Ontdek Historisch Taipei | Reisgids | Historie, Inspiratie & Tips

by Steven
Gepubliceerd: Laatste update:

Taipei (台北) behoort tot één van de leukste hoofdsteden van Azië. Het is een supermoderne stad, maar kent ook veel historische bezienswaardigheden. Daarnaast vind je hier ook heel veel kunstprojecten en op de nightmarkets kun je echt de meest waanzinnige lekkernijen proeven die je maar kunt bedenken. En vanuit Taipei kun je ook leuke dagtripjes maken in de regio, waaronder het kleine stadje Tam Sui. Kortom: deze stad met 2.5 miljoen inwoners is een fantastische bestemming in Taiwan om zeker een aantal dagen voor uit te trekken. In deze reisgids kom je meer te weten over de geschiedenis, de leukste bezienswaardigheden, waar te overnachten en hoe je er komt. Op naar Taipei…

Handige Websites Taipei & Taiwan


Deze reisgids over Taipei bevat affiliate links. Dit betekent dat je als je een boeking maakt via één van de links op deze website, Travel4history daar een kleine vergoeding voor krijgt. Daar zijn voor jou geen extra kosten aan verbonden!

Reisgids over Taipei in Taiwan

Geschiedenis – Een korte historie van Taipei


Taipei is een stad van ongeveer 2.5 miljoen mensen, maar tel je de aanliggende plaatsen New Taipei en Keelung mee dan zit je al gauw op 8 miljoen inwoners. Vroeger werd Taiwan bewoond door een volk genaamd de Ketagalan. Zij worden officieel gezien als de oorspronkelijke bewoners van het eiland. Maar veel over hun geschiedenis is niet veel bekend.

In de zestiende en zeventiende eeuw werd Formosa, zoals Taiwan toen genoemd werd, gedomineerd door de Spanjaarden, Portugezen en Nederlanders. Tijdens de Nederlandse overheersing kwamen steeds meer Han-Chinezen, inwoners van het vasteland uit China naar Taiwan toe. Zij vestigden zich rond 1700 op het eiland.

De stad groeide rond 1875 aanzienlijk. Een aantal gebouwen die je in Taipei kunt bezoeken stammen uit deze tijd, waaronder een aantal stadspoorten en de Taipei Confucius Tempel. Ook werd de eerste spoorlijn op het eiland aangelegd tussen Taipei en Keelung. Toen de Japanners in 1895 Taiwan veroverden noemden zij de stad Taihoku. De Japanners vertrokken van het eiland in 1945, aan het einde van de Tweede Wereldoorlog.

Toen de communisten onder leiding van Mao Zedong de nationalisten van Chiang Kai Shek op het vasteland van China versloegen vluchtten de nationalisten naar Taiwan. De Kuomintang, de partij van Chiang Kai Shek regeerden vanuit de stad Taipei. Zo kun je hier een bezoek brengen aan zijn memorial. In het volgende hoofdstuk kom je meer te weten over de leukste bezienswaardigheden van Taipei.

Geschiedenis van Taiwan en Chiang Kai Shek
President Chiang Kai Shek van Taiwan en de Amerikaanse president Dwight D. Eisenhower in Taipei, 1960
Bron: http://ccy1929.blogspot.com/2007/11/blog-post.html

Bezienswaardigheden – Wat te doen in Taipei?


Een rondreis door Taiwan begint in Taipei en eindigt in deze boeiende stad. Heb je de tijd, probeer hier dan zeker 3 volle dagen voor uit te trekken. Hieronder vind je een lijstje met de belangrijkste bezienswaardigheden van Taipei.

Taipei 101: Van 2004 tot 2007 was dit het hoogste gebouw ter wereld. Met een hoogte van 508 meter stijgt deze wolkenkrabber boven de stad uit en heb je vanaf de bovenste verdieping een waanzinnig mooi uitzicht op de stad. En vanaf de Elephant Hill heb je weer een schitterend uitzicht op de Taipei 101.

Het prachtige uitzicht vanaf Elephant Hill
Uitzicht op de Taipei 101 vanaf Elephant Hill

Chang Kai-Shek MemorialChang Kai-Shek was decennialang de leider van Taiwan tot aan zijn dood in 1975. Zijn memorial is een eerbetoon aan de leider die in 1948 vluchtte voor de communisten van Mao Zedong en naar dit eiland vluchtte en daar de Republiek China oprichtte. Vooral de wisseling van de wacht dat elk uur plaatsvindt is indrukwekkend te zien.

National Palace Museum: Toen Chang Kai-Shek vluchtte naar Taiwan namen hij en zijn volgelingen een aantal kostbare schatten mee. Deze kun je zien in dit indrukwekkende museum. Hier krijg je een goede uitleg van de geschiedenis van de Republiek China, maar ook over de Volksrepubliek op het vasteland. De Nationalisten, waar Chang Kai-Shek leider van was, zagen zich namelijk als het echte en moderne China.

Natuurlijk heeft Taipei nog veel meer leuke bezienswaardigheden die je zeker zou moeten bezoeken. Binnenkort vind je hier een artikel over met meer informatie.

De Grand Hotel in Taipei, Taiwan
Het Grand Hotel in Taipei

Accommodatie – Waar te overnachten in Taipei?


In Taipei heb ik zelf overnacht in twee hostels. Bij aankomst verbleef ik in C U Hotel. Dit hotel ligt ongeveer een kilometer ten noorden van Taipei Station en in de buurt vind je de avondmarkt Nin-Xia waar je heerlijke gerechten kunt krijgen. Het hotel heeft ook slaapzalen tot 4 personen. Als voor rust gaat dan is dit een aanrader, want de bedden zijn prima. Wil je meer gezelligheid, dan raad ik dit hotel af. Er is namelijk geen gezamenlijke ruimte waar je mensen kunt ontmoeten. Voor dat laatste is het volgende hostel een prima optie.

Op de terugweg verbleef ik in hostel TaipeiTaipei. Dit station ligt ten zuiden van het belangrijkste treinstation en heeft naast prima kamers en bedden ook een gezellige bar waar je mensen kunt ontmoeten en een biertje kunt drinken. In deze buurt zijn nog meer hostels te vinden, dus er is keuze zat. Tevens bevindt dit hostel zich in de buurt van het Memorial van Chang Kai-Shek en het 28-2 park.

Eten & Drinken: Wie een bezoek brengt aan Taipei mag daarbij de avondmarkten zeker niet overslaan. Door de hele stad heen kun je ze vinden en de lekkerste gerechten proeven, waaronder Stinky Smelly Tofu. Een van de bekendste night markerts zijn Raohe en Shilin.

Raohe St. Night Market, Taiwan

Vervoer – Hoe kom je er?


Het belangrijkste vliegveld van Taipei en Taiwan is Taiwan Taoyuan International Airport. Deze ligt 40 kilometer ten westen van de stad en KLM en China Airlines, de luchtvaartmaatschappij van het land vliegen rechtstreeks naar dit vliegveld. Vanaf Taoyuan Airport kun je met een treinverbinding naar het centrum van de stad. En vanaf Taipei Station is de moderne metro een prima vervoersmiddel om de stad te verkennen. Ook is dit Station de plek waar je met de bus of trein jouw reis door Taiwan kunt vervolgen.

Mengjia Drakenbergtempel in Taipei, Taiwan
Mengjia Drakenbergtempel

Volgende bestemming in Taiwan?


Heb je de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad bekeken? Vervolg dan de reis rechtsom of linksom naar het zuiden. Persoonlijk vervolgde ik mijn reis naar Taichung en niet richting Hualien, omdat je voor deze laatste bestemming het prachtige Taroko National Park zult bezoeken. Dan heb je de gehele reis nog iets om naar uit te kijken.

Heb jij nog leuke ideeën, tips of opmerkingen over Taipei in Taiwan? Laat dan gerust hieronder een bericht achter.

Laat een bericht achter

Deze website maakt gebruik van cookies. We nemen aan dat u hier meer akkoord gaat en lees er meer over in het privacybeleid Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Beleid
UA-140023448-1