Hangende Klooster Datong – Historie, Tips & Review

by Steven
Gepubliceerd: Laatste update: Leestijd: 4 minuten

Het Hangende Klooster nabij het plaatsje Hunyuan in het noorden van China is één van de meest bijzondere attractie’s van het land. Het is 1500 jaar oud en kan oprecht een architectonisch hoogstandje uit de middeleeuwen genoemd worden. Dit klooster, ook wel Xuan Kong Si genoemd bevindt zich tegen één van de 5 belangrijkste bergen van China, Mount Heng. Maar van hangen is geen sprake toch? Of wel?

Maar wat maakt dit klooster nou zo bijzonder? In dit artikel ga ik in op de geschiedenis van dit fameuze klooster in China en kom je meer te weten over de bijzondere architectuur van het bouwwerk. En ben je van plan deze tempel (na corona) ooit te bezoeken? Dan helpt hoogtevrees bepaald niet mee…

*Dit artikel is ook beschikbaar in het Engels (Hanging Monastery Hunyuan)

De toegang tot het Hangende Klooster, China
De weg naar het Hangende Klooster…

In dit artikel over het Hangende Klooster


Handige Websites Datong & China


Dit artikel over het Hangende Klooster bevat affiliate links. Dit betekent dat je als je een boeking maakt via één van de links op deze website, Travel4history daar een kleine vergoeding voor krijgt. Daar zijn voor jou geen extra kosten aan verbonden!

Korte geschiedenis van het Hangende Klooster


De geschiedenis van het Hangende Klooster gaat 1.500 jaar terug in de tijd. In de Noordelijke Wei Dynastie (386-534) was het keizer Taiwu die geïnspireerd raakte door het taoïsme. Dit is een filosofische en religieuze stroming die ontstond door de geleerde Lao Zi (604-507 v.C.). Maar het was keizer Xiaowen (467-499 n.C.) die er pas echt werk van maakte en in Datong de taoïstische Chongxu tempel liet bouwen. Langzamerhand verspreidde zich deze stroming door de provincie Shanxi en kwam het uit in de Jinlong Kloof bij Hunyuan.

Het is volgens de legende de taoïstische monnik Liao Ran die in 491 begon met de bouw van het Hangende Klooster. Hij koos deze plek uit vanwege de rustieke en vredige sfeer die er in de kloof aanwezig was. Een uitermate geschikte plek voor meditatie en gebed. Hij bouwde de tempel op 50 meter boven de grond, zodat een eventuele overstroming van de Hunyuan rivier geen problemen zou opleveren. Daarnaast hield Ran zich aan één van de belangrijkste principes van het taoïsme dat tempels zo ver mogelijk van aardse geluiden gebouwd dienen te worden. De gekke monnik Liao Ran kon aan de slag…

Hunyuan Hangende Klooster nabij Datong in China

Een architectonisch hoogstandje uit de middeleeuwen


Volgens de legende bouwde Liao Ran het klooster alleen, maar hij zal best taoïstische medestanders gevonden hebben die aan het project meewerkten. Het klooster hangt niet, het is vooral bevestigd aan de berg. Zo zijn er 2 a 3 meter diepe gaten geboord (hoe? geen idee!) waarin balken zijn geplaatst om een fundament te creëren voor dit ‘hangende’ heiligdom. Het klooster bestaat uit drie delen, waarvan het meest linkse gedeelte de toegangspoort is tot de rest van het gebouw.

Hoe heeft het houten gebouw de 1.500 jaar kunnen doorstaan? Het is niet ondenkbaar dat er in het verleden een aantal keer een flinke reconstructie heeft plaatsgevonden. Maar het belangrijkste is dat Liao Ran rekening heeft gehouden met natuurverschijnselen. Zo staat het klooster onder een afdak van de berg, zodat het bij regen niet nat wordt. En iedereen weet dat hout gaat rotten als het nattigheid voelt. Daarnaast kan het ook niet beschadigd raken door vallende stenen en staat het klooster maar een korte periode in de zon. Wat een genie was deze monnik toch!

Het Hangende Klooster bij Datong, China
Het Hangende Klooster kan ook niet tegen vuur, dus steek vooral geen sigaretje op…

En hoe zit het met de houten pilaren waar het Hangende Klooster op lijkt te steunen? Volgens historische bronnen zijn deze later bevestigd om vooral de toerist te laten denken dat deze tempel op deze manier stabiel is. Wel zo fijn voor al die toeristen, waaronder ik, die daaraan twijfelden…

Toeristische trekpleister in China bij Datong

Het klooster van de 3 religies: taoïsme, boeddhisme en confucianisme


Het Hangende Klooster in Hunyuan begon als een taoïstisch heiligdom. Dit is in de loop der eeuwen veranderd en staat het ook in het teken van het boeddhisme en het confucianisme. Die laatste is vooral een filosofische leer die door Confucius (551-479 v.C.) in China is ontwikkeld en nog steeds populair is in het land. Het is aannemelijk dat iedereen in het Hangende Klooster geaccepteerd werd, ongeacht het geloof om te komen schuilen voor de regen.

Meer lezen over het confucianisme? Ontdek het in de reisgids van de geboorteplaats van Confucius in Qufu in de provincie Shandong

Bijzondere architectuur van het Hangende Klooster, China
De prachtige architectuur van het Hangende Klooster

Het gebouw bestaat in totaal uit 40 zalen en er zijn 80 beelden te vinden die zijn gemaakt van ijzer, terracotta, brons, goud en steen en mooi gedecoreerd zijn. De plek waar de drie religies pas echt samenkomen is in de San Jiao hal. Hier vind je namelijk beelden van Boeddha (boeddhisme), Lao Zi (taoisme) en Confucius (confucianisme) gebroederlijk samen. Daarmee is het Hangende Klooster één van de weinige heiligdommen ter wereld die openstaat voor meerdere religies. En voor ongelovige Thomassen, zoals ik…

Ben je in de verre toekomst in de buurt van de kolenstad Datong in het noorden van China, bezoek dan zeker het Hangende Klooster bij Hunyuan. Er is in het klooster één route die bewandeld kan worden en er worden per keer een beperkt aantal personen toegelaten. Je hoeft dus niet bang te zijn dat iemand je eraf duwt. Voor iemand met hoogtevrees zal het een uitdaging zijn, omdat de leuningen niet al te stevig lijken te zijn. Maar geen paniek, want anders zou de Chinese overheid de mensen echt niet deze historische bezienswaardigheid op laten klimmen…

De entree tot het Hangende Klooster in China
Kom op tijd, want er wordt maar een beperkt aantal mensen toegelaten

Hoe kom je bij het Hangende Klooster in Hunyuan, China?


De beste manier om in Hunyuan en het Hangende Klooster te komen is door een (shared) taxi regelen bij het hotel of hostel waar je verblijft.

Een andere mogelijkheid is om vanaf Datong de bus te pakken naar de stad Hunyuan. Vanaf Dong Guan bus station ten oosten van de stadsmuur in Datong vertrekken elk uur bussen naar deze plaats. Vanaf het busstation in Hunyuan is het ongeveer 4 kilometer naar de de Berg Heng en Xuan Kong Si. In mijn geval stond er meteen een taxi klaar, maar het is ook mogelijk dit stuk langs de weg te lopen (geen aanrader).

Kom zo vroeg mogelijk naar het klooster toe. De openingstijden zijn van 8 tot 17 uu. In totaal mogen er per keer maar 80 mensen in het klooster zijn. En dat is maar goed ook! De toegang tot het Hangende Klooster kost 130 yuan per persoon.

De Jinlong Kloof in China

Tip: Heb je tijd over? Combineer het Hangende Klooster dan met een bezoek aan het nabijgelegen Beiyue Hengshan. Met de kabelbaan ga je de berg op en kun je een wandeling maken naar een aantal mooi gelegen tempels. En als je de klim verder omhoog maakt heb je een prachtig uitzicht over de omgeving van de berg Heng. Dit is absoluut een aanrader!

Beiyue Hengshan in de buurt vna Hunyuan, China
Beiyue Hengshan Mountain… een leuke wandeling naar de top van de berg

Misschien ook interessant?


Heb jij nog tips, opmerkingen of ideeën over het Hangende Klooster bij Hunyuan in China? Laat dan gerust hieronder een bericht achter.

Laat een bericht achter

Deze website maakt gebruik van cookies. We nemen aan dat u hier meer akkoord gaat en lees er meer over in het privacybeleid Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Beleid
UA-140023448-1