Ho Chi Minh Mausoleum, Hanoi | Informatie voor een bezoek

by Steven
Gepubliceerd: Laatste update:
Home » Vietnam » Hanoi » Ho Chi Minh Mausoleum

Het Ho Chi Minh Mausoleum behoort tot één van de belangrijkste historische bezienswaardigheden van Hanoi. Hier ligt de man opgebaard die ten tijden van de koloniale overheersing door Frankrijk en de Verenigde Staten streed voor een onafhankelijk Vietnam, Ho Chi Minh (1890-1969). Een bezoek aan Uncle Ho is een bijzondere ervaring.

Waarom is een bezoek aan het Ho Chi Minh Mausoleum een bijzondere belevenis? En wat betekende en betekent Ho Chi Minh voor de Vietnamese bevolking? Hoe ziet een bezoek aan zijn mausoleum eruit? Tot slot vind je hier praktische informatie, mocht je graag een eerbetoon brengen aan Uncle Ho.

Het Ho Chi Minh Mausoleum in Vietnam
Een bezoek brengen aan het Ho Chi Minh Mausoleum in Hanoi? Absoluut een aanrader

In dit artikel over het Ho Chi Minh Mausoleum


Handige websites Hanoi & Vietnam


Dit artikel over het Ho Chi Minh Mausoleum bevat affiliate links. Dit betekent dat je als je een boeking maakt via één van de links op deze website, Travel4history daar een kleine vergoeding voor krijg. Dit kost je overigens niks extra!

Geschiedenis – Wat maakt het Ho Chi Minh Mausoleum historisch gezien interessant voor een bezoek?


Zoals gezegd, hier ligt de man die de basis legde voor een vrij en onafhankelijk Vietnam. De Vietnamezen noemen hem Uncle Ho, maar zijn echte naam was Nguyễn Sinh Cung. In de geschiedenisboeken staat hij bekend als Ho Chi Minh, ‘hij die verlicht’.

President Ho Chi Minh van Vietnam

Ho Chi Minh – Vanaf jonge leeftijd een strijder voor een onafhankelijk Vietnam


Vanaf 1887 was Vietnam een kolonie van Frankrijk en viel het samen met een paar omliggende landen onder Frans-Indochina. Het was Ho Chi Minh’s grote droom om dit koloniale rijk uit elkaar te spelen en Vietnam onafhankelijk te maken.

Al op jonge leeftijd, toen hij in Europa woonde, probeerde hij de Franse regering te bewegen Frans-Indochina onafhankelijk te laten worden. Hij was begin jaren 20 betrokken bij de oprichting van de Franse Communistische Partij en in 1930 richtte hij in Frans-Indochina de Indochinese Communistische Partij op. Het zaadje voor een onafhankelijk Vietnam was geplant.

Ho Chi Minh in 1945
Ho Chi Minh in 1945
Bron: Wikipedia

Ho Chi Minh en de strijd tegen het kolonialisme


De Tweede Wereldoorlog (1939-1945) heeft ook in Zuidoost-Azië grote sporen nagelaten. Op 2 september 1945 riep Ho Chi Minh de onafhankelijkheid uit van de Democratische Republiek Vietnam, oftewel Noord-Vietnam. De Fransen, die het gebied nog steeds claimden waren ‘not amused’.

Het leidde tot een strijd die meer dan 9 jaar duurde. Op 2 maart 1946 riep Ho Chi Minh zich uit tot president van Noord-Vietnam en het lukte in bepaalde mate tot een soort van onafhankelijkheid binnen Frans-Indochina te krijgen. Het was voor Ho Chi Minh aanleiding om verder te strijden voor een onafhankelijk Vietnam. In 1954 brachten Ho Chi Minh en zijn mannen de Fransen een genadeklap toe, wat we ook wel kennen als de Slag bij Điện Biên Phủ. De Fransen dropen af en vertrokken uit Zuidoost-Azië.

Standbeeld van Ho Chi Minh in Saigon
Een standbeeld van Ho Chi Minh in de zuidelijke stad Saigon. Na de hereniging tussen Noord en Zuid-Vietnam werd deze stad vernoemd naar de oud-president: Ho Chi Minh City

De Vietnamoorlog (1955-1975) – Strijd tussen Noord en Zuid-Vietnam


Maar daarmee was de strijd om onafhankelijkheid nog niet gestreden. Het noorden en het zuiden van Vietnam waren intens verdeeld. Het zuiden werd daarbij gesteund door de Amerikanen. Op 1 oktober 1955 begon de Vietnamoorlog, waarbij het voor de Amerikanen vooral een strijd was tegen de uitbreiding van het Communisme in de wereld.

De oorlog tussen Noord en Zuid-Vietnam duurde in totaal 20 jaar en leidde in 1975 tot de eenwording van Vietnam. Ho Chi Minh heeft dat zelf niet mee mogen maken. Hij bleef de rest van zijn leven president van de Democratische Republiek Vietnam, totdat hij op 2 september 1969 op 79-jarige leeftijd overleed in Hanoi.

Na de eenwording van Vietnam in 1975 werd de zuidelijke stad Saigon naar hem vernoemd en heet deze nu Ho Chi Minh City. Dit als dank voor de strijd die hij heeft gevoerd voor het land. En wat gebeurde er met zijn lichaam? Die werd geplaatst in wat we nu kennen als het Ho Chi Minh Mausoleum in Hanoi. Bijzonder detail: zelf wilde hij gecremeerd en uitgestrooid worden in Vietnam, maar zijn opvolgers besloten anders.

Het prachtige Ho Chi Minh Mausoleum in Hanoi
Iedereen op de foto met het Mausoleum van Ho Chi Minh

Een bezoek brengen? Zo gaat dat er aan toe


Vroeg opstaan! Dat is het motto voor een bezoek aan het Mausoleum van Ho Chi Minh. Hoe eerder je hier bent, hoe korter je hoeft te wachten. Het mausoleum gaat om 7.30 of 8 uur open en kan tot maximaal 11.30 uur bezocht worden.

Het begint bij wachten in de rij, totdat je bij een controlepost komt. Een tas moet je afleveren en daarna ga je door de scanner (veiligheid). Vervolgens sluit je aan in één van de twee rijen en loop je rustig naar het Mausoleum. Let op: er zijn strenge regels voor het betreden van het mausoleum. Verderop lees je hier meer over.

Plein voor Ho Chi Minh Mausoleum
Het grote plein in Vietnam met op de achtergrond het Mausoleum van Ho Chi Minh

Eenmaal in het mausoleum van Ho Chi Minh zie je hem liggen in een glazen kist. Binnen 30 seconden sta je weer buiten en kun je het terrein verkennen.

Op het terrein bevindt zich nog het huidige presidentieel paleis (niet openbaar), kun je een bezoek brengen aan het Stilt House van Ho Chi Minh en zie je het buitenverblijf waar Uncle Ho regelmatig verbleef.

Presidentieel Paleis in Hanoi, Vietnam
Het Paleis van de president van Vietnam

Tip: Combineer het mausoleum van Uncle Ho met een bezoek aan zijn museum. Deze bevindt zich er praktisch naast en geeft een mooi inkijkje in het leven van de oud-president van Vietnam.

Het buitenverblijf van president Ho Chi Minh
Het buitenverblijf van de president, waar Ho Chi Minh regelmatig verbleef

Wel of niet een bezoek brengen aan het Ho Chi Minh Mausoleum?


1.5 uur wachten om een glimp van 30 seconden op te vangen van Ho Chi Minh? Is dat het wel waard? Zeker! Het gaat niet alleen om het zien van, maar het is eerder de vraag wat deze man betekende en nog steeds betekent voor de Vietnamezen. Huilende mensen, je zult ze niet heel vaak zien, maar er zijn Vietnamezen die een traantje zullen laten. Ik vond het in ieder geval een bijzondere ervaring.

Achterkant van het Ho Chi Minh Mausoleum in Hanoi
De achterkant van het Ho Chi Minh Mausoleum

Praktische informatie – Tickets, openingstijden en hoe kom je er?


Ben je van plan een bezoek te brengen aan het Ho Chi Minh Mausoleum? Vroeg opstaan, want het kan er behoorlijk druk zijn. Immers elke Vietnamees wil minstens 1 keer in zijn leven Uncle Ho gezien hebben.

Openingstijden: Elke dinsdag, woensdag, donderdag, zaterdag en zondag kun je het mausoleum in de ochtend bezoeken. Afhankelijk van het seizoen is dit doorgaans tussen 7.30 en 11.30 uur.

Advies: Kom zo vroeg mogelijk. Ik was er zelf rond 9.30 en toen stond er al een gigantische rij. Het duurde meer dan een uur, voordat ik het lichaam van Uncle Ho gezien had.

Let op: 2 maanden per jaar gaat Uncle Ho op ‘vakantie’. Zijn mausoleum en zijn lichaam worden dan ‘hersteld’. Meestal is dit in de periode half juni tot half augustus. Je kunt dan geen bezoek brengen aan het Mausoleum.

De auto's van Ho Chi Minh
De auto’s waar Ho Chi Minh ooit in gezeten heeft

Tickets: Een bezoek aan het Mausoleum Ho Chi Minh is gratis. Wel zijn er een aantal strenge regels waar iedereen zich aan dient te houden:

  • Netjes gekleed. Geen korte broek en draag ook geen pet. Hier wordt streng op gecontroleerd
  • Mondmasker vanwege Corona? Vergeet deze in ieder geval niet mee te nemen!
  • Tot slot dien je in één van de twee rijen te gaan staan. Zo betreedt je ook het mausoleum van Ho Chi Minh.
  • Het is niet toegestaan om te fotograferen!

Hoe kom je er? Het Mausoleum van Ho Chi Minh bevindt zich op 30 minuten loopafstand van het Oude kwartier. Vanaf het treinstation is het ongeveer 20 minuten lopen.

En wat vond jij van het Ho Chi Minh Mausoleum in Hanoi? Laat gerust hieronder een bericht achter.

Presidentieel Paleis van Vietnam in Hanoi
Het Presidentieel Paleis in Hanoi, Vietnam

Misschien ook interessant?


Laat een bericht achter

Deze website maakt gebruik van cookies. We nemen aan dat u hier meer akkoord gaat en lees er meer over in het privacybeleid Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Beleid
UA-140023448-1