Museum Karl-Marx-huis | Bezoek het geboortehuis in Trier

by Steven
Gepubliceerd: Laatste update: Leestijd: 4 minuten
Home » Duitsland » Trier » Museum Karl-Marx-Huis

De Duitser Karl Marx (1818-1883) was filosoof en journalist en staat bekend als de vader van het Communisme en Marxisme. Met zijn oproep tot een revolutie van de arbeidersklasse zouden zij de macht in handen hebben en zou een samenleving niet meer bestaan uit diverse klassen of standen. Enkele landen, waaronder China en Rusland hebben zijn politieke ideologie omarmt en gebruiken dat als leidraad voor toekomstige beslissingen. Kortom, de visie van Karl Marx is nog steeds springlevend.

Als je meer te weten wilt komen van het leven van Karl Marx dan kun je dat doen in het Museum Karl-Marx huis in Trier, oftewel zijn geboortehuis. In dit artikel geef ik je meer uitleg over het leven deze filosoof en geef ik antwoord op de vraag waarom je absoluut een bezoek moet brengen aan zijn geboortehuis.

Dit artikel over het Museum Karl-Marx-Huis bevat affiliate links. Dit betekent dat je als je een boeking maakt via één van de links op deze website, ik daar een kleine vergoeding voor krijg. Dit kost je overigens niks extra!

Het geboortehuis van Karl Marx in Trier
Het geboortehuis van Karl Marx

Karl Marx: een fijne jeugd in Trier


Karl Marx werd geboren op 5 mei 1818 in Trier. Zijn ouders waren de Duitse Heinrich Marx en de Nederlandse Henriëtte Presburg uit Nijmegen. Samen kregen zij 9 kinderen en Karl was de derde. Het gezin kende een redelijke mate van welvaart. Tot zijn twaalfde kreeg hij thuis privé onderwijs en op zijn 17de ging hij rechten studeren aan de universiteit van Bonn. Na een jaar stapte hij over op de universiteit van Berlijn voor een studie filosofie. Over het leven van de jonge Marx in Trier is niet heel veel bekend. Hij genoot hier privéonderwijs, ging naar het gymnasium en vertrok uit huis toen hij ging studeren in Bonn.

Karl Marx leerde razendsnel, maar verzuimde regelmatig colleges om in koffiehuizen discussies aan te gaan met filosofen. Op zijn tweeëntwintigste promoveerde hij op een filosofisch proefschrift aan de universiteit van Jena. Hij had zich in Berlijn namelijk niet populair gemaakt door andere politieke en filosofische conclusies te trekken uit het gedachtegoed van Georg Friedrich Wilhelm Hegel (1770-1831).

“Een spook waart door Europa – het spook van het communisme.”

KARL MARX
Het Museum Karl-Marx-Huis in Duitsland
Het Museum Karl-Marx-Huis in Trier

Verbanning uit Pruisen en het Communistisch Manifest


In 1943 trouwde Karl Marx met zijn jeugdliefde Jenny von Westphalen (1814-1881. Marx werd journalist voor de radicaal sociaaldemocratische krant Rheinische Zeitung, maar na een jaar vertrok hij om te gaan werken voor Deutsch-Französische Jahrbücher. Hier ontmoette hij Friedrich Engels (1820-1895).

Marx werd in 1845 door Frankrijk verbannen, nadat hij zich positief had uitgelaten over een aanslag op de Pruisische koning Frederik Willem IV. Pruisen verzocht Frankrijk hem te verbannen en deed dat ook.

Marx en Engels weken uit naar Brussel. Samen schreven ze in 1848, een revolutiejaar in de Europese geschiedenis met vele opstanden, het Communistisch Manifest. Marx en Engels keerden terug naar Frankrijk, maar besloten in 1850 naar Londen te vertrekken.

“Proletariërs aller landen, verenigt u!“

KARL MARX

Zijn bekendste werk: Das Kapital


Marx leefde tot aan zijn dood op 14 maart 1883 in Londen. Het was geen fijne tijd, Marx en zijn gezin leefde regelmatig in armoede. Zijn boezemvriend Engels steunde hem regelmatig met geld. Marx schreef in Engeland zijn bekendste werk, Das Kapital.

In Das Kapital hekelt Marx de steeds groter wordende rol van het kapitalisme. Het zou alleen maar leiden tot een klein groepje rijken mensen die de gewone arbeiders zouden uitbuiten. Hij voorspelde een klassenstrijd waarin de steeds groter wordende arbeidersklasse de macht in het land zouden gaan overnemen.

Daarbij zou een eerlijkere verdeling ontstaan van rijkdom en welvaart. In de twintigste eeuw waren communistische en socialistische politieke partijen grotendeels geïnspireerd door het gedachtegoed van Marx.

“Maak dat je wegkomt! Laatste woorden zijn voor idioten die nog niet genoeg gezegd hebben!”

DE LAATSTE WOORDEN VAN KARL MARX VOOR ZIJN OVERLIJDEN

Een review over het Museum Karl-Marx-huis


Een bezoek aan het Museum Karl-Marx-huis is bijzonder interessant als je meer wilt weten over het leven van deze filosoof. Zijn gehele levensloop wordt belicht inclusief zijn belangrijkste werk Das Kapital en het Communistisch Manifest. Daarnaast is dit museum een welkome afwisseling met de oude Romeinse ruïnes die je in de stad vooral ziet. En tot slot is dit het museum van één van de belangrijkste ideologen uit de geschiedenis van de mensheid…

Het huis aan de Brückenstraße 10 is overigens maar kort door de familie Marx bewoond geweest. Kort na de geboorte van Karl Marx verhuisde de familie naar een pand op de Simeonstraße 8. Tegenwoordig is daar een opticien gevestigd en verder niet te bewonderen van binnen (tenzij je een bril nodig hebt).

Men ontdekte pas in 1904 dat dit het oorspronkelijke huis van Karl Marx was. Het kwam in 1928 in handen van de Sociaaldemocratische Partij (SPD). Zij wilden hier een gedenkplek voor Marx van maken, maar de nazi’s bezette het gebouw in 1933 en maakte er een partijgebouw van. Na de Tweede Wereldoorlog kreeg de SPD het gebouw weer terug als gedenkplaats. In 1968 opende het gebouw als een bibliotheek, museum en onderzoeksinstituut voor geïnteresseerden.

Het huis van Karl Marx in Trier

Praktische informatie over het Museum Karl-Marx-Huis


Het geboortehuis van Karl Marx is interessant om meer te weten te komen over zijn leven en ideeën. Hij wordt niet voor niets gezien als één van de belangrijkste ideologen uit de geschiedenis. Afhankelijk van je interesse duurt een bezoek ongeveer een twee uurtjes.

Hoe kom je er? Het Museum Karl-Marx-huis ligt in de oude binnenstad van Trier. Vanaf het treinstation is het ongeveer 20 minuten lopen naar het museum.

Openingstijden: Het Museum Karl-Marx-huis is elke dag geopend van 10 tot 18 uur. Toegang tot het museum kost € 5 p.p.

Heb jij nog tips, ideeën of opmerkingen over het Museum Karl-Marx huis in Trier? Laat dan gerust hieronder een bericht achter.

Laat een bericht achter

Deze website maakt gebruik van cookies. We nemen aan dat u hier meer akkoord gaat en lees er meer over in het privacybeleid Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Beleid
UA-140023448-1