Waitangi Treaty Grounds: Waar Nieuw-Zeeland een Staat werd

by Steven
Gepubliceerd: Laatste update: Leestijd: 5 minuten

De Waitangi Treaty Grounds is een historische attractie in Nieuw-Zeeland. Dit is namelijk de plek waar Nieuw-Zeeland op 6 februari 1840 officieel onafhankelijk werd van Groot-Brittannië.

In het Treaty House, één van de bezienswaardigheden op het terrein tekenden James Busby (1802- 872) en enkele Maori-stamhoofden het verdrag. Sinds 1975 is Waitangi Day een officiële feestdag in Nieuw-Zeeland en vinden er elk jaar vieringen plaats op de Waitangi Treaty Grounds. Wie meer van de geschiedenis van Nieuw-Zeeland wil weten moet absoluut een bezoek brengen aan deze plek. Op naar de Waitangi Treaty Grounds …!

De ingang van de Waitangi Treaty Grounds in Nieuw-Zeeland
Bij de ingang van de Waitangi Treaty Grounds staat een Maori je al op te wachten…

In dit artikel over de Waitangi Treaty Grounds


Handige websites Paihia, Bay of Islands & Nieuw-Zeeland


Deze reisgids over de Waitangi Treaty Grounds bevat affiliate links. Dit betekent dat je als je een boeking maakt via één van de links op deze website, ik daar een kleine vergoeding voor krijg. Dit kost je overigens niks extra!

De Nederlandse ontdekkingsreiziger Abel Tasman ontdekte Nieuw-Zeeland
De Nederlandse ontdekkingsreiziger Abel Tasman

De geschiedenis van Nieuw-Zeeland als natie begint hier…


Hoewel Nieuw-Zeeland een Britse kolonie werd en nog steeds onderdeel is van het Britse Gemenebest, was het de Nederlander Abel Tasman (1603-1659) die in 1642 als één van de eerste Europeanen het land ontdekte.

Bij aankomst op de kade werd hij door de lokale bevolking, de Maori met trompetgeschal ontvangen, niet wetende wat dat betekende. Elkaar verstaan deden ze niet, maar toen de volgende dag 4 van Tasman’s mensen werden gedood was de boodschap duidelijk. Tasman vertrok, verkende de eilanden en kwam er nooit meer terug…

Meer dan 100 jaar later was het de Britse zeevaarder James Cook (1728-1779) die tijdens zijn eerste expeditie in 1770 aankwam in Nieuw-Zeeland. In tegenstelling tot Tasman was hij veel positiever over dit gebied en claimde hij het als kolonie van Groot-Brittannië. Ook zijn verhouding met de Maori was iets beter dan Tasman had met de lokale bevolking. Maar de Europeanen stonden niet te springen om zich hier te vestigen…

De Britse ontdekkingsreiziger James Cook
De Britse ontdekkingsreiziger James Cook

Het verdrag van Waitangi?


Aan het begin van de 19e eeuw vonden er grote veranderingen plaats in Nieuw-Zeeland. Handelaren, missionarissen en walvisjagers kwamen naar Nieuw-Zeeland toe en gaven zich over aan drank en prostitutie.

Rond 1840 woonden er ongeveer 2.000 Europeanen in het land tegen 115.000 Maori en de verhouding leek steeds slechter te worden, onder andere door conflicten over landverdelingen die de Europeanen toe-eigenden. Tijd voor een overeenkomst die we nu kennen als het verdrag van Waitangi…

Maar voordat het Verdrag van Waitangi getekend werd, was het de Declaratie van de Onafhankelijkheid van Nieuw-Zeeland in 1835 wat er aan voorafging. Hierbij waren noordelijke Maori-stamhoofden en de Britse gezant voor Nieuw-Zeeland, James Busby bij betrokken. Maar het was vooral een boodschap aan de Fransen, die van plan waren Nieuw-Zeeland te koloniseren.

De tekst van de Waitangi Treaty Grounds

Op 5 februari 1940 kwamen Maori-stamhoofden en James Busby samen in Waitangi. De Maori kregen bescherming van Engeland en in ruil daarvoor kon de Britse koningin Victoria land kopen in ruil voor privileges voor de Maori.

In de decennia die volgden ontstonden er conflicten die vooral te wijten waren aan de juiste interpretatie van het Verdrag, dat zowel in het Maori als Engels opgesteld werd. De Maori dachten dat heel Nieuw-Zeeland aan hun toe behoorden, de Engelsen waren van mening dat dit alleen gold voor de gebieden die ze op dat moment in hun bezit hadden. En nog steeds is er controverse over de juiste interpretatie.

Desondanks wordt 6 februari 1840 gezien als de dag waarop Nieuw-Zeeland als staat is ontstaan. Sinds 1974 is het een nationale feestdag onder de naam Waitangi Day.

James Busby, Brits gezant in Nieuw-Zeeland
Ter herinnering aan James Busby en zijn vrouw Agnes

Bezienswaardigheden van de Waitangi Treaty Grounds


Als je meer wilt weten over de geschiedenis van Nieuw-Zeeland als staat dan ben je bij de Waitangi Treaty Grounds op het juiste adres. Trek er gerust een paar uurtjes voor uit, want een aantal dingen moet je zeker niet overslaan. Hieronder een aantal leuke en interessante bezienswaardigheden.

De vlaggen van de Maori, Nieuw-Zeeland en Groot-Brittannië
De vlaggen van Nieuw-Zeeland, Groot-Brittannië en de Maori

Te Kōngahu Museum of Waitangi


Sinds 2016 kun je een bezoek brengen aan het Te Kōngahu Museum of Waitangi. Wil je meer weten over de achtergronden van dit verdrag dan dat je in dit artikel kunt vinden, breng dan zeker een bezoek aan dit interactieve museum.

Te Wao Nui o Tāne


Nadat je een bezoek gebracht hebt aan het Te Kōngahu Museum of Waitangi kom je terecht in Te Wao Nui o Tāne, oftewel het Rijk van Tāne. Hier kom je meer te weten over de prachtige flora en fauna van Nieuw-Zeeland, waaronder 2 camelia bomen die door de familie Busby in 1833 geplant zou zijn.

Britse gezant in Nieuw-Zeeland, James Busby
Daar zit ie dan: James Busby, Brits gezant en ondertekenaar van het Verdrag van Waitangi

Treaty House of Busby House


De belangrijkste plek om te bekijken is het huis waar de Maori-stamhoofden en de Brit James Busby het verdrag ondertekenden. In 1834 was hij de eerste Britse gezant die op deze plek woonde en zijn kantoor. Ook was het in 1834 dat de Maori hier hun eerste vlag en was dit tevens de plek waar de Declaratie van de Onafhankelijkheid werd getekend. In de kamers vind je informatie over deze gebeurtenissen.

Het Treaty House, waar James Busby verbleef
Het Treaty House, waar het Verdrag van Waitangi werd ondertekend.

Maori War Canoe


De grootste oorlogskano, ook wel Ngātokimatawhaorua genoemd staat hier op het terrein onder een afdak. De Waka (de kano) speelt een belangrijke rol in de cultuur van de Maori en deze is gebouwd naar aanleiding van het 100-jarig bestaan in 1940 van het Verdrag van Waitangi. Elk jaar wordt op 6 februari de Waka gebruikt om de feestelijkheden omtrent deze dag te vieren. De kano is ongeveer 38 meter land en gemaakt van Kauri bomen met goedkeuring van Tāne Mahuta, de Māori-god van het bos.

Een oorlogskano van de Maori
De Waka, een oorlogskano van de Maori

Te Rau Aroha Museum


Naast het Te Kōngahu Museum of Waitangi kun je ook een bezoek brengen aan het Te Rau Aroha Museum. Dit museum vertelt het verhaal van de The 28 (Māori) Battalion. Tijdens de Tweede Wereldoorlog (1939-1945) vertrokken zij naar het Midden-Oosten en Europa om te vechten tegen de Duitse en Italiaanse bezetters. HEt bestond uit ongeveer 800 mensen, onderverdeeld in 5 divisies. Het museum vertelt het verhaal van de familie en de slachtoffers.

Culturele voorstelling van de Maori in Nieuw-Zeeland
De culturele voorstelling van de Maori

Te Whare Rūnanga + culturele voorstellingen


Te Whare Rūnanga is een ontmoetingsplaats in typische Maori stijl. Dit gebouw werd in 1940 gebouwd en is gemaakt van hout en andere natuurlijke materialen. Samen met het Treaty House belichamen de twee het partnerschap tussen de Britse Kroon en de Maori.

Een aantal keer per dag kun je een culturele voorstelling bijwonen van de Maori. Vergeet dit zeker niet, want het is een unieke ervaring om de cultuur van de lokale bewoners te ontdekken.

De Waitangi Treaty Grounds langs de kust van Nieuw-Zeeland
De Waitangi Treaty Grounds, prachtig gelegen aan de Bay of Islands

Praktische informatie voor een bezoek aan de Waitangi Treaty Grounds


De Waitangi Treaty Grounds is een unieke plek om de geschiedenis van het land te ontdekken. Het terrein is dagelijks geopend van 9 tot 6 in de maanden november tot en met maart. De rest van het jaar tussen 9 en 5. Toegang tot het terrein kost $50 Nieuw-Zeelandse dollar.

Overnachten nabij de Waitangi Treaty Grounds? Boek een hotel of hostel in Paihia

Hoe kom je er?


De beste manier om de Waitangi Treaty Grounds te bereiken is met een huurauto. Vanaf Auckland doe je er ongeveer 3 uurtjes over. Op zoek naar een huurauto? Zelf heb ik een huurauto geboekt bij Sunny Cars. Deze verhuurder is iets duurder dan normaal, maar alles is netjes geregeld en je hebt de All-in autohuur volgens Sunny Cars.

Misschien ook interessant?


Heb jij nog tips, ideeën of opmerkingen over Waitangi Treaty Grounds in Nieuw-Zeeland? Laat dan gerust hieronder een bericht achter.

Laat een bericht achter

Deze website maakt gebruik van cookies. We nemen aan dat u hier meer akkoord gaat en lees er meer over in het privacybeleid Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Beleid
UA-140023448-1