Home » Azië » China » Datong Reisgids

Datong Reisgids | Ontdek de Kolenmijnstad van China

by Steven
Gepubliceerd: Laatste update:

Datong (大同) ligt in het noorden van China in de provincie Shanxi. De belangrijkste industrie is de kolenmijnbouw en daardoor behoorde de stad tot één van de smerigste van China. Maar Datong is de afgelopen jaren flink opgeknapt en dat is te zien aan het historische centrum. De stadsmuur is volledig gerestaureerd en de tempels en wijken zijn herbouwd, maar daardoor is van een historische stadkern weinig meer over.

En toch is de binnenstad bijzonder. Daarnaast ga je naar Datong om een bezoek te brengen aan de grotten van Yungang of het Hangende Klooster bij Hunyuan. Er valt in deze stad genoeg te zien en doen! Dus op naar Datong …!

*Dit artikel is ook beschikbaar in het Engels (Datong Travel Guide).

In deze reisgids over Datong


Bezienswaardigheden in China: Het hangende klooster bij Datong
Het hangende klooster bij het plaatsje Hunyuan

Handige websites Datong & China


Deze pagina over Datong bevat affiliate links. Dit betekent dat je als je een boeking maakt via één van de links op deze website, Travel4history daar een kleine vergoeding voor krijgt. Daar zijn voor jou geen extra kosten aan verbonden!

Geschiedenis van Datong – Dit is wat je moet weten …


Datong is een stad van ongeveer 3 miljoen inwoners. Daarmee behoort het niet tot één van de grootste steden van China, wel tot één van de interessantste als het gaat om de historie. Vanwege zijn ligging dichtbij Binnen-Mongolië was deze stad, die rond 200 jaar voor Christus gesticht werd als Pingcheng een belangrijke tussenstop voor kameelkaravanen.

Maar veruit de belangrijkste periode uit de geschiedenis van de stad is tussen 400 en 500 na Christus. In deze periode zijn de belangrijke Grotten van Yungang ontstaan en het Hangende klooster bij Hunyuan, de twee belangrijkste bezienswaardigheden van de stad. Datong was toen hoofdstad van het Koninkrijk Wei.

Een aantal bezienswaardigheden in de oude binnenstad dateren uit de Tang Dynastie (618-907) en Ming Dynastie (1368-1644), waaronder de Huayan en de Shanhua Tempel. Overigens werd de stad in 1649 geplunderd en de de jaren erna weer opgebouwd.

De oude binnenstad van Datong
De oude binnenstad van Datong, een deel dat nog gerestaureerd moest worden. Foto gemaakt in 2018.

De laatste 10 jaar heeft Datong een gigantische transformatie ondergaan. Maar dit was niet onomstreden. Burgemeester Geng Yanbo drong bij de regering in Beijing aan op een grote renovatie die meer dan 50 miljard Yuan kostte. In de binnenstad woonden toen 100.000 inwoners, in 2020 nog maar 30.000.

Ondanks dat veel bewoners moesten verhuizen naar andere plekken in de stad, mag het resultaat er zeker wezen. Daarmee werd het imago van de stad, die de status had van meest vervuilde van China vanwege de steenkoolmijnen in de omgeving, flink verbeterd.

Op een pleintje in de binnenstad is het goed vertoeven. Kinderen vermaken zich opperbest met de leukste gadgets…

Bezienswaardigheden – Wat te zien en doen in Datong?


Ben je van plan een bezoek te brengen aan Datong? Reken dan zeker op 2 volle dagen. Zo vind je hier een paar interessante bezienswaardigheden waar je zeker een halve dag voor kwijt bent. En als je dan ook nog de binnenstad wilt bekijken dan zijn 2 volle dagen genoeg. Hieronder een lijstje van de belangrijkste attracties van Datong en de omgeving.

Ontdek de Grotten van Yungang 


Ten westen van Datong bevinden zich de boeddhistische tempelgrotten van Yungang. Sinds 2001 staan ze op de Werelderfgoedlijst van Unesco en zijn ze de belangrijkste attractie van de stad. Het complex telt 254 grotten en het oudste gedeelte stamt uit de periode rond 500 na Christus. In totaal kun je meer dan 50.000 beeldjes bewonderen van boeddha’s in alle vormen en maten. Echt een aanrader tijdens een bezoek aan Datong. Lees er meer over in het artikel Ontdek de prachtige Grotten van Yungang.

Bezienswaardigheden in China: De grotten van Yungang
De grotten van Yungang staan op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Beklim het bijzondere Hangende klooster


Ongeveer 60 kilometer ten zuidoosten van Datong vind je het hangende klooster. Dit bouwwerk dat zich bevindt tegen de berg Heng is meer dan 1500 jaar geleden gebouwd door een monnik die op zoek was naar rust en ontspanning. Die vond hij in deze vallei en het Hangende klooster is op een dusdanig indrukwekkende manier gebouwd dat het oprecht een architectonisch hoogstandje genoemd mag worden. Meer weten? Lees dan het artikel Hangende klooster Datong | Architectonisch hoogstandje in China.

Loop over de de ‘nieuwe’ oude stadsmuur

De Chinese overheid heeft zoveel geld geïnvesteerd in de stad dat de oude stadsmuur vooral een nieuw stadsmuur is geworden. Toch is het de moeite waard om vanaf deze 7 kilometer lange muur een stukje van Datong en de binnenstad te bekijken. Het beklimmen van het bouwwerk is gratis op vertoon van een identiteitsbewijs.

Maak een wandeling door de binnenstad


Alle bezienswaardigheden binnen de stadsmuren zijn de afgelopen jaren gerenoveerd. Zo vind je hier een aantal bijzondere tempels die je kunt bekijken, maar ook leuke straatjes met gezellige winkeltjes en eettentjes. Vergeet sowieso niet een kijkje te nemen bij de Huayan en de Shanhua Tempel.

Een gerenoveerde toren in Datong
Een toren in de binnenstad van Datong

Accommodatie – Waar te verblijven in Datong?


Ik verbleef in totaal 4 nachten in het Datong Green Island Youth Hostel. Dit hostel ligt dichtbij het oude treinstation van de stad. De kamers zijn ruim, hoewel de gezamenlijke ruimte vrij klein is. Desondanks ontmoet je hier vanwege de knusheid genoeg andere mensen. Per nacht betaalde ik ongeveer 6 euro voor een bunkbed.

Het enige nadeel is dat het hostel 2.5 kilometer van de ‘oude’ binnenstad vandaan is. Lopend doe je er ongeveer 30 minuten over.

Op zoek naar leuke accommodatie in Datong? Kijk hier voor de mogelijkheden

De stadsmuur van Datong
De oude stadsmuur in een nieuw jasje.

Vervoer – Hoe kom je er?


Datong ligt ongeveer 300 kilometer ten westen van de hoofdstad Beijing. Het is daarom een ideale tussenstop voor de route richting Pingyao en Xi’an. Sinds kort is Datong ook te bereiken per hogesnelheidslijn. Voorheen duurde de treinreis tussen beide steden 6 uur, maar sinds de oplevering van de nieuwe spoorlijn ben je vanaf Beijing binnen 2.5 uur in Datong. Kijk voor meer informatie over vertrektijden op de website China Travel Guide.

Het treinstation van Datong in China
Sfeervol pleintje voor het noordelijke treinstation (links achtergrond) van de stad.

Volgende bestemming in China?


Waarschijnlijk kom je net uit de hoofdstad Beijing en ben je van plan richting het zuiden te gaan. Een prima tussenstop is het plaatsje Pingyao, één van de leukste historische steden van China. Vervolgens pak je de daar de hogesnelheidslijn richting Xi’an. Richting het noorden ga je naar Binnen-Mongolië en naar Mongolië. Zelf heb ik een route genomen die ging van Ulaanbaatar naar Datong. Mocht je echter naar Mongolië willen, vergeet dan niet eerst een visum aan te schaffen in Beijing. Kom je uit het zuiden en ga je naar de hoofdstad van China, lees er dan alles over in de reisgids van Beijing.

Heb jij nog meer tips, ideeën of opmerkingen over Datong in China? Laat dan gerust hieronder een bericht achter.

Laat een bericht achter

Deze website maakt gebruik van cookies. We nemen aan dat u hier meer akkoord gaat en lees er meer over in het privacybeleid Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Beleid
UA-140023448-1