Chennai Reisgids | Historie, Inspiratie & Tips

by Steven
Gepubliceerd: Laatste update: Leestijd: 4 minuten
Home » India » Chennai

De stad Chennai kennen we vooral onder de oude naam Madras. Het is de belangrijkste stad van de deelstaat Tamil Nadu en de vijfde grote stad van het land. Chennai telt ongeveer 4.5 miljoen inwoners en ligt aan de mooie Golf van Bengalen. Marina Beach is het belangrijkste strand van de stad en tevens ook het grootste van het land. En daar zijn de inwoners van Chennai maar al te trots op!

En er valt voor toeristen genoeg te ontdekken in deze historische stad. Ben jij van plan Chennai te bezoeken? In deze reisgids lees je alles over deze Indische parel van het zuiden.

In deze reisgids over Chennai


Koeien in het centrum van Chennai, India
De heilige koeien van India in de wijk Triplicane

Handige websites Chennai & India


Deze reisgids over Chennai bevat affiliate links. Dit betekent dat je als je een boeking maakt via één van de links op deze website, Travel4history daar een kleine vergoeding voor krijgt. Daar zijn voor jou geen extra kosten aan verbonden!

Geschiedenis – Een korte historie van Chennai


Chennai heeft vandaag de dag een aantal bijzondere bijnamen. Zo wordt het ook wel het Detroit van India genoemd, vanwege de grote hoeveelheid auto’s die hier geproduceerd worden. Maar ook India’s Health Capital en Banking Capital of India zijn bijnamen die de stad een behoorlijk aanzien geven.

Al in de zestiende eeuw bouwden de Portugezen hier een klein fort om de handel in deze regio te beïnvloeden. Rond 1612 namen de Nederlanders dit voor korte tijd over, maar waren het uiteindelijk de Britten die vanaf 1639 een fort genaamd St. George bouwden. Het zorgde ervoor dat Madras één van de belangrijkste handelscentra in Azië werd voor de Britse Oost-Indische Compagnie. Hoewel in 1749 de Fransen probeerden het fort in handen te krijgen, bleken de Britten toch te sterk. Eind 1800 hadden ze een groot deel van de handel die in India plaatsvond in handen.

Die Britse invloed is nooit meer weggegaan. Zo legden ze een groot spoorwegennet aan waardoor Chennai in verbinding stond met andere grote steden zoals Bombay (Mumbai) en Calcutta. Ook bouwden de Britten rond 1893 bouwden de witte kathedraal San Thome Basilica. De industrialisatie leek ook in India in volle gang te zijn.

Toen India in 1947 de onafhankelijkheid uitriep werd Madras de hoofdstad van de provincie Madras. De naam van deze provincie werd in 1956 gewijzigd naar Tamil Nadu. Het zou uiteindelijk tot 1996 duren voordat ook de stad Madras een naamswijziging kreeg. Nu kennen we het vooral als Chennai, hoewel de naam Madras altijd verbonden zal zijn met deze historische stad.

Bezienswaardigheden – Wat te doen in Chennai?


Vanwege het Britse koloniale verleden vind je in Chennai nog een oud fort wat tegenwoordig gebruikt wordt als militair en medisch centrum. Maar ook vind je hier een aantal leuke tempels en zelfs kerken. Een korte beschrijving van de leukste historische bezienswaardigheden vind je hier.

Het Fort Museum in George Fort, Madras
Het Fort Museum in Fort St. George

Fort St. George 


Eigenlijk is de de stad gebouwd om dit fort. De Britten bouwden hier in 1639 een bastion ter verdediging van de specerijenhandel. Zo vind je hier een museum waar de geschiedenis van de stad duidelijk uitgelegd wordt. En vergeet ook niet een bezoek te brengen aan St. Mary Church. Bij aankomst van het fort is het verplicht je te identificeren, aangezien een gedeelte ook als militair centrum gebruikt wordt.

Government Museum Chennai


Dit museum ligt in de wijk Egmore. Het is gebouwd in 1851 en behoort daarmee tot één van de oudste van India. En om eerlijk te zijn vond ik het nog best leuk voor een paar uurtjes. Er zijn diverse zalen die vertellen over de geschiedenis van de mens en cultuur in Tamil Nadu.

San Thome Basilica


Dit is de belangrijkste kerk in India. Deze witte basiliek is een pelgrimsoord voor vele katholieken, omdat ze beweren dat hier de apostel Thomas begraven zou liggen. Dit graf is ook te bezoeken in een kleine ruimte in de kelder van een pand naast de kerk.

De Kapaleeshwarar Tempel


Dit is de belangrijkste hindoeïstische tempel van de stad. Het werd gebouwd in de 7de eeuw ter ere van de god Shiva. Het ligt in de wijk Mylapore en valt prima te combineren met een bezoek aan de San Thome Basilica.

Government Museum Chennai


Dit museum ligt in de wijk Egmore. Het is gebouwd in 1851 en behoort daarmee tot één van de oudste van India. En om eerlijk te zijn vond ik het nog best leuk voor een paar uurtjes. Er zijn diverse zalen die vertellen over de geschiedenis van de mens en cultuur in Tamil Nadu.

Accommodatie – Waar te verblijven in Chennai?


Een bezoek aan Chennai betekende voor mij een eerste kennismaking met India. En ik geef toe, dat was niet makkelijk. Maar de stad heeft wel een bepaalde charme die ik pas aan het einde echt leerde kennen. Ik verbleef hier drie nachten in hotel Le Stay Inn in de wijk Triplicane. Het hotel was goedkoop, het bed was prima en beneden om de hoek was er een restaurant met een prima ontbijt. Maar het hotel was naar mijn mening kil en de kamers waren erg basic.

Op zoek naar accommodatie in Chennai? Kijk hier voor de mogelijkheden

Vervoer – Hoe kom je in Chennai?


Het vliegveld van de stad heet Chennai International Airport. Er gaan geen rechtstreekse vluchten vanuit Amsterdam naar Chennai, maar wel met een overstap via een andere stad in India. Vanaf het vliegveld kun je met de metro naar het centrum van de stad.

Een goedkopere optie is de bus. De belangrijkste treinstations van de stad zijn Chennai Egmore Trainstation en Chennai Central Station. Beide stations liggen bij elkaar in de buurt en vanaf hier vertrekken treinen naar de rest van het land. Is de volgende bestemming New Delhi? Dan kun je maar beter een vliegticket boeken, want met de trein doe je er anderhalve dag over.

Volgende bestemming in India?


Vanuit Chennai kun je alle kanten op in India. Zelf ging ik naar het zuiden en bezocht de prachtige kusttempel van Mahabalipuram. Daarna kun je verder gaan naar Poducherry en Madurai. Voor het noorden ga je naar Haiderabad en voor het westen de grote IT-hoofdstad van het land, Bangalore.

Heb jij nog tips en ideeën over Chennai in Tamil Nadu, India? Laat gerust hieronder een bericht achter.

Laat een bericht achter

Deze website maakt gebruik van cookies. We nemen aan dat u hier meer akkoord gaat en lees er meer over in het privacybeleid Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Beleid
UA-140023448-1