Home » Azië » Japan » Nagasaki » Huis ten Bosch

Huis ten Bosch | Bezoek het kleine Nederland in Japan

by Steven
Gepubliceerd: Laatste update: Leestijd: 4 minuten

Een bezoek brengen aan Japan en het gevoel hebben dat je in Nederland bent? Dan ben je vast terecht gekomen in het bijzondere themapark Huis ten Bosch. Dit pretpark in de provincie Kyushu en ten noorden van de stad Nagasaki is vernoemd naar het woonpaleis van koning Willem Alexander in Den Haag.

Maar het was de Japanner Yoshikuni Kamichika die nabij het plaatsje Sasebo een Nederland in het klein liet bouwen. Waarom heeft de goede man dat gedaan? En is een bezoek aan dit park de moeite waard tijdens jouw reis door Japan? In dit artikel krijg je de antwoorden op deze vragen…

In dit artikel over Huis ten Bosch


Het prachtige Huis ten Bosch in Japan
Het Centraal Station, grachten, een ophaalbrug en windmolens. Het is allemaal te vinden in themapark Huis ten Bosch in Sasebo, Japan.

Handige websites Huis ten Bosch & Japan


Dit artikel over Huis ten Bosch in Japan bevat affiliate links. Dit betekent dat je als je een boeking maakt via één van de links op deze website, Travel4history daar een kleine vergoeding voor krijgt. Daar zijn voor jou geen extra kosten aan verbonden!

Hoe is het Nederlandse themapark in Japan ontstaan?


Toen Yoshikuni Kamichika in 1979 een bezoek bracht aan Europa en Nederland was hij op zoek naar creatieve ideeën om de regio Nagasaki op de kaart te kunnen zetten. Hij raakte onder indruk van Nederland en zijn gebouwen, maar ook van de Nederlandse manier hoe om te gaan met water. Ook speelde de nauwe banden tussen Japan en Nederland een belangrijke rol. Eeuwenlang onderhielden beide landen handelsbetrekkingen via het eilandje Dejima in Nagasaki. Kortom, hier moest toch wel een leuke attractie kunnen ontstaan…?

Klompen uit Nederland in Japan
Natuurlijk kunnen de oer-Hollandse klompen niet ontbreken

In 1983 liet Kamichika bij Nagasaki een paar huizen bouwen wat hij Nagasaki Holland Village noemde. En in 1988 begon het megaproject met de uiteindelijke naam Huis ten Bosch. 6 kilometer aan kanalen werden gegraven en 400.000 bomen en 300.000 bloemen werden er geplant. Tot slot bouwden ze diverse Nederlandse gebouwen na met bakstenen die ook daadwerkelijk uit Nederland afkomstig waren. Nederlandser kan toch niet?

In totaal duurde de bouw van Huis ten Bosch 4 jaar en kostte het ongeveer 2.5 miljard euro. Op 25 maart 1992 ging het themapark open en sindsdien is het voor Japanners een goedkope en makkelijke manier om iets van de wereld te kunnen zien. En voor Nederlandse toeristen is het vooral een bijzondere ervaring…

Uiteraard mag Nijntje ook niet ontbreken!
Uiteraard mag Nijntje (Miffy in het Engels) ook niet ontbreken

Een impressie van Huis ten Bosch


Huis ten Bosch is Nederland in het klein. Ben je van plan een bezoek te brengen aan Huis ten Bosch in Japan? Hieronder geef ik je een kleine impressie van wat je allemaal te wachten staat. Wat herken jij allemaal van Nederland?

Klein Amsterdam in Huis ten Bosch, Japan
Oh Amsterdam wat ben je mooi! Japan overigens ook
Overnachten in Huis ten Bosch in Japan?
In Huis ten Bosch kun je ook overnachten in deze ‘Hollandse’ bungalows.
Een haven in Huis ten Bosch, Nagasaki
En welke toren is dit? Inderdaad… dit is de Domtoren
Okura Hotel moet het Centraal Station in Amsterdam zijn
Een replica van het Centraal Station van Amsterdam. Hierin bevindt zich het Hotel Okura JR Huis Ten Bosch, één van de hotels waar je kunt overnachten.
Een oer-Hollands huis in Japan
Een typisch Nederlandse woning
Een replica van Huis ten Bosch in Japan
De toegang tot het nagebouwde paleis Huis ten Bosch. Het interieur is overigens niet hetzelfde als het echte paleis in Den Haag. Daar gaf de toenmalige koningin Beatrix geen toestemming voor. De Nederlandse kunstenaar Rob Scholte heeft hier het interieur verzorgt.
Het scheepvaartmuseum in Huis ten Bosch, Japan
Het scheepvaartmuseum in Huis ten Bosch in Japan
Bloemen, windmolens en grachten in Japan
Bloemen, windmolens & grachten.

Een review van het themapark


Overweeg je na het zien van alle foto’s een bezoek te brengen aan dit Nederlandse themapark in Japan? Het is inderdaad een aparte ervaring om al die Nederlandse gebouwen te zien, maar ook wel weer heel bijzonder. Toen ik hier in september 2017 was bestonden er twee soorten tickets: eentje zonder en eentje met een bezoek aan de attracties. Ik vond het vooral leuk het ‘gezien’ te hebben en koos daarom voor het goedkopere ticket zonder de attracties.

Als ik nu op de website kijk zie ik dat er maar één ticket is, met alles erop en eraan. Deze kost 7.000 yen, wat neerkomt op iets meer dan 50 euro. Maar goed, Japan is nou eenmaal een duur land.

Het is overigens ook mogelijk te overnachten in het park. Kijk hier voor meer informatie over accommodaties. Zelf kwam ik hier in de ochtend vanaf Nagasaki aan. Op het treinstation kun je voor ongeveer 7 euro de koffer op backpack in een kluisje achterlaten. Vervolgens ging ik in de namiddag verder naar Fukuoka.

Het treinstation van Huis ten Bosch in Japan
Het treinstation van Huis ten Bosch. Mocht je op doorreis zijn kun je hier een koffer of backpack achterlaten in één van de lockers.

Praktische informatie voor een bezoek aan Huis ten Bosch


Openingstijden? Het park is dagelijks geopend van 9 tot 21/22 uur. Bij Huis ten Bosch bevinden zich een paar hotels waar je eventueel zou kunnen overnachten.

Misschien ook interessant?


Heb jij nog tips, opmerkingen of ideeën over het leuke themapark Huis ten Bosch? Laat dan gerust hieronder een bericht achter.

Laat een bericht achter

Deze website maakt gebruik van cookies. We nemen aan dat u hier meer akkoord gaat en lees er meer over in het privacybeleid Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Beleid
UA-140023448-1