Fukuoka Reisgids | Ontdek Historie in deze Hippe Stad in Japan

by Steven
Gepubliceerd: Laatste update:
Home » Japan » Fukuoka Reisgids – Historie, bezienswaardigheden & reistips

Fukuoka (福岡市) is een hippe en levendige stad en behoort tot één van de meest vooruitstrevende steden van Japan. Ook is het de toegangspoort tot het prachtige eiland Kyushu. Ben je van plan een bezoek te brengen aan deze 1.6 miljoen inwoners tellende stad, maar weet je niet precies wat je er allemaal kunt zien en doen?

In deze reisgids ga ik vooral in op de leukste historische plekjes van Fukuoka. Want deze plaats mag dan heel modern zijn, dat betekent niet dat er geen historie te ontdekken is. Op naar Fukuoka…

In deze reisgids over Fukuoka


De Naka rivier, scheiding van Fukuoka en Hakata
De stad wordt gescheiden door de Naka rivier. Het oosten bestaat uit de oude stad Hakata en het westen uit Fukuoka.

Handige websites Fukuoka & JapanDeze reisgids over Fukuoka bevat affiliate links. Dit betekent dat je als je een boeking maakt via één van de links op deze website, Travel4history daar een kleine vergoeding voor krijgt. Daar zijn voor jou geen extra kosten aan verbonden!

Geschiedenis – Een korte historie van Fukuoka


Voordat je een bezoek gaat brengen aan Fukuoka, zijn er eerst een paar dingen die je moet weten. Zo is de stad ontstaan door de fusie van twee steden in het jaar 1889: Fukuoka en Hakata. Fukuoka was eeuwenlang een stad met een kasteel en ligt ten westen van de Naka rivier. Hakata diende, en nog steeds, vooral als haven en ligt ten oosten van de Naka rivier.

Kortom, deze rivier scheidde de beide steden tot wat het nu is: Fukuoka. Maar dat betekent niet dat Hakata verleden tijd is. Het grootste treinstation van de stad heet namelijk Hakata Station.

Bayside Place Hakata Futoh
Bayside Place Hakata Futoh, één van de bekendste gebouwen in de haven van Hakata

De geschiedenis van de stad staat vooral in het teken van contacten met het buitenland. Zo ligt de stad het meest dichtbij het vasteland van Azië (Busan) en kun je hier ook een ferry naar toe nemen. Het was daarom dat de Mongolen via Hakata in de dertiende eeuw probeerden Japan te veroveren. Dat is twee keer niet gelukt en beide keren was een orkaan de oorzaak van hun falen.

De Japanners noemde deze zware stormen Kamikaze, wat goddelijke wind betekent. Wij kennen de Kamikazepiloten vooral van de Tweede Wereldoorlog, toen Japanse vliegeniers zelfmoordaanslagen pleegden op geallieerde schepen. Na de tweede aanval van de Mongolen besloten de inwoners een 20 kilometer lange muur te bouwen om de stad te beschermen tegen toekomstige aanvallen.

Na de fusie van Hakata en Fukuoka in 1889 ontwikkelde de stad zich voorspoedig, maar werd het net als vele steden in het land geraakt door de bombardementen van de Tweede Wereldoorlog. Meer dan 20 procent van de stad raakte verwoest. De wederopbouw ging snel en dat maakte van Fukuoka een moderne vooruitstrevende handels- en industriestad die bij Japanners erg populair is.

Fukuoka Tower in Japan
De Fukuoka Tower is het icoon van de stad en een prima locatie voor een mooi uitzicht over de omgeving

Bezienswaardigheden – Wat te doen in Fukuoka?


Fukuoka is het hele jaar door prima te bezoeken. In de zomermaanden juli en augustus ligt de temperatuur rond de 30 graden, in de wintermaanden december en januari rond de 8 graden.

De meeste toeristen verblijven hier een hele of een halve dag en vertrekken weer verder richting Hiroshima of Nagasaki. Maar heb je de tijd dan kun je hier makkelijk twee dagen spenderen. Wie op zoek is naar de historische pareltjes moet wel even weten waar deze te vinden zijn. Hieronder lees je er meer over…

Ontdek de oudste tempels van Fukuoka: Tochoji, Shofukuji & Joten-Ji Tempel


Ten noordwesten en op loopafstand van Hakata Station bevinden zich deze drie tempels. De Shofukuji Tempel is de oudste Zen tempel van Japan. Het werd opgericht in 1195, nadat een monnik uit China deze vorm van Boeddhisme verspreidde in Japan.

De nabijgelegen Tochoji Tempel is ouder, maar behoort tot de Shingon-sekte. Het heiligdom werd opgericht in 806 en hier kun je een bezoek brengen aan het grootste zittende houten Boeddhabeeld van Japan. Tot slot de Joten-Ji Tempel werd gebouwd in 1235 en is ook gewijd aan het Zen Boeddhisme.

Deze drie tempels liggen bij elkaar in de buurt. Als je Hakata Station uitloopt richting het noordwesten dan zie je ze na 500 meter aan de rechterkant staan.

Tocho-Ji tempel in de wijk Hakata, Japan
Tochoji Tempel in Hakata

Bezoek Fukuoka Castle & Ohori Park


In het Maizuru park bevinden zich de resten van het Fukuoka kasteel. Dit was ooit het grootste kasteel van het eiland Kyushu maar werd na de Meiji Restauratie, waarbij de keizer de macht kreeg in 1868, afgebroken. Het herinnerde teveel aan het feodale verleden van de stad. Enkele restanten, zoals een paar torentjes en een muur staan nog overeind. Daarnaast is het prima te combineren met een wandeling door het Ohori Park en het nabijgelegen Fukuoka Art Museum.

Groepsrondreizen Sawadee

Ontdek het Fukuoka Art Museum & City Museum


Als je toch in het Ohori Park bent, breng dan ook gelijk een bezoek aan het Fukuoka Art Museum. Dit museum behoort tot één van de beste musea van Kyushu en herbergt een aantal interessante kunstwerken. Zo vind je naast een heleboel Aziatische kunst hier ook The Madonna of Port Lligat van Salvador Dali.

Als je verder richting het westen gaat kom je terecht bij het City Museum. Ben je geinteresseerd in de geschiedenis van de stad en de handelsbetrekkingen die Fukuoka had en nog steeds heeft met andere landen in Azië, dan kun je hier een bezoek aan brengen.

Fukuoka Tower en het strand van Momochihama
Fukuoka Tower en het strand van Momochihama

Geniet van het uitzicht vanaf de Fukuoka Tower


Meer richting het oosten vind je de hoogste toren van Japan die aan de kust staat, de Fukuoka Tower. Met een hoogte van 234 meter heb je een prachtig uitzicht over de stad. Het observatiedek is overigens op 123 meter waar je tevens ook kunt lunchen of koffie drinken.

Tenzing Travel

Maak een dagtrip naar Dazaifu


Op 40 minuten met de trein richting het zuiden vind je Dazaifu. Deze voorstad van Fukuoka was een belangrijk centrum voor de handel met China, maar kent ook een aantal interessante bezienswaardigheden. Zo kun je hier een bezoek brengen aan de Dazaifu Tenman-gu.

Deze tempel staat in het teken van de geleerde Sugawara-no-Temang-gu, die in de tiende eeuw verbannen werd en nu vergoddelijkt wordt al de Shinto-god van literatuur en studie. Om deze reden komen vele studenten naar dit heiligdom in de hoop goede resultaten op de hogeschool op universiteit te krijgen.

Daarnaast vind je hier ook het National Museum of Kyushu, één van de belangrijkste musea van het land met een aantal bijzondere objecten, zoals een samoeraizwaard en boeddhistische geschriften.

Het heiligdom Dazaifu, Japan
Een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Fukuoka is Dazaifu. Hier vind je een aantal belangrijke historische tempels en is vooral populair onder studenten.

Accommodatie – Waar te verblijven in Fukuoka?


Fukuoka is een bruisende stad met allemaal verschillende leuke wijken. Als je graag wilt winkelen ben je in het district Tenjin bij het juiste adres. Voor lekker eten en uitgaan moet je zijn in Nakasu, een klein eilandje in de Naka-gawa rivier. Hier heb je een keur aan verschillende leuke eetkraampjes, echt supergezellig!

Tijdens mijn verblijf in Fukuoka overnachtte ik in Fukuoka Hana Hostel. Dit hostel ligt ten noordwesten van Hakata Station en is makkelijk te bereiken per metro. Daarnaast ligt het vlak naast de wijk Nakasu en op loopafstand van het moderne winkelcentrum Canal City. Breng zeker een bezoek aan Canal City. Het is een ideale plek om iets te drinken en elk uur vind er een waterspektakel plaats met fonteinen.

Liever zelf op zoek gaan naar andere accommodatie in Fukuoka? Kijk hier voor de mogelijkheden.

Het moderne winkelcentrum Canal City in Fukuoka, Japan
Het moderne winkelcentrum Canal City is een bezoek meer dan waard.

Vervoer – Hoe kom je er?


Net als alle steden in Japan is Fukuoka makkelijk te bereiken met de trein. Vanuit Tokio gaat er elk uur een trein naar deze hippe stad en deze doet daar 5 uur over. Het eindstation in Fukuoka is JR Hakata en vandaar is de metro de makkelijkste manier om de stad te verkennen.

Japan verkennen per trein? Schaf dan hier de JR Railwaypass aan en maak tot 3 weken lang gebruik van de hogesnelheidslijn.

KLM was in 2013 de enige luchtvaartmaatschappij uit Europa die een rechtstreekse vliegverbinding had naar deze stad. Inmiddels is deze lijnvlucht opgeheven. Kijk op de website van Vliegtickets.nl voor eventuele andere mogelijkheden.

De Ferry van Hakata naar Busan in Zuid-Korea
Vanuit Hakata is het mogelijk de boot te pakken naar Busan, Zuid-Korea. Deze ferry door er ongeveer 4 uurtjes over en heeft een korte stop halverwege bij het eiland Tsushima.

Volgende bestemming in Japan?


Ben je toe aan een nieuwe bestemming in Japan? Vervolg je reis dan naar het oosten voor Hiroshima en Himeji. Of verken het eiland Kyushu en ga met de trein naar de havenstad Nagasaki. Of pak je de boot richting Zuid-Korea naar de havenstad Busan?

Heb je nog meer tips en ideeën voor een verblijf in Fukuoka, Japan? Laat dan gerust hieronder een bericht achter.

Laat een bericht achter

Deze website maakt gebruik van cookies. We nemen aan dat u hier meer akkoord gaat en lees er meer over in het privacybeleid Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Beleid
UA-140023448-1