Ontdek Matsumoto | Reisgids | Historie, Inspiratie & Tips

by Steven
Gepubliceerd: Laatste update: Leestijd: 4 minuten
Home » Japan » Matsumoto Reisgids – Historie, Bezienswaardigheden & Reistips

Matsumoto is een stad van 200.000 inwoners en is één van de toegangspoorten tot de prachtige Japanse Alpen. Het is een interessante stad met een aantal interessante bezienswaardigheden, waarvan Matsumoto Castle, het zwarte kasteel, de bekendste is. Het behoort tot de drie belangrijkste kastelen van Japan en is tevens ook anders dan deze kastelen.

En dat is meteen een reden om een bezoek te brengen aan Matsumoto. Benieuwd naar de ins en outs van deze stad? Lees dan vooral verder…

In deze reisgids over Matsumoto


Handige websites Matumoto & Japan


Deze reisgids over Matsumoto bevat affiliate links. Dit betekent dat je als je een boeking maakt via één van de links op deze website, Travel4history daar een kleine vergoeding voor krijgt. Daar zijn voor jou geen extra kosten aan verbonden!

5 historische feitjes – Wist je dat…?


  • de oudste fundamenten van dit bouwwerk wel meer dan 500 jaar oud zijn?
  • de donjon van dit kasteel de oudste is van Japan? Een donjon is een versterkte woontoren en de donjon van Matsumoto castle stamt uit 1593.  
  • bij het begin van de Meiji periode (1868-1912) dit gebouw op de nominatie stond om gesloopt te worden? De lokale bevolking kwam in actie en er werd besloten het kasteel te laten staan. 
  • het zwarte kasteel sinds 1953 op de lijst staat van Cultureel erfgoed in Japan. Ook die van Kumamoto en Himeji staan hier op en dat maakt hun de belangrijkste kastelen van Japan. 
  • sinds de bouw van een eerste fort in 1504 er nooit gevochten is en het kasteel daarom nooit beschadigd is geraakt tijdens een gevecht of oorlog. 

Bezienswaardigheden – Wat te doen in Matsumoto?


Uiteraard komen de meeste mensen naar deze plek om het zwarte kasteel te bezoeken. Maar mocht je nog tijd over hebben dan kun je hier nog meer dingen ontdekken. En daarnaast ligt het op een uurtje reizen met de trein vanaf Nagano, dus je zou er ook een dagtrip van kunnen maken. Een paar leuke bezienswaardigheden vind je hieronder.

Matsumoto Castle: Oké, op zich geen verrassing meer. Maar wist je dat dit zwarte kasteel als bijnaam het Kraaienkasteel heeft? En verder ook dat het een laaglandkasteel is? Wat hiermee bedoeld wordt lees je in het artikel Matsumoto Castle | 3 redenen waarom je dit kasteel moet bezoeken.

City Museum: Dit eenvoudige museum ligt naast het bekende kasteel en zit bij het entreeticket inbegrepen. Hier wordt vooral de geschiedenis van het kasteel en de plaats Matsumoto uitgelegd. Mocht je een uurtje over hebben dan kun je altijd even een kijkje nemen. Persoonlijk vond ik het best een interessant museum met een aantal bijzondere voorwerpen.

Kaichi School: 300 meter ten noorden van het kasteel bevindt zich deze school. Het behoort tot één van de oudste scholen van Japan en is tegenwoordig een museum. Vooral de stijl van het gebouw is interessant. Het bestaat zowel uit elementen uit de westerse als uit de Japanse architectuur.

City Timepeace Museum: Een andere leuke bezienswaardigheid het City Timepeace Museum. Ben je een fan van oude klokken die vroeger ook bij je opa of oma op de schoorsteen stonden? Ga dan naar dit leuke museum. Het ligt op 5 minuten loopafstand van het treinstation van JR Matsumoto.

Accommodatie – Historisch overnachten in Matsumoto?


Het oudste hotel van de stad is Hotel Kagetsu. Dit hotel werd in 1887 en is klassiek ingericht. Het ligt 5 minuten ten zuidwesten van het kasteel in het centrum van de stad. De prijs per kamer start vanaf 80 euro per nacht voor een tweepersoonskamer en fietsen kun je gratis lenen.

Zelf overnachtte ik in deze stad in Thank You Hippopotamus Hostel. Dit is een budget accommodatie en ligt vlak naast het zwarte kasteel. Het is een goede plek om mensen te ontmoeten en als het even meezit kun je slapen op een traditioneel Japanse matras, een futon.

Tot slot, ben je op zoek naar souvenirs? Maak dan een wandeling door Nawate-dori. Hier vind je diverse leuke winkeltjes met Japanse souvenirs en etenswaren. En als je goed kijkt kom je nogal wat beeldjes tegen van kikkers. Hoe dat precies zit? In deze straat leefden tot 1959 vele kikkers die elke dag flink wat lawaai maakten. Toen in dat jaar een tyfoon de stad onder water zette zijn de kikkers vertrokken naar hogere plekken. Tegenwoordig zijn het eerder de toeristen die hier het meeste geluid maken.

Liever een ander hotel of guesthouse? Klik dan hier voor meer leuke accommodatie in Matsumoto.

Vervoer – Hoe kom je in Matsumoto?


Vanaf Nagano is het ongeveer een uur met de trein naar Matsumoto. Het kasteel ligt 15 minuten lopen van het JR Matsumoto station en anders kun je de bus nemen. Deze heeft een toepasselijk naam, namelijk Town Sneaker. Binnen 5 minuten ben je dan bij het kasteel. Vanaf de stad Nagoya ben je binnen 2 uur in deze bijzondere plaats.

Volgende bestemming in Japan?


In principe kun je vanuit Matsumoto twee kanten op. Of je gaat naar het noorden en ontdekt de stad Nagano. In 1998 was dit de stad waar de Olympische Winterspelen werden gehouden. Ook kun je in deze stad op zoek gaan naar de sleutel tot het paradijs. Voor het zuiden ga je richting de prachtige Kiso Vallei waar je een aantal traditionele dorpjes kunt bezoeken. Of je gaat door richting de grote stad Nagoya en vervolgt de reis richting KiotoNara of Osaka.

Heb jij nog tips, ideeën of opmerkingen over Matsumoto in Japan? Laat gerust hieronder een bericht achter.

Laat een bericht achter

Deze website maakt gebruik van cookies. We nemen aan dat u hier meer akkoord gaat en lees er meer over in het privacybeleid Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Beleid
UA-140023448-1