilder Keiga Kawahara, gemaakt tussen 1833 en 1836
Bron: Rijksmuseum, Publiek domein

In dit artikel over Dejima


Handige websites Nagasaki, Japan


Dit artikel over Dejima in Nagasaki bevat affiliate links. Dit betekent dat je als je een boeking maakt via één van de links op deze website, Travel4history daar een kleine vergoeding voor krijgt. Daar zijn voor jou geen extra kosten aan verbonden!

Hoe de Nederlanders in Nagasaki kwamen?


Toen de Portugezen in 1543 aan wal kwamen in Zuidwest-Japan hadden ze zich twee doelen gesteld. Ten eerste wilden ze de handel bevorderen en daar rijkdom mee vergaren. En ten tweede wilden ze de Japanse bevolking bekeren tot het Christendom. Tot 1600 lukte dat redelijk goed, totdat de Nederlanders Japan ontdekten en de concurrentie aangingen met de Portugezen.

Het was de nieuwe shogun van Japan, Ieyasu Tokugawa (1543-1616) een doorn in het oog dat de Portugezen probeerden het land te bekeren en te veranderen. De shogun besloot daarom dat Japan zich moest afsluiten van de rest van de wereld. Maar ze hadden de hulp nodig van de Nederlanders om dat te bewerkstelligen. Bij een opstand van katholieke boeren in 1639 in Shimabara, waar de Nederlanders vochten aan de zijde van landheer Tokugawa Iemitsu (1604-1651) kwamen vele katholieke burgers om.

Toen de shogun gewonnen had werd het katholieke geloof verboden en de Portugezen verdreven. Alleen de Nederlanders mochten blijven op voorwaarde dat ze beloofden geen mensen te bekeren. Dat maakte die gekke Nederlanders niet zoveel uit. Ze kregen van de shogun een eilandje bij de plaats Nagasaki: Dejima.

Feitje: De betekenis van Dejima is ‘Eiland dat uitsteekt’. Vroeger was dat zeker zo, maar nu lijkt er van een eiland geen sprake…

Het interieur van één van de kamers van Dejima, Japan
Dejima geeft meer informatie over de manier waarop de Nederlanders hier op dit eiland leefden.

Dejima: Het gesloten leven van Nederlanders op een klein eiland


Het eiland Dejima stond tot 1853 onder strenge controle van Japanse waarnemers. Zo mochten de Nederlanders niet van het eiland af, behalve tijdens een jaarlijkse audiëntie met de shogun. Ook moest het contact met de Japanse bevolking tot het minimale beperkt blijven om verspreiding van Nederlandse invloeden te voorkomen. Helemaal lukte dit niet. Zo werkten er op Dejima alleen al 270 japanners in de bediening, als vertaler en als leveranciers voor voedsel en andere producten.

Door het geringe aantal Nederlanders was het gebruikelijk dat er wel eens een liefdesrelatie met een Japanse tot stand kwam. Maar ook prostitutie was niet ongebruikelijk op Dejima. Het was de Nederlanders vanuit Japan verboden langdurig op het eiland te verblijven en ze werden regelmatig vervangen door nieuwe koopmannen uit Batavia (Jakarta).

Een miniatuurversie van Dejima
In Dejima vind je ook een miniatuurversie van het eiland, zoals het er 200 jaar geleden uitzag.

De handelsbetrekkingen met Japan: Kennis, zilver en koper


Toen de Portugezen rond 1640 verdreven waren namen de Nederlanders de zilver-voor-zijdehandel van ze over. Dit hield in dat Nederland van Chinezen de zijde kocht en deze met de Japanners weer ruilden voor zilver. Vervolgens werd het zilver een paar keer per jaar vervoerd naar Batavia. Vooral in het begin was dit lucratief. Maar aangezien de Chinezen ook een handelsnederzetting mochten hebben in Japan hadden zij een betere positie. De Nederlanders stapten toen over op koper wat zeer geliefd was in Azië. Dat leverde de Verenigde Oost-Indische Compagie (VOC) grote winsten op. Maar vanaf 1700 werd de handel vanaf Dejima door de Japanse overheid beperkt en was deze nederzetting niet meer winstgevend.

Plattegrond van het eiland Dejima of Deshima

Maar misschien leverden het de Japanners wel meer op dan de Nederlanders. De koopmannen van de VOC deelden, om de shogun tevreden te houden vele cadeautjes uit. Dat wekte de belangstelling van de Japanners die daardoor wetenschappelijke kennis opdeden.

Ook op Dejima was er veel interesse voor ‘westerse’ boeken. Deze werden vertaald en zo verkregen ze kennis in o.a. astronomie, wiskunde, scheikunde, geografie, krijgskunde en medicijnen. Vooral halverwege de negentiende eeuw, toen de industrialisatie in Japan begon heeft het land daar veel baat bij gehad.

Een bezoek aan Dejima kun je prima combineren met het nabijgelegen Glover Garden. Waar de Nederlanders van 1640 tot 1860 bij droegen aan de ontwikkeling en kennis van Japan, deed de Schot Thomas B. Glover dit tussen1860 tot 1900. Lees er meer over in het artikel Glover Garden | Bezoek het prachtige landgoed van een Schotse Samoerai.

Door Carl Wilhelm Mieling (1815-1903), after Johan Maurits, graaf van Lijnden (1807-1864) – Koninklijke Bibiliotheek, Souvenirs du Japon by Johan Maurits van Lijnden, Publiek domein

Een review over Dejima of Deshima


Een bezoek aan het eilandje Dejima is (naast dit artikel) een leuke manier om meer te weten te komen over de geschiedenis van de Nederlanders in Japan. Het werd in 2006 na een lange tijd van restaureren geopend als museum en geeft een goed beeld van de eeuwenoude handelsbetrekkingen tussen beide landen. Het is jammer dat er geen gebouwen uit die tijd overeind zijn gebleven. Maar met een beetje fantasie en inlevingsvermogen loop je zo in achttiende eeuws Dejima. Het is daarom zeker de moeite waard een bezoek te brengen aan deze attractie, al is het maar voor een uurtje.

Op zoek naar meer Hollandse invloeden in Japan? Ga dan naar het themapark Huis ten Bosch ten noorden van Nagasaki. Hier heb je pas echt het gevoel in Nederland te zijn.

Samen met Nijntje op de foto in Nagasaki
Op de foto met nijntje in Japan.

Praktische informatie voor een bezoek aan Dejima in Nagasaki?


Hoe kom je bij Dejima? Dejima ligt op 20 minuten loopafstand van het treinstation van Nagasaki. Maak je liever gebruik van het openbaar vervoer? Met lijn 1 ben je vanaf het station binnen 7 minuten bij Dejima Station.

Openingstijden? Dejima is elke dag geopend van 8 tot 21 uur. Een bezoek duurt ongeveer 2 a 3 uurtjes en kost 520 yen.

Misschien ook interessant?


Heb jij nog meer tips, ideeën of opmerkingen over Dejima in Nagasaki? Laat dan gerust hieronder een bericht achter.

Laat een bericht achter

Deze website maakt gebruik van cookies. We nemen aan dat u hier meer akkoord gaat en lees er meer over in het privacybeleid Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Beleid
UA-140023448-1