Matsumoto Castle | 3 redenen voor een bezoek aan dit kasteel

by Steven
Gepubliceerd: Laatste update: Leestijd: 3 minuten

Matsumoto is een stad van ongeveer 200.000 inwoners in de regio Nagano. Het is een plaats die niet door veel toeristen wordt bezocht. Maar wie er wel heen gaat doet dat vooral voor één van de mooiste kastelen van het land, Matsumoto Castle. De overheid van Japan heeft dit kasteel niet voor niets als ‘national treasure’ aangewezen. Dat alleen al is een reden om Matsumoto niet over te slaan. Benieuwd naar de historische achtergronden van dit kasteel? In dit artikel kom je er achter waarom je historisch gezien dit kasteel niet over moet slaan.

In dit artikel over Matsumoto Castle


Handige Websites Matsumoto & Japan


Deze pagina over Matsumoto Castle bevat affiliate links. Dit betekent dat je als je een boeking maakt via één van de links op deze website, Travel4history daar een kleine vergoeding voor krijgt. Daar zijn voor jou geen extra kosten aan verbonden!

3 historische redenen voor een bezoek aan Matsumoto Castle


Wat weet je überhaupt eigenlijk over kastelen in Japan? Waarschijnlijk dat het gebruikt werd om de stad te verdedigen? En dat de samoerai en de landheer, de shogun hier woonden? Nou, dat klopt in ieder geval wel. Maar waarom zou het kasteel van Matsumoto op je lijstje moeten staan? Er zijn 3 historische redenen die het jou vertellen.

1. Het oudste kasteel van Japan?


De oudste fundamenten van dit kasteel zijn meer dan de 500 jaar geleden gebouwd. In 1504 stond hier een klein fort dat Fukashi Castle genoemd werd. Het werd bewoond door de Ogasawara-familie die regeerde over de provincie Shinano, wat nu het huidige Nagano is. Alleen niet voor lang. De 16e eeuw wordt niet voor niets geteisterd door landheren die nieuwe gebieden willen veroveren. Uiteindelijk laat de familie Takeda het kasteel tussen 1590 en 1593 uitbreiden tot wat we nu grotendeels zien. Misschien moeten we maar zeggen dat het 400 jaar bestaat. Bijzonder is dat wel met al dat hout, maar uiteraard is er wel het één en ander gerenoveerd.

Vanwege de leeftijd van het kasteel staat het samen met de kastelen van Himeji en Kumamoto sinds 1953 op de lijst van cultureel erfgoed in Japan.

Meer weten over de stad Himeji en het kasteel? Lees dan het artikel Himeji Castle – Sla het mooiste kasteel van Japan niet over.

2. Het is het laagste en zwartste kasteel van Japan?


Er is in Japan geen kasteel te vinden dat zo zwart is als deze. En inderdaad! Vanwege die donkere kleur wordt het kasteel ook wel het kraaienkasteel genoemd. Erg toepasselijk vind je niet? Daarnaast is het ook nog eens het laagste kasteel wat je in Japan kan vinden. Het krijgt daarom de naam het laaglandkasteel. De meeste kastelen staan op heuvels, maar deze niet. Ook heel bijzonder!

3. En hoe kon het Matsumoto Castle al die veldslagen overleven?


400 jaar geschiedenis, een constructie van hout en laag gelegen en dus makkelijk te raken maar het is nog nooit vernietigd geweest? Hoe kan dat nou? Heel simpel. In 400 jaar geschiedenis gebeurde hier praktisch niets. Tussen 1600 en 1868 is het kasteel in het bezit van de familie Tokugawa geweest en die bepaalde alles wat er in Japan gebeurde. Rust en vrede was min of meer het motto. Het bleef dus altijd intact, totdat…

Toen in 1868 keizer Meiji alle macht kreeg en het landherensysteem afgeschaft werd moest er nagedacht worden wat er met het kasteel moest gebeuren. Platbranden en nieuwe huizen bouwen? Ja, totdat de lokale bevolking in opstand kwam. Besloten werd om het bouwwerk te handhaven en zie het daar nu staan: één van de belangrijkste gebouwen van Japan.

Een bezoek brengen aan Matsumoto Castle?


Wie het kasteel van Matsumoto bezoekt is daar ongeveer 2 uurtjes zoet mee. Het gebouw heeft namelijk 6 verdiepingen en herbergt een aantal interessante museumstukken. Denk daarbij aan geweren en outfits van de samoerai. En tot slot word je op de bovenste verdieping beloond met een prachtige uitzicht over de stad.

Het kasteel is elke dag geopend van 8.30 tot 17.00 of 18.00 uur. De toegang kost 610 yen en het nabijgelegen City Museum zit bij de prijs inbegrepen. Het City Museum is best interessant om een uurtje doorheen te lopen.

Heb jij nog meer tips, opmerkingen en ideeën over Matsumoto Castle? Laat gerust hieronder een bericht achter!

Laat een bericht achter

Deze website maakt gebruik van cookies. We nemen aan dat u hier meer akkoord gaat en lees er meer over in het privacybeleid Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Beleid
UA-140023448-1