Grotten van Yungang | Ontdek 1500 jaar Historie in 254 Grotten

by Steven
Gepubliceerd: Laatste update:
Home » China » Grotten van Yungang

Tijdens mijn wereldreis in 2018 bracht ik een bezoek aan de bijzondere Grotten van Yungang nabij Datong. Dit complex met 52 grote en nog een heleboel kleine grotten staat sinds 2001 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Tevens behoort het tot één van de drie belangrijkste boeddhistische grottencomplexen van China, samen met Longmen en Magao. En met een bijzondere geschiedenis van meer dan 1.500 jaar oud zijn de Grotten van Yungang een pareltje om te bezoeken.

Ben je van plan de stad Datong in Shanxi te bezoeken? Sla de Grotten van Yungang dan zeker niet over. In dit artikel leg ik geschiedenis uit van dit prachtige complex en lees je alles over de belangrijkste grotten die er te vinden zijn.

*Dit artikel is ook beschikbaar in het Engels (Yungang Grottoes)

De prachtige Grotten van Yungang nabij Datong in China
De prachtige Grotten van Yungang

In dit artikel over de Grotten van Yungang


Handige websites Datong & China


Dit artikel over de Grotten van Yungang bevat affiliate links. Dit betekent dat je als je een boeking maakt via één van de links op deze website, Travel4history daar een kleine vergoeding voor krijgt. Daar zijn voor jou geen extra kosten aan verbonden!

Geschiedenis van de Grotten van Yungang – Meer dan 1500 jaar oud


De geschiedenis van de Grotten van Yungang gaat terug naar de periode van de Noordelijke Wei-Dynastie (386-534). Op dat moment was Pingcheng, het huidige Datong de hoofdstad van deze dynastie. Hoewel onder keizer Wu (424-451) het Confucianisme een grote invloed had en boeddhisten vooral vervolgd werden, was het zijn opvolger die de boeddhistische monnik Tan Yao in 460 na Christus de opdracht gaf voor het houwen van ‘zijn’ Vijf Grotten.

Via de Noordelijke zijderoute kwam het boeddhisme aan in deze regio en dat had zijn invloed op de vele grotten die de jaren erna door 40.000 werklieden werden uitgehakt. Vanwege de zijderoute herken je in de grotten veel verschillende culturele uitspattingen, van Hellenistische tot aan Perzische en Indische invloeden.

De monnik Tan Yao bouwde 5 grotten in China
De monnik Tan Yao kwam naar het Wuzhou gebergte en begon aan zijn Vijf Grotten

Dat er van dit grottencomplex nog zoveel over is mag misschien wel een wonder worden genoemd. Zandstormen van de Gobi-woestijn, de hevige mijnindustrie rondom Datong en de Culturele Revolutie rond 1960 hebben de grotten weinig goed gedaan. Vooral tijdens de Culturele Revolutie zijn vele gravures beschadigd geraakt en kogelgaten kun je op sommige plekken nog steeds waarnemen.

De entree naar de tempel in Yungang Park, China

Bezienswaardigheden – Een wandeling over het complex


Voor een bezoek aan de Grotten van Yungang ben je ongeveer 3 a 4 uurtjes kwijt. Naast de grotten vind je hier het moderne bezoekerscentrum, een straatje met verschillende eettentjes en winkeltjes en een tempel die geen geschiedenis kent maar best mooi is om doorheen te lopen.

Maar uiteraard kom je voor de grotten. De route is simpel, begint bij nummer 1 en bevindt zich min of meer in één rechte lijn totdat je ze bijna allemaal hebt gehad. Hieronder een korte beschrijving van de belangrijkste plekken van dit complex.

Een tempel in Yungang China
Bij de ingang van het complex vind je deze tempel. Weinig historie, dit heiligdom is hier pas veel later neergezet, maar toch interessant om doorheen te struinen voordat je de grotten gaat bekijken.

Grot 3

Van de eerste 4 grotten is vooral de derde grot bijzonder. Deze bevatte ooit een tempel en nu kun je er een zittende boeddha en twee bodhisattva bewonderen. Een bodhisattva is in het boeddhisme een wezen dat naar verlichting streeft. De meeste mensen slaan de eerste vier grotten over, maar ach… je bent er nu toch, is het niet?

Grot 3 met Boeddha en twee bodhisattva
Grot 3 met Boeddha en twee bodhisattva
Ingang van grot 5 en 6
Ingang van grot 5 en 6 wordt opgeluisterd door een mooie tempel

Grotten 5 en 6

Grotten 5 en 6 zijn te betreden via een in de Qing dynastie gebouwde tempel. In grot 5 vind je een kolossale 17 meter hoge boeddha. Dit is de grootste die je hier in Yungang kunt vinden. Helaas is een groot deel van de fresco’s beschadigd geraakt.

De meest indrukwekkende grot is nummer 6. Met een oppervlakte van 1.000 m² behoort het tot één van de grootste van Yungang en er valt genoeg te zien. Zo is het hele interieur beschilderd met boeddhistische verhalen en in het midden vind je er een stoepa pilaar. Het meest indrukwekkende zijn de vele prachtige tekeningen die je overal in de grot kunt vinden.

De bijzondere grot 6 in Yungang
Het interieur van grot 6 is indrukwekkend

Grot 8

Deze grot is vooral bekend vanwege beelden en tekeningen van Indiase goden en godinnen, onder wie Vishnu en Shiva.

Grot 8 met tekeningen van Indiase goden Vishnu en Shiva

Grotten 16-20, het oudste gedeelte, gemaakt door de monnik Tan Yao

De grotten 16 tot en met 20 zijn de vijf oudste grotten van Yungang. In grot 19 staat een boeddha van 17 meter hoog, maar de bekendste grot is nummer 20. Hier stonden ooit 3 boeddha’s die de drie-eenheid moesten voorstellen: de historische, de huidige en toekomstige boeddha. De linkse boeddha is verdwenen…

De oudste grotten van het complex zijn nummer 16 tot 20

Datong Yungang Museum

Nadat je alle grotten langs bent gegaan, kun je een bezoek brengen aan het Datong Yungang Museum. In dit ruime museum vind je een uitleg over de geschiedenis van de Noordelijke Wei-Dynastie. Het museum is niet groot, maar zeker een aanrader om meer te weten te komen over dit indrukwekkende Rijk.

Het moderne Yungang Museum nabij Datong, China
Het moderne Yungang Museum geeft informatie over de geschiedenis van de Noordelijke Wei-Dynastie

Tot slot: Yungang Park is geen groot park, maar zeker leuk om doorheen te lopen. Aan de kant van de Shili rivier kun je een kijkje nemen op een oude steenkolenmijn, waar nu een museum gevestigd is.

De tempelingang van de grotten van Yungang in China
De grotten zijn indrukwekkend bedekt door gevels van tempels

Praktische informatie over een bezoek aan de Grotten van Yungang


Entreeticket? Openingstijden? Ben je inmiddels overtuigd om een bezoekje te brengen aan deze bijzondere grotten in de buurt van Datong? Een ticket voor het complex kost 150 yuan en het complex is dagelijks geopend van 9.00 tot 17 uur (zomers). In een aantal grotten is het toegestaan foto’s te maken, hoewel mijn ervaring leert dat Chinezen ook in grotten waar het niet is toegestaan er rustig op los fotograferen.

De informatie in het park is zowel in het Chinees als in het Engels, maar mocht je echt meer willen weten over dit complex dan is de audiogids een aanrader. Kijk voor meer informatie op de website van Yungang.

Hoe kom je er? De Grotten van Yungang liggen ongeveer 15 kilometer ten westen van de stad Datong in het Wuzhou Shangebergte. De beste manier om er te komen is met de taxi, maar ook met de bus is het prima te bereiken. Vanaf het oude treinstation vertrekt er elke 10 a 15 min een bus naar de Grotten van Yungang.

Misschien ook interessant?


Heb jij nog meer tips, ideeën of opmerkingen over de Grotten van Yungang nabij Datong, China? Laat dan gerust hieronder een bericht achter.

Laat een bericht achter

Deze website maakt gebruik van cookies. We nemen aan dat u hier meer akkoord gaat en lees er meer over in het privacybeleid Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Beleid
UA-140023448-1