Mahabalipuram Reisgids | Verken de Tempels van de Pallava’s

by Steven
Gepubliceerd: Laatste update:
Home » India » Mahabalipuram – Een historische reisgids

Mahabalipuram is een klein plaatsje, 60 kilometer ten zuiden van Chennai (Madras) in de deelstaat Tamil Nadu. Het is vernoemd naar de demonenkoning Mahabali, maar deze plaats wordt ook wel Mamallapuram genoemd naar de Pallava-koning Mamalla (officieel Narasimhavarman). En die Pallava dynastie is waar het in deze plaats allemaal om te doen is. Historische tempels, eeuwenoude artefacten en bijzondere uit steen gehakte monumenten. Welkom in Mahabalipuram!

Maar voordat je gaat krijg je eerst een uitleg over deze speciale plek. Wat hield de Pavalla dynastie in? Waar stonden ze om bekend? En wat moet ik zien bij een bezoek aan Mahabalipuram? Lees mee en je vindt de antwoorden hier…

Mamallapuram Hill in Tamil Nadu, India
Mamallapuram Hill met enkele bijzondere monumenten

In deze reisgids over Mahabalipuram


Praktische informatie over Mahabalipuram


Beste reistijd? De beste periode voor een bezoek aan dit leuke plaatsje aan de oostkust van India is tussen november en mei. In oktober is de moesson afgelopen en breekt de droge periode aan in Tamil Nadu. Ook de temperatuur is dan aangenamer dan in de zomermaanden.

Hoeveel dagen nodig voor een bezoek aan Mahabalipuram? In een halve dag kun je de belangrijkste bezienswaardigheden van dit plaatsje gezien hebben. Eventueel zou je dit kunnen combineren met een paar uurtjes op het strand.

Handige websites Mahabalipuram & India


Deze reisgids over Mahabalipuram bevat affiliate links. Dit betekent dat je als je een boeking maakt via één van de links op deze website, Travel4history daar een kleine vergoeding voor krijgt. Daar zijn voor jou geen extra kosten aan verbonden!

Geschiedenis – 5 historische feitjes – Wist je dat…?


  • De Pallava dynastie in 275 na Christus geboren werd en zijn ondergang kende in de negende eeuw. Dit rijk ontstond nadat een andere dynastie, die van Satahavana (230 v.C. – 275 n.C.) door onderlinge strijd uit elkaar viel.
  • Het rijk in de zesde en de zevende eeuw haar hoogtijdagen kende. De meeste bezienswaardigheden die je tegenkomt in dit plaatsje zijn gebouwd uit deze eeuw. Dat is de reden waarom Mahabalipuram zo bijzonder is.
  • De Pallava’s in 897 verslagen werden door de Chola’s. Deze dynastie wist hun invloed zelfs uit te breiden naar delen van Maleisië en Indonesië.
  • In 2004 de tsunami naast een hoop ellende ook een aantal prachtige attributen bloot heeft gelegd. Nadat de storm was gaan liggen vond men een beeld van een leeuw afkomstig uit de tijd van de Pallava’s. Tijdens de Tsunami bleef de Shore Tempel gelukkig onbeschadigd.
  • De tempels van Mahabalipuram in 1984 op de Werelderfgoedlijst van Unesco werden geplaatst. Deze prachtige bezienswaardigheden zijn typisch voorbeelden van Dravidische architectuur. Hieronder een korte uitleg wat dat specifiek betekent.

Pavalla dynastie en de Dravidische architectuur?


De Pavalla dynastie ontwikkelde een architectuur die we tegenwoordig Dravidische bouwwerken noemen. De Dravidiërs is een verzamelnaam voor mensen die Dravische talen spreken en deze vind je vooral in het zuiden van India en een deel van Sri Lanka. Deze Dravidische architectuur verschilt van hoe in het noorden tempels en gebouwen ontwikkeld werden.

Kenmerkend voor de bouwkunst van de Pavalla’s was dat ze veel tempels en beelden uit graniet of steen hebben gehakt. Deze rechthoekige tempelcomplexen hebben daarnaast een Gopuram, een toegangspoort in de vorm van een piramide. Ook waren de tempels een onderdeel van het leven en werden hier sociale, religieuze en politieke zaken behandeld. En kijk eens goed naar alle decoratie die je in en rondom de tempels tegenkomt. Indrukwekkend mooi toch?

De Shore Tempel in Tamil Nadu
De bijzondere architectuur van de Shore Tempel

Bezienswaardigheden – 3 x zien en doen in Mahabalipuram


Wie een bezoek wilt brengen aan de belangrijkste bezienswaardigheden van deze plaats zal daar een ticket voor moeten kopen. Het beste is om dat bij de Shore Tempel te doen. Maar voor de personen die geen 7 dollar willen uitgeven is het ook mogelijk om van buiten het hek de tempels te bekijken. In ieder geval de Pancha Rathas, dat is maar een laag hekje vanwaar je prima foto’s kunt maken. Oké, je kunt ze dan alleen niet aanraken…

De prachtige shore tempel in Mahabalipuram
De Shore Tempel van Mahabalipuram

1. Shore Tempel, bekendste heiligdom van de Pallava’s


Het hoogtepunt van de architectuur van de Pallava dynastie is toch wel de Shore Tempel. Deze tempel is meer dan 1300 jaar oud en staat, verrassenderwijs, aan de kust. Het ene heiligdom is gewijd aan de god Shiva en de andere aan de god Vishnu. Het werd in de achtste eeuw gebouwd door koning Narasimhavarman II en staat sinds 1984 op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Net als de rest van de onderstaande bezienswaardigheden…

De Pancha Rathas in Mahabalipuram
Pancha Rathas, Mahabalipuram

2. Pancha Rathas, oftewel de ‘vijf wagens’


De Pancha Rathas, oftewel de ‘vijf wagens’ bevinden zich 1 kilometer ten zuiden van het centrum van Mahabalipuram. Het is een hindoeïstisch tempelcomplex en gebouwd ten tijde van koning Mahendravarman (600-630). Alle tempels die hier staan zijn uit één stuk graniet gehakt. Elke van deze tempel was gewijd aan een god, maar nu vernoemd naar een de zonen van Pandu, de pandava’s. Zij spelen de hoofdrol in het omvangrijke hindoeïstische Mahabharata verhaal. Daarnaast vind je hier ook nog een indrukwekkende olifant en een leeuw. Deze werden ten tijde van Pallava dynastie vooral gebruikt als decoratie.

De Pancha Rathas in Mahabalipuram
Pancha Rathas, Mahabalipuram
De boetedoening van Arjuna in Mahabalipuram
Arjuna’s Penance of de boetedoening van Arjuna

3. Andere indrukwekkende monumenten van de Pallava dynastie


In het centrum van Mahabalipuram bevindt zich ten westen van het busstation Mamallapuram Hill. Ook hier kun je een aantal prachtige voorbeelden bekijken van architectuur ten tijde van de Pallava dynastie. Arjuna’s Penance is daar een voorbeeld van. Er zijn meerdere interpretaties van dit bouwwerk beschreven. De ene gaat over de boetedoening van Arjuna (heb je hem kunnen vinden?), de derde zoon van Pandu en de andere gaat over de afdaling van de rivier de Ganges naar het aardse leven.

De grotten van Mamallapuram Hill in Tamil Nadu, India
Mahabalipuram Hill

Verder bevinden zich hier ook een aantal bijzondere grotten. Ook in deze grotten tref je veel uitgehakte scenes aan uit o.a. de Mahabharata. Mamallapuram Hill is trouwens maar een kleine heuvel en gratis te bezoeken! Vooral leuk voor diegene die meer grotten, reliefs en monumenten wil bekijken…

Mahabalipuram en de grottekeningen
Krishna Mandapa

Accommodatie – Waar te verblijven in Mahabalipuram?


Mamallapuram is een kustplaatsje van ongeveer 20.000 inwoners. Voor toeristen die van Chennai richting Poducherry gaan is het een ideale tussenstop om een aantal belangrijke Unesco werelderfgoed tempels te bekijken. Over het algemeen is één nacht hier verblijven voldoende, maar een extra nachtje om te relaxen in dit plaatsje is ook niet bepaald een straf.

Tip: Er zijn veel verschillende opties qua budget te vinden in het centrum van Mahabalipuram. Zo is Rajalakshmi Guesthouse een kleurrijke accommodatie met basic rooms voor ongeveer € 10 euro per nacht.

Vervoer – Hoe kom je in Mahabalipuram?


Vliegtuig: Het dichtstbijzijnde vliegveld is Chennai Airport. Deze ligt ongeveer 50 kilometer ten noorden van Mahabalipuram. De beste optie om naar Mamallapuram te komen is met de taxi. Of je moet eerst bij T. Nagar busstation geraken en dan de volgende beschrijving volgen:

Bus: Vroeger ging er vanaf T. Nagar busstation een rechtstreekse bus naar Mahabalipuram, bus 599. Sinds 2018 is dit anders en is de beste optie om een bus (519) te pakken naar Thiruporur busstation. Vanaf daar gaat er rechtstreeks een bus (515) naar Mamallapuram. Deze stopt trouwens niet in het busstation, maar langs de weg. De lokale bevolking zal je vriendelijk deze bus aanwijzen.

Volgende bestemming? De hoofdstad van de Pallava dynastie was Kanchipuram en ligt 65 kilometer ten westen van Mahabalipuram. Kun je niet genoeg krijgen van historische tempels en bouwwerken dan is dit jouw volgende bestemming.

Heb jij nog meer tips, opmerkingen of ideeën over Mahabalipuram / Mamallapuram? Laat gerust hieronder een bericht achter!

Laat een bericht achter

Deze website maakt gebruik van cookies. We nemen aan dat u hier meer akkoord gaat en lees er meer over in het privacybeleid Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Beleid
UA-140023448-1