Doen in Limburg! Maak deze wandeling door kloosterdorp Steyl

by Steven
Gepubliceerd: Laatste update:
Home » Nederland » Wandeling door Steyl

Een vakantie in Limburg afsluiten in Steyl? Of gewoon een dagje naar dit bijzondere kloosterdorp aan de Maas?

Steyl, gelegen ten zuiden van Venlo is bijzonder vanwege zijn kloosters, prachtige tuinen, interessante musea en bijzondere grotten. En dat allemaal dankzij Anton Janssen, de Duitse priester die in 1875 naar Steyl kwam en er een missieseminarie stichtte. Sindsdien is dit het kloosterdorp van Limburg.

Ben je van plan binnenkort naar Limburg af te reizen? Maak dan deze bijzondere wandeling en ontdek alle leuke plekjes van het prachtige kloosterdorp Steyl…

*Dit artikel is ook beschikbaar in het Engels (Steyl Travel Guide)

Het uitzicht op het Missiehuis St. Michaël aan de Maas

In deze reisgids over Steyl


Handige links Steyl, Limburg


Dit artikel over Steyl bevat affiliate links. Dit betekent dat je als je een boeking maakt via één van de links op deze website, Travel4history daar een kleine vergoeding voor krijgt. Daar zitten geen extra kosten aan verbonden!

Geschiedenis – Wat maakt Steyl historisch gezien interessant voor een bezoek?


Voordat Steyl een kloostergemeenschap werd was het een bloeiend handelsstadje. Veel lokale handelaren profiteerden van de ligging aan de Maas. Zo was de handel in wijn en steenkool erg populair in Steyl. Vooral in de achttiende eeuw bracht dit veel welvaart. In die tijd werden een paar mooie landhuizen gebouwd, waaronder het woonhuis van de Duitse koopmansfamilie Moubis aan de Maas. Dit gebouw bestaat nog steeds, maar is nu privébezit en dus niet van binnen te bewonderen.

Grote veranderingen vonden plaats toen de bisschop Arnold Janssen (1837-1909) in 1875 naar Steyl kwam en hier een missieseminarie stichtte. Hij werd daartoe gedwongen, omdat het vanwege politieke redenen in Duitsland onmogelijk was daar een klooster te stichten.

De tombe van Arnold Janssen in de Benedenkerk
De tombe van Arnold Janssen in de Benedenkerk van het Missiehuis St. Michaël

Tot aan zijn dood in 1909 verbleef hij in Steyl en was hij voorman van het ‘Gezelschap van het Goddelijke woord‘, gevestigd in het Missiehuis St. Michaël. Daarnaast was hij medeoprichter van een paar andere congregaties en het aantal volgelingen over de wereld steeg aanzienlijk.

Vandaag de dag kent de Arnold Jansen familie meer dan 10.000 volgelingen en dat is best bijzonder te noemen. Arnold Janssen ligt begraven in de kapel van het Missiehuis St. Michel aan de oevers van de Maas. En dit is tevens ook de start van een mooie wandeling door Steyl.

Een map van Steyl met alle bezienswaardigheden
Een kaart van Steyl met alle bezienswaardigheden en horeca van het dorp. Nummer 11, het Ketelhuis bevindt zich links van nummer 12.

De wandeling en de bezienswaardigheden van Steyl


In Steyl, een dorp van ongeveer 3.500 inwoners kun je prima een hele dag vermaken. De beste tip over dit kloosterdorp in Limburg? Koop een boekje van de wandeling door Steyl in de kerk van het Missiehuis St. Michaël. Bij de entree van de kerk die leidt naar de tombe van Arnold Janssen vind je deze complete gids met een route en alle informatie over de bezienswaardigheden van dit kloosterdorp. Deze gids kost € 1,50 per stuk.

Gelukkig is er ook nog een andere optie: pak de telefoon erbij en loop de route met de onderstaande digitale kaart in de hand. Een korte samenvatting van de bezienswaardigheden lees je verder in dit artikel.

Klik op de kaart voor de wandeling. Er opent een nieuw scherm naar Google My Maps. Vanaf hier kun je deze route lopen met de telefoon in de hand. In het zijscherm (legenda, links) vind je meer historische informatie over Steyl.

De kloosters van Steyl


In totaal vind je 3 kloosters in Steyl. Dit zijn het Missiehuis St. Michaël, het Heilig Hartklooster en het Heilige Geestklooster. Vroeger stonden hier ook nog het Sint Gregorklooster en het Sint-Jozefklooster.

Het Sint-Jozefklooster was gevestigd in het 18-eeuwse landhuis van de familie Moubis. Toen de zusters in 1994 vertrokken kwam in het gebouw in privébezit. In het gebouw van het vroegere Sint Gregorklooster is nu o.a. het Missiemuseum gevestigd.

De kapel van het Heilig Hartklooster met de sarcofaag van de medestichters van de Vereniging van de Missiezusters

Deze kloosters zijn maar beperkt open, aangezien ze nog steeds bewoond worden door monniken en/of nonnen. In het Missiehuis St. Michaël kun je een bezoek brengen aan de tombe van Arnold Janssen. In het Heilig Hartklooster mag je een kijkje nemen in de kapel waar de sarcofagen te vinden zijn van Maria Helena Stollenwerk en Josefa Hendrina Stenmanns, de medestichteressen van de Vereniging van de Missiezusters.

Het Heilige Geestklooster is gewijd aan de congregatie der Dienaressen van de H. Geest van Altijddurende Aanbidding. Een bezoek is alleen mogelijk aan de kapel aan de rechterkant van het gebouw. In het Heilige Geestklooster wonen 30 nonnen die ook wel de roze zusters worden genoemd, vanwege de roze kleding die ze dragen.

Het Heilig Geestklooster in het kloosterdorp Steyl
Het Heilige Geestklooster

De kloostertuinen en de grotten


Alles in Steyl heeft een religieus karakter. Naast de mooie kloosters vind je hier ook kloostertuinen met mooie religieuze beelden en een paar bijzonere Lourdesgrotten. En ook deze grotten zijn versierd met religieuze objecten en beelden. Neem ook zeker een kijkje in de grotten met beelden van Jezus en Maria.

Bij het centrale plein van Steyl, te vinden bij het Missiemuseum bevindt zich de Botanische Tuinen Jochumhof. Tegen een klein tarief kun je er een bezoek aan brengen. De tuin is vernoemd naar Peter Jochum, een missiepater die hier toekomstige missionarissen liet kennismaken met tropische planten. Dan waren ze in ieder geval goed voorbereid voor de reis naar verre landen!

De Lourdesgrot in de kloostertuin, Limburg
In de kloostertuinen vind je een aantal grotten, waaronder deze Lourdesgrot.

De begraafplaats van Steyl


De begraafplaats van Steyl vond ik zelf heel bijzonder. Het ligt mooi gelegen in de kloostertuin en is te vinden, nadat je het Ketelhuis en de Heilige Hartheuvel bent gepasseerd. Deze begraafplaats en de kloostertuin zijn onderdeel van het Missiehuis St. Michaël. De vele kruizen, de mooie monumenten, de prachtige ligging en de oorverdovende stilte maakt deze begraafplaats tot een plek waar je zeker een kijkje moet nemen.

Ook vind je hier een memorial voor de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, waaronder Paul Windhuizen (1892-1945). Hij was pastoor en verzetsstrijder. In 1944 werd hij door de Duitsers opgepakt en uiteindelijk naar concentratiekamp Buchenwald in Duitsland getransporteerd. Daar overleed hij op 28 maart 1945.

De mooie begraafplaats in Steyl, Limburg
De prachtige begraafplaats van Steyl in één van de kloostertuinen

De musea van Steyl


Het zal je niet verbazen, maar Steyl heeft ook een Missiemuseum. Het werd opgericht in 1931 en huisvest een groot aantal objecten die door missionarissen over de hele wereld zijn verzameld. Ook vind je hier de kleding van twee paters uit Steyl die rond 1900 tijdens de Bokseropstand in China (1899-1901) omkwamen. De bloedsporen zijn nog terug te zien op hun gewaad.

Andere musea waar je een bezoek aan kunt brengen zijn het Limburgs Schutterij Museum, het Wereldpaviljoen en het Ketelhuis. Het Limburgs Schutterij Museum herbergt een collectie uniformen en attributen van schutterijen, het Wereldpaviljoen richt zich vooral op jonge kinderen en het contact met de wereld en het Ketelhuis zorgde voor de elektriciteit van de kloosters. Tijdens de route kom je sowieso langs het Ketelhuis en op het eind ook het Wereldpaviljoen.

Dit zijn de hoogtepunten van deze bijzondere wandeling door Steyl. Zelf heb ik geen museum bezocht maar een goede toevoeging aan deze wandeling is zeker het Missiemuseum. Meer informatie of alle bezienswaardigheden vind je in de digitale wandeling.

Het Missiemuseum in Steyl
Het Missiemuseum in Steyl

Accommodatie – Overnachten in het kloosterdorp Steyl?


Steyl is een dorp van 3.500 inwoners en het is niet verwonderlijk dat er weinig hotels of guesthouses te vinden zijn. Een van de weinige accommodaties is Bed & Breakfast Aubergine Dineren & Logeren.

Verder vind je op 1 kilometer ten oosten vind je het romantische Bilderberg Château Holtmühle. Dit is een authentiek kasteel met alle gemakken voorzien: sauna, zwembad en fitness. Ideaal om in dit romantische kasteel te overnachten en de wandeling door kloosterdorp Steyl te maken. Uiteraard is het ook mogelijk een stedentrip naar Venlo te maken en een bezoek te brengen aan dit leuke plaatsje aan de Maas.

Op zoek naar accommodatie in Steyl/Venlo? Kijk hier voor de mogelijkheden

Brasserie 't Vaerhoes in het kloosterdorp Steyl in Limburg
Op zoek naar een plek om te eten? Brasserie ’t Vaerhoes ligt aan het centrale plein, tegenover het Missiemuseum van Steyl.

Vervoer – Hoe kom je in Steyl?


Tot slot, de beste manier om in Steyl te komen is met de auto. Het ligt 10 kilometer ten zuiden van Venlo en is te bereiken via de A73. Tegenover het Missiehuis St. Michäel kun je gratis parkeren en het plaatsje ontdekken.

Met het openbaar vervoer pak je bus 66 vanaf het treinstation in Venlo naar Tegelen. Bij de halte Heijskampstraat stap je uit en is het ongeveer 15 minuten lopen naar het centrum van Steyl. Kijk op de website van Connexxion voor meer informatie over vertrektijden.

Tussen 1888 en 1918 reed er tussen Venlo en Steyl een tram vanwege de populariteit van het kloosterdorp onder Duitsers. Helaas is van deze historische verbinding niet veel meer over.

Misschien ook interessant?


Laat een bericht achter

Deze website maakt gebruik van cookies. We nemen aan dat u hier meer akkoord gaat en lees er meer over in het privacybeleid Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Beleid
UA-140023448-1