Sapa | Reisgids over een historisch bergdorp in Vietnam

by Steven
Gepubliceerd: Laatste update:

Sapa ligt in het noorden van Vietnam en ligt tegen de Chinese grens aan. Het is één van de idyllische plekken die tijdens een reis door dit prachtige land eigenlijk niet overgeslagen mag worden. Rijstvelden, de cultuur van de lokale bevolking en een prachtige natuur zijn de ingrediënten van deze bijzondere plek. Wil je meer weten over dit kleine plaatsje? In deze reisgids lees je meer over de geschiedenis van de regio en krijg je meer informatie over de leukste bezienswaardigheden in Sapa en omstreken.

Deze reisgids over Sapa bevat affiliate links. Dit betekent dat je als je een boeking maakt via één van de links op deze website, ik daar een kleine vergoeding voor krijg. Dit kost je overigens niks extra!

Geschiedenis – Een korte historie van deze regio


Wat Sapa en de omgeving nou zo leuk maakt is de authenticiteit. Hier vind je nog een aantal volksstammen die hier al eeuwenlang leven. Oké, er komen steeds meer toeristen, maar nog steeds is dit een prachtige plek om te bezoeken. Vier minderheidsgroepen die hier leven zijn de Hmong, Dao (Yao), Giáy, Pho Lu en Tàyleven.

Aan het einde van de negentiende eeuw kwamen Franse militairen naar deze regio om de grens te bepalen van het toenmalige Tonkin, de vroegere naam van Vietnam. Tonkin behoorde op dat moment tot een Franse kolonie. De grens met China werd bepaald ten noorden van Sapa. Deze regio bleef tot net na de Tweede Wereldoorlog een plek waar Franse militairen verbleven en controle hielden over de grenzen.

Na de Tweede Wereldoorlog streefden Vietnam onder leiding van Ho Chi Minh naar onafhankelijkheid. Dat leidde in de regio Lao Cai, waar Sapa onder valt tot conflicten tussen lokale inwoners en de Fransen. 200 koloniale gebouwen werden vernietigd en de Fransen besloten het dorp te bombarderen. Veel inwoners vertrokken uit Sapa. In de jaren 60 keerde een groot gedeelte van de inwoners weer terug toen de Vietnamese overheid besloot de regio als economische zone te bestempelen. Sinds de jaren 90 is Lao Cai een interessante bestemming voor buitenlandse toeristen.

Bezienswaardigheden – Wat te doen in Sapa?


Sapa is een leuke plek om een aantal dagen te verblijven. Zelf verbleef ik hier 4 nachten, maar heb je die tijd niet kies dan voor minimaal 3 nachten. Ben je een groot fan van het maken van wandelingen? Dan ben je in Sapa op de juiste plek. Vanaf het centrum kun je leuke wandelingen maken naar kleine dorpjes waar je een inkijkje hebt in de traditionele leefgewoontes van de bevolking. Andere leuke dingen om te doen:

  • Maak een wandeling door het centrum van Sapa
  • Pak de kabelbaan en ga naar de top van de hoogste berg van Vietnam, Mount Fansipan (3134 meter).
  • Huur een scooter en verken de omgeving met haar rijstvelden en watervallen.

Accommodatie – Waar te verblijven?


In het centrum van Sapa vind je een heleboel leuke hotels en guesthouses waar je kunt verblijven. Zo sliep ik zelf in het Go Sapa Hostel en zaten we elke dag met een groepje bij de open haard. Oké, het was 5 graden in december, maar het was super gezellig.

Ben je op zoek naar een meer authentieke ervaring? Verblijf dan in één van de vele homestays buiten het centrum. Ten zuiden van het plaatsje vind je accommodatie waar je in alle stilte van de prachtige omgeving kunt genieten.

Kijk hier voor de leukste accommodaties in Sapa en omgeving

Vervoer – Hoe kom je er?


De beste manier om in Sapa te komen is met de bus vanuit Hanoi. Vanaf het oude kwartier vertrekken er bussen die er ongeveer 6 uur over doen. De maatschappij die ik nam was Sapa Express en online kun je kaarten boeken. Het vervoer bij deze maatschappij was prima geregeld. Zo kun je er ook voor kiezen om een nachtbus te nemen. Een andere mogelijkheid is om de trein van Hanoi naar Lao Cai te nemen. Vanaf hier pak je dan een taxi of een lokale bus die naar het centrum van Sapa gaat.

Volgende bestemming? Na Sapa gaan de meeste mensen terug naar Hanoi om vervolgens door te reizen naar Ninh Binh (Tam Coc) of Ha long Bay. Of ga terug naar de landenpagina van Vietnam.

Heb jij nog meer tips, opmerkingen of ideeën over Sapa in Vietnam? Laat dan gerust hieronder een bericht achter

Laat een bericht achter

Deze website maakt gebruik van cookies. We nemen aan dat u hier meer akkoord gaat en lees er meer over in het privacybeleid Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Beleid
UA-140023448-1