Ontdek Salzburg | De Ultieme Historische Reisgids

by Steven
Gepubliceerd: Laatste update:
Home » Oostenrijk » Salzburg Reisgids – Historie, Bezienswaardigheden & Reistips

Salzburg is sprookjesachtig mooi! Met zijn imposante historische burg op de Hohensalzburg en de prachtige barokke gebouwen behoort Salzburg tot één van mijn favoriete steden binnen Europa. En daarnaast is het de geboortestad van Wolfgang Amadeus Mozart, dankt de stad zijn naam aan de grote hoeveelheid zout die hier te vinden is en had de familie Von Trapp een grote connectie met de stad. Kortom, Salzburg leent zich uitstekend voor een bijzondere historische stedentrip.

Hoe is Salzburg ontstaan, zoals we het nu kennen? Wie was die familie Von Trapp eigenlijk? En wat kun je er allemaal zien en doen? In deze reisgids ontdek je de historische hoogtepunten van de stad die ook wel het Rome ten noorden van de Alpen genoemd wordt: Salzburg.

In deze reisgids over Salzburg


De Festung Hohensalzburg in het centrum van de stad
De Festung Hohensalzburg

Handige websites stedentrip Salzburg & Oostenrijk


Deze reisgids over Salzburg bevat affiliate links. Dit betekent dat je als je een boeking maakt via één van de links op deze website, Travel4history daar een kleine vergoeding voor krijgt. Dit kost je overigens niks extra!

Geschiedenis van Salzburg – Dit is wat je moet weten…


Geschiedenis: Rupert van Salzburg, stichter van de stad
De bisschop Rupert van Salzburg, stichter van de stad

Salzburg is uiteraard de stad van Wolfgang Amadeus. Maar in de eerste eeuw na Christus behoorde deze stad tot één van de belangrijkste steden van het Romeinse Rijk ten noorden van de Alpen. Maar het is officieel de monnik Rupert van Salzburg die gezien wordt als de stichter van de stad toen hij hier tussen 697 en 720 bisschop was. In 739 werd het bisdom Salzburg gesticht en in 798 werd het zelfs verheven tot aartsbisdom (tot begin 19e eeuw). Lange tijd behoorde de stad tot het Heilige Romeinse Rijk, maar in 1328 weekte het zich los van Beieren.

In opdracht van de aarsbisschoppen kwam in 1077 de Festung Hohensalzburg tot stand. Tot op de dag van vandaag behoort deze tot één van de best bewaarde kastelen van Europa. Het is maar één keer belegerd, tijdens de Duitse Boerenopstand van 1525. Het is ook in deze periode dat Salzburg last kreeg van de Reformatie, de tweedeling in de kerk tussen protestanten en katholieken.

Toen aan het einde van de 16e eeuw de Contrareformatie werd ingezet kreeg de stad zijn huidige karakter. Aartsbisschop Wolf Dietrich von Raitenau nodigde Italiaanse bouwmeesters uit en het barokke uiterlijk van de stad is aan deze bisschop te danken. In 1816 kwam na het Congres van Wenen Salzburg in handen van het Habsburgse Rijk en werd daarmee definitief onderdeel van Oostenrijk.

Tot slot: de regio Salzburg is al eeuwen verbonden met het ‘witte goud’, zout. De stad heeft door dit product een grote welvaart gekregen en dankt daar aan ook zijn naam.

Bezienswaardigheden in Salzburg – Wat te zien en doen?


Wat maar weinig mensen weten is dat de stad Salzburg zich ideaal leent voor een stedentrip. Er valt genoeg te zien en doen. Trek daarom minimaal 3 dagen uit, maar liever 4 om de stad goed te ontdekken. De beste reistijd is tussen mei en september met gemiddelde temperaturen tussen 15 en 25 graden. Maar ook in de overige maanden is het prima te doen, maar bedenk wel dat de temperatuur in januari en februari rond het vriespunt ligt.

Op zoek naar de leukste bezienswaardigheden van de stad? Hieronder vind je een aantal interessante plekjes met vooral veel geschiedenis…

Ben je van plan veel van de stad te gaan zien? Schaf dan de Salzburg Card aan. Deze is 24, 48 of 72 uur geldig en je krijgt gratis toegang tot vele bezienswaardigheden. Daarnaast kun je ook gratis gebruik maken van het openbaar vervoer en krijg je korting op evenementen en theaterbezoek.

De Hohensalzburg in Oostenrijk
De indrukwekkende Hohensalzburg

1. Beklim de Festung Hohensalzburg


Niet te missen is de Festung Hohensalzburg. Karakteristiek op vele panoramafoto’s is dit prachtige fort uit de 11e eeuw. Ooit het woonhuis van vele bisschoppen is dit één van de best bewaarde kastelen van Europa. Het is een aanrader een ticket te kopen en de vertrekken van de vesting te bekijken. Die zijn namelijk best indrukwekkend te noemen.

Daarnaast kom je meer te weten over de geschiedenis van Salzburg en heb je een prachtig uitzicht over de stad en de omgeving. Zeker doen dus! Het is een kleine klim omhoog of pak het treintje omhoog.

Het geboortehuis van Wolfgang Amadeus Mozart
Het geboortehuis van Wolfgang Amadeus Mozart in de Getreidegasse

2. Bezoek het geboortehuis en het Woonhuis van de familie Mozart


Het geboortehuis van de bekendste componist ter wereld staat in de Getreidegasse in Salzburg. Dit is de plek waar Wolfgang Amadeus Mozart op 27 januari 1756 als zevende kind van de familie ter wereld kwam. Ze woonden hier tot 1773 en van de zeven kinderen overleefden alleen Mozart en zijn zus Nannerl de kindertijd. Sinds 1880 is er in dit huis het museum over zijn leven gevestigd, waar je o.a. zijn viool waar hij Die Zauberflöte op speelde kunt zien.

Aan de andere kant van de rivier kun je een bezoek brengen aan het latere woonhuis van Wolfgang Amadeus Mozart. Tussen 1773 en 1783 woonde de familie hier in het huis dat stukken groter was dan het geboortehuis van Mozart. Tegenwoordig is het een museum met vooral veel informatie over het leven van de componist. Zelf heb ik deze plek niet bezocht, aangezien het geboortehuis al veel vertelt over zijn leven. Maar ben je liefhebber van klassieke muziek en voornamelijk van Mozart, dan moet je hier zeker een kijkje komen nemen.

De Dom van Salzburg
De mooie barokke kathedraal van Salzburg aan het Domplatz

3. Bezichtig de Dom van Salzburg


Deze bijzondere basiliek stamt uit het jaar 1611, maar de geschiedenis van deze plek gaat terug naar het jaar 774. Toen werd op deze plek de eerste basiliek gebouwd, meer dan 50 jaar na de dood van de stichter van de stad, Rupert van Salzburg. De kerk is gewijd aan zowel Rupert als aan Virgillius, een Ierse monnik die tussen 745 en 784 bisschop was in de stad.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog raakte het gebouw zwaar beschadigd, maar al snel volgde de restauratie. In één van de gebouwen naast de Dom kun je een bezoek brengen aan het Dom Museum met schatten uit de periode 800 tot 1800.

Het mooie interieur van de Dom van Salzburg
Het interieur van de kathedraal

4. Benedictijnerabdij Stift Peter, het oudste klooster van Oostenrijk


De abdij van St. Peter is het oudste klooster van Oostenrijk. Het werd in 697 gesticht door Rupert van Salzburg en herbergt teven de oudste bibliotheek van het land. Hier liggen 800 bijzondere manuscripten en is alleen op afspraak te bezichtigen. Daarnaast behoort het nabijgelegen kerkhof tot het oudste van het land en liggen hier mensen begraven zoals de zus van Mozart, Nannerl (1751-1829) en Michael Haydn (1737-1806), de jongere broer van de componist Joseph Haydn.

Begraafplaats, St. Peter in Oostenrijk
DE begraafplaats van het benedictijnenklooster St. Peter

5. Wandel door de Getreidegasse


Als je naar het Geboortehuis van Museum gaat, kom je automatisch terecht in de Getreidegasse. Al meer dan 500 jaar komen handelaren hier samen en vind je hier nu de leukste winkeltjes, cafeetjes en restaurants. Maar volgens historische bronnen bestaat deze straat al meer dan 800. In 1150 stond dit namelijk bekend als de Trabgasse.

Vergeet niet omhoog te kijken, want je vind vooral veel gildesymbolen die de straat zo bekend maken. Overigens is de Getreidegasse niet de oudste straat van de stad. Die eer gaat naar de Sigmund Haffner Gasse, vernoemd naar een zakenman die leefde in dezelfde eeuw als Mozart (18e eeuw).

DE winkelstraat van de stad: de Getreidegasse
De Getreidegasse met de bijzondere symbolen boven de winkels

6. Ontdek de historische plekjes uit The Sound of Music


Heb je al een idee wie de familie Von Trapp is? Deze familie woonde in Salzburg en vertrok net na de Anschluss van Oostenrijk bij Duitsland in 1938 naar de Verenigde Staten. Aan het hoofd van de familie stond Georg von Trapp. Door zijn verdienste als marineofficier tijdens de Eerste Wereldoorlog leverde hem dat vele decoraties en en eer op.

Maar in de jaren dertig verloor hij al zijn geld en de familie begon van hun hobby werk te maken. Al zingend gingen ze door het leven, maar na de Anschluss vertrokken ze naar de Verenigde Staten. Hun verhaal leverde een musical op en later ook een hele bekende film (1965) met Julie Andrews in de hoofdrol.

Een aantal van de oorspronkelijke filmlocaties kun je bezoeken, waaronder Schloss Mirabel, het Nonnberg klooster en de begraafplaats St. Peter. Kijk op de website van GetYourGuide of Viator voor meer informatie voor een officiële The Sound of Music Tour.

Het prachtige slot Mirabell in Oostenrijk
Het prachtige slot Mirabell. Dit behoort tot één van de locaties van de film The Sound of Music

7. Bezoek de prachtige paleizen van de stad: Schloss Mirabel en Schloss Hellbrunn


Een van de bekendste kastelen van Oostenrijk is Schloss Mirabel. Dit slot werd in 1606 in opdracht van de bisschop van Salzburg, Wolf Dietrich gebouwd. Hij woonde er een tijd samen met zijn maîtresse en hun 15 kinderen. Wil je het kasteel bezoeken, dan dien je daarvoor een ticket te kopen. De prachtige tuinen zijn gelukkig gratis te bewonderen.

Een ander bekend kasteel is Schloss Hellbrun. Deze ligt ongeveer 7 kilometer ten zuiden van Salzburg. Ook dit kasteel is gebouwd in opdracht van de bisschop van Salzburg. Het werd vooral gebruikt als buitenverblijf en in de avond keerden de bisschop weer terug naar de stad. Hier alleen kun je makkelijk een hele dag vermaken. Naast het slot vind je hier een mooi park, een dierentuin en de Wasserspiele.

Slot Hellbrunn in het Salzburgerland
Het park van Schloss Hellbrunn

8. Bezoek de Musea van Salzburg


Met een bezoek aan het Geboortehuis van Mozart en de Hohensalzburg heb je in ieder geval de bekendste musea van de stad gezien. Maar heb je nog tijd over en wil je meer geschiedenis van de stad ontdekken? Ga dan bijvoorbeeld naar het Salzburg Museum. Hier kom je alles te weten over de historie van de stad in schilderijen, archeologische vondsten, beeldhouwwerken, foto’s en noem het maar op.

Volgens toeristen is dit één van de betere musea van de stad. Andere interessante musea zijn Haus der Natur, over wetenschap, natuur en techniek en het Weihnachtsmuseum. Tja, waar zou dat laatste nou toch over gaan… ! Tip: iets met een bekende feestdag.

Ontdek het Salzburg museum in Oostenrijk
Het Salzburg Museum

9. Breng een bezoek aan de zoutmijnen


Salzburg dankt zijn naam aan het vele zout dat hier in de bergen werd gewonnen. Breng daarom zeker een bezoek aan één van de zoutmijnen in de omgeving. De meest bekende is de zoutmijn ten zuiden van de stad, nabij Bad Hallein en Dürrnberg. Al in de tijd van de Kelten (+-2500 jaar geleden) werd hier zout gewonnen. Daarmee behoort de zoutmijn in Bad Hallein, nu beter bekend onder de naam Salzwelten Salzburg tot de oudste ter wereld.

Maak een boottochtje over de Salzach
De rivier de Salzach stroomt dwars door de stad

10. Overige tips?


Wil je meer van de stad en omgeving ontdekken? Misschien heb je dan nog iets aan één van de tips hieronder.

  • Maak een boottochtje over de Salzach: Geen zin in en wandeling, maar toch veel van de stad zien? Maak dan een boottocht over de rivier de Salzach. Deze rivier stroomt dwars door de stad en in 45 minuten ontdek je Salzburg op een hele andere manier
  • Bezoek het Adelaarsnest in Berchtesgaden: In het uiterste zuiden van Duitsland vind je het Adelaarsnest. Dit buitenverblijf, dat ooit aan Hitler geschonken werd ligt op de Obersalzburg en vanaf het Adelaarsnest kun je bij mooi weer, genieten van het uitzicht op Salzburg.
  • Genieten van het uitzicht op de oude stad? Ga dan naar de Kapuzinerberg. Deze berg ligt aan de kant van de Neustadt en vanaf hier heb je van dichtbij een mooi uitzicht op de Hohensalzburg en de Altstadt.
De Kapuzinerberg in de Neustadt, Salzburg
De Kapuzinerberg in de Neustadt

Accommodatie – Historisch overnachten in Salzburg?


Inmiddels ben je helemaal op de hoogte van de leukste bezienswaardigheden van de stad Salzburg. Maar waar kun je het beste overnachten? Salzburg telt meer dan 400 hotels of hostels, waarvan een aantal zijn gevestigd in prachtige panden in de binnenstad.

De bijzondere hotels van Salzburg


Het oudste hotel van de stad is Arthotel Blaue Gans. Het bevindt zich in een prachtig gerenoveerd pand uit de 14e eeuw in de inmiddels bij jou bekende Getreidegasse. Oké, het is dan misschien niet dat klassieke hotel waar je misschien aan denkt, toch is het een populaire accommodatie in Salzburg. Prijzen voor een tweepersoonskamer beginnen vanaf 125 euro per nacht.

Heb je liever een goedkopere accommodatie of eventueel een hostel? Boek dan een kamer in Yoho International Youth Hostel. Dit hostel bevindt zich in de Neustadt, aan de andere kant van de rivier de Salzach en behoort tot één van de betere accommodatie voor backpackers.

Tot slot, ben je meer fan van luxe en elegantie? Dan is het Hotel Goldener Hirsch in de Getreidegasse een prima optie. Maar ook Hotel Sacher Salzburg behoort tot één van de tophotels van de stad. Reken daarom op minimaal 200 euro per nacht, maar je overnacht dan ook in een 5 sterren hotel.

Op zoek naar accommodatie in Salzburg? Kijk hier voor de mogelijkheden

Hotel Sacher in Salzburg, Oostenrijk
Hotel Sacher behoort tot één van de bekendste hotels van Oostenrijk.

Eten & Drinken? Bezoek deze 3 bijzondere cafés


Wist je dat in Salzburg het oudste koffiehuis van Oostenrijk te vinden is? Café Tomaselli stamt uit 1705 en ademt de sfeer alsof je nog in de tijd van Mozart leeft. Over Mozart gesproken, die schijnt hier ook een aantal keer geweest te zijn om een potje ouderwets te biljarten. Café Tomaselli bevindt zich aan de Alter Markt en behoort tot één van de hotspots van de stad. Een andere tip is Café Mozart in de Getreidegasse. Dit café bevindt zich op de eerste verdieping en het verhaal gaat rond dat Mozart (is hij weer!) speelde hier graag een potje schaken.

Tip: Op zoek naar de enige echte Mozartkugeln? Ga dan naar Café Fürst! Het was namelijk Paul Fürst die in 1884 aan de Alter Markt een Konditorei opende en de Mozartkugeln bedacht. Dit chocolaatje met pistache, nougat hoort bij Salzburg en Oostenrijk en is werkelijk een heerlijke delicatesse om te proberen. Alsof een engeltje op je tong piest.

Café Furst, ontdekker van de Mozartkugeln
Café en konditorei Fürst, de plek waar de Mozartkugeln zijn uitgevonden.

Vervoer – Hoe kom je in Salzburg?


Auto: Oké, je bent inmiddels hartstikke enthousiast geworden en je wilt dolgraag naar Salzburg? Met een snelle auto kun je hier binnen 7 uurtjes zijn. Maar als je het liever rustiger aan wilt doen en geen geld wilt uitgeven aan eventuele boetes is 10 uur een realistischere tijd.

Parkeren in Salzburg? Net als veel andere steden betaal je in de grote steden blauw aan parkeerkosten. Een goed alternatief is de P+R. Voor een combiticket (parkeren + bus) betaal je rond de €15 euro per dag.

Vliegtuig: En anders pak je toch gewoon het vliegtuig? Zowel Easyjet als KLM vliegen meerdere keren per week op Wolfgang Amadeus Mozart Airport, oftewel het Internationale vliegveld van Salzburg. Een vlucht duurt ongeveer 1.5 uur. Kijk voor meer informatie over tickets op de website van Vliegtickets.nl of Transavia.

Trein: Maar misschien ben je meer geïnteresseerd in een treinreis? Op de website van NSInternational.nl of Trainline.com vind je meer informatie over treinreizen naar Salzburg. Op dit moment zijn er geen rechtstreekse treinen, maar het treinnetwerk door Europa is aan het verbeteren! Daarnaast is het een leuke manier om o.a. meer van Duitsland te zien. En als je vroeg boekt hoeft de trein niet veel te kosten.

Maar bedenk wel dat een treinreis naar Salzburg minimaal 9 uur duurt. Vliegen is sneller, maar de trein is leuker (Maar dat is persoonlijk!) Tot slot, het treinstation van Salzburg bevindt zich 1 kilometer ten noorden van het oude centrum.

Het Centraal Station van Salzburg, Oostenrijk
Het Centraal Station van Salzburg

Misschien ook interessant?


Heb jij meer tips, ideeën of opmerkingen over deze reisgids van Salzburg in Oostenrijk? Laat dan gerust hieronder een bericht achter.

Laat een bericht achter

Deze website maakt gebruik van cookies. We nemen aan dat u hier meer akkoord gaat en lees er meer over in het privacybeleid Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Beleid
UA-140023448-1