Zenkoji Tempel, Nagano | Zoek de sleutel tot het paradijs

by Steven
Gepubliceerd: Laatste update: Leestijd: 4 minuten

De Zenkoji Tempel (善光寺) is de belangrijkste attractie van de stad Nagano. Wanneer je het treinstation van Nagano uitloopt kom je in een 1.5 kilometer lange straat met winkeltjes die leidt naar dit grote houten heiligdom. En eenmaal aangekomen bij de Zenkoji Tempel kun je op zoek naar de sleutel tot het paradijs! De sleutel tot het paradijs? Wie wil dat nou niet? Op naar de Zenkoji Tempel…

Hostel: In Nagano verbleef ik in Guesthouse Aun. Dit guesthouse kostte mij 16 euro voor een bunkbed en ligt 5 minuten van het Nagano treinstation vandaan. De kamer vond ik vrij klein voor 4 personen, maar het was wel inclusief een keuken. En om de hoek is een supermarkt! Vanaf guesthouse Aun is het ongeveer 25 minuten lopen naar de Zenkoji Tempel via de lange hoofdstraat Chuo-Dori.

In dit artikel over de Zenkoji Tempel


Handige Websites Nagano & Japan


Deze pagina over de Zenkoji Tempel bevat affiliate links. Dit betekent dat je als je een boeking maakt via één van de links op deze website, Travel4history daar een kleine vergoeding voor krijgt. Daar zijn voor jou geen extra kosten aan verbonden!

Een Nio in Japan
Een Nio, een beschermheer van de Zenkoji Tempel

Het oudste Boeddhabeeld van Japan


Volgens de legende is de Zenkoji Tempel in het bezit van het oudste Boeddhabeeld van Japan. In 642 na Christus vereerde Yoshimitsu Honda op deze plek een beeld dat Sengoku Denrai wordt genoemd. Men vermoedt dat dit beeld in de zesde eeuw van Korea naar Japan werd gebracht.

Maar weinigen hebben dit beeld ooit gezien. Het zou ergens in de tempel op een geheime plek bewaard worden. Om de 6 a 7 jaar vindt hier de Gokaicho-ceremonie plaats waarbij een kopie van het beeld getoond wordt. Juist, een kopie! De volgende ceremonie vindt plaats in 2022. Schrijf dat maar alvast op in de agenda!

Leestip: Net als bij de Zenkoji Tempel speelde een oud Boeddhabeeld ook een hoofdrol bij de Sensoji Tempel in Tokio. Lees hier meer over in het artikel Sensoji Tempel Tokio – Ontdek de mooiste historische tempel van Tokio!

De Niomonpoort in Nagano, Japan
De Niomonpoort

Niomon- en Sanmonpoort


Een wandeling naar de Zenkoji Tempel begint met de hoofdstraat van Nagano, de Chuo-Dori. Deze straat is ongeveer 2 kilometer lang en brengt je vanaf het station langs diverse winkeltjes en restaurantjes. Het is er gezellig druk en een ideale plek om in de avond een hapje te eten.

En als je constant rechtdoor loopt zie vanzelf de Niomon-poort verschijnen. Bij veel tempels die je in Japan tegenkomt vind je zo een poort, die bewaakt wordt door twee Nio, beschermheren van het boeddhisme. Beide beelden werden door een brand in 1918 vernietigd en later weer herbouwd.

Na de Niomon-poort kom je terecht bij de Sanmon-poort. Als het gaat om cultureel erfgoed dan is dit een hele belangrijke poort in Japan. Het is gebouwd in 1750 en bezit 5 houten Boeddhabeelden. Het is ook mogelijk om deze poort te beklimmen (via de trap graag!) en uitzicht te hebben op het hoofdgebouw van de tempel.

De Sanmonpoort, onderdeel van de Zenkoji Tempel in Nagano
De Sanmonpoort, waar je een bezoek kunt brengen aan de eerste verdieping van deze poort

Wat maakt de Zenkoji Tempel zo populair?


De Zenkoji Tempel is bijzonder populair. Ten eerst bestaat dit heiligdom volledig uit hout en is het daarmee één van de grootste houten gebouwen van Japan. En ten tweede bezoeken jaarlijks miljoenen mensen het complex, omdat iedereen welkom is. Man, vrouw, transgender, transseksueel, bosnimf of buitenaards wezen… Het maakt allemaal niet uit. Oké, misschien een beetje overdreven. Maar de Zenkoji Tempel behoort niet tot een bepaalde stroming binnen het boeddhisme, waardoor het voor iedereen toegankelijk is.

Het imposante houten bouwwerk van de gebedshal stamt uit 1707. Toen was Nagano nog helemaal geen grote stad. Sterker nog, het begon met de Zenkoji Tempel en de stad werd eromheen gebouwd. Deze manier van werken is in Japan zeer ongewoon. Meestal ontstaat een stad door het bouwen van een kasteel en komt de rest later. Maar Nagano ontstond door de Zenkoji Tempel.

Een aantal boeddha's bij de Zenkoji Tempel, Nagano
Een aantal mooi boeddha’s zittend op een rij

Zenkoji Tempel, sleutel tot het paradijs?


Het is ook mogelijk een bezoek te brengen aan de gebedshal. Hiervoor dien je een toegangskaart te kopen, want alleen dan kun je een bezoek brengen aan de sleutel tot het paradijs. En dat is een bijzondere ervaring.

Het gaat namelijk als volgt. In de tempel bevindt zich een ondergrondse gang, echter is deze niet geschikt voor claustrofobische mensen. De gang is heel donker en ergens bevindt zich de sleutel tot het paradijs. Mocht je nou deze sleutel vinden dan zorgt dat voor geluk na de dood. Mocht je de sleutel niet vinden en iets anders raken, dan krijg je hoogstens een blauw oog. Eenmaal de gang uit zorgt dat voor een verlichting van de geest.

Tip: rondom de Zenkoji Tempel bevinden zich een aantal heuveltjes met uitzichtpunten. Deze staan ook aangegeven op diverse bordjes in de stad. Het is een goede manier om een paar mooie foto’s te maken van de stad Nagano en de omgeving.

Tot slot: een kaartje voor de toegang van de tempel is ook geldig voor het Historisch Museum. Dit museum ziet er uit als een pagode en staat achter het hoofdgebouw van de Zenkoji Tempel.

Uitzicht over de stad Nagano in Japan
Een pagode en het uitzicht over de bergen rondom Nagano

Praktische informatie over de Zenkoji Tempel in Nagano


Hoe kom je bij de Zenkoji Tempel?

Vanaf het treinstation van Nagano is het 30 minuten lopen naar de ingang van de Zenkoji Tempel. Met de bus vanaf het treinstation maar 10 minuten. Een andere optie is om naar Nagado Nagano treinstation te gaan. Vanaf daar is het 5 a 10 minuten lopen naar het heiligdom.

Openingstijden?

Toegang tot het hoofdgebouw en de sleutel tot het paradijs kost 500 yen. Bij het ticket zit het Zenkoji Historisch Museum inbegrepen. Deze is geopend van 9 tot 16 uur, net als de Sanomon-poort. De Zenkoji Tempel is open van 6 uur tot 16.30 uur.

Heb jij nog meer tips, opmerkingen of ideeën over de Zenkoji Tempel in het hart van Nagano, Japan? Laat dan gerust hieronder een bericht achter!

Laat een bericht achter

Deze website maakt gebruik van cookies. We nemen aan dat u hier meer akkoord gaat en lees er meer over in het privacybeleid Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Beleid
UA-140023448-1