Home » Azië » Sri Lanka » Jaffna - Een historische reisgids

Jaffna | Tamil Tigers, kolonialisme en koninkrijken: 8 bezienswaardigheden

by Steven
Gepubliceerd: Laatste update:

Jaffna bleek een bijzondere en leuke bestemming te zijn in Sri Lanka. Deze stad van 100.000 inwoners in het noorden van het land heeft decennialang te kampen gehad met een burgeroorlog die pas 10 jaar geleden tot een einde kwam.

Het is nog niet heel toeristisch, maar de laatste jaren ontdekken steeds meer mensen dit pareltje in Sri Lanka. Niet alleen zal je de gevolgen van de burgeroorlog ontdekken, maar het zit ook boordevol koloniale geschiedenis en was ooit het centrum van het Jaffna Kingdom, dat meer dan 400 jaar over deze regio regeerde.

Ben je inmiddels overtuigd dat een bezoek aan Jaffna een must is tijdens jouw reis door Sri Lanka? In deze reisgids kom je alles te weten over de historie van deze regio en neem ik je mee naar de leukste bezienswaardigheden van de stad. Dus op naar Jaffna…

*De reisgids is ook beschikbaar in het Engels (Jaffna Travel Guide)

De stad Jaffna in het noorden van Sri Lanka
Jaffna ligt op een schiereiland. Hier langs de kust kun je een leuke wandeling maken en genieten van de vlakke eilanden in de omgeving.

Wat wil jij weten van Jaffna in Sri Lanka?


Handige Websites Jaffna & Sri Lanka


Deze reisgids over Jaffna bevat affiliate links. Dit betekent dat je als je een boeking maakt via één van de links op deze website, ik daar een kleine vergoeding voor krijg. Dit kost je overigens niks extra!

Een korte geschiedenis van Jaffna – Jaffna Koninkrijk, koloniale invloeden en Tamil Tijgers


Voordat je een bezoek gaat brengen aan Jaffna zijn er 3 historische gebeurtenissen die de geschiedenis van de stad en de regio vertellen.

1: Ten eerste de periode van het Jaffna Koninkrijk (1215-1624), dat meer dan 400 jaar heeft bestaan.

2: Rond 1600 kwamen de Portugezen en daarna de Nederlanders en Britten. Zij namen Ceylon, het huidige Sri Lanka over.

3: Tot slot vond er in het noorden van Sri Lanka vanaf halverwege de jaren 60 van de vorige eeuw een burgeroorlog plaats tussen de Tamils, een minderheidsgroepering en de Singalese meerderheid. Een conflict dat ongeveer 2500 jaar geleden ook al min of meer ook plaatsvond.

Hieronder vind je een korte toelichting op deze gebeurtenissen.

Het Jaffna Koninkrijk (1215-1624), een bolwerk van de Tamils


Na Anuradhapura en Polonnuwara viel het Singalese Koninkrijk rond 1200 uit elkaar. Dit koninkrijk had last gekregen van de Tamils, afkomstig uit India. Die vestigden zich in het noorden van Sri Lanka en hielden dat meer dan 400 jaar vol. Het was voornamelijk de 15de eeuw waarin het Jaffna Koninkrijk haar grote bloei kende. Vele Hindoetempels werden gebouwd en ook literair gezien bloeide het koninkrijk helemaal op. Maar dat veranderde rond 1500 toen de Portugezen aan land kwamen.

Historische landkaart van Jaffna uit 1658
Een landkaart van Jaffenapatnam uit 1658

Koloniaal verleden – Portugezen, Hollanders en de Britten


De Portugezen kwamen aan het begin van 1500 aan in Sri Lanka. Maar door de verschillende koningen van Jaffna werden ze constant tegengewerkt. In 1619 bouwden ze een kleine nederzetting op de plek waar nu het Jaffna fort staat. En ondertussen hadden ze de laatste koning gevangen genomen en vermoord.

Maar daar kwamen in 1658 die verdomde Nederlanders aan. Samen met de koning van het Koninkrijk Kandy hadden ze afgesproken de Portugezen van het eiland te verjagen. Tijdens een bloedige aanval lieten duizenden mensen het leven, maar de Nederlanders hadden het fort overgenomen. De Nederlanders verbleven meer dan 100 jaar op Sri Lanka, totdat de koning van Kandy samen met de Engelsen besloot de Nederlanders te verjagen.

Maar ook onder de Britten veranderden veel. Ze haalden veel Tamils uit India om op de plantages te werken. Daarnaast waren ze verantwoordelijk voor de tweedeling die er ontstond tussen de Tamils en de Singalezen. Daarbij kregen de Tamils veel steun van de Engelsen en de goede banen. En dat was de belangrijkste reden waarom er spanningen waren tussen beide groepen.

Archeologische ruïne in het centrum vna Jaffna, Sri Lanka

De burgeroorlog tussen de Tamil Tigers en de Singalese overheid


Tussen de Tamils en de Singalezen bestond al meer dan 2000 jaar spanningen. Zoals je nu weet werden er vele Tamils naar Ceylon gehaald om te werken op de plantages. Maar ze kregen ook goed onderwijs en de beste baantjes. Toen op 4 februari 1948 de onafhankelijkheid van Sri Lanka werd uitgeroepen kregen de Singalezen steeds meer macht in de politiek. De Tamils voelden zich achtergesteld en streefden naar een onafhankelijke staat. In 1976 richtten zij de Tamil Tigers op en pleegden ze aanslagen op doelen van Singalezen (o.a. tempels). Nadat een Tamil-partij geblokkeerd werd bij de verkiezingen brak in 1983 de Sri Lankaanse Oorlog uit.

In de bijna 30 jaar die volgden werden aanslagen gepleegd, kwamen meer dan 70.000 mensen om en in 2009 gaven de Tamil Tijgers zich gewonnen na een offensief van het regeringsleger. Tegenwoordig is het in Jaffna veilig, maar tussen de Tamil minderheid en de Singalese meerderheid botert het niet altijd even goed.

Bezienswaardigheden – 8 x zien en doen in Jaffna & omgeving


Pak de fiets en ga eropuit om de stad Jaffna te verkennen. In eerste instantie is het misschien niet de bruisende stad die je verwacht, maar historisch gezien heeft het een aantal interessante plekken voor jou in petto. De eerste drie bezienswaardigheden liggen ongeveer 2 kilometer ten noorden van het centrum en hebben te maken met het vergane Nallur Kingdom. De andere vier liggen in het centrum bij de kust.

Hieronder heb ik een dagtrip naar Delft eiland niet opgenomen. Ik ben er zelf niet geweest, maar volgens de enkele verhalen die ik gehoord heb is het een leuke dagbesteding. Vraag voor meer informatie na bij jouw accommodatie, want de boot vertrekt maar een paar keer per dag.

De kleurrijke Nallur Kandaswamy Tempel
De bekendste tempel van het Hindoeisme in Jaffna, de Nallur Kandaswamy Tempel

1. Loop met een ontbloot bovenlijf door de Nallur Kandaswamy Tempel


De Nallur Kandaswamy Tempel, 2 kilometer ten noorden van de stad is een prachtige tempel die je absoluut niet mag overslaan. De oorspronkelijke tempel stamde uit de 17de eeuw, maar werd door de Portugezen verwoest. Die bouwden er de St. James Church op, waardoor deze tempel later op deze plek terecht kwam. Het heiligdom is geweid aan de Skanda of Murugan, de hindoegod van de oorlog.

Een bezoek aan de tempel is voor mannen alleen toegestaan als ze geen T-shirt dragen. De tempel is open vanaf 4.30 uur en als je het een beetje plant, kun je een processie meemaken. In de tempel mag je geen foto’s maken, dus poseren met het ontblote lichaam doe je buiten!

St. James Kerk in Jaffna, Sri Lanka
De St. James Church in Jaffna

2. St. James Church en Jamuna Eari


Hij is net al even genoemd, de St. James Church. Deze ligt 50 meter van de Nallur Kandaswamy tempel vandaan en ziet eruit als een normale kerk. Rond 1820 kwamen vier Britse missionarissen naar Sri Lanka om de bevolking te bekeren tot het Christendom. Ze vestigden zich in een klein verlaten Nederlands kerkje waar voor de Portugezen de Nallur Kandaswamy tempel gestaan zou moeten hebben. In 1847 werd de kerk ingewijd, waarna in 1849 de kerk werd uitgebreid met een toren van 20 meter hoogte.

Achter de kerk ligt nog een oude ruïne van het Nallur Koninkrijk. Het gaat hier om een oude vijver, waarschijnlijk uit de dertiende eeuw. Het is door de Sri Lankaanse overheid in 1948 op de lijst van cultureel erfgoed gezet. Helaas valt er nog maar weinig te zien van deze vijver.

Het standbeeld van Sangiliyan
Het standbeeld van Sangiliyan

3. Sangiliyan Statue en Cankili Thopu


Sangili II was de laatste leider van het Jaffna Koninkrijk. Hij weigerde in 1619 de macht over te dragen aan de Portugezen en werd daarom gevanggenomen en in Goa opgehangen. Hiermee eindigde dit koninkrijk dat meer dan 4 eeuwen had bestaan. Vlak naast zijn ‘gouden’ standbeeld vind je een poort dat de Cankili Thopu heet.

Men vermoedt dat dit één van de toegangspoorten van zijn koninklijk paleis. Maar als je goed kijkt zie je ook nog typische Nederlandse architectuur in verwerkt. Desondanks gaat men er nu wel vanuit dat dit door het Nallur Koninkrijk is opgebouwd en eventueel aangepast is door de Nederlanders.

Sangiliyan Minister Residence in Jaffna, Sri Lanka
Het verlaten huis van één van de ministers van de vroegere koning Sangiliyan van het Nallur Koninkrijk

4. Bezichtig de Ruïne van Koning Sangiliyan’s Minister’s Residence


Zin om een spookhuis te ontdekken in Jaffna? Voorbij Cankili Thop staat de ruïne van een leegstand huis dat vroeger van de minister van koning Sangiliyan bleek te zijn. Het is mogelijk om een bezoekje te brengen in het huis, echter komt hier wel de bijsluiter aan: betreden op eigen risico.

De stijl van het huis lijkt op een mix van de typische Dravidische architectuur die je in het zuiden van India vaak tegenkomt en de Europese architectuur. Waarschijnlijk hebben de Nederlanders een deel van dit pand gerestaureerd. In het pand bevindt zich ook nog een kleine waterput.

Meer weten over de Dravidische architectuur? Lees dan het artikel Mahabalipuram – Alles over de bijzondere tempels uit de Pallava dynastie.

Het interieur van Sangiliyan Minister Residence in Sri Lanka
De binnenkant van het voormalige huis van de minister
St. Marys Kathedraal in het noorden van Sri Lanka
De ietwat aparte kathedraal van St. Mary

5. Ontdek de kathedraal van St. Mary


Aan het einde van de 18de eeuw bouwden de Nederlanders hier een kerk. Het zou de plek geweest zijn waar koning Cankili I (overleden in 1565) zijn zoon vermoord zou hebben, omdat hij zich tot het Christendom had bekeerd. Koning Cankili I was één van de belangrijkste koningen uit het Jaffna Koninkrijk en bood veel weerstand tegen de Portugezen.

Nu staat hier een grote kerk met een houten dak. Het geldt officieel als het centrum voor de Rooms-Katholieke kerk in Jaffna en omstreken.

Jaffna Fort, ooit een Nederlands fort
Jaffna Fort, tijdens de burgeroorlog is een groot deel van het fort verwoest

6. Ga op zoek naar het koloniale verleden in Jaffna Fort


Langs de kust van Jaffna bevindt zich een fort dat tot 1658 in handen was van de Portugezen. Toen hadden de Nederlanders het van de Portugezen veroverd en verbleven ze hier meer dan 140 jaar. Ze bouwden het fort uit met dikke muren en binnen het fort stond een kerk en diverse huizen van hoge ambtenaren. Helaas is de kerk tijdens de Sri Lankaanse burgeroorlog verloren gegaan en zie je vooral puin en restanten van dit verleden. Desondanks is Jaffna Fort het een interessante plek om de geschiedenis van deze stad en haar koloniale verleden te ontdekken.

Vergeet na een bezoek aan het fort ook niet even een wandeling te maken langs de kust. Het is misschien niet de mooiste kust, maar het is wel wijds en open en een heerlijke plek om even om op het grasveld uit te waaien.

De openbare bibliotheek van Jaffna, Sri Lanka
De openbare bibliotheek met een trieste recente geschiedenis

7. Bezoek de Jaffna Public Library


Dit prachtige witte gebouw van de Jaffna Public Library heeft een belangrijke betekenis in de geschiedenis van Jaffna en de Tamils. Hier lagen een aantal kostbare manuscripten en boeken opgeslagen, die na een brandstichting van een anti-tamilbende in rook zijn opgegaan. Een groot verlies voor de stad. Toen de nieuwe bibliotheek in 2003 haar deuren weer opende gaf de hele wereld boeken cadeau om de lege planken weer op te vullen. Het is mogelijk een klein kijkje te nemen in de nieuwe bibliotheek.

De klokkentoren in Jaffna
De mooie klokkentoren van Jaffna

8. Maak een rondje om de klokkentoren


Oké, misschien niet de meest spectaculaire afsluiting van een lijstje die je misschien wel had verwacht. Maar toch heeft deze klokkentoren wel iets heel speciaals. Rond 1880 werd besloten hier een klokkentoren te bouwen om het bezoek van de prins van Wales in 1875 te herdenken. In de jaren 80 van de 20ste eeuw raakte de klokkentoren flink beschadigd door de burgeroorlog. Een restauratie vond plaats en nog steeds hangt in deze bijzondere klokkentoren een bel uit 1882.

Praktische informatie over over jouw bezoek aan Jaffna


Wie naar Jaffna komt om alleen de stad te bekijken kan in één dag klaar zijn. Maar ben je van plan de omgeving te verkennen dan is het schiereiland voor ongeveer 3 dagen zeker een aanrader. Daarnaast kun je ook op zoek gaan naar leuke accommodatie in de omgeving van deze stad met een leuk uitzicht op het strand.

Accommodatie – Waar te verblijven in Jaffna?


De afgelopen jaren zijn er steeds meer hotels bijgekomen, aangezien er steeds meer toeristen naar Jaffna toe gaan. Maar helaas, het blijft nog steeds één van de minst populaire bestemmingen van Sri Lanka. En toch valt er genoeg prachtige dingen te ontdekken.

Echter, het aantal hostels is beperkt. Ik sliep op dat moment bij Yaarl Hostels met een supervriendelijke eigenaar. Het voordeel van dit hostel is dat je scooters en fietsen kunt huren. Wil je alleen de stad verkennen dan heb je aan een fiets meer dan genoeg. Helaas is het op dit moment niet mogelijk Yaarl Hostel in Jaffna te boeken via onderstaande link.

Op zoek naar andere accommodatie in Jaffna? Kijk dan hier voor meer mogelijkheden.

Accommodatie in Jaffna
Yaarl hostel heeft tevens ook een fitnessruimte, waar je dacht ik gratis gebruik van kan maken

Vervoer – Hoe kom je er?


Jaffna ligt in het uiterste noorden van Sri Lanka. Er gaat een treinverbinding naar toe en dat is principe ook de beste manier om er te komen. Deze trein doet er ongeveer 3 uurtjes over vanaf Anuradhapura en 6 uur vanuit Colombo Fort. Het station in Jaffna ligt dicht in de buurt van het centrum en met een taxi ben je zo bij jouw accommodatie.

Een andere mogelijkheid is de bus. Een aanrader zou zijn om een tussenstop te maken in Anuradhapura om dan verder te reizen naar Jaffna. Vanuit Colombo zou je meer dan 9 uur in de bus zitten en dit zou zonde zijn.

Het busstation van Jaffna, Sri Lanka
Het busstation van Jaffna in het centrum van de stad

De volgende bestemming? Vanaf hier kan het alleen maar richting het zuiden. Eventuele opties kunnen zijn om naar de Gouden Tempel in Dambulla te gaan of naar de Leeuwenrots Sigiriya Rock.

Heb jij nog tips, opmerkingen of ideeën over Jaffna in Sri Lanka? Laat dan gerust hieronder een bericht achter.

Laat een bericht achter

Deze website maakt gebruik van cookies. We nemen aan dat u hier meer akkoord gaat en lees er meer over in het privacybeleid Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Beleid
UA-140023448-1