Anne Frank en het Achterhuis | Het meisje met de grote dromen

by Steven
Gepubliceerd: Laatste update:
Home » Nederland » Amsterdam » Het Anne Frank Huis

Dit is het verhaal van Anne Frank. Zij staat symbool voor het meisje met grote plannen voor de toekomst, maar die niet kon uitvoeren, omdat andere vonden dat ze daar geen recht op had.

Wie een bezoek brengt aan Amsterdam moet zeker een kijkje nemen in het Anne Frank Huis. Dit museum, ook wel het Achterhuis genoemd, is de plek waar de familie Frank meer dan 2 jaar ondergedoken zat, omdat ze anders opgepakt en vermoord zouden worden. En de reden is bekend: de Duitsers gaven de Joden de schuld van alle problemen en moesten uitgeroeid worden.

Een bezoek aan het Anne Frank Huis geeft een triest beeld van een gezin, dat naar Nederland kwam voor de vrijheid, maar het uiteindelijk op Otto Frank na, moest bekopen met de dood. In dit artikel vertel lees je het verhaal van Anne Frank en waarom je het Achterhuis in ieder geval een keer in je leven moet bezoeken…

In dit artikel over Anne Frank en het Achterhuis


Dit artikel over het Achterhuis bevat affiliate links. Dit betekent dat je als je een boeking maakt via één van de links op deze website, ik daar een kleine vergoeding voor krijg. Daar zijn voor jou geen extra kosten aan verbonden!

Het Anne Frank huis aan de Prinsengracht, Amsterdam
Het huis waar de familie Frank meer dan 2 jaar achter een boekenkast onderdook (middelste huis)

Anne Frank – Het leven in Frankfurt


Anne Frank werd geboren op 12 juni 1929 in Frankrijk am Main in Duitsland. Ze was het tweede kind van Otto en Edith Frank. Ze had een drie jaar oudere zus, genaamd Margot. De familie hadden een goed leven. Vader Otto werkte bij het familiebedrijf, de Michael Frank Bank en het contact met buurtgenoten was goed.

Maar het sentiment in Duitsland was aan het veranderen. De beurskrach van 1929 leidde tot een grote werkloosheid in het land. Daarvan profiteerde de NSDAP, de partij van Adolf Hitler. Kreeg deze partij in 1928 nog maar 12 stemmen, in 1930 steeg dit aantal naar 107 van de 577 zetels (en in 1932 naar 280). Adolf Hitler en zijn Nazipartij speelde op ludieke wijze in op de problemen van Duitsland door nationalistische gevoelens aan te wakkeren. Daarbij moesten vooral de Joden het ontgelden. De familie Frank besloot daarom te verhuizen naar Amsterdam.

By Unknown photographer; Website Anne Frank Stichting, Amsterdam, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=64781454

Een gelukkige jeugd in Amsterdam

In 1934 ging de familie Frank wonen in een huis aan het Merwedeplein in Amsterdam. Anne ging naar een Montessorischool en maakte verder een prima jeugd door. Ze speelde veel met vriendinnen in de buurt. Maar haar ouders maakte zich toch zorgen over de situatie in Duitsland. En die zorgen bleken terecht, want op 9 en 10 november 1938 vond in Duitsland de Kristallnacht plaats.

Dit was een met voorbedachte rade georganiseerde actie van de Nazi’s, waarbij opgeroepen werd tot het plunderen en vernietigen van Joods winkels, scholen, ziekenhuizen en begraafplaatsen. Daarbij vielen ook vele gewonden en doden. Leden van de familie Frank wisten te ontkomen en vertrokken naar Nederland of de Verenigde Staten.

De bezetting van Nederland en het onderduiken


Tot 1940 bleef het redelijk rustig in Nederland. Dat veranderde toen Duitsland op 10 mei 1940 Nederland binnenviel. Langzamerhand werden er ook in Nederland anti-Joodse maatregelen ingevoerd door de Duitse bezetter. Zo mochten ze geen bioscopen meer bezoeken en werden ze verplicht onderwijs te volgen op een Joodse school.

In 1942 stelde de Duitsers het verplichten van het zichtbaar dragen van de Jodenster op de jas in. Toen Margot, de oudere zus van Anne een oproep kreeg te komen werken in Duitsland dook de familie onder. Dat gebeurde in het gebouw aan de Prinsengracht, wat we kennen als het Achterhuis. Dit was het bedrijfspand van Opekta, waar Otto Frank de leiding over had. Dit bedrijf handelde in pectine, een vruchtpoeder om jam te maken.

Acht mensen doken onder in het Achterhuis, het gezin Frank bestaande uit 5 personen, de familie Van Pels en een man genaamd Fritz Pfeffer. Anne Frank schreef er driftig op los in haar dagboek, dat ze vlak voor het onderduiken kreeg voor haar verjaardag. Op deze manier heeft zij een goed beeld weten te schetsen hoe het leven in het Achterhuis geweest moest zijn. Haar laatste verhaal dateert van 1 augustus 1944, want op 4 augustus gebeurde hetgeen waar de familie Frank bang voor was…

Westerbork in Drenthe
Kamp Westerbork in Drenthe, waar de familie Frank een maand heeft gezeten, voordat ze op transport werden gezet naar Auschwitz.

De arrestatie, het transport naar de concentratiekampen en de dood


Op 4 augustus werd de familie Frank en Van Pels ontdekt en opgepakt. Hoe dit heeft kunnen gebeuren is niet bekend. Of de beide families zijn verraden of ze zijn per toeval ontdekt toen iemand de boekenkast opende. Ze werden op transport gezet naar kamp Westerbork in Drenthe. Op 3 september ging het transport verder richting Auschwitz. Een saillant detail is dat dit de laatste trein was die zou vertrekken naar Polen. Op dat moment leed Duitsland grote verliezen en was het nog maar een kwestie van tijd, voordat de oorlog definitief verloren was.

Eenmaal aangekomen in Auschwitz werden de mannen en de vrouwen van elkaar gescheiden. Ze werden niet uitgekozen voor de gaskamers, maar het verblijf in het kamp was afschuwelijk. Eind oktober 1944 werden Anne Frank en haar Margot op transport gezet naar concentratiekamp Bergen-Belsen. Moeder Edith bleef achter en zou uiteindelijk overlijden op 6 januari 1945. Maar ook de zussen waren zo erg verzwakt dat ze vlak voor de oorlog overleden in het kamp. Wanneer precies is niet duidelijk, maar het zal in februari of maart 1945 geweest moeten zijn. Van de acht leden overleefde alleen Otto Frank de oorlog.

Hoewel Anne Frank maar een korte periode in Auschwitz verbleef, zo staat dit concentratiekamp in Polen centraal voor alle misdaden die de Nazi’s tijdens hun bewind hebben begaan. Ben je van plan een bezoek te brengen aan Auschwitz-Birkenau? Lees er dan alles over in het artikel Auschwitz-Birkenau | Alle informatie over een bezoek aan de Hel op Aarde

Symbolische graf Anne en Margot Frank in Bergen-Belsen
Een symbolische grafsteen van Anne en Margot Frank in Bergen-Belsen. In werkelijkheid liggen hun resten in een massagraf achter deze zerk.
Otto Frank in 1968
Een foto van Otto Frank uit 1968
By Eric Koch / Anefo – Nationaal Archief, CC BY-SA 3.0 nl, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=31104212

Het dagboek lezen en het Achterhuis bezoeken?


Na de oorlog ontdekte Otto Frank bij terugkomst in het Achterhuis het dagboek van Anne Frank. Hij liet het in 1947 publiceren en het is nu het meest gelezen boek ter wereld. Anne Frank vertelt hierin dat ze dolgraag schrijfster had willen worden. Ondanks dat ze de Tweede Wereldoorlog niet overleefde is ze dat wel geworden. Alleen niet op de manier zoals het eigenlijk had moeten zijn.

Wie een bezoek wil brengen aan het Achterhuis doet er goed aan eerst dit dagboek te lezen. Zo heb je alvast een beeld van hetgeen hier in het huis aan de Prinsengracht afspeelde.

Praktische informatie over het Anne Frank Huis


Hoe kom je er? Het Achterhuis ligt aan de Prinsengracht op loopafstand van de Westerkerk. Vanaf het Centraal Station kun je het beste tram 13 of 17 pakken en uitstappen bij halte Westermarkt.

Tickets: Let op! Tickets zijn alleen online verkrijgbaar. Elke ochtend rond 9 uur gaan twintig procent van de kaarten in de verkoop voor die dag. Het is ook mogelijk om vooruit te boeken. Kijk op de website van het Anne Frank Huis voor meer informatie.

Openingstijden: Van maandag tot en met vrijdag is het museum geopend van 9.30 tot 16.30 uur. In het weekend van 9.00 tot 19.00 uur.

Heb jij nog tips of opmerkingen over het Anne Frank Huis? Laat dan gerust hieronder een bericht achter

Handige Websites Anne Frank Huis & Amsterdam


Laat een bericht achter

Deze website maakt gebruik van cookies. We nemen aan dat u hier meer akkoord gaat en lees er meer over in het privacybeleid Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Beleid
UA-140023448-1