Ontdek Historisch Hanoi | Reisgids | Historie, Inspiratie & Tips

by Steven
Gepubliceerd: Laatste update:
Home » Vietnam » Hanoi

Hanoi is sinds 2 jul 1976 de officiële hoofdstad van de Socialistische Republiek Vietnam. Het ligt in het noorden van het land en telt bijna 8 miljoen inwoners. Wie voor het eerst het oude centrum, het oude kwartier bezoekt zal moeten wennen aan de drukte van motoren in combinatie met de soms wat smalle straten.

En voor sommige mensen is dit de reden waarom ze Hanoi snel weer willen verlaten. Maar prik er even doorheen, want de hoofdstad van Vietnam is wel degelijk hartstikke leuk en heeft een aantal interessante plekken die je zeker niet mag overslaan.

Booking.com

In deze reisgids over Hanoi


Deze reisgids over Hanoi bevat affiliate links. Dit betekent dat je als je een boeking maakt via één van de links op deze website, ik daar een kleine vergoeding voor krijg. Dit kost je overigens niks extra!

Mausoleum van Ho Chi Minh in Hanoi, Vietnam
Het mausoleum van Ho Chi Minh (1890-1969), oud-president van Vietnam.

Geschiedenis – 5 historische feitjes – Wist je dat…?


  • Hanoi door de eeuwen heen wel vele verschillende namen heeft gehad. Zo passeerden Long Do en Dai La de revue, net als Dong Quan, Dong Kinh en Thang Long. Die laatste naam wordt nog regelmatig gebruikt (het poppentheater heet Thang Long Theater) en is ontstaan toen Koning Ly Cong Uan tijdens een droom een draak zag vliegen boven de stad. Thang Long betekent daarom ook ‘opstijgende draak’. In 1831 kreeg de stad de definitieve naam Hanoi.
  • De VOC in 1637 in Dong Kinh, ook wel Tonkin een factorij vestigde. Deze werd vooral gebruik voor de export van zijde naar Dejima in Nagasaki, Japan.
  • Op 17 oktober 1887 Hanoi de hoofdstad werd van Frans Indochina. Frans Indochina bestond toen uit Vietnam, Cambodja en vanaf 1893 ook Laos.
  • Hanoi in 1954 door de Vietcong als hoofdstad van Noord-Vietnam werd benoemd. Toen de Vietnamoorlog voorbij was werd Hanoi de hoofdstad van heel Vietnam.
  • De Amerikanen tijdens de Vietnamoorlog Hanoi flink gebombardeerd hadden. De infrastructuur was zwaar beschadigd, net als enkele delen van de stad.
De Hoa Lo gevangenis
Een monument uit de Hoa Lo Gevangenis in Hanoi ter nagedachtenis aan de slachtoffers die hier tijdens de Franse koloniale overheersing gevangen zaten

Bezienswaardigheden – Wat te doen in Hanoi?


Hoeveel tijd heb je nodig om Hanoi te verkennen? Uiteraard is dat afhankelijk van wat je allemaal wilt zien en of je zo gauw mogelijk deze drukke stad wilt verlaten. In 2 dagen kun je de belangrijkste hoogtepunten van de stad gezien hebben. Hieronder een paar historische ideeën.

Ho Chi Minh Mausoleum: Ho Chi Minh (1890-1969) was president van Vietnam van 1945 tot aan zijn dood in1969. Hij streed voor een onafhankelijk Vietnam dat tot 1954 gekoloniseerd werd door Frankrijk. Ten tijde van de Vietnamoorlog (1955-1975) vocht hij met zijn Vietcong tegen de Amerikanen. In 1969 overleed Ho Chi Minh en ondanks dat hij liever uitgestrooid wilde worden ligt hij nu opgebaard in dit mausoleum

Het Ho Chi Minh Mausoleum bezoeken? Hier lees alles over de geschiedenis van Vietnam onder Ho Chi Minh en hoe een bezoek naar deze plek in Hanoi eruit ziet.

Ho Chi Minh Museum in Vietnam
Vergeet naast het mausoleum ook niet een kijkje te nemen in het Ho Chi Minh Museum. Dit museum is razend populair en staat geheel in het teken van de oud president van Vietnam.

Hoa Lo Gevangenis: Naast een bezoek aan het mausoleum van ome Ho moet je ook zeker een kijkje nemen in de Hoa Lo gevangenis. Dit gebouw is tijdens de Vietnamoorlog gebruikt om Amerikaanse krijgsgevangenen op te sluiten. De bekendste hiervan is oud-presidentskandidaat John McCain. Tegenwoordig is het een museum waarin je vooral ontdekt onder welke erbarmelijke omstandigheden de mensen tijdens de Franse koloniale overheersing en tijdens de Vietnamoorlog moesten leven.

Hoan Kiem Lake: Ten zuiden van het oude kwartier vind je dit bekende Vietnamese meer. In het meer ligt een eilandje waar je een bezoek kan brengen aan een tempel. Centraal staat hier de legende met de schildpad en het zwaard. Halverwege de vijftiende eeuw zou koning Ly Thai een zwaard hebben gekregen van de goden om de Chinezen te verdrijven. Nadat dit gebeurd was maakte hij een vaartocht over het meer, maar pakte een gouden schildpad het zwaard van hem af. Dat deed hij om het terug te geven aan de goden. De betekenis van Hoan Kiem is dan ook ‘Het teruggekeerde zwaard’.

Waterpoppentheater: Heb je zin om in de avond te ontspannen? Ga dan naar een voorstelling in het Waterpoppentheater. Deze vorm van kunst kent zijn oorsprong in de elfde eeuw en wordt sinds 1969 elke dag gehouden in het Thang Long theater bij Hoan Kiem Lake. Het is een poppenvoorstelling waarbij acteurs in een bak met water de poppen bespelen, begeleid door een orkest aan de zijkant. Voorstellingen worden meerdere keren per dag gegeven en zijn in het Vietnamees, maar het verhaal is voor iedereen te volgen.

Een voorstelling bezoeken in het Thang Long Theater? In dit artikel over de waterpoppen lees je er alles over.

Hanoi Kiem Lake in Hanoi
Het Hoan Kiem Lake in het centrum van de stad

Accommodatie – Waar te verblijven?


De meeste toeristen kiezen voor een hotel in het oude kwartier. Vanaf hier kun je op loopafstand een aantal bezienswaardigheden bekijken. Verder is dit ook de wijk waar je leukste restaurantjes kunt vinden en op straat een biertje kunt drinken in Bia Hoi Street. Voor omgerekend 20 eurocent krijg je een vers getapt biertje en zit je op een plastic stoeltje op straat met een Vietnamese buurman de vakantie te bespreken. Maar als de politie komt: snel opstaan en wegwezen, want officieel mag dit niet!

Het oude kwartier bevindt zich ten noorden van het bekendste meer van de stad, Hoan Kiem Lake. De prijs per nacht voor een hostel is ongeveer € 3 euro per nacht. Dat is heel goedkoop en de kwaliteit vond ik prima. Overigens was het hostel waar ik verbleef Hanoi Old Quarter Backpackers Hostel. Helaas is deze niet meer te boeken. Maar bij de meeste hostels kun je in de avond tussen een bepaald tijdstip gratis bier krijgen en zo eventueel mensen ontmoeten. Super gezellig dus!

Op zoek naar accommodatie in Hanoi? Kijk hier voor de mogelijkheden.

Gezellig op krukjes buiten zitten, het gebeurt overal in Hanoi en dat is wat de stad zo leuk maakt…

Vervoer – Hoe kom je er?


Vanuit Nederland gaan er geen rechtstreekse vluchten naar Hanoi, alleen met een overstap via bijvoorbeeld Turkije of Qatar. Het vliegveld van de stad heet Hanoi Bai Airport en ligt ongeveer 30 kilometer ten noorden van het centrum. Met bus 86 ben je binnen 50 minuten in het oude kwartier en de rit kost ongeveer € 1,30 (35.000 VND). Of je neemt een taxi, maar bespreek dan wel van tevoren de prijs (richtprijs 350.000 VND, oftewel € 13,00).

Verder reizen door Vietnam? Met de bus of trein kun je richting het noorden naar Sapa, gelegen tussen de rijstvelden en de bergen van het land. Of richting het oosten naar Ha Long Bay. Met de trein kun je ook richting het zuiden voor Ninh Binh / Tam Coc en Hue. Uiteraard kan deze route ook met de bus gedaan worden.

Heb je nog tips, opmerkingen of ideeën voor Hanoi in Vietnam? Laat gerust hieronder een bericht achter.

Handige websites Hanoi & Vietnam


Tenzing Travel - Vietnam

Laat een bericht achter

Deze website maakt gebruik van cookies. We nemen aan dat u hier meer akkoord gaat en lees er meer over in het privacybeleid Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Beleid
UA-140023448-1