Hachiko, Shibuya | Ontmoet de Trouwste Hond ter Wereld

by Steven
Gepubliceerd: Laatste update:
Home » Japan » Tokio » Hachiko – Is dit de trouwste hond ter wereld?

Heb je ooit wel eens gehoord van Hachiko, de trouwste hond ter wereld? Bij het druksbezochte kruispunt ter wereld, Shibuya Crossing in Tokio, kun je een bezoek aan hem brengen. Althans, hier vind je een standbeeld van hem. En hij is populair, want iedereen wil met hem op de foto!

Wat is het verhaal achter de loyale viervoeter Hachiko? Waarom wordt hij gezien als de trouwste hond ter wereld? In dit artikel lees je zijn bijzondere, maar ook droevige verhaal.

Ben je op zoek naar de leukste tips en bezienswaardigheden van de stad Tokio? Lees er alles over in de superleuke reisgids van de hoofdstad van Japan.

Standbeeld van de trouwste hond ter wereld, Hachiko
Het bronzen beeld van Hachiko, de trouwste hond ter wereld staat in één van de leukste districten van Japan, Shibuya

In dit artikel over Hachiko


Handige websites Tokio & Japan


Dit artikel over Hachiko bevat affiliate links. Dit betekent dat je als je een boeking maakt via één van de links op deze website, Travel4history daar een kleine vergoeding voor krijgt. Daar zijn voor jou geen extra kosten aan verbonden!

Hoe is de hechte vriendschap tussen baasje en Hachiko ontstaan?


In 1923 kreeg Tokio te maken met één van de grootste rampen uit zijn bestaan, de Kanto-aardbeving. Het had een kracht van 8,3 op de schaal van Richter en zaaide dood en verderf in de straten van Tokio. Meer dan 100.000 mensen kwamen om het leven. Het zal één van de redenen geweest zijn waarom professor Ueno Hidesaburo (1871-1925), werkzaam op de universiteit van Tokio, besloot troost en liefde te gaan zoeken bij een trouwe viervoeter.

De Japanse Akita Hachiko
(Bron foto: Wayback Machine, auteur onbekend, voor 1935)

Hij kocht een hond van het Japanse ras Akita en noemde hem Hachiko. Al gauw konden baasje en hond het uitstekend met elkaar vinden. Elke ochtend liep Hachiko met zijn baasje mee om hem bij het station gedag te zeggen. En in de namiddag stond de loyale hond alweer te wachten en liepen ze samen naar huis. Tot aan die ene fatale dag in mei 1925…

Op 21 mei 1925 was professor Ueno Hidesaburo op zijn werk toen hij zich ineens niet goed voelde. Het ging al gauw van kwaad naar erger en medewerkers van de universiteit besloten het ziekenhuis te bellen. Maar het mocht al snel niet meer baten. Professor Ueno Hidesaburo overleed aan de gevolgen van een hersenbloeding. Hij werd slechts 53 jaar oud.

Overlijden van Hachi-ko

Hoe kwam Hachiko aan zijn tragische einde?


In de namiddag wachtte Hachiko traditiegetrouw op zijn geliefde baasje. Uiteraard kwam de professor niet opdagen. Maar Hachiko bleef maar wachten. Begreep hij niet dat er iets mis was? Of wilde hij niet begrijpen dat hij zijn baasje nooit meer zou zien.

Hachiko werd ondergebracht bij een nieuwe eigenaar. Maar dat weerhield hem er niet van om elke dag naar het station van Shibuya te gaan in de hoop zijn ‘oude’ baasje weer te zien. Maar het was tevergeefs. Elke dag, negen jaar kwam hij naar het station, totdat hij op 8 maart 1935 overleed aan de gevolgen van kanker.

Feitje: De doodsoorzaak van Hachiko was lange tijd onduidelijk. Men ging ervan uit dat hij in 1935 stierf wegens een geperforeerde maag door middel van satéstokjes van de vele vleesgerechten die hij kreeg van een marktkraamverkoper. In 2011 ontdekte men na onderzoek op het lichaam van Hachiko dat hij overleed aan de gevolgen van kanker.

De muur van Shibuya in Tokio
De Wall of Remembrance: een kleurrijke muur in Shibuya ter nagedachtenis aan de trouwste hond ter wereld…

Hoe werd Hachiko bekend?


Onder locals groeide Hachiko uit tot een hond die trouw was aan zijn baasje tot aan zijn dood. Ze zagen hem elke dag wachten op het station. Het duurde tot 1932, totdat hij pas echt landelijke bekendheid kreeg in een artikel in een tijdschrift. En zo groeide hij uit tot het nationale symbool van die trouwe, loyale viervoeter die maar bleef wachten op zijn baas. Bijzonder hè?

Het resulteerde in 1934 in een bronzen beeld bij het huidige Shibuya kruispunt. Dat werd overigens tijdens de Tweede Wereldoorlog omgesmolten voor oorlogsdoeleinden. Maar een nieuw beeldje kon niet uitblijven. In 1948 stond de trouwe viervoeter weer op zijn sokkel.

En wat deed men met het echte lichaam van deze o zo geliefde hond? Nou, je kunt hem bijna elke dag bewonderen in het National Museum of Nature and Science in Tokio. Opgezet en wel!

Het graf van professor Ueno Hidesaburo op de Aoyama begraafplaats in Tokio
(bron: wikimedia commons)

Naast een bronzen beeld vind je in Shibuya ook een muur met afbeeldingen van Hachiko. En als je dat niet genoeg vindt kun je thuis ook één van vele films over zijn leven gaan kijken. De meest bekende film is een Amerikaanse remake uit 2009 met de titel Hachiko: A dog’s story. Richard Gere speelt hierin de eigenaar van Hachiko.

En mocht je nou op 8 maart, de dag van zijn overlijden in Tokio zijn, vergeet dan niet als hondenliefhebber op reis naar zijn standbeeld te gaan en de trouwe viervoeter te eren.

Op zoek naar accommodatie in Tokio? Shibuya is één van de levendigste wijken van de stad. Daarnaast ligt het in de buurt van vele leuke bezienswaardigheden en voor dineren en uitgaan ben je hier ook op het goede adres. Kijk hier voor de leukste hotels in Shibuya.

De onthulling van het standbeeld van Hachiko in Tokio
Een jaar na het overlijden van de trouwe viervoeter staat er op de plek waar hij wachtte een bronzen beeld van hem.
Het drukste kruispunt ter wereld in Japan
Dit is het drukste kruispunt ter wereld. Het ligt in Shibuya en elke keer steken duizenden mensen het beroemde kruispunt over

Praktische informatie: Hachiko bezoeken?


Hoe kom je er? Vanaf station Shibuya (Hanzomon-, Ginza- en Fukutoshinlijn) ben je binnen 3 minuten bij het Shibuya Kruispunt en het standbeeld van Hachiko. Het National Museum of Nature and Science ligt in het Ueno-park bij halte Tokyo Metro Ueno Station en is te bereiken via de Ginza- en Hibiyalijn.

Openingstijden: Het National Museum of Nature and Science is op maandag na, alle dagen geopend van 9 tot 17 uur. Toegang tot het museum kost 620 yen. En natuurlijk zijn het kruispunt van Shibuya en Hachiko 24 uur per dag te bezichtigen…

Shibuya bij avond, Tokio
En ook in de avond is het er druk. De prachtige neonreclame op de gevels maken Shibuya één van de leukste en hipste wijken van de stad.

Misschien ook interessant?


En wat vond jij van het bijzondere verhaal van Hachiko? Laat gerust hieronder een bericht achter!

Laat een bericht achter

Deze website maakt gebruik van cookies. We nemen aan dat u hier meer akkoord gaat en lees er meer over in het privacybeleid Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Beleid
UA-140023448-1