Keizerlijk Paleis | Ontdek het Historische Hart van Tokio

by Steven
Gepubliceerd: Laatste update: Leestijd: 4 minuten
Home » Japan » Tokio » Keizerlijk Paleis

Koffie drinken bij de keizer? Twee keer per jaar is het Keizerlijk Paleis (皇居, Kōkyo) in Tokio open voor het publiek: op 2 januari en op de verjaardag van de keizer. Maar sinds 30 april 2019 is de verjaardag van de keizer veranderd. De reden is simpel. Keizer Akihito trad af en maakte plaats voor zijn zoon Naruhito. Kunnen we dan koffie drinken op 23 februari? Nee, ook dat niet. Alleen de poorten gaan open, niet het paleis zelf.

Mocht je op deze dagen nou niet in Tokio zijn, niet getreurd! Er valt genoeg te zien om een goede indruk te krijgen van het voormalig Edo-Kasteel en het huidige paleis Kokyo. Het enige wat je hoeft te doen is deze historische route te volgen! Maar eerst even een stukje geschiedenis…

Een van de toegangspoorten tot het Keizerlijk Paleis in Tokio
Een van de vele toegangspoorten tot het complex van het voormalige Edo-kasteel

In dit artikel over het Keizerlijk Paleis


Handige websites Tokio & Japan


Deze pagina over het Keizerlijk Paleis bevat affiliate links. Dit betekent dat je als je een boeking maakt via één van de links op deze website, Travel4history daar een kleine vergoeding voor krijgt. Daar zijn voor jou geen extra kosten aan verbonden!

Geschiedenis – Wat maakt het Keizerlijk Paleis historisch zo interessant voor een bezoek?


Het Keizerlijk Paleis, het vroegere Edo Kasteel is het historische hart van de stad Tokio. Hier is het ontstaan van de stad pas echt begonnen. De rest van het inmiddels tot metropool verworden Tokio is er in 400 jaar aan gebouwd. En symbolisch is het historische hart van de stad het huidige woonpaleis van de keizer. Hieronder een korte historie hoe het zich zo ontwikkelt heeft.

Het grootste kasteel van Japan


Ota Dokan (1432-1486) bouwde in 1457 een klein fort op het huidige terrein van het Keizerlijk Paleis. Hij wordt daarom gezien als één van de oprichters van de stad Edo (Tokio). Toch bleef Edo een onbelangrijk vissersdorp, totdat de Tokugawa-familie aan het einde van de zestiende eeuw de macht kreeg.

Ieyasu Tokugawa gaf de opdracht om het fort uit te bouwen tot een groot kasteel. Landheren in Japan werden verplicht materialen en mensen te leveren voor de bouw ervan. Al snel telde Edo meer dan 150.000 inwoners. Rond 1650 telde de burcht in totaal 36 toegangspoorten en kon het 50.000 krijgers huisvesten. Inmiddels is deze plek voor meer dan 400 jaar het centrum van de macht in Japan.

Historische feitje: In 1657 vond een grote brand plaats (Grote brand van Meireki). 60% van de stad brandde af en meer dan 100.000 inwoners kwamen om. Ook het Edo-Kasteel kreeg het zwaar te verduren. Het duurde twee jaar om alles weer op te bouwen.

Meer weten over de geschiedenis van Tokio? Breng dan een bezoek aan het bijzondere Edo-Tokyo Museum.

De Tayasu Poort uit 1635, één van de weinig overgebleven gebouwen uit die tijd

Bezienswaardigheden – Wat te zien en doen op het voormalige terrein van het Edo-Kasteel


Een bezoek aan het voormalig Edo-Kasteel zou historisch gezien op de eerste plek moeten komen om te doen in Tokio. Hieronder vind je een aantal belangrijke en leuke bezienswaardigheden die er op het terrein te vinden zijn.

Kitanomaru park, de vroegere tuinen


Wil je meer weten over de geschiedenis van het Keizerlijk Paleis, begin dan bij het Kitanomaru park aan de noordzijde van het voormalig Edo-Kasteel. Sinds 1969 is het Kitanomaru park openbaar voor Japanners en toeristen.. Maar ten tijde van de Tokugawa dynastie woonden er familieleden en lagen hier de tuinen met medicinale planten. Iets wat nog steeds herinnert aan die periode is de originele Tayasu poort uit 1635. Deze poort staat op de lijst van cultureel erfgoed van Tokio.

In het Kitanomaru park staat ook een ander stukje erfgoed: de Nippon Budokan. Oké, zo historisch is dit grote gebouw ook weer niet als het gaat om de connectie met het Keizerlijk Paleis. Maar tijdens de Olympische Spelen van 1964 werden hier de judowedstrijden gespeeld. En in 1966 gaven de Beatles in Nippon Budokan een spetterend optreden. De functie van concertzaal heeft het vandaag nog steeds. Kitonomaru is een prachtig park met kleine watervalletjes, meertjes en mooie Japanse bomen. En vergeet in de lente hier zeker de bloesem niet.

Tip: Mocht je tijd over hebben, bezoek dan het Sannomaru Museum of the Imperial Collections. Het ligt in de oostelijke paleistuinen. Op maandag en vrijdag zijn beide musea gesloten.

Kitanomaru Park, de vroegere tuinen van het Edo-kasteel
Kitanomaru Park, nu een openbaar park, voeger een deel van de paleistuinen
De judohal Nippon Budokan in Kitanomaru Park
Nippon Budokan, een sporthal die in 1964 werd gebruikt tijdens de Olympische Spelen

De oostelijke paleistuinen


Vanuit het Kitanomaru park is het mogelijk via de noordelijk poort in de oostelijke paleistuinen te komen. Deze tuinen zijn op maandag en vrijdag gesloten. Op het terrein vind je nog enkele restanten van wat ooit het Edo-Kasteel was. Hier stonden ooit de barakken voor de samoerai, de gewapende troepen van de Tokugawa-familie. Tevens is er een fundament van een toren uit 1657 aanwezig. Het park, genaamd Kokyo Higashi Gyoen werd in 1968 voor het publiek toegankelijk.

Een van de vele torens van het Keizerlijk Paleis in Tokio
Een van de vele torens die het Keizerlijk Paleis ‘bewaken’

Van Edo-kasteel naar Keizerlijk Paleis


In 1868 kreeg keizer Meiji (1852-1912) de macht en verhuisde hij van Kioto naar Tokio. Het voormalige Edo-kasteel werd zijn onderkomen. Niet lang daarna werd een groot deel van het oorspronkelijk kasteel door een brand op 5 mei 1873 vernietigd. In de jaren erna bouwde men een nieuw paleis en in 1888 kon de keizer in het paleis gaan wonen. Helaas is een groot deel van het oorspronkelijke Edo-kasteel in vlammen opgegaan.

Tijdens de bombardementen van de Tweede Wereldoorlog ging het weer mis. Het Keizerlijk Paleis werd grotendeels verwoest en na de oorlog weer herbouwd. Toen kreeg het paleis haar huidige naam: Kokyo. Sinds 30 april 2019 woont hier keizer Naruhito.

De ijzeren brug naar Kokyo, Japan
De ijzeren brug, de toegang tot Kokyo

Keizerlijk Paleis en de bekende bruggen


Langs de gracht staan diverse kasteeltorens en toegangspoorten. Een groot deel van de muur stamt nog steeds uit de zeventiende eeuw. Bij de belangrijkste toegangspoort van Kokyo aan de zuidkant vind je een aantal interessante bezienswaardigheden. De meest bijzondere attractie is de Nijubashi brug. Nijubashi betekent letterlijk ‘twee bruggen’. Echter is de correcte naam voor deze brug Seimon Ishibashi. Als je in Tokio bent mag een foto van deze brug natuurlijk niet ontbreken.

De brug is de toegangspoort tot het complex, maar als je goed kijkt zie je erachter een metalen brug die naar het paleis leidt. Officieel heette die brug de Nijubashi. Vroeger was hij van hout en bestond hij uit twee bruggen. Sinds 50 jaar is het van metaal. Maar om daar te geraken lukt niet, want het paleis is privébezit. Maar toch is er nog één manier om redelijk dichtbij te komen…

De beroemde brug van het Keizerlijk Paleis in japan
De beroemde brug met op de achtergrond een deel van het Keizerlijk Paleis

Het Keizerlijk Paleis (Kokyo) in Tokio bezoeken?


Hoe kom je er? Het Keizerlijk Paleis en haar tuinen ligt in de wijk Chiyoda. Om bij de Nijubashi brug uit te komen neem je de Chiyodalijn, uitstappen bij halte Nijubashi. Voor de Oostelijke tuin van het Keizerlijk Paleis stap je uit bij Otemachi (5 lijnen), het grootste metrostation van Tokyo. Voor het noordelijke Kitanomarupark, waar ik begonnen ben stap je uit bij Kudanshita Station (3 lijnen).

Openingstijden: Let op: de tuinen zijn op maandag en vrijdag gesloten! Op overige dagen is het gratis te bezoeken van 9 tot 16.30 uur.

Tevens schijnt het mogelijk te zijn een tour over een gedeelte van het terrein te maken. Voor meer informatie zie onderstaande site:
http://sankan.kunaicho.go.jp/english/guide/koukyo.html
Een tour duurt 75 minuten en brengt je langs het paleis van de keizer.

Misschien ook interessant?


Heb jij nog tips, opmerkingen of ideeën over het Keizerlijk Paleis in Tokio? Laat dan gerust hieronder een bericht achter.

Laat een bericht achter

Deze website maakt gebruik van cookies. We nemen aan dat u hier meer akkoord gaat en lees er meer over in het privacybeleid Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Beleid
UA-140023448-1