Het Witte Stadje? Ontdek het prachtige Thorn in Limburg

by Steven
Gepubliceerd: Laatste update:

Thorn is het witte ‘stadje’ van Nederland. Dit dorp van 2.500 inwoners ligt tegen de Belgische grens in de provincie Limburg en is bekend vanwege de witte huizen in het historische centrum.

Bijna alles is witgeschilderd, behalve de kerk en de daken. Hoe is dat zo ontstaan? En waarom is Thorn een superleuke bestemming voor een dagtrip in Limburg?

In deze reisgids lees je meer over de bijzondere geschiedenis van dit witte stadje en kom je meer te weten over de leukste bezienswaardigheden. Op naar Thorn…!

Booking.com

In deze reisgids over ThornDit artikel over Thorn maakt gebruik van affiliate links. Dit betekent dat je als je een boeking maakt via één van de links op deze website, Travel4history daar een kleine vergoeding voor krijgt. Dat kost jou in ieder geval niks extra!

Restaurant en kerk in het witte stadje Thorn in Limburg
Alles in Thorn is wit, behalve de daken en de kerk (en bomen, bankjes, prullenbak, bestrating…)

Geschiedenis – Hoe Thorn wit werd…


Rond het jaar 1000 werd er door graaf Ansfried in Thorn een abdij gesticht. Rond 1200 zou deze uitgroeien tot een wereldlijke stift, een kloostergemeenschap met een sterke invloed in de regio en waar orderegels vrijzinnig werden geïnterpreteerd. Thorn was een stadje waar vooral adellijke mensen woonden. Was je ongehuwd dan trad je toe tot de stift, was je wel getrouwd dan woonde je buiten de kloostermuren.

De Abdij van Thorn groeide zelfs uit tot een abdijvorstendom (1150-1794) binnen het Heilige Roomse Rijk (962-1806). Dit ministaatje, dat bestond uit 50 m2 had daardoor een bijzondere bestuursmacht. In de dertiende eeuw kreeg het stadje een stadsrechten en werd er gewerkt aan de bouw van een omwalling. In 1645 gingen veel huizen verloren door een stadsbrand.

Aan het einde van de achttiende eeuw vond de grote renovatie van Thorn plaats. Door de Franse overheersing rond 1795 verlieten veel adellijke families het stadje. Arme gezinnen bleven achter, maar werden door de Fransen geconfronteerd met belastingen op basis van grootte van de ramen.

Aangezien ze dat niet konden betalen besloten de inwoners de ramen deels dicht te metselen. Daarna schilderden ze de huizen wit met als doel “littekens van de armoede” te verbergen. En zo kreeg Thorn de status van het ‘witte’ stadje en is het sindsdien erg geliefd onder kunstenaars en toeristen.

De witten huizen van het witte stadje in Limburg

Bezienswaardigheden in Thorn – Wat te zien en doen?


Thorn leent zich heel goed voor het maken van een prachtige wandeling langs de witte huizen. Bij de plaatselijke VVV kunnen ze je helpen met een leuke wandelroute door het stadje. De VVV is gevestigd in hetzelfde gebouw als het Gemeentemuseum, ten westen van de Abdijkerk.

Ook kunnen ze je informeren over fietsroutes in de omgeving en is dit een plek voor het kopen van streekproducten. Sla deze bezienswaardigheden zeker niet over als je een bezoek gaat brengen aan het witte stadje.

Het gemeentemuseum het Land van Thorn

Gemeentemuseum het Land van Thorn


Een goed begin van een wandeling door het witte stadje is een bezoek brengen aan het Gemeentemuseum het Land van Thorn. Hier kom je alles te weten over de interessante geschiedenis van dit ooit adellijke plaatsje in Limburg.

Daarnaast zijn er ook tijdelijke exposities van regionale kunstenaars en bij de VVV kun je alle informatie krijgen over een leuke wandeling door Thorn. Met de museumkaart is een bezoek geheel gratis, anders zijn de kosten € 3,50 per persoon. Kijk op de website van het Gemeentemuseum voor meer informatie.

Sint Michaëlskerk of Stiftkerk

Sint Michaëlskerk of Stiftkerk


Bijna alles in Thorn is wit, behalve de kerk. Maar deze hoefde ook niet wit geschilderd te worden, want er woonden geen mensen in. De Sint Michaëlskerk, ook wel de Stiftkerk genoemd is één van de weinige overblijfselen van het oude Abdijvorstendom.

Hoewel… het gebouw is ooit herbouwd en zeker een aantal keer gerenoveerd. Maar toch blijft het een interessant gebouw, maar van binnen misschien nog wel meer. Vooral de crypte en het hoofdaltaar zijn prachtig. Een bezoek aan de kerk is niet gratis (€3,50), maar wel met een museumjaarkaart.

Een geit in Thorn, Limburg

Restanten van de Abdij van Thorn


Tot slot vind je in het witte stadje veel kanunnikenhuizen, kerkjes en andere rijksmonumenten. Zoals gezegd is het een aanrader om een wandelroute te bemachtigen om meer te weten te komen over de geschiedenis van diverse gebouwen. Ook kom je er zo achter wat nog restanten zijn van de oude Abdij uit de 12de eeuw.

Veel overblijfselen zijn er niet, omdat het grootste gedeelte van de abdij in 1797 gesloopt werd. Wat wel nog overeind staat zijn een aantal muren van het complex en de voormalige abdijkeuken.

Begraafplaats en restaurants in het Witte Stadje
Een aantal leuke restaurantjes vind je langs de begraafplaats van Thorn. Dat klinkt misschien niet erg aantrekkelijk, maar er staat een muur omheen en het straatje achter de heg is levendig en gezellig

Accommodatie – Waar te verblijven?


Thorn is een stadje van 2.500 inwoners. Desondanks is het ontzettend populair bij toeristen die een dagje de witte binnenstad willen bezoeken. Overnachten doen ze meestal in de omgeving. Maar wil jij nachtje (of meer) overnachten in Thorn, dan weet je in ieder geval één ding zeker: Het hotel of Bed & Breakfast bevindt zich in een wit gebouw.

Bed & Breakfast Het Kapelhuis bevindt zich in een historisch pand dat gebouwd werd in 1675. Het diende als huis van een geestelijke die het naastgelegen Kapel onder de Linden bediende. Beide gebouwen waren tot het einde van de 18de eeuw eigendom van de stift. In het gebouw hebben enkele belangrijke geestelijken gewoond en sinds kort is het mogelijk hier te overnachten. B&B Het Kapelhuis bevindt zich op 1 kilometer ten noorden van het historische centrum van Thorn.

Kijk hier voor accommodatie in het witte stadje Thorn

Eten & Drinken: Rondom de Sint Michaëlskerk in het centrum van Thorn vind je een aantal leuke restaurantjes. Een daarvan is De Pannekoekenbakker. Een verdere uitleg is overbodig, maar ze hebben er ook heerlijke Limburgse vlaai. In dezelfde straat vind je nog meer prima restaurantjes of cafés.

De Pannekoekenbakker in het Witte Stadje Thorn
De Pannekoekenbakker in Thorn, waar ze niet alleen pannenkoeken hebben, maar ook heerlijke vlaai.

Vervoer – Hoe kom je er?


De beste manier om in Thorn te komen is met de auto. Ten zuiden van het historische centrum, richting de oevers van de Maas bevindt zich een parkeerplaats waar je voor een paar euro een hele dag mag staan. Vanaf daar is het ongeveer 10 minuten lopen naar het historisch centrum.

Met het openbaar vervoer kun je het beste de trein naar Roermond nemen. Vanaf Roermond is het ongeveer 25 minuten met bus 73 richting Weert. Deze bus rijdt 1 keer per uur. Kijk op de website van Connexxion voor meer informatie.

Misschien ook interessant?


Heb je nog meer tips, ideeën of opmerkingen over Thorn in Limburg? Laat gerust hieronder een bericht achter!

Handige websites Thorn, Limburg


Laat een bericht achter

Deze website maakt gebruik van cookies. We nemen aan dat u hier meer akkoord gaat en lees er meer over in het privacybeleid Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Beleid
UA-140023448-1