Ontdek Historisch Amsterdam | Een complete reisgids

by Steven
Gepubliceerd: Laatste update:
Home » Nederland » Amsterdam

Ben je van plan een dagtrip of stedentrip naar Amsterdam te maken? Vergeet de wiet, de marihuana of de prostitutie op de Wallen, en ontdek een andere kant van deze prachtige stad in Noord-Holland: de geschiedenis.

Wist je dat Amsterdam op 11 miljoen houten palen is gebouwd? Dat de 165 grachten in totaal meer dan 75 kilometer lang zijn? En dat het ook wel Mokum wordt genoemd, de Hebreeuwse naam voor ‘stad’?

Het is maar een kleine greep uit de leuke feitjes die over Amsterdam te vinden zijn. In deze reisgids ontdek je de prachtige historie van Mokum en neem ik je mee naar de leukste bezienswaardigheden die er te vinden zijn.

En waar kun je het beste overnachten? Tot slot neem ik je mee naar een paar historische wijken van de stad. Op naar Amsterdam…

In deze reisgids over Amsterdam


Gracht in Amsterdam, Nederland
De grachtengordel van Amsterdam staat sinds 2010 op de Unesco Werelderfgoedlijst

Handige websites Amsterdam


Deze reisgids over Amsterdam bevat affiliate links. Dit betekent dat je als je een boeking maakt via één van de links op deze website, Travel4history daar een kleine vergoeding voor krijgt. Dit kost je overigens niks extra!

Geschiedenis – Een korte historie van Amsterdam


Voordat je een bezoek brengt aan Amsterdam, stel jezelf die ene vraag: Wat maakt Amsterdam historisch zo bijzonder? Het antwoord: De binnenstad met zijn bijzondere panden en grachten uit de 17e eeuw. Maar er is meer en dat lees je hieronder…

Een korte geschiedenis in 306 woorden

Maar het begon rond 1250 als klein gehucht van nog geen 1.000 inwoners. Daar, in de Amstel werd een dam gebouwd, waardoor Amsterdam (Amstel + dam) zijn naam kreeg. In 1300 kreeg het stadsrechten en rond die periode werd de Oude Kerk gebouwd, een bezienswaardigheid nabij de Wallen (seksbuurt). De stad groeide gestaag en in de 15e eeuw ontpopte het zich tot een bedevaartsoord met de bouw van 20 kloosters en de Nieuwe Kerk. Na enkele heftige stadsbranden en de reformatie van 1566, waarbij katholieke beelden werden vernietigd, was Amsterdam klaar voor de Gouden Eeuw.

In de Gouden Eeuw, zoals ze de 17e eeuw ook wel noemen, was Amsterdam het centrum van de wereld. De VOC (Verenigde Oost-Indische Compagnie) werd in 1602 opgericht, kanalen werden gegraven en het verdiende geld investeerde men in prachtige grachtenpanden. Gelukkig valt er van deze prachtige historie in deze reisgids nog veel te ontdekken.

Geschiedenis van Amsterdam in 1544
Dit is hoe Amsterdam in 1544 eruit gezien moet hebben
Door Cornelis Anthonisz. – www.cultuurwijzer.nl : Home : Info, Publiek domein, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3863044

Rond 1800 was de weelde en rijkdom van Amsterdam voorbij. De VOC ging failliet in 1795, de Franse keizer Napoleon Bonaparte was bezig Europa te veroveren en in 1806 riep zijn broer Lodewijk Napoleon, bestuurder van Nederland Amsterdam uit tot hoofdstad van het Koninkrijk Holland. Het verval was ingezet, maar aan het eind van de 19e eeuw was er licht aan de tunnel met de komst van de industrialisatie.

Amsterdam profiteerde daar flink van. De stad groeide aanzienlijk (520.000 inwoners rond 1900), belangrijke gebouwen kwamen tot stand, zoals het Concertgebouw (1888), het Rijksmuseum (1885) en het Stedelijk Museum (1895) en de sociale voorzieningen waren over het algemeen goed.

De Tweede Wereldoorlog heeft niet veel schade aangebracht aan de historische panden van Amsterdam. Desondanks mag het best een gitzwarte periode genoemd worden in de geschiedenis van de stad. Van de 80.000 Amsterdamse Joden werd het grootste deel gedeporteerd en omgebracht in de concentratiekampen in Duitsland, Polen en Tsjechië.

Het Paleis op de Dam in Amsterdam
Het Paleis op de Dam

Bezienswaardigheden – Wat te doen in Amsterdam?


Amsterdam ontdek je niet in een dag, daar heb je op zijn minst 3 volle dagen voor nodig. Wil je echt genieten van de prachtige binnenstad met zijn bijzondere bezienswaardigheden dan zijn 5 dagen helemaal ideaal. Een ander voordeel: Amsterdam kun je het hele jaar bezoeken, hoewel het in de winter rond de 5 graden is.

Op zoek naar de leukste bezienswaardigheden van de stad? Hieronder vind je een aantal onmisbare attracties in Mokum.

Maak een rondvaart door de grachten


Beetje standaard misschien, toch zou ik iedereen een rondvaart door de Amsterdamse Grachten adviseren. Het is namelijk een fantastische manier om de geschiedenis van de stad te ontdekken. Vaar over de Singel-, Heren-, Keizers of Prinsengracht en bekijk de historische grachtenpanden uit de 17e eeuw.

De rondvaart duurt ongeveer een uur en door middel van een audioguide of gids kom je tot in de details meer te weten over de Gouden Eeuw en de VOC (Verenigde Oost-Indische Compagnie). Kortom: onmisbaar voor een dagtrip of een stedentrip in Amsterdam.

Bezoek de toonaangevende Musea van Amsterdam


Mokum heeft een aantal toonaangevende musea die tijdens een stedentrip zeker niet overgeslagen mogen worden. Zo behoort het Rijksmuseum tot één van de mooiste musea ter wereld. Vooral de Eregalerij, met bekende schilderijen van Jan Steen, Johannes Vermeer, Frans Hals en uiteraard de Nachtwacht van Rembrandt van Rijn is van een schoonheid die zijn weerga niet kent.

Andere indrukwekkende musea zijn het Vincent van Gogh Museum en het Stedelijk Museum voor de moderne kunst. Samen met het Rijkmuseum bevinden ze zich op het Museumplein. Vergeet ook zeker niet een bezoek te brengen aan het Anne Frank Huis. Hier kom je meer te weten over het onderduikadres van de familie Frank tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zij zaten meer dan 2 jaar ‘opgesloten’ achter een boekenkast in een pand aan de Prinsengracht.

Meer weten over het Anne Frank Huis? Lees dan het artikel Anne Frank en het Achterhuis | Het meisje met de grote dromen.

De beroemde pleinen van Amsterdam


Inmiddels ken je het Museumplein met haar bijzondere musea. Maar ook een bezoek aan het Leidseplein, Rembrandtplein en de Dam mogen zeker niet ontbreken. Voor het Leidseplein en het Rembrandtplein ga je naartoe voor de leuke en gezellige restaurantjes, cafés en clubs.

Naar de Dam ga je om meer van de geschiedenis van de stad te ontdekken. Zo staat hier het Paleis op de Dam uit de 17e eeuw en de Nieuwe Kerk uit de 15e eeuw. Ook kun je hier een bezoek brengen aan Madame Tussaud en het warenhuis de Bijenkorf. Beide bevinden zich in panden die meer dan 100 jaar oud zijn.

Ook vind je hier het monument op de Dam, ter herinnering aan de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Elk jaar vind hier op 4 mei de Dodenherdenking plaats, waarbij de koning en het kabinet een krans leggen en er om 8 uur ’s avonds 2 minuten stilte gehouden worden.

Tot slot: één van de meest toonaangevende hotels van Amsterdam is Krasnapolsky. 5 sterren, een heleboel luxe en tweepersoonskamers vanaf 150 euro per nacht, maar je zit dan wel op een toplocatie en in een historische pand uit de 19e eeuw.

Ontdek Joods Amsterdam


Een bijzondere plek in Amsterdam is de Jodenbuurt. Toen de joden in de zestiende eeuw verdreven werden uit Spanje en Portugal kwamen ze in ‘Mokum’ uit. Meer dan 400 jaar geschiedenis vind je rondom het Waterlooplein. Kenmerkend is de Portugese Synagoge, gebouwd rond 1670 en was toen de grootste synagoge ter wereld.

Andere interessante bezienswaardigheden zijn het Joods Historisch Museum en ten zuidoosten het Wertheim Park en de Hollandsche Schouwburg. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was dit de verzamelplaats voor opgepakte joden, die vervolgens via Westerbork op transport werden gezet naar concentratiekampen zoals Auschwitz en Sobibor. Nu is het een indrukwekkende herdenkingsplek aan de slachtoffers van dit verschrikkelijke drama uit de 20e eeuw.

Ontspan in één van de indrukwekkende parken


Genieten van het mooie weer en even tot rust komen? Dat kan in één van de leuke parken van Amsterdam. De meest bekende is uiteraard het Vondelpark, vernoemd naar de Duitse dichter Joost van den Vondel (1587-1679). Geboren in Keulen, opgevoed in Zuid-Nederland en op zijn negende naar Amsterdam gekomen om er nooit meer weg te gaan, groeide hij uit tot één van de bekendste dichters van Nederland. In 1867 werd dit park naar hem vernoemd.

Andere bekende parken zijn het Oosterpark, het Westerpark en het Sarphatipark. Maar de meeste Amsterdammers gaan toch vooral naar het grootste park van de stad, het Vondelpark.

Accommodatie – Waar te verblijven?


Ben je al enthousiast geworden over een bezoek aan historisch Amsterdam? Inmiddels weet je meer over de indrukwekkende geschiedenis en de leukste bezienswaardigheden van de stad. Maar waar kun je het beste verblijven? Hieronder vind je drie leuke wijken/gebieden in het centrum van Amsterdam. En wist je dat in deze stad ook het slechtste hotel ter wereld kunt vinden? Oké, klinkt niet aantrekkelijk, maar het is maar één van de vele hotels van Amsterdam…

De Jordaan


Overnachten in een echte Amsterdamse volksbuurt? Dan zit je in de Jordaan helemaal goed. Tijdens de Gouden Eeuw was dit een kleurrijke arbeiderswijk, waar ook de kunstenaar Rembrandt van Rijn woonde. Na de Gouden Eeuw stagneerde de economie van Amsterdam en verviel de Jordaan in armoede.

Tegenwoordig is het een bruisende wijk met leuke kleine straatjes, cafeetjes, mooie grachtenpanden en vooral veel gezelligheid. Stap daarom ook zeker een Jordanese kroeg, zoals Lowietje (Baantjer) binnen om de typische Amsterdamse gezelligheid te ontdekken. Daarnaast vind je hier in de buurt het Anne Frank Huis en de Westerkerk.

Op zoek naar accommodatie in de Jordaan? Kijk hier voor de mogelijkheden.

De 9 straatjes


Steek de Prinsengracht over vanaf de Jordaan en je komt uit bij de 9 straatjes. Schilderachtig mooi wordt het veelal omgeschreven, met leuke charmante winkeltjes, hippe barretjes en gezellige cafeetjes. Een aantal van de 9 straten referen naar de lokale ambacht die hier in de 17e eeuw uitgevoerd werd: het werken met dierenhuiden. Ben je toevallig in de Reestraat, Berenstraat, Huidenstraat, Wolvenstraat? Dan ben je in één van de 9 straatjes. Amsterdammers komen er graag en ook onder toeristen is het bijzonder populair.

Op zoek naar accommodatie in de buurt van de 9 straatjes? Kijk hier voor de mogelijkheden.

Burgwallen Oude Zijde


Een derde interessante wijk in Amsterdam is de Burgwallen Oude Zijde. Dit is namelijk het oudste gedeelte van de stad met een geschiedenis die begon rond 1300. De Oude Kerk uit 1306 is daar een voorbeeld van. Daarnaast kun je hier ook een bezoek brengen aan de Wallen, één van de bekendste prostitutiegebieden ter wereld. Als je in de Burgwallen Oude Zijde verblijft, ben je dichtbij de Dam en het Centraal Station. Het ligt in het centrum van de stad.

Op zoek naar accommodatie in de Burgwallen Oude Zijde? Kijk hier voor de mogelijkheden.

Het Amstel Hotel in Amsterdam
Het Amstel Hotel, het bekendste hotel van Amsterdam gelegen aan de Amstel

Het slechtste hotel ter wereld?


Tot slot zijn er drie hotels die het melden meer dan waard zijn. Dit zijn het Amstel Hotel, Doelen Hotel en het Hans Brinker Budget Hostel. Het Amstel Hotel en het Doelen Hotel blinken uit in elegantie, zijn daardoor ook duurder dan de meeste hotels en kennen een oorsprong van meer dan 125 jaar. Historische gezien interessante accommodatie. Of ga je liever voor het slechtste hotel ter wereld?

Het Hans Brinker Budget Hostel is het tegenovergestelde en adverteert met de mededeling dat ze het slechtste hotel ter wereld zijn. Hoewel de beoordelingen verschillend zijn en niet allemaal negatief, omschrijven enkele mensen de kamers als gevangeniscellen. Positief is dan weer de ligging, op loopafstand van het Leidseplein en het prostitutiegebied. Of is dat laatste dan weer negatief? Gelukkig zijn er nog een heleboel andere opties voor hostels, hotels en guesthouses in Amsterdam.

Vervoer – Hoe kom je er?


Als je de tijd hebt, kun je Amsterdam prima lopend verkennen. Er zijn een paar metrolijnen, waarvan de Noord/Zuidlijn de bekendste is. Echter ontbreekt een goed ondergronds metrosysteem, zoals je dat in Parijs, Londen en Berlijn wel hebt. Dat is ook niet zo makkelijk gebleken, aangezien de Noord/Zuidlijn miljarden heeft gekost en de funderingen van de oude grachtenpanden zwaar op de proef heeft gesteld.

Daarom kun je het beste gebruik maken van de bussen en de trams die naar elke plek in Amsterdam toegaan. Ben je van plan veel gebruik te maken van het openbaar vervoer? Schaf dan een ticket voor het openbaar vervoer aan. Deze zijn 1 tot 7 dagen geldig en je kunt gebruikt maken van alle bussen, trams, metrolijnen en veerboten van het GVB.

Het belangrijkste treinstation van de stad is Amsterdam Centraal Station. Vanaf hier loop je zo het oude centrum binnen en de Dam is lopend prima te bereiken. En anders pak je vanaf het Centraal Station de bus of tram naar jouw volgende bestemming in Amsterdam.

Schiphol is de belangrijkste luchthaven en ligt op ongeveer 25 kilometer ten zuidwesten van dit stad. Vanaf het vliegveld kom je in het centrum van Amsterdam door de trein te nemen. Binnen 25 minuten ben je op het Centraal Station. Het is eventueel ook mogelijk om een bus te pakken, maar deze doen er doorgaans veel langer over.

Schiphol International Airport
Amsterdam Schiphol Airport

Misschien ook interessant?


Heb jij nog tips, opmerkingen of ideeën over deze historische reisgids van Amsterdam? Laat dan gerust hieronder een bericht achter.

Laat een bericht achter

Deze website maakt gebruik van cookies. We nemen aan dat u hier meer akkoord gaat en lees er meer over in het privacybeleid Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Beleid
UA-140023448-1