Chiang Kai-shek Memorial Hall – Historie, Tips & Review

by Steven
Gepubliceerd: Laatste update:
Home » Taiwan » Taipei » Chiang Kai-Shek Memorial Hall

De Chiang Kai-shek Memorial Hall is een niet te missen bezienswaardigheid in de hoofdstad Taipei. Het is gebouwd ter ere van de stichter van Taiwan: Generaal Chiang Kai-shek (1887-1975). In 1949 vluchtte hij met zijn aanhangers van het vasteland van China naar het eiland Taiwan.

Waarom moest generaal Chiang Kai-shek vluchten? En waarom moet je zeker een bezoek brengen aan zijn Memorial Hall? Na het lezen van dit artikel ben je optimaal voorbereid voor een bezoek aan deze prachtige locatie in Taipei.

De Chiang Kai-shek Memorial Hall in Taipei
Het prachtige gebouw ter ere van oud-president Chiang Kai-shek

In dit artikel over de Chiang Kai-shek Memorial Hall


Handige websites Taipei & Taiwan


Dit artikel over de Chiang Kai-shek Memorial Hall bevat affiliate links. Dit betekent dat je als je een boeking maakt via één van de links op deze website, Travel4history daar een kleine vergoeding voor krijgt. Daar zijn voor jou geen extra kosten aan verbonden!

Geschiedenis – Waarom een bezoek aan de Chiang Kai-shek Memorial Hall historisch gezien interessant is?


Generaal Chiang Kai-shek vluchtte in 1949 samen met 2 miljoen partijgenoten naar het eiland Taiwan. Daar stichtte hij de Republiek China. Tot op de dag van vandaag presenteert Taiwan zich als een onafhankelijk en soevereine staat. Ze worden echter alleen maar door een kleine groep landen erkend als staat.

Het vasteland China is namelijk van mening dat het eiland Taiwan gewoon een onderdeel van hen is. En om China niet voor de troon te stoten hebben veel landen in de wereld maar beperkte politieke banden met het eiland. Maar hoe is deze kwestie zo ontstaan? Generaal Chiang Kai-shek speelde hier een belangrijke rol in.

Standbeeld van oud-president Chiang Kai-shek
Daar zit de oud-president van Taiwan

Even kort voorstellen: Dit was generaal Chiang Kai-shek?


Chiang Kai-shek werd geboren op 31 oktober 1887 in Fenghua, onder Shanghai. Toen de laatste Chinese keizer in 1911 aftrad, had Chiang Kai-shek zich aangemeld voor de partij Kwomintang van de revolutionaire politicus Sun Yat-sen (1866-1925). Sun Yat-sen werd in 1911 de eerste president van de Republiek China.

Chiang Kai-shek werkte zich binnen de partij in rap tempo op tot plaatsvervanger van Sun Yat-sen in de Kwomintang. In 1928 werd hij voorzitter van de nationalistische regering. Die regeerde vanuit de stad Nanjing, in 1912 uitgeroepen tot hoofdstad van het land.

Toen Japan in 1937 China binnenviel besloten de Kwomintang, ook wel de nationalisten genoemd, samen te werken met de communisten van Mao Zedong (1893-1976). Het enige doel was Japan te verslaan. Maar toen de Japanners in 1945 verslagen waren, brak de Chinese Burgeroorlog uit (1945-1949). De Communisten van Mao Zedong verdreven de Nationalisten van Chiang Kai-shek en die vluchtten naar het eiland Taiwan. Daar zetten ze de Republiek China voort.

Vanaf het eiland Taiwan probeerden de Nationalisten het vasteland van China te heroveren. Echter zonder succes. Chiang Kai-shek bleef tot aan zijn dood in 1975 president van Taiwan, oftewel de Republiek China.

Generaal Chiang Kai-shek en Mao Zedong
President Chiang Kai-shek (links) met de communistische leider en latere president van de Volksrepubliek China, Mao Zedong. Foto gemaakt in 1945
Bron: Wikipedia

De Chinese Burgeroorlog van 1945 – 1949


De Nationalisten van Chiang Kai-shek tegenover de Communisten van Mao Zedong. Al halverwege de jaren 20 van de vorige eeuw moesten ze niks van elkaar hebben. Maar de inval van Japan in China in 1937 dwong ze tot samenwerking. Terwijl Chiang Kai-shek in 1945 de president was, kregen de Communisten van Mao hulp van Rusland. De Russen hadden de provincies Mantsjoerije en Sinkiang overgenomen van de Japanse bezetters.

Daarnaast kregen de Communisten veel steun van de boeren en behaalden ze militaire successen. Chiang Kai-shek en zijn aanhangers moesten steeds meer grond afstaan aan Mao en zijn gevolg. In 1948 trad Chiang Kai-shek af als president van de Republiek China. In 1949 vertrok hij met 2 miljoen volgers naar Taiwan.

President Chiang Kai-shek bij een parade in 1966
President Chiang Kai-shek in oktober 1966 bij een parade.
Bron: Wikipedia

Hoe regeerde Chiang Kai-shek vanuit Taiwan?


Het doel van Chiang Kai-shek was om het vasteland van China te heroveren op de Communisten. Dat is nooit gelukt. Met behulp van de Verenigde Staten wist hij zich te handhaven op het eiland. Tot 1971 werd het eiland zelfs gezien als de legitieme vertegenwoordiger van China in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. In 1971 erkende de Veiligheidsraad de Volksrepubliek China van Mao Zedong als legitieme vertegenwoordiger van het land. Op 5 april 1975 overleed Chiang Kai-shek op 87-jarige leeftijd in Taipei.

Liberty Square in Taipei, Taiwan

Wat te doen bij de Chiang Kai-shek Memorial Hall?


Inmiddels weet je het één en ander over de geschiedenis tussen de Volksrepubliek China en de Republiek China en de rol van generaal Chiang Kai-shek. Dan is het nu tijd een bezoek te brengen aan de Chiang Kai-shek Memorial Hall! Dit is wat je er kan zien en doen:

De poort van Liberty Square in Taipei
De poort die de toegang biedt tot het vrijheidsplein in Taipei

Liberty Square Gate: Als je de metrohalte Chiang Kai-shek Memorial Hall uitloopt dan is dit één van de eerste monumenten die je ziet. Vanaf hier kun je prachtige foto’s maken op het park, het plein en de gebouwen.

National Theater in Taipei, Taiwan
Het National Theater en de National Concert Hall zijn identiek aan elkaar.

National Concert Hall en National Theater: De namen zeggen het al! Hier vinden regelmatig concerten en voorstellingen plaats. Maar de gebouwen in Chinese stijl mogen er absoluut zijn.

Wisseling van de wacht in Taipei
De wisseling van de wacht is een hele happening in de Chiang Kai-shek Memorial Hall

Wisseling van de wacht: Loop de trap op en elk uur vindt er bij het beeld van Chiang Kai-shek de wisseling van de wacht plaats. Dit schouwspel duurt ongeveer 10 minuten en is indrukwekkend te noemen. Ook het beeld van de oud-president mag er wezen. Een niet onbelangrijke detail: Chiang Kai-shek ligt hier niet begraven, het is alleen een herdenkingsmonument.

Het museum onder de Memorial Hall
Onder het monument van de oud-president vind je een museum ter ere van de oud-president. Absoluut een aanrader om er een kijkje te nemen.

Museum: Onder het monument van Chiang Kai-shek bevindt zich een interessant museum met informatie en foto’s van het leven van de oud-president. Een absolute aanrader als je nog meer te weten wilt komen dan in dit artikel verteld is.

Op wacht bij de Chiang Kai-shek Memorial Hall in Taipei
Soldaten houden de wachten bij het standbeeld van Chiang Kai-shek

Review – Wel of geen bezoek brengen aan de Chiang Kai-shek Memorial Hall?


Absoluut een aanrader! Het museum is bijzonder interessant, de wisseling van de wacht is bijzonder om mee te maken, een wandeling door het park is bijzonder. Kortom, er is geen ander woord om een bezoek aan de Chiang Kai-shek Memorial te omschrijven: Prachtig! (of is het nou bijzonder?)

Poort van het Chiang Kai-shek Memorial Park
Vergeet na een bezoek aan de gebouwen niet een wandeling te maken door het prachtig aangelegde park van het plein.

Een bezoek brengen aan de Chiang Kai-shek Memorial Hall in Taipei?


De Chiang Kai-shek Memorial Hall bevindt zich op ongeveer 1.5 kilometer ten zuiden van Taipei Main Station.

Hoe kom je er? De beste manier om bij deMemorial Hall te komen is met de metro. Zowel de Songshan-Xindian Line als de Tamsui-Xinyi Line komen langs de Chiang Kai-shek Memorial Hall Station uit.

Tickets? Een bezoek aan dit prachtige monument in het centrum van de stad is gratis. Ook het museum kun je gratis bezoeken.

Openingstijden? De Chiang Kai-shek Memorial Hall is dagelijks geopend van 9 tot 18 uur. Om het uur vindt er de wisseling van de wacht plaats, iets wat je zeker gezien moet hebben!

Meer lezen over Taipei?


En wat is jouw indruk van de Chiang Kai-shek Memorial Hal in Taipei? Laat gerust hieronder een berichtje achter!

Laat een bericht achter

Deze website maakt gebruik van cookies. We nemen aan dat u hier meer akkoord gaat en lees er meer over in het privacybeleid Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Beleid
UA-140023448-1