Hendrick Hamel & Guus Hiddink | De Helden van Zuid-Korea

by Steven
Gepubliceerd: Laatste update:
Home » Zuid-Korea » Jeju Island » Jeju – Hamel Ship Exhibition Center

Wat hebben de ontdekkingsreiziger Hendrick Hamel en de voetbaltrainer Guus Hiddink met elkaar gemeen?

In principe niet veel, behalve dat ze beide tot de populairste Nederlandse helden in Zuid-Korea worden beschouwd. Het zal de reden zijn dat je op Jeju Island een bezoek kunt brengen aan het VOC-schip De Sperwer en op de foto kan met Guus Hiddink.

Die laatste kennen wel wel. Hiddink was lange tijd bondscoach van Nederland en met Zuid-Korea werd hij vierde op het Wereldkampioenschap van 2002.

Maar wie was Hendrick Hamel eigenlijk? Vanwaar zijn populariteit in Zuid-Korea? Om meer te weten te komen gaan we naar Jeju eiland en het Hamel Ship Exhibition Center…

Booking.com

In dit artikel over het Hamel Ship Exhibition Center


Dit artikel over Hendrick Hamel & Guus Hiddink bevat affiliate links. Dit betekent dat je als je een boeking maakt via één van de links op deze website, Travel4history daar een kleine vergoeding voor krijgt. Daar zijn voor jou geen extra kosten aan verbonden!

Het schip de Sperwer van Hendrik Hamel

Een korte biografie – Wie is Guus Hiddink en wie was Hendrick Hamel?


Is er iemand die Guus Hiddink (1946), voormalig voetbaltrainer uit Varsseveld niet kent? Op 1 januari 2001 werd hij bondscoach van Zuid-Korea en kreeg hij de opdracht het nationale elftal zover mogelijk te laten komen bij het Wereldkampioenschap van 2002. Deze vond plaats in Japan en Zuid-Korea.

Met Guus Hiddink in Zuid-Korea

Hoewel niemand rekening hield met het elftal van Hiddink, behaalde het team zowaar de vierde plaats op het WK. Een prestatie van formaat, hoewel het ook niet echt tegen zat voor het elftal van de voormalige trainer van PSV.

Desondanks behaalden ze de beste prestatie ooit, waren de Zuid-Koreanen euforisch en zagen ze in Hiddink een ware held. Zelfs het stadion van Gwangju heet nu het Guus Hiddinkstadion.

De zeevaarder Hendrik Hamel, ontdekker van Zuid-Korea
De zeevaarder Hendrick Hamel strandde met zijn schip bij Jeju Island

Hendrick Hamel – De zeevaarder die Korea bekendheid gaf


Tot aan de prestaties van Hiddink als coach, was Hendrick Hamel (1630-1692) de bekendste Nederlander in Zuid-Korea. Wie? Hendrick Hamel uit Gorinchem stapte in 1653 aan de boord van de Sperwer en voer van Batavia richting het Japanse eiland Dejima. Dat was een handelspost van de Nederlanders in Nagasaki.

Maar de Sperwer leed schipbreuk in de buurt van het eiland Jeju. 36 van de opvarenden overleefden de ramp, waaronder Hamel.

Op Jeju Island werden de overlevenden vastgehouden door soldaten van de plaatselijke gouverneur. Hoewel ze lieten blijken weer weg te willen, bracht de gouverneur hen in contact met een andere Nederlander, de tolk Jan Janszoon Weltevree (1595-1666). Die vertelde aan Hamel dat hij al 26 jaar gevangen werd gehouden. Een snelle vrijlating leek er niet in te zitten, toch?

Hendrick Hamel en de bemanning leerden de taal kennen en Hamel verdiende zijn geld door te bedelen en verhalen te vertellen. Na 13 jaar lukte het hem met 7 anderen het eiland per boot te ontvluchten en in Dejima te komen. Daar vertelde hij zijn verhaal, dat vervolgens in Europa werd verspreid. De Zuid-Koreanen zijn er trots op dat Hendrick Hamel, zeevaarder uit Gorinchem Zuid-Korea in de wereld bekendheid gaf.

Meer weten over Dejima? Lees hier het verhaal over een bezoek aan dit beroemde eiland in Nagasaki, Japan.

Boeddhabeelden van de Bomunsa Tempel op jeju Island
Uitzicht vanaf de berg Sanbang, met uitzicht op de Hamel Ship Exhibition Center en de zee

Bezienswaardigheden Hamel Ship Exhibition Center


Het Hamel Ship Exhibition Center ligt in het zuidwesten van Jeju Island aan de voet van de berg Sanbangsan. Voor een bezoek aan deze plek ben je ongeveer 3 uurtjes bezig. Er valt namelijk genoeg te zien en doen. Hieronder vind je een korte impressie van de bezienswaardigheden.

Het VOC-schip de Sperwer van Hendrik Hamel
Een replica van het VOC-schip de Sperwer

1. Breng een bezoek aan de Sperwer


Is dit het echte schip waarmee Hendrick Hamel Jeju Island bereikte? Wel nee, zoals je weet is de echte Sperwer tegen de klippen gelopen. Maar er is hier een mooie replica gebouwd waar je in mag en meer te weten komt over het leven van Hamel in Zuid-Korea. En daarnaast heb je wel een idee wat de omstandigheden waren op de schepen van de Verenigde Oost-Indische Compagnie.

Met Guus Hiddink op de foto in Zuid-Korea
Met Guus Hiddink op de foto in Zuid-Korea

2. Ga op de foto met Guus Hiddink


Heb je nog steeds die grote wens om ooit op de foto te kunnen met Guus Hiddink? Dat kan hier in het zuiden van Jeju Island. Met zijn gebalde vuisten wekt onze Guus de indruk het allemaal onder controle te hebben.

Achter de rug van Hiddink bevindt zich nog het Dutch Peek Experience en een klimaatcentrum waar je een kijkje kunt nemen.

Wandeling langs de kust bij Jeju Island
Links zie je een stenen weg langs de kust. Normaal gesproken kun je hier een mooie wandeling langs de zee maken.

3. Maak een wandeling langs de kust


Deze wandeling had ik graag willen maken, maar er was één klein probleempje. Bij hoog water is het namelijk niet mogelijk deze korte wandeling te maken. En dat was bij mij het geval, want de weg stond deels onder water. Het brengt je langs mooie rotspartijen die hier aan de kust te vinden zijn. Vanaf de Sperwer loop je richting het zuiden en je vind deze wandeling op nog geen 50 meter verderop.

De Gwangmyeongsa Tempel op Jeju Island
Aan de voet van de Sanbangsan bevinden zich twee tempels: de Bomunsa en de Gwanmyeeongsa Tempel

4. Verken de bijzondere Bomunsa en Gwangmyeongsa Tempel


Bij de parkeerplaats van het Hamel Ship Exhibition Center vind je deze twee bijzondere tempels. Maar wat het nog indrukwekkender maakt is de klim omhoog naar een grottempel. De wandeling duurt ongeveer 15 minuten, maar eenmaal boven word je beloond met een prachtig uitzicht. Absoluut een aanrader als je deze regio bezoekt.

Een Grottempel op Jeju Island, Zuid-Korea
De klim naar de grottempel duurt ongeveer 15 minuten

Praktische informatie voor een bezoek aan het Hamel Ship Exhibition Center


Hoe kom je er? Het Hamel Ship Exhibition Center bevindt zich op ongeveer 40 kilometer ten westen van de stad Seogwipo. Vanaf het Jeju World Cup Stadium vertrekt er elk uur een bus (nr. 202) richting het westen.

Maar de beste manier om hier te komen is met een huurauto. Parkeren doe je bij de grote parkeerplaats aan de weg, naast de tempels.

Kijk hier op Google Maps voor de exacte ligging.

Openingstijden: Het Hamel Ship Exhibition Center is elke dag geopend van 8 tot 18 uur. Als je alle bezienswaardigheden wilt zien & doen ben je ongeveer 3 uurtjes bezig.

Meer te weten komen over Hendrik Hamel? Breng dan een bezoek aan het Hendrik Hamel Museum in Gorinchem.

Steven en de berg Sanbang in Jeju Island

Heb jij nog tips, ideeën of opmerkingen over het Hendrick Hamel Ship Exhibition Center op Jeju, Zuid-Korea? Laat dan gerust hieronder een bericht achter.

Handige Websites Jeju & Zuid-Korea


Misschien ook interessant?


Laat een bericht achter

Deze website maakt gebruik van cookies. We nemen aan dat u hier meer akkoord gaat en lees er meer over in het privacybeleid Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Beleid
UA-140023448-1